Morten O.
jeg har hatt kamera mitt i litt over 1 år.

Men jeg har bare brukt de ferdige innstillingene på kamera og det har stort sett fungert greit.
Nå har jeg lyst til og lære meg hvordan det er å ta bilder i skumring, natta og ikke minst ta gode bilder inne uten nødvendigvis å blende alle med blitz.

så jeg har noen spørsmål

1. jeg fikk stativ til jul, ho ho ho :-) men hvordan kan jeg få tatt gode bilder på nyttårsaften f.eks? jeg ser mange snakker om blenderåpning,hvitbalanse osv.
men jeg har funnet ut at jeg må sette inn iso 100-200. det har jeg skjønt hvordan jeg gjør.
jeg har også skjønt hvordan jeg setter åpningen til F9 osv.
men hvordan stille jeg inn resten?
En nevnte å skru hjulet til AV for det ville gi best bilder, stemmer det?

2. hvordan får jeg tatt bilder inne med gode farger?
på meg virker det som om jeg velger SRGB eller Adobe RGB så blir bildene "varme"

3.Noen som veit om noen fotograferingskurs i Fredrikstad ?

jeg betaler gjerne noen privat for å kunne lære meg å ta gode bilder og etterbehandle de på min mac.

Håper noen har tålmodighet og barmhjertighet til og hjelpe.

Ha en god jul fortsatt alle sammen
dette ble noen spørsmål dette, men jeg er helt novis på dette
#1
#1
Alexander Rex E.
Her er løsningen for deg: http://www.fotovideo.no/aspx/loginVnet.aspx?ReturnUrl=%2f...plid=13847

Dette er en norsk bok av en norsk forfatter (som bruker forumet her aktivt) og dne har vært starthjelpen for meg selv og mange andre. Den lærer deg på en enkel måte det du trenger å vite for å utnytte kameraet ditt og ha kontroll på hva som skjer når du forandrer på innstillingene du har tilgjengelig.
Edmund M.
Jepp, det er denne boken du trenger. Da slipper noen å skrive den på nytt her på forumet.. ;o)
Mvh. Edmund M.
#2
#2
Olav R.
Du har allerede fått et veldig fornuftig svar. Jeg vil bare legge til at hvis du bør bruke sRGB med mindre du har god kunskap om fargerom.

Mvh OlavR
Morten O.
oki... da setter jeg den på adobe RGB istedet. som standard setter den seg på sRGB.

jeg har bestilt boka idag, men er det ingen guider eller noe sånt for det jeg spurte om?

en ting er og lese en bok og prøve en annen ting er å høre på erfaring. har stort sett funnet ut at erfaring er det beste læremetdoen.
Edmund M.
Boken som anbefales er skrevet på grunnlag av forfatterens kunnskap og erfaring. Den er mer nyttig for deg som fotograf enn om du kan manualen for kameraet utenat. Kjenner du prinsippene for samspillet mellom lukkertid, blenderåpning og ISO har du kommet et godt stykke på vei. Jeg ser du vil bruke Adobe RBG, selv om sRGB anbefales. Hvorfor?
Mvh. Edmund M.
Ole A. V.
Morten O skrev:
oki... da setter jeg den på adobe RGB istedet. som standard setter den seg på sRGB.


Du har altså stor kunnskap om fargerom (ref. til det OR skrev)?


jeg har bestilt boka idag, men er det ingen guider eller noe sånt for det jeg spurte om?


Det finnes sikkert guider, slike finner du med spesifiserte søk på google.

Når det gjelder fotografering av fyrverkeri så kan sikkert ISO 100 og blender 9 være et greit utgangspunkt. Kjør kameraet på manuell, og sett lukkertiden etter hvor mye fyrverkeri du ønsker å få med (veldig lang lukertid=graut av masse fyrverkeri, kort lukkertid=mye svart himmel med litt fyrverkeri osv). Dersom fyrverkeriet blir for utbrent eller for mørkt med disse innstillingene justerer du blender og/eller ISO for å kompensere.

Med tanke på farger ved innefotografering uten blits så bør du ved fotografering i jpeg sette hvitbalansen på forhånd. Automatikken takler sjelden f.eks. glødelampebelysning, og bildene blir rødoransje. Sett hvitbalansen på tungsten/glødelampe (ofte illustrert med et lyspæresymbol), og fargene vil bli sånn omtrentlig riktige.


en ting er og lese en bok og prøve en annen ting er å høre på erfaring. har stort sett funnet ut at erfaring er det beste læremetdoen.


Å lese masse teori, høre på andres erfaringer, og så teste, prøve og feile osv. er det som fungerer best for meg. Andres erfaringer er ofte mer subjektive enn gode lærebøker. Å lære teorien fra grunnen av vha bøker mv. gir et bedre utgangspunkt for å vite hvordan man kan forholde seg i ulike situasjoner fremfor å basere seg på guider for hver enkelt type situasjon. Slike guider er mest verdifulle for å finne ut hva man gjorde feil... ;)
#3
#3
Thorstein K.
Hjelp til innstillinger EOS 450D
Klikk på denne linken, da får du opp manualen til EOS 450D.

http://files.canon-europe.com/files/soft31340/manual/CUG_...N_Flat.pdf

Velg File og Lagre som... Da har du en komplett manual for Canon EOS 450D.

Les den, der stå vell det meste ?
#4
#4
Steve H.
Hei, Morten! Dette med å lære seg hvordan et kamera fungerer er ikke gjort over natten, du må ta det steg for steg. Min erfaring er at det første man må lære seg er å forstå blenderen ( AV ). Hvis du ikke forstår blenderen, så blir alt det andre veldig vanskelig. kombiner dette med å teste ut iso innstillinger for å se hvordan det påvirker lukkertiden. Du kan ta nesten alle bilder med AV-innstillingen, men husk at i AV posisjon(blenderprioriet), så påvirker ikke bruk av blitz lukkertiden. Du skriver at du får fram iso 100. for få iso 100 må "high light tone priority" være avslått. Dette er ikke lurt til vanlig, da høylysene raskere blir utbrent.
Et lite "treningstips": Sett kamera på stativ foran peisen(pass avstanden) eller annet som skaper kontraster. Ha på blenderprioritet og ta et bilde. eksperimenter med over og undereksponering (eksponeringskompensasjon). Når du undereksponerer nok, vil du se at det er bare flammene som synes, og ikke "veggen" bak flammene. Det som skjer når du undereksponerer er at kameraet velger raskere lukkertid. Noter deg blender og lukkertid på et bilde du liker. Sett så på manuell(M) funksjonen og ha samme blenderåpning og lukkertid som du hadde. Følg nå med lysmåleren! Den vil vise deg at du er i ferd med å undereksponere(den står til venstre for midten)Om du nå justerer lukkertiden høyere, vil du se at lysmålerern beveger seg mot midten(0) Etter boka er korrekt eksponering i midten(automatisk når blenderprioritet er valgt) Dette tipset er ikke for vanlig bruk, men er en fin måte å lære på.
Prøv samme metode med noen som vifter med et stjerneskudd for deg, det er moro! Pass på å still kameraet tilbake til "normale"innstillinger, så du er klar til øyeblikksbilder. Det er så mye mer som kunne vært skrevet om dybdeskarpet, bakgrunnsuskarphet osv., men dette blir alt for denne gang.

Håper at dette er til hjelp for deg.

Du eller andre må gjerne stille spørsmål, eller kritisere det jeg har skrevet, jeg lærer også av det.

Mvh Steve
Åpne uskalert versjon i eget vindu