Sjøkulturelt møte...
Hurtigruteskipet ”Lofoten” ankommer bygda Tranøy, som vender ut mot Vestfjorden. Tranøy ligger i Hamsuns Æventyrland, Hamarøy.
Sist sommer hadde Tranøy – og flere andre Nordlandssteder - ukentlige cruise-anløp av det gamle hurtigruteskipet.
”Lofoten” ble i 1964 bygd på Akers Mek. Verksted i Oslo. Skipet tilhørte opprinnelig Vesteraalens Dampskibsselskap (VDS) på Stokmarknes, men er i dag en del av Hurtigruten Group ASA.
”Lofoten” fikk status som ”verneverdig skip” av Riksantikvaren i 2001, og er det nest eldste hurtigruteskipet som er i drift i dag.
Dette siste klassiske hurtigruteskipet - som lukter som en riktig båt - er et nostalgisk skip med nesten alt originalt inntakt.
”MS Lofoten” seiler uten moderne hjelpemidler - med god gammeldags skipshending.
Skipet blir tatt ut av ordinær hurtigrutefart i april 2007. Hva som vil skje med skipet etter det, er ikke avklart.

I mai 2000 ble hvalskuta N-648 ''Svolværing'', som ble bygd i Sverige i 1941, landsatt rett ved Tranøy Havn og den gamle dampskipskaia. Hvalbåtens buk inneholder i dag kafè, spiseri og pub.

Siden første halvdel av 1800-tallet var Tranøy et yrende trafikk- og handelssted med lager av kull og salt og vannforsyning til båttrafikken. Verking og salting av sild i sesongen skapte stor aktivitet. Fra begynnelsen av 1900-tallet har losskøyta hatt Tranøy Havn som base.
Bildet inngår i albumet Lillivers reiser -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-12-01 17:12:31
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-12-03 20:52:43
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2006-12-04 21:08:14
    Versjon #4
Utstyr
  • Olympus E-500
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger269
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_226036} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Hege J.

Et friskt, fint motiv med en god tilhørende historie. :-)
Fint hvordan mannen speider utover mot Hurtigruta. Fargene i bildet er gode, sommerlige og gjentagende.

Bildet er litt lite til å få et skikkelig inntrykk av kvaliteten, men det ser litt uskarpt ut. Har du mer å gå på i forhold til utsnitt i nedkant? Blir litt trangt under skoene til mannen. Ville nok vurdert å ha med litt mer der, og heller kutte til akkurat under rekkverket i toppen.

Mvh Hege
Lillian L.

Hei Hege.
Takk for hyggelig og lærerik kommentar, og at du ''tok'' historien... Min far ventet spent på at den gamle hurtigruten skulle komme inn, slik at han kunne få komme seg ombord. Og motet var styrket etter et par kalde pils i buken til hvalbåten...
Jeg vet ikke om bildet èr så uskarpt - lyset denne storm- og regnfulle junikvelden var som på en høstkveld her nord. Har dessverre ikke mer å gå på i nedkant, men har kuttet litt i overkant og på hver side, syns det ble bedre slik.
Mvh LillianI.
Hanne S.

Det som fascinerer meg med dette bildet er fargekombinasjonene! De gjentas gjennom hele bildet, syns det er kjempebra! Virkelig bra gjennomført, liker utsnittet og den speidende mannen gir bildet liv og dybde.

-Hanne.
Lillian L.

Hei Hege.
Så hyggelig, tusen takk for det. Jeg så ikke dette med fargene selv før jeg fikk opp bildet på PC-skjermen. Noen bilder bare blir...
Mvh Lillian :-)
kåre l.

Hei på fuen :-)
Liker de klare fargene som går igjen på hver sin side av bildet. Rødt/blått.
Det at 'gamlingen' har på seg blå dongeri løfter bildet. Den gamle transtampen med kjettingen er også en god detalj.
Hvilken versjon som er best er vanskelig å si. Det kommer an på hva fotografen synes er viktigst i bildet. 'Gamlingen' eller hvalbåten N-648.
Jeg heller mot v3, mest pga gubben kom godt frem der. Men kanskje med litt mer høyde i bildet.
Ville ha vridd bildet littegranne mot venstre, samt rettet opp naustveggen. Nå er jeg ingen spesialist på slikt, men med litt øvelse og det rette programmet så går det... :-)
Lillian L.

Hei kåre.
Jeg har jo kalt bildet sjøkulturelt møte. For, i ærverdige Tranøy Havn - med det gamle laksenot-barkekaret fra 1938 synlig på kaia - møtes det klassiske hurtigruteskipet ''Lofoten'' - hvalfangstskuta ''Svolværing” og min far, som representerer etterkrigstidens fenomen ''den norske sjømannen'', (se boken ”Sjøfolk – til havs og havn”, av Lasse Trældal) som nå nærmest bare er historie.
Det siste bildet jeg legger ut, har jeg beskjært slik du foreslår. Litt mer høyde slik at N i reg.nr. til hvalbåten ''Svolværing'' kommer med. Fargene som gjentar seg, samler bildet - og de fire sjøkulturene, som her er forsøkt fremstilt like viktige. Men jeg må nok ha et bedre redigeringsprogram (eller kanskje kunnskap...) hvis jeg skal vri og rette på bildet...
Tusen takk for gode ord og tips.
Mvh LillianI.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu