Tar resten jeg...
Bildet inngår i albumet Blomster med insekter -
Utstyr
  • Canon EOS 50D
  • Canos EFS 60mm macro
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger49
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_490933} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Kirsten H.

Velkomponert og flott bilde av blomsterflua. Fokus litt langt bak på flua, men det er ikke så lett å treffe nøyaktig på øynene.
mvh Kirsten
Avsluttet .

Nært og fint bilde av flua..og fin komposisjon:)

Tove
Ottar P.

Fint bilde av blomsterflua på den fine
blomsten, fine farger og en fin bakgrunn!!
Roar K.

Jo, nært og detaljert av blomsterflua. Ser ut til at fluas bakdel og nydelige gjennomskinnelige vinger har fått hovedfokuset.

Roar
Carsten A.

Slike bilder skal det være en enkel sak å gjøre mye bedre med dette utstyret. Her er ikke det rent teknisk særlig bra (fikusplanet er på bakparten), utsnittet virker tilfeldig (kronbladene er neppe kuttet med hensikt?). Opptaket viser en vanlig blomsterflue som ren avbildning.

NVH CA
Anne-Lise S.

Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger, og til deg Carsten; jeg er ny med dette utsyret og tar gjerne imot råd om forbedring! Og når det er sagt da; jeg synes bildet er veldig fint:-).Ha en flott helg:-)
Carsten A.

Jeg er altså svært uenig i den vurderingen som flere har gitt uttrykk for her.

Når det gjelder dette opptaket er det særlig to ting som springer i øynene:

For det første, fokusplanet er ikke hensiktsmessig plassert, det er bakparten (som ligger litt lengre unna) som har fått fokus, mens vinger og mesteparten av kroppen ligger utenfor fokus (og derfor er uskarpe). Det er bare nøyaktig og omhyggelig fokusering under opptaket som kan rette på slikt. Dersom et slikt opptak gjøres på frihånd er det nødvendig å sjekke (f.eks. på kameraets display med maks. forsrørrelse) om fokusplanet ligger der det skal, er det ikke tilfelle får man gjøre nytt opptak, og fortsette til det stemmer. Brukes AF ved fokuseringen er det vesentlig å bruke ett -1- fokuspunkt, flerpunkts AF fører lett til at fokus plasseres der AF-modulen lettest finner kontrast, som her. (Ut fra EXIF-data ser det ut som det er brukt flerpunkts AF i dette tilfellet).

For det annet, eksponeringen treffer ikke godt her. Hovedmotivet - blomsterfluen - er for det meste gjengrodd i kroppen. Opptakssituasjonen er nærmest et skoleeksempel på hvordan kameraets lysmåler lett blir lurt. Her har vi et middels mørkt objekt (fluen) foran et svært lyst objekt (blomst med hvite kronblader). Dermed finner kameraets lysmåler frem til et gjennomsnitt, som viser seg å passe dårlig i et slik tilfelle. Her burde det vært kompensert med ca. +1EV - kanksje mer, kanskje litt mindre. Ved slik motiv er prøveekseponering med etterfølgende sjekk av histogrammet helt avgjørende (om ikke erfarinG uten videre tilsier hvilken kompensasjon som vil passe ved evaluerende lysmåling).

Les ellers gjerne disse artiklene om nærfoto/makro:

http://www.akam.no/forfattere/164322

MVH CA
Anne-Lise S.

Hei Carsten, takk for konstruktiv tilbakemelding.Skal lese artikkelen nøye! Ha en fin dag:-). Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu