I siste liten
Mønjevokssoppen strever fælt med å komme opp gjennom kvist og kvas og gamle blader. Noen klarer der, andre brekker både fot og nakke.
Og når den endelig er oppe, så kommer snøen.
Bildet inngår i albumet I kjukeskogen - Kolsås er mer enn stupene med noen av landets teknisk mest krevende klatreruter. Mesteparten av åsen er landskapsvernområde, og innenfor disse er det fire natureservater.
Kjukeskogen er et område med rød sandstein og edelløvskog bare ca. 200 m fra der vi bor. Gamle trær med mose og kjuker dominerer i den bratte skråningen, som ligger i tåkebeltet og hvor lite lys slipper ned sommerstid
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-10-30 20:05:48
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 400D
  • EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
  • Brennvidde51mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker0.6 s
  • Filmtype(ISO400)
  • Nei
  • AnnetHåndholdt med IS.
    Ca 50 % av originalbildet.
    Del av ''uttestingen'' av nye produkter fra Canon.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger468
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_219648} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Stig B.
Flotte farger her, er du ute av din mørke periode :-)

Knall farger på soppen, som står tydelig fram i høstdødt løv. Forstyrres vel litt av den andre fargsterke soppen i bakgrunnen, selv om den har fin linje inn mot hovedmotivet.

Mvh Stig
G. Hanna W.
Dette må jeg si er et helt utrolig godt bilde!
Lekkre farge nyanser, skarphet og sammensettning!

Mvh G.Hanna.
Torbjørn K.
Dette ble svært bra. Først og fremst er det nok fargene som tiltaler meg, spreke men også harmoniske. Kraftig rødt og gult kombinert med de fuktige bruntonene kler dette bildet bra. Jeg har sans for komposisjonen med en som peker opp og en som peker nedover, men synes kanskje utsnittet ble i det trangeste laget. Dersom dette er 50% av original-opptaket burde du ha noe mer å gå på :-)

Torbjørn
Inger Anne Maritsdotter V.
Flotte høstfarger, uryddig arrangert, akkurat slik moder natur er laga.

By the way, korleis går det med 400D og støv på brikka, holder den hva den lover?

Inger Anne
Lars-Anders M.
Meget fine farger. God komp. Enkelt og greit. Jeg er imponert. Ok.
mvh
L-A M.
aase r.
Flotte farger, likte godt valget du har tatt iht dybdeskarphet.

Altfor mange tråkker på/over slike vakre syn. Gledelig at du ikke gjør det, og deler det her med oss andre.

MVH Aase

Janne L.
Hei.
Fine høstfarger i et bilde uten høst blader. Rotete og uorganisert, men slik skal det også være. Jeg synest set lyse i høyre hjørnet kunne vert dempet noe, slik at det ble litt mer ro i det visne løvet.

Et annerledes høstbilde.

Hilsen Janne
Anne-Lise S.
Jøss, for en nydelig sopp! Ja, både sopp og farge er svært tiltalende, og sammen med denne skivesoppens farge på undersiden av hatten, som har måttet gi tapt for naturkreftene, og løvet i forgrunn er dette et godt bilde på høsten. Artig kommentar du har med om denne soppen! Rot og virrvarr er det på skogbunnen så det er helt ok. Synes egentlig ikke det forstyrrer her. Det lyset i høyre hjørne skjønner jeg ingenting av? Kan det være oppe mer til venstre Janne mener? Synes uansett ikke å se noe lys her som forstyrer noenting som helst jeg da, men...

Anne-Lise
Steinulf L.
Brukbar skarphet på 0,6 sek dette. Bildet er passe rotete, slik som naturen ofte er, ikke bare om høsten. Fine farger og et stramt og fint utsnitt som understreker fortellingen din.
ingebjørg fyrileiv g.
Her var det festlige farger! Fint at du har med den falne i bakgrunnen, og at det ikke er mer ryddig enn som så; akkurat passe. Skarpheten er flott og lyset like så. Har ike sett denne soppen før; ikke verst et skue. Kan ikke pirke på noe her.

vh ingebjørg
Stig Børre E.
Flott bilde. Fine mettede farger. Spesiell sopp også - denne har jeg aldri sett.
Syns komposisjonen er veldig bra. Flott med artsfrenden som ligger i bakgrunnen.
Litt sjenerende reflekser i bladet i forgrunnen.

StigB
Rune S.
Jeg synes dette er et uvanlig fint soppbilde. Jeg har kanskje aldri sett denne typen sopp før, bare tråkket på den;-) Finner ingenting jeg kan peke på. Muligens at den lyse soppen bak er litt sterk!??

Mvh
Rune S
Roger K.
Hei Odd Tore!
Ja her var det kontraster i farger, må jeg si. Mørk og rotet bunn som det skal være i skauen. Fint bruk av kamerastandpunkt som fremhever hovedelementet i bilde. Bilde kan nok tolkes på mange vis regner jeg med. Her har vi den vellykkede i all sin prakt mens naboen ligger med brukket rygg. Ja hvem bryr seg i dagens samfunn om de svake? Noen er det selvfølgelig, men er det nok. jeg sliter litt med å fange opp skarphetsplanet, men kan nok også skylde en etterhvert noe sliten skjerm. Jeg får deler av bladet ved sopproten som skarp. Stilken flyter litt ut for så å rette på seg på toppen.

Mvh RK
Ivar B.
Mektige farger! Fint lavt kamerastandpunkt. liker spesielt den fine skogbunnen som viser vissen og nedbrutt natur og beskriver dermed også soppens miljø og levemåte. Tett og fint utsnitt. Mvh Ivar.
Odd Tore S.
Mange takk for kommentarene til denne fargerike publikumsfrieren!
Med slike farger skulle man tro at den var grei å se, men nå har vi bodd her i 26 år, og det var første gang vi så den. Da etter å ha tråkket på den under en befaring i terrenget.
Mønjevokssoppen kommer under blad og kvister, er liten, har sprø stilk og svakt feste, så det går kanskje ofte galt når den skal vokse gjennom i dette terrenget. Jeg lette ganske lenge før jeg fant disse ekspemplarene som var rimelig fri for blader.
Utsnittet er kanskje trangt i høyre side, men der sto sopp nr. 3 ute av fokus.
Det lyse området til høyre var egentlig nesten midt i bildet, mulig forklaring strå rett foran objektivet, selv om jeg nærmest gravde en grop for kameraet og ryddet fram til soppene. Ingen plass til stativ.
Her prøvde jeg meg på en test av kamera og objektiv som er realistisk for min bruk av disse. Av den serien bilder jeg tok håndholdt, ble ett synlig uskarpt, resten OK i actual pixels (på flatskjerm) rett ut av kameraet.
EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM virker mer solid og presist i funksjonen enn de andre Canonobjektivene jeg har. Sikker fokusering i dårlig lys med 400D og 20D, tilsynelatende også med 300D, lite CA (subjektivt) i forhold til EF-S 17-85 mm IS USM og EF 75-300 mm IS USM (gammelt). Dette er et objektiv jeg godt kan tenke meg å kjøpe.
Odd Tore
Kjell Sigurd S.
Fin knall sopp. Fin skarphet. Liker komposisjonen også men synes det blir litt trangt rundt soppene. Det ser ut til at det ville komme mer farger med i nordøst hvis du laget et større utsnitt og det er kanskje det du ville unngå. Denne soppen har jeg ikke sett før, selv om du har avbildet den i mitt barndomsrike :-) Uansett et severdig bilde!

Kjell S
Tone A.
Hei
Dette var eit annleis haustbilde pga blad og kvistar som er så mørke, og så kjem to fargerike soppar og livar opp bildet. Flott positur på soppen i forgrunnen med friske rødtonar og kor den fallne soppen bak lysnar opp bildet, med sine gultonar og sine lyse linjer i sopphatten.
Eit spanande bilde frå skogsbunnen kor det mørke og blaute bladet i forgrunnen med kvistane forsterkar haustkjensla. Litt trangt rundt den røde soppen, men anna vegetasjon bak forstyrra kanskje? Versjon 2 for meg. Spesiell struktur på toppen av den røde soppen, som hadde vore noko å prøvd makro-objektivet på.
:) Tone
Espen A. I.
Soppen sliter, men det gjør jammen ikke du.
Her viser du eksellent kontroll over kameraet ditt
og utstyret du innehar.

-Espen
Bjørn H.
Hei Odd Tore-

Joda ingen tvil om at fargene med gult og rødt er friskt og fint. For det er så absolutt her. Men jeg syns ikke, det i seg selv er nok. Ser at den gule danner en linje til den røde, men for meg blir dette alikevel mer en dokumentasjon enn en høydare av et bilde :)

Det mangler ro og harmoni :))

Hmm... Kanksje jeg er for romantisk....

God kveld -

Bjørn.

Tom A. T.
Spennede farger til sopp å være. Kan ikke huske å ha sett denne som jo er av det fotogene slaget, i alle fall med tanke på fargen. Bildemessig er jeg enig med Bjørn over her, og syntes som han at det er en god dokumentasjon.
mvh Tom T
Odd Tore S.
Takk for flere synspunkter!
Det var ikke mye romantikk i tankene mine da jeg gjorde opptaket av disse soppene.
Første arbeidstittel var ''To levende og en død'' etter Sigurd Christiansens roman, men den ene levende ble for uskarp og bildet ville ikke balansere.
Etter at den forsvant ut over sidelinja tenkte jeg en stund på ''Trang fødsel'', men det har jo flere betydninger for tiden.
Hensikten min, ved siden av å vise en fargerik sopp, var å vise hvordan den måtte kjempe seg opp gjennom rotet her i landskapsvernområdet.
Området er vernet fra hogst og andre mennesklige inngrep, men tenkte vernerne over hva de vernet det til?
Dette var beitehavn og område for plukkhogst av ved, varmekjær løvskog med innslag av blomstereng.
Nå er det snart ugjennomtrengelig hassel- og askekratt, og løv- og kvistdekket hindrer planter som f.eks. skjellrot å komme fram. Vi hadde den i utkanten av hagen da vi kom hit, og den kom igjen da jeg gjorde litt plukkhogst for ikke å bli omgitt av en mur av grønt kratt og tilhørende mygg.
Odd Tore
Ketil K.
Dagen etter, og du hadde hatt snødekke på denne hypergiftig utseende galningen. Flaks som du hadde ble dette et kjempemacro!
Avsluttet .
Her ser det ut som at du nesten dykker ned i ''underverden'' med kameraet ditt.
Det er sikkert ikke mange av oss oppegående som dykker så dypt i moder jord og finner interesante farver og småvekster.
Forråtnelsen er jo en bakterieflora med sopp og mugg og mange ganger ikke så vakkert syn, men så dukker det opp enkelte småting som her som lever gode dager.
Fint at du klarer å fange slike småting til brikka og bildet er jo som sedvanlig i fra deg teknisk meget bra.

mvh arild
Bente K.
Artig å se at det er flere enn meg som ikke er redd for å bli møkkete på knærne når de ser en fotogen sopp. Jeg har vært mye i soppskogen, men denne fargeklatten her har jeg aldri støtt på.
Fin skarphet på sopphatten, det synes jeg er viktig her. En annen ting som jeg synes hever bildet, er at du har en snudd sopphatt i bakgrunnen. Det gir nødvendig informasjon til biologinteresserte, samtidig som den fungerer godt fargemessig i komposisjonen.
Jeg har med interesse lest din beskrivelse av objektivet. Bra, fortsett med det dersom du skal teste ut mer.
mvh Bente
Odd Tore S.
Takk til dere siste også!
Ketil, det var litt mer klaring i tid til snøen, fordi dette motivet lå til modning og bearbeiding en ukes tid. Men hos oss snødde allerede i uka som var.
Bente, dette er ikke bare et på-knærne bilde, det er et ligge-langflat-på-bakken-med-vinkelsøker bilde.
Fotoklærne min ser ut som om jeg skulle være en uteligger, og det stemmer kanskje til tider også.
Jeg fortsetter å prøve ut EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM om jeg får låne det og 20D eller 400D. Det balanserer dårlig på 400D fordi 400D er så lett og har lite håndgrep. Min kone følte seg komfortabel med 400D og EF-S 17-85 mm IS USM, men ikke med EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM. Kanskje er det en tilvenningssak.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu