Mot nyttår på Kilen
Kald aften på årets siste dag. Husmannsplassen Kilen har overlevd enda et år.
Tornerosetilværelsen er i ferd med å innhenten den, om ikke taket taper kappløpet og ramler ned først.
Bildet inngår i albumet Kilen gamle - Husmannsplass under Røssholm bruk på Ringerike. Gammelt og nedlagt småbruk på Ringerike i raskt forfall.
Stabbursdøra er datert 1863 og låvedør 1871. Nokså spesiell arkitektur med dører som ikke er over 180 cm høye, og vinduer som er like lavt plassert.
Våningshuset var i alle fall bebodd i julen 1991, men var allerede da i forfall.
Et fasinerende sted med detaljer som jeg mener det er vel verdt å bevare for ettertiden. Ser ut til å ha blitt et valfartssted for lokale fotografer.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-01-15 18:44:51
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger346
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_297379} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Stig Børre E.
Godt teknisk. Syns de kalde tonene kler motivet godt. Fin dybde. Sliter med vektfordelingen, bildet blir veldig fortung... :-)

StigB
Lars-Anders M.
Herlig lys og stemning. Vinteren er kall!
ingebjørg fyrileiv g.
Blått vil vel aldri bli for moderne!? Nei, jeg går for den blå. Bildet sammen med teksten forteller en interessant historie. På grunn av at den ikke handler om gress, hadde det kanskje vært fint å se mer til husene, men i og med at bildet er viktigst her inne, er ikke det så farlig. Da synes jeg nok at den hvite himmelen er noe værre. Men jeg liker blåtonene.

vh ingebjørg
Fred S.
Mye mer spennende enn thumbnailen tydet på, veldig fint med med det skarptegnede grasset i blått, og en kan sikkert trø i det uten at Skjæråsen hadde løftet stemmen i protest.
Skuret skurrer heller ikke, derimot ville jeg ha fjernet det lille innslaget som skaper litt disharmoni i fargene, det solbelyste treet i venstre kant. Det blir en outsider i bildet.

vh fred
Avsluttet .
Liker blå versjon best. Det dekorative rim-gresset i forgrunnen kommer best til sin rett med farger, men synes nok, som SBE, at det blir noe fortungt. Den blå-kalde stemningen blir også noe redusert med den lyse himmelen.
Det viltvoksende gresset og bjørkene inntil husene er også med på å fremheve forfall. Ser ikke ut som om taket vil ha godt av en snørik vinter.
Godt dokumentasjonsbilde av husmannsplassen.
Mvh Christer
anders s.
synes dette ble et bra bilde av et flott motiv
herlige blåtoner og en spennende komp
mvh anders
Ivar B.
Begge versjonene fungerer godt her, men jeg faller alikevel på den blå kalde tonen med god margin. Balansemessig funger det ok i mine øyne. Tror kanskje jeg ville tatt bort en del i venstre side da blikket glir ut av det som i mine øyne er hovedmotivet og mot gården oppe i hjørnet. Mvh Ivar.
Espen A. I.
Interessant bilde. Jeg liker frost og rim og særlig når man gjør det blått så dette faller lett i smak hos meg. Venstre hjørne irriterer, men ser at det ikke finnes noe løsning om kutting uten at det går på bekostning av husene i bakre del. Flott teknisk sett, som vanlig skulle jeg til å si, det har du aldri noen problemer med å takle.

mvh Espen
Odd Tore S.
Takk for kommentarer og synspunkter
Min hensikt med bildet var å få fram det rimfrosne graset som er i ferd med å omslutte uthusene her, og truer med å la de gå inn i sin Tornerosesøvn.
Så graset er viktigst og bør få mest plass.
Solen har gått ned, og det er bare en blek gylden glans igjen på himmelen. At det ser ut som sollys på den enslige bjørka skyldes digitale effekter som gjerne oppstår under downsampling, om ikke før. Så her er det ganske mørkt, og det skal se tungt og dystert ut. Kanskje spøker det på låven, jeg har hørt tassing der inne tidligere uten å se noe.
Jeg ser ikke at det går an å kutte himmel her, og heller ikke å trø i graset for å finne et annet ståsted uten å ødelegge rimet og motivet. Jeg dro så langt til venstre som mulig da jeg var der.
Teknisk bra? Ja, antageligvis etter forholdene, men også dette bildet tapte seg voldsomt ved .jpg-komprimering fra 1,4 mb til ~ 0,3 mb. Omtrent alle de fine detaljene i rimet forsvant sammen med det jeg vil kalle briljans, og de var allerede redusert etter downsamplingen. Trist at det ikke går an å vise motiver som dette på en skikkelig måte her.
Odd Tore
Torild H.
- om blått blir for kaldt eller moderne - ...takk, Odd Tore, så har eg igjen fått bekrefta at eg nok er født inn i feil århundre... umoderne, eller ikkje: V2 for meg, der himmelopninga ber biletet til vidare horisontar, samt villenga i front er her prega av menneske tråkk og vindkast som har tjafsa det så fint til, det vert meir livleg og tydeleg her, og ikkje berre ''ei kanskje litt for stor, blå flate'' som i V1.

....og framleis kaldt ... nok.
Torild
Bente K.
Jeg har sett på dette bildet før, og jeg blir ikke helt fortrolig med det. Er ikke helt sikker på om jeg kan forklare hvorfor.
Det blir en ubalanse mellom forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn her synes jeg.
Men den fotogene rimfrosten kommer godt til sin rett mot de gamle bygningene.
Bente
Avsluttet .
Hei igjen Odd Tore.

Etter min mening flott bilde av din husmannsplass og en fin fortellende story.

Leste ditt siste avsnitt på tilbakemeldingen du skrev til andre.

Tok meg en tur innpå PS med ditt bilde og mener det er fullt mulig og få litt mer frostylike utseende på det hele.

Dette er jo selvfølgelig slik jeg ser det.

Hallo fra Eivind.
Odd Tore S.
Takk for flere innspill!
Torild,
Fint at du likte s/h-versjonen. Jeg lager vanligvis en s/h-versjon av bildene som jeg tenker på å legge ut for å sjekke at komp osv er OK, og at jeg ikke har latt meg besnære av fargene. Så trimmer jeg den med kontrast og oppskarping til den blir OK som s/h, og av og til glemmer jeg da å legge ut fargeversjonen. Her synes jeg s/h har en stor fordel fordi himmelen ikke stikker seg ut som på fargeversjonen, men rimet ble ikke bedre enn i farger. Irriterende at slike fine detaljer ikke overlever, men ender som klumper i stedet.
Eivind,
Nei, det er ikke håpløst å få frem bedre rim i PS, men å få det til å overleve uten å bli klumpet etter .jpg-komprimeringen ser jeg ikke hvordan man får til. Økes kontrast og oppskarping øker vanligvis også filstørrelsen, og så taper man enda flere detaljer.
Bildet som ligger her er matt og grovt i forhold til det det var før siste koprimering. Fra 1,4 mb til 0,3 mb er et ganske drøyt sprang. Mulig at det ligger bedre komprimeringsrutiner inne i nyere versjoner av PS enn Elements 2.
Odd Tore
Ann T.
Hei Odd Tore - dette synes jeg var et flott og anderledes vinterbilde, hvor du fokusere på rimdekket gresset som ligger dødt og kaldt til rundt uthusene som har sikkert sett sine beste dager lenge siden. God tekstur i gresset og det er flott dette, men jeg forstår din frustrasjon om problemer med tap av detaljer ved nedkomprimering. Dette ser sikkert enda bedre ut i en større versjonen. Liker V1 best men synes at du kunne gjøre noe med treet og lys himmelen opp i venstre hjorne som sagt tidligere her.
Fin fortellende tekst om husmannsplassen også!
Mvh Ann
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu