Små lom
Her har et Smålom par morgen kvilen sin på Lillevann i Tromsø
Utstyr
 • Nikon D7500
 • 18-400mm f/3.5-6.3
 • Brennvidde400.0mm
 • Blenderf/11
 • Lukker1/400s
 • Nei
 • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
 • KategoriFugler
 • Lastet opp
 • Visninger91
 • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1136850} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Olaf M.
Flott motiv, synd at skarpheten svikter
Olaf
Helge A.
Hvis du bruker ettbenstativ tror jeg ikke lukkertid er noe problem her. Men hvis kamera ikke har støtte kan det være at 1/400s ikke er rask nok lukker på 400mm, som tilsvarer 600mm på disse kameraene. Så må du sjekke om fokuspunkt faktisk treffer en av fuglene. Mest naturlig er å fokusere på den nærmeste.
Emil C.
Helge,Jeg har i mange år tenkt selv på å investere i et ettbenns stativ til 18-400 mm men det har liksom ikke blitt til det. Anbefaler deg et besøk til Lillevann på Gimle og studere Smålom paret der du som har slike skarpe og gode foto s av fugler
Helge A.
Man kan prøve å gå litt analytisk til verk for å treffe bedre på skarpheten.

1 Ta testbilder under kontrollerte forhold for å sjekke skarpheten til objektivet. Hvis det er nødvendig å blende ned for å oppnå bedre generell skarphet holder det kanskje å blende ned fra f/6,3 og til f/9.0 i stedet for f/11. Dette vil gi raskere lukkertid med fortsatt akseptabel dybdeskarphet.

2 Finne ut om innstillinger på autofokus er optimal til formålet. I stedet for AF-A kan man vurdere å bruke AF-S en periode for å se om resultatet blir bedre. Disse fuglene er jo nesten helt i ro. Hvis du bruker kombinasjonen AF-S og single-point AF skal det vel nesten ikke være mulig å bomme på fokus på objekter som ikke rører på seg, eller som flytter på seg sidelengs i bildet. Men det forutsetter at fokuspunkt treffer fuglen og ikke et annet sted. Så du må plassere fokuspunkt over fuglen og deretter ta bildet.

3 Hvis fuglen fortsatt er uskarp og det skyldes at den har flyttet på seg mot eller bort fra kamera etter at du har fokusert kan du da vurdere å bruke AF-C, som er for motiver som beveger seg. Og trolig prøve å veksle litt mellom antall fokuspunkter og se hva som passer best.

Men det kameraet er visst hyperavansert, og på AF-S og AF-C kan man gjøre ekstra innstillinger hvis standard ikke er bra nok.
Emil C.
Helge.Takk for nyttige råd og info!
Emil C.
Helge: Nå har jeg sjekket ut kamera menyen angående AF-S og single-point AF .Jeg akter å ta en tur over til Lillevann på Gimle i morgen å teste det ut på Smålom paret som hekker der. Jeg anbefaler deg å ta selv en tur til denne grønne lungen på Tromsø øya til både Langvannet,Stor vannet og Lilllevannet på GImle på Tromsø øya. Smålomene på Lillevann kommer trekkene nordover i april-mail og trekker sørover til sydlige strøk av Europa i august-september. Prøv Lillevann en tur i september i morgen tåka eller Langvannet i midten av oktober når vannet har frosset til i de første frostnetter. Det kan da finnes mane fine fotomotiv av frostroser i løvet i denne tiden i mdten av oktober ved vannene
Helge A.
Flere tips. Der er nok av fiskemåser rundt Prestvannet som sitter helt i ro og håper på matbiter, man kan trene på fokusere på. Legg fokuspunket i søkeren i øyet på fuglen slik at øyet blir inni fokuspunket. Gjør dette f.eks 20-25 ganger. Til slutt zoomer man inn bildene på kameramonitor og sjekker skarpheten, og blar seg gjennom alle eksponeringene ferdig zoomet inn. Selv om øyet er korrekt fokusert kan det likevel være uskarpt pga kamerarystelser. Hvis der så er 2-3 av bildene som er skarpe er det bare å notere ned på et papir hvilke som er skarpe for videre bruk.
Emil C.
Til Helge: Jeg tok turen over til Gimle og Lillevann og tok noen relativt heldige eksponeringer av Smålom i går ettermiddag. Jeg valgte å bruke AF-S prioritert på kameraet og eksponeringene ble skarpe og fine. Jeg blir å legge ut på Foto.no 2 stk ekpsoneringer av Små lom fra denne turen førstkommende onsdag mellom kl:0815-0845 hvis du vil gi kommentarer hva du synest. Når det gjelder ditt forslag om tur til Prestvannet så er jeg i den uheldige stiuvasjonen og ikke være noen eier av bil,så jeg veit at det er vanskelig med buss fra sentrum en søndag til Prestvannet,så jeg akter å ta i dag over til Storvannet på Gimle på Tromsøøya og gjøre noen opptak med ny macroen NIkon 40 mm 1-2.8 eller noen eksponeringer av avblomstret Løvetann
Helge A.
Du sjekker skarpheten lettest sjøl, ved å zoome inn maksimalt på kameraets monitor. Bildene som legges ut her er ofte nedskalerte og har fått litt oppskarping først, så det er fotografen som har best grunnlag for å vurdere dette ved å studere originalfilene. Og når man fornøyd sjøl er ingenting bedre.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu