Bulb i 17,5 knops fart
T/T Octavian, 222 000 ton, 30 000 hk.
Flyvefiskene som surfet med oss hadde dessverre kameraskrekk.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-08-22 07:56:39
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon Nikkormat
  • Nikkor 50 mm f/1.8
  • Brennvidde50mm
  • Blender-
  • FilmtypeKodachrome II ISO32
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriBil/motor/Kjøretøy
  • Lastet opp
  • Visninger815
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_206317} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Sverre H. S.
Liker bildet godt. God skildring av det enorme skipet. Både bølgene og tallene nedover sidene hjelper til det. Går bra uten flyvefisk, et ville vært et annet bilde, tror jeg. Bildet kan se litt uskarpt ut pga bevegelsesuskarpheten i vannet, samtidig er det den som gir effekten til bildet. Men hadde uansett vært artig å sett samme bilde i m. ulike lukkertider.
Ole E.
Tøft bilde fra et uvanlig perspektiv. Du formidler kraft mot kraft på en god måte. Jeg synes dette er veldig bra.
Inger Anne Maritsdotter V.
Knallstilig - dette likte eg umiddelbart!!

Hvorhen sto du da du tok dette?

Bildet oser av en voldsom kraft og spenning, her er det også masser av dramatikk og stemning.

Inger Anne
ingebjørg fyrileiv g.
Dette var jo ganske så rått! Herlig sprut i vannet og en flott liten regnbue. God vinkel og fine farger. Liker spesielt godt øverste hjørne til høyre. Gode kontraster og fine bevegelser. Ja, Odd Tore, meget spennende!

hilsen ingebjørg
Torbjørn K.
Et virkelig stilig bilde! Herlig lys og fargespill, og en voldsom dramatikk i bildet. Er litt usikker på om bulb-en er i midten eller ikke? Mulig at bølgene får meg til å tro at den er mer mot venstre i bildet. Jeg tror uansett et kutt til høyre ville gitt litt mer balanse i bildet. Noe raskere lukkertid ville frosset vannet enda mer, og gitt et enda bedre bilde.

Torbjørn
Steinulf L.
Dramatisk og flott. Synes bildet balanserer godt. Håper du eksperimenterte med forskjellige lukkertider,her er mange muligheter.
Hans Jacob H.
Friske takter her ja. Et syn jeg faktisk aldri har sett selv. Enten er baugen for spiss, eller så er det forbudt område på skipet, eller begge deler. Sikkert fascinerende å se hvordan båten skjærer seg gjennom vannet, med eller uten flygefisk.

Men 220 000 ton (!!), da er det virkelig store saker. Oljetanker eller noe slikt?.
Marion N.
Dette var ei original vinkling, kan ikkje hugse å ha sett noko liknande bilete før. Eg syns dette formidler kraft på ein flott måte.

Mvh Marion
Lars-Anders M.
Friskt og vakkert. Kraftdemonstrasjon.
Odd Tore S.
Takker for positive kommentarer!
Når jeg føler at jeg er litt i bakevja er det fristende å legge ut eldre bilder som jeg synes har noe for seg. Hyggelig at noen liker slike også.
Dette er fra jomfruturen til T/T Octavian i julen 1971. Turbintankeren ble bygget på Aker Stord Verft, b/n 670..
Skarphet er et tema her. Det er fra min side lagt vekt på at baugen, som referanse, skal være skarp. Med Kodachrome med ISO32 blir lukkertiden forholdsvis lang selv i ekvatorsol. Jeg har to opptak, det andre er mindre skarpt.
Med film var det ikke bare å skyte i vei. Film kostet masse penger! Ikke var det mulig å sjekke underveis heller For ikke å snakke om å øke ISO.
Opptaksstedet ikke helt symmetrisk i forhold til baugen. Det sto en mast med feste der slik at det ble for farlig å komme til. Min kollega hadde allerede ofret lysmåleren sin til kong Neptun i et forsøk på å være ekstra kreativ. Kapteinen satte heller ikke helt pris på våre apekattøvelser.
Odd Tore
Stig Børre E.
Dette var veldig spesiellt. Et bilde som må betraktes en stund for i det hele tatt å forstå hva det er (mulig jeg er treg i dag da..). Flott komponert, fine farger og fin bevegelse.

StigB
Inger-Lise S.
Dette var dramatisk og flott ! Friskt og befriende. Absolutt et annerledes og kreativt bilde. Syns du var nok kreativ ;-) Et nytelse å se på.Dyktig jobba!

Inger-Lise
Ketil K.
Et flott og heller uvanlig motiv! Valg av lukkertid ble her litt midt i mellom synes jeg, skulle gjerne sett den enten kortere eller adskillig lenger. Bølgene blir nå litt uskarpe. Nettopp selv lagt ut et bilde tatt fra baugen av en båt i fart til sammenligning.
Rolf J.
Gjensyn med gammel kjenning, men jeg har aldri sett Octavian fra denne posisjonen under fart. Var på Aker Stord i den perioden da disse blei bygd, og de viste godt igjen i landskapet.
Er imponert over at du har klart å fryse såpass mye bevegelser med så langsom film. Skal ikke si så mye mer om bildet, det meste er sagt allerede, men det drar en del minner frem.
Rolf
Helge H.
Hyggelig å se et maritimt bilde som dette. Prøvd å selge bildet til et rederi?
Espen A. I.
Herlig frihetsfølelse, røft og ikke minst naturrikt bilde dette. Flott med de dype og mørke kontrastene.

mvh Espen
Odd Tore S.
Takk for flere hyggelig kommentarer!
Jeg var så hekta opp i at jeg ikke klarte å komme 100 % rett over bulben med kameraet at jeg ikke forsto kommentaren fra Torbjørn før nå.
I v2 er bulben sentrert ved hjelp av målebånd. Jeg synes at det ble en forbedring.
Når det gjelder lukkertid, tviler jeg på at jeg hadde særlig mange valg. Liten blender er nødvendig for å oppnå skarphet fra ~ 0,5 - 10 meter, og med ISO 32 er det ikke greit å få til kortere lukkertid. Ikke lenger heller, for den slags skyld, det er jo begrenset hvor liten blender som kan brukes.
Har ikke data for dette bildet, men teknikken var bruk av mattskive med snittbildesøker og grovt raster, finne avstanden til nærmeste og fjerneste punkt som skulle være i fokus med denne, og så velge blender ut fra dybdeskarphetsskalaen på objektivet.
Så lys og stor søker med mattskive for manell fokus og objektiv med skikkelig dybdeskarphetsskala savnes i dag. Søkeren og AF på 300D er bare sorgen i dårlig lys, også med fastoptikk f/1.8. Ble grundig testet i går kveld! På Edixamat reflex og div dyrere kameraer var det også sjaktsøker med lupe, godis for makrofreaker. Ikke alle fremskritt går bare framover!
Odd Tore
ingeborg w.
Det er fin fart i dette bildet. Vannspruten og de mørke tonene gjør seg bra. Jeg skjønner bare ikke helt hva det er. Har aldri hørt om bulb. Pleier det å stikke fram noe når man lener seg ut over båtsida? Som du skjønner er jeg ikke mye vant til båter.
Odd Tore S.
En baug på en vanlig, liten båt er skarp fra toppen forbi vannlinja og videre nedover mot bunnen av båten. Den skal kløyve vannflata på en effektiv måte, og det at den er skarp gjør at den er effektivt strømlinjeformet i dette området.
På store båter går ofte baugen over fra å være skarp i vannlinja til å være framspringende og mye mer rundet under vann.
Rund form er mer strømlinjeformet under vann, og gir båten mindre motstand i sjøen. På noen båter er bulben stor og klumpet, og har som hensikt å gi ekstra oppdrift og redusere belastninger på skroget.
Forskjellen i baugens form har med båtens hastighet i forhold til bølgelengden i vannflata og i vann å gjøre.
Håper dette forklarer litt uten å være for inviklativt. Sjekk når du ser f.eks. en ferje neste gang. De har ofte bulb og et symbol i baugen som viser at de har det.
Odd Tore
Avsluttet .
En bild som man direkt hajjar till inför, perspektivet är så annorlunda och påfallande. Det hissnar i magen och jag dras mot ytan och dess vågsvall.
Mitt intresse vaknar direkt och jag ser länge på den. Uppfriskande och glatt!
Mvh
Elisabeth
Sverre H. S.
liker siste versjonen også
her sitter kompen veldig godt
men første versjon var det mer liv i
Stine J.
Hei

Litt av en kraft i dette bildet. Kreativ vinkling (om enn noe dristig for fotografen). Like fascinerende som bildet, er beskrivelsen av opptaket for meg som ikke har erfaring med analog fototeknologi. :) Takk som deler.

mvh Stine
Bente K.
Dette var en artig og overraskende vinkling. Fin symmeri i v2 ga bildet et grafisk uttrykk. Vinkelen og skarpheten på det røde (eller bulben som jeg hørte om for første gang nå) gjorde at jeg følte et slikt sug i maven jeg får når jeg titter ned fra store båter. Kreativt sett og godt utført.
mvh Bente
Camilla S.
Heisann

Helt enormt!
Mye krefter ute å går i dette bildet, rett og slett rått!
V2 fungerer best, fin skarphet, gode farger.

Tøft gjort av deg å stå på bauen å ta slike bilder, rett ned mot dønninger og bølger.

-Camilla
Odd Tore S.
Takk til dere siste også!
Joda, det var en litt spesiell følelse å henge ut over baugen og se Atlanterhavet strømme forbi i en endeløs strøm. Der foran var det hel stille bortsett fra fartsvinden, ingen dur fra maskinen,
Stor kontrast til en uke før, da vi gikk i full storm nordenfor de britiske øyer, og hele baugen var dekket av vann og bølger.
Uheldigvis har de, og andre dias som jeg synes er interessante fra den turen, gjemt seg etter at de ble vist ved en feiltagelse her hjemme.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu