20D og striper
Prøveopptak fra Kvennhølet med blitz i håp om å sikre korrekt AF.
Dette ga en rekke horisontale striper.
v1 er downsampled og .jpg komprimert til tillatt antall pixler og filstørrelse her.
v2 er et utsnitt i actual pixels, .jpgkomprimert.
Det er overhode ikke gjort noe annet i PS enn dette.
v2 viser tydelig at stripemønstret skifter til mye kortere bølgelengde over hvirvelen.
Bortsett fra blitzen, som er kameraets innebygde sprettoppblitz, hadde jeg ikke på noe elektrisk utstyr som mobiltelefon, og dette er et avsides område uten høyspent eller lavspent.
Mulig årsak?
Ingen av de andre bildene fra samme sted viste noe som ligner på dette, så jeg tar det for et feilskjær og en kuriositet, men hvorfor?
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-11-02 21:18:13
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 20D
  • Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
  • Brennvidde17mm
  • Blenderf/8
  • Lukker30s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • AnnetStativ, låst speil, Canon kabelfjernutløser
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger635
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_220403} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Kjell Sigurd S.

Sånt skjer aldri med Nikon, så dette kan jeg ikke hjelpe deg med :-)

Kjell S
Bengt Erik E.

Ser det er brukt både stativ og låst speil men slo meg at det kanskje kan ha sneket seg inn en eller annen bitteliten vertikal vibrasjon av en eller annen merkelig årsak i løpet av de 30sekundene det ble eksponert. Kun en teori.
Kai-Wilhelm N.

Bildet har som du sier en grov linj støy nede, finere (1/4 bølgelegde ca) overfor de grove, og de 2,5 siste cm er støyfrie... Støyen er omtrent identisk i alle kanalene. Du sier du ikke hadde *på* mobiltelefon vil det si at den var slått av eller bare at du ikke brukte denne..
Det ser nesten ut til at det en gang har det skjedd noe rart, jeg ville tro at dette har vært enten i øyeblikket brikka ble scannet (rett etter opptaket), eller hvis du har brukt støyfjerning, når den sorte eksponeringen har blitt scannet. og dermed har støyreduksjonen fungert mot sin hensikt...


mvh
-k

Odd Tore S.

Takk for kommentarene!
Ingen mobiltelefon på, dvs. den var med, men helt avslått.
Jeg brukte heller ikke støyfjerning.
Blitz med second curtain sync (som vanlig).
Noe linjemønster forekom ikke på noen av de andre opptakene samme dag. På disse brukte jeg ikke blitz.
Jeg har aldri opplevd noe slikt som dette på andre opptak uten eller med blitz, hverken med sprettoppen eller med ekstern Canon blitz. Men blitz er noe jeg sjelden bruker.
Odd Tore
Kai-Wilhelm N.

Vet ikke om red-eye reduction kan ha laget denne støyen. Normalt vil den disse blunkene komme før lukkeren åper, men her kan den ha kommet mens lukkeren var åpen. Prøv lang lukkertid på noe annet (veggen..) med blitz og red-eye reduction av og på...

mvh
-k
Carsten A.

Dette var drøyt, men noen forklaring har jeg ikke.

Her er det lang eksponering, noe som normalt øker støy kraftig. Den ganske så markerte undereksponeringen vil gi et sterkt og selvstendig bidrag i samme retning. Dette skal vel gjelde for for alle dSLR, men noe godt kjennskap til hvordan 20D oppfører seg i ulike situasjoner har jeg ikke.

Se forrestenm tråden ''striper i bildet hva er galt?'':

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=247357

MVH CA
Kai-Wilhelm N.

-bare en bitte lille tilleggstanke. I og med at du bruker den *interne* sprettoppblitzen på så lang eksponeringstid (det er den jo strengt tatt ikke laget for), kan det være at denne trenger en mellomoppumping av blitzladingen under opptaket. Disse spenningspumpene (de som hyle i blitzen) kan både støye kraftig og til tider trekke masse strøm; begge disse faktorene kan muligens gi disse symptomene.

-k
Odd Tore S.

Takk for innspill og mulige forklaringer.
Bildene som er tatt uten blitz med samme eksponeringstid og blender samme kveld viser ikke striper, i alle fall ikke slike som jeg kan se. Ca. 25 andre opptak, dette er et av den første tredjedelen. Stripene var synlige på kameraets monitor som et ''rart'' mønster.
Jeg husker ikke at det kom noen redeye pulser før hovedblitzen gikk av, men det kan jeg sjekke ut. Denne fremgangsmåten er ikke akkurat standard prosedyre, men et litt mislykket forsøk på AF i dårlig lys (trykket for hardt på fjernutløseren så bildet ble tatt).
Jeg tenkte at bruken av second curtain sync kunne hatt noe å si, har ikke brukt dette med sprettopp før, bare med ekstern Canon blitz.
Jeg skal sjekke litt mer her. Det er arbeidsgivers kamera, litt begrenset hvor ofte jeg kan låne det. Siden dette bare har hendt én gang under nokså spesielle forhold, er jeg ikke særlig bekymret for at noe slikt skal hende i en jobbsiutasjon, hvor det stort sett bare brukes til å dokumentere skader på stedet ifm skadeundersøkelser.
Men en forklaring på hvorfor kan være både nyttig og interessant om slikt dukker opp hos flere. Det har jo vært noen innlegg om Canon og striper etterhvert.
Siden jeg regner med å oppgradere fra 300D i løpet av ca. nærmeste halvår (rullerende), vil jeg ta med så mye som mulig i betraktning i forhold til min bruk av kamera, og da er dårlig lys og lang eksponering ganske typisk. Også Nikon lager jo mye bra, f.eks. D200!
Odd Tore
Tor-Ståle H.

Har du lastet bilde over til PC via kabel eller via kortleser?

Jeg har samme problemet med råfiler fra mitt D2X kamera når jeg overfører filer fra kamera via kabel. Men overføring via kortleser er uproblematisk.
Odd Tore S.

Tor-Ståle,
Takk for innspill!
Lastet over via kortleser.
Bildet var ''rart'' på kameraets LCD ved visning umiddelbart etter opptak.
Alle andre bilder fra samme dag var OK.
Heller nok i retning 2. curtain sync og sprettopp, men 20D har ikke vært tilgjengelig for ny utprøving.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu