Arild T.
1
Sikkert en merkelig tråd for mange dette her, men jeg lurer på om dere føler den samme fotogleden med å bruke et kompaktkamera sammenlignet med et systemkamera.
Har en Sony RX 100 III som jeg bruker av og til, men som jeg føler liten eller ingen fotoglede med å bruke, selv om kameraet gir gode bilder. Må nærmest tvinge meg til å bruke det siden jeg har kjøpt det. Men derimot når jeg bruker min Fujifilm XT-1 eller Canon speilreflekskamera, opplever jeg skikkelig fotoglede og inspirasjon til å ta bilder.
Spent om hvordan dere har det.

Arild Thingvoll
#1
#1
Audun S.
Jeg hadde X-T1 og kompakten X20 samtidig.
Likte begge og brukte X20 mye, for mye. I dagslys var det fint men i skumring eller inne buttet det i mot. Jeg tvang meg selv til selge X20 slik at jeg måtte bruke X-T1. Det funket.
Senere har jeg erstattet X-T1 med X-T10, og det funker knall. Kanskje hakket hvassere på AF.
#2
#2
Julie N.
Jeg kan kjenne meg igjen :) For en del år siden så kjøpte jeg fuji x100, og jeg ble aldri helt venn med den. Jeg vet ikke helt hva det var men den ga meg aldri samme fotoglede som canonen min, så den ble etter hvert solgt. Jeg har slått meg til ro nå med at jeg må ha ordentlig kamera eller mobil. Midt-i-mellom-kameraene funker ikke for meg. Det blir rett og slett for mange kompromisser, og jeg vil hele tiden tenke på alt det jeg savner fra mitt systemkamera...

Julie :)
#3
#3
Tore S.
For meg går det mer på hvor godt utstyret er å bruke enn hvorvidt det er system- eller kompaktkamera. Nå er det selvsagt (vanligvis) en sammenheng mellom størrelse og ergonomi. Gode knapper med god plassering krever litt plass. Det er sjelden jeg får skikkelig "flyt" med noe annet enn speilrefleksen.

Jeg kan oppnå det med min lille Ricoh GR. Det har veldig gode kontroller til å være så lite (og det har relativt stor sensor (APS-C) og et fantastisk objektiv).

Kompaktkameraer flest har gjerne knølete knapper og menyer og ofte veldig begrensede muligheter til manuell kontroll. Selv om jeg kan få helt ok bilder med telefonen og den også gir meg brukbart med manuell styring (Huawei er ganske flinke der) så er ergonomien like fullt helt horribel.

Men ja, det er definitivt mer inspirerende og moro å bruke godt verktøy. Og så varierer det selvsagt hva folk synes er gode verktøy.
#4
#4
SveinM M.
Av og til kan det være "befriende" å "bare" ta med seg et godt kompaktkamera. F.eks. på noen "storbybesøk" synes jeg det funker greit. Opplever vel allikevel noen "situasjoner" der jeg savner en av mine systemkamerater, men føler ikke at det går på bekostning av "fotogleden"...

PS!
Har hittil ikke opplevd noen særlig fotoglede med "bare" mobil-kamera tilgjengelig...

smort57
#5
#5
Stein C.
Har opplevd det samme som deg, men med en annen begrunnelse.
Jeg hadde en Sony RX 100 som var veldig praktisk å ha med om enn noe knotete å bruke. Mitt største ankepunkt mot kameraet var imidlertid selve bildekvaliteten. Ble aldri fornøyd med denne.
Kjøpte deretter en Fujifilm x-t10, og har aldri sett meg tilbake....

Mvh
SC
#6
#6
-
Avsluttet konto 80910
1
Jeg har ikke noe kompaktkamera, siden det ikke ville gitt meg noen fotoglede, uansett hvor bra det var. Bruker mobilen til video og tullebilder.

Men med Leica M har jeg likevel fått meg et kompakt kamera, selv om det definitivt ikke er et kompaktkamera :-)
#7
#7
Rune A.
1
Finner ingen fotoglede eller inspirasjon ved og bruke et kamera uten søker , Sony rx100 mk3 har jo det , så det er innafor, gir meg mulighet til og ta bilder på steder eller tider jeg ikke ville tatt bilder :-) Det og ta bilder med mobil ser jeg ikke på som hobbyen fotografering i det hele tatt , kan bruke det og ta bilder av en handle lapp jeg skal huske liksom ;-) kameraer med optisk søker er de jeg liker best og jobbe med, føles mer analoge mens en elektronisk søker føles hmm kunstig ;-) som og se på TV , så her er det speilrefleks for alle penga , selv om jeg ser sjarmen med lille fujifilm x-t20 , men skal jeg virkelig ut og kose meg og bare fotografere da er valget enkelt....
#8
#8
Walter S.
1
Et kamera - være det seg et kompaktkamera eller et speilrefleks / systemkamera - MÅ være INSPIRERENDE å bruke. Her kommer det noen udefinerbare momenter inn som sikkert er helt forskjellig fra fotograf til fotograf og derfor vanskelig å skrive om.

Har hatt en drøss kameraer som jeg ikke har fått denne inspirasjon fra, og solgte det ganske raskt. Sitter igjen med 2 systemer som jeg beholder (inntil videre), det ene er Nikon (rasjonell tankegang) til "seriøs" jobb og reportasjer hvor kjapp AF og skuddtakt er viktig - det andre er Fujifilm (følelsesmessig tankegang) som jeg blir mer og mer glad i og blir inspirert av å holde i handa.

Jeg tror rett og slett at du ikke "kommer overens" med din RX 100 III - av en eller annen grunn. Jeg har hatt samme følelsen for et Sony NEX 5n jeg tvang meg til å bruke i nesten 1 år. Hadde på følelsen av at det ikke var et kamera ... bare noe elektronikk ...

Lykke til!

Mvh,
Walter
"A picture a day, keeps the shrink away"
#9
#9
-
Avsluttet konto 76534
Trenger lit avveksling ;-))
As the english man says “Horses for courses”
Jeg har aktuelt Nikon D700, Leica M og Ricoh GR i bruk. Alle har sine fordeler og ulemper. Derfor du snakker hovedsakelig om kompaktkamera blir jeg bare på denne.
Ricoh GR er et utmerked kamera på sin måte. Sylskarp objektiv, genialt sensor og filekvalitet som minner lit om et Monochrom sensor nå jeg konverterer til svart/hvit ( meste bilder jeg ta blir konvertert). Snapfokus funksjon fører til at jeg ikke trenger å vendte til autofokus stiller skarp og hermed på gate mye fortere en et autofokus kamera hvis nødvendig. 28mm fast er liten bit for vid av og til men endelig bilde kan beskjæres lykkeligvis. Det er denne kamera jeg har alltid med meg på grunn av størrelse og ovenfor nevnte punkter.
Leica er med meg hvis jeg gå på dedikert fototur. Nikon blir nyttet mindre og mindre (hvis en vill ha denne send pm, har også 2 objektiver forøvrig :-))

Hilsen
Thomas
-
Avsluttet konto 76534
PS: glemte å sier at også på fototur er Ricoh med fordi so trenger jeg ikke å skifte objektiv nå jeg trenger vidvinkel ;-)
#10
#10
Lasse S.
1
Jeg er helt på linje med deg når det gjelder tradisjonelle kompaktkameraer. Ytterst uinspirerende. Men det finnes noen få morsomme kompakte kameraer med fast optikk også.
Det skumle er at for meg gir et uinspirerende kamera også oftest uinspirerende resultater. :)
#11
#11
-
Avsluttet konto 29563
Helt enig med trådstarter.

Det må være noe man må gjøre før man trykker ned utløseren, og man må kunne skifte optikk for å få den karakter man føler for.

Derfor vil et mobilkamera aldri kunne erstatte et systemkamera for min det.
Man må også få godfølelsen med kameraet for at det skal bli inspirerende, hjelper lite om filene er aldri så gode.
#12
#12
Agnar H.
bilde
Arild T skrev:
Har en Sony RX 100 III som jeg bruker av og til, men som jeg føler liten eller ingen fotoglede med å bruke, selv om kameraet gir gode bilder..l


Har det ennå eldre RX100, og føler absolutt fotoglede med det. Kan det være at en blander begrepene fotoglede og kameraglede?

Enig at knapper og menyer er knotete og små, men det gjelder mange av dagens kamera (ingenting slår de gode gamle D300 og D700 når det gjelder betjening). Jeg bruker derfor RX100 stort sett på AUTO; med både jpg og raw. Fint tur- og bykamera. Liker også bildefilene. Vedlagt et RX100 bilde tatt for et par år siden.

For min del er fotogleden like mye knyttet til etterarbeidet i LR som selve fotograferingen. Og da blir kamerautrustning mindre viktig, men filene må være bra. Og blir mer og mer avhengig av RAW.

#13
#13
Dag T.
Jeg har et Fujifilm x100t som jeg har hatt med som eneste kamera noen ganger. Til sitt bruk, med fast vidvinkel, er det ganske deilig, og den tekniske kvaliteten er det ingenting å si på.

Ricoh GR bruker jeg også. Knallkamera når jeg bare trenger å dra noe opp av lomma, men jeg savner av og til søker.

http://thrane.name
#14
#14
Erlend S.
Nikon DF gir mer godfølelse enn Sony Rx 100 IV, men ikke hele tiden. Sony har vippeskjerm, og den er en fryd å bruke. Jeg har dessverre ikke funnet en lett vei til manuell fokus og eksponeringskompensering på RX 100. Smått er forøvrig litt knotete.
#15
#15
Arild T.
Tusen takk for synspunkter til denne tråden! interessant å lese hvilke erfaringer dere har!

Arild Thingvoll
#16
#16
Jan Inge K.
2
Tja, da jeg for en del år siden tok dette: bilde nr. 287759 bildet med mitt (elendige) kompaktkamera som jeg hadde i lommen da vi landet med helikopteret her oppe i forbindelse med en jobb syntes jeg resultatet ble rimelig bra.. Bildet henger i dag på stueveggen (på lerret). Jeg tar ikke med meg kompaktkamera på rene fototurer, men har alltid et i lomma når jeg er på jobb. Min filosofi er at det beste kameraet er det du har med deg!
Erlend S.
1
Så på exif- 6,7mm brennvidde. Dette må vel være ett 1/16 format kamera? 6x9mm eller noe sånt. Det er gledelig at såpass lite kamera er stor nok til et slikt absolutt nydelig bilde. Jeg har en følelse av at dette også kan fungere blåst veldig stort opp.
#17
#17
Bård Ivar F.
Arild T skrev:

.....jeg lurer på om dere føler den samme fotogleden med å bruke et kompaktkamera sammenlignet med et systemkamera.


Absolutt - et DSLR monster + kompaktkamera så har man en komplett pakke - spesielt på tur....


http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Audun S.
RX100-serien synes jeg er altfor uhåndterlig. Så fram til Nikon DL som "alle" ventet på, men så fikk Nikon trøbbel og måtte skrinlegge de 3 DL-kompaktene, synd!
Skal jeg ha en "kompakt" blir det nok systemkameraet Fuji X-E3 med noe kompakt i bajonetten.
Erlend S.
Rx 100 IV har landet permanent i jakkelomma mi nå, og jeg er i ferd med å bli mere venner med det. Har gjort ett par gode custom-innstillinger. Det kunne ha hatt noe for seg å prøvd ut 18mm pannekaka på Xe-1, om den blir lommevennlig nok, for Xe-1 er jo ett bedre kamera.
Audun S.
Har hatt både XF18/2 og XF27/2.8 sammen med X-E1. Lommevennlige alternativ. 18 har en smart utformet motlysblender, 27 har ikke, men uoriginal rangefinderstylet motlysblender finnes på eBay, men da blir det litt ruvende. Det var en slik: http://www.ebay.com/itm/KMC1F-BK-39mm-LENS-Hood-UV-FILTER...XQHU1RqVfM
Fujifolket ønsker seg en ny og optisk forbedret XF18/2 versjon II.
#18
#18
Kjetil Andre D.
Tror mange kjenner seg igjen i dette, inkludert meg også :) For mindel har dette ført til at jeg kvittet meg med alle digitale kameraer til fordel for analoge. Prosessen rundt film, sammen med enkelheten i mange av de analoge kameraene ( for min del Leica M) gjør at jeg får lyst til å ta bilder... å det er vel kanskje det viktigste!

Kjetil A.
Åpne uskalert versjon i eget vindu