Høst i fjellet 2
Nok et bilde fra storslåtte Innerdalen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-10-05 21:19:15
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-10-06 18:46:26
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D200
  • Tokina 12-24mm f/4
  • Brennvidde12mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/40s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger702
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_214931} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (22)
Ivar B.
Åååååååå....Skarfjellet og Innerdalen i høstskrud. Får lyst å ta meg en tur nå. Synes du har fått til ett flott og majestetisk høstbilde. Liker at du har så høy himmel over landskapet, synes det understreker storheten i landskapet. Bra!. Mvh Ivar.
Steinulf L.
Dette var meget bra. Her har du fått dynamikken med på laget, slik at det er fine tegninger i skyggene, samtidig som intet er utbrent i de lyse områdene. Komposisjonsmessig meget bra med speilingen som 'hugger' innover i billedflaten.
Roger S.
Storslått landskap, og flotte høstfarger. Tror jeg må avlegge Innerdalen et besøk neste år.
Jeg tror jeg ville ha kuttet litt i toppen, og så ville jeg ha dempet litt på lyset i høyre del av bildet.
Ann T.
Dette er virkelig vakkert! Flott komposisjon og fine klare farger. På mitt skjerm ser det også at trærene og buskene på høyre siden er litt for lys, men det er kanskje ikke så viktig. Et meget severdig landskaps bilde uansett.

Mvh. Ann
Inger Anne Maritsdotter V.
Vill og vakker natur på sitt beste, eg liker særleg vannspeglingen og dei ulike blåtonane som går igjenn på himmelen.
Velkomponert og flott bilde!

Mvh Inger Anne
Torbjørn K.
Hei og takk for kommentarer!

Er enig i at trærne på høyre side kan være noe lyse, så jeg har prøvd meg på en ny versjon der disse er tonet noe ned. Ble det bedre?

Roger: Som Ivar, liker også jeg den høye og graderte himmelen, så jeg tror ikke jeg kommer til å kutte dette bildet. Uansett, så setter jeg pris på kommentaren og forslaget ditt!

Torbjørn
Avsluttet .
Alldeles nydelig dette her,kan bare si at jeg liker det kjempgodt.
Hilsen Tone!
Eirik H.
Postkort så det susar etter dette. Sikkert mange som likar det, men litt i overkant for meg her. La meg forklare litt nærare kva eg meiner.

For det fyrste: vidvinkelen. Den er vel vid. Her er litt forgrunn, litt mellomparti og noko meir himmel. For meg blir forgrunnen alt for anonym, medan fjella framstår som puslete. Eg kan tenke meg at det inntrykket du fekk, medan du stod der, var langt mektigare enn dette biletet viser. Eg synest landskapet framstår som puslete. Kvar er krafta i fjella her? Det virkar for meg som om du ønskjer å få med alt, men endar opp med å ikkje få med noko fordi det blir for mykje. Problemet med vidvinkel i landskap er nettopp at den er vid. Kanskje eit normalobjektiv hadde gjort seg her? Td. kunne du ha brukt steinane i vatnet som forgrunn, men då gitt desse større plass. Deretter måtte du ha bestemt deg for eitt av dei to fjella til å fylle bakgrunnen med. Dette er ikkje ein fasit, men ein tanke.

Vidare har graderinga av himmelen påført denne ein del horisontale striper som ikkje tar seg spesielt bra ut. For meg er himmelen så blå at den grensar til det vulgære, men det er vel mest min spesielle smak meir enn noko anna. Likevel trur eg at dette motivet framstår som meir tiltrekkande i litt mjukare lys. Eg synest kontrastane er vel i overkant, men dette er igjen personlege preferansar.

Altså, sikkert ei fin naturoppleving for deg, men biletet klarar ikkje å overføre den til meg.
Torbjørn K.
Takker for strålende bra tilbakemelding, Eirik. Det er slike kommentarer man tar til seg og lærer av!

Dette bildet har helt klart en veldig stor postkort-faktor, og jeg legger ikke noe skjul på det. Det treffer ''almuen'' med mye farger og wow-faktor, men det inneholder ikke så mye mer enn det. Den mer erfarne landskapsfotograf, slik som deg Eirik, gjennomskuer lett at dette er hastverksarbeid. Jeg hadde dårlig tid da jeg tok dette (og det forrige bildet jeg la ut), da de andre jeg måtte ta igjen turkammeratene mine som hadde gått i forveien. Jeg knipset det som så pent ut i søkeren, og bildet er på ingen måte grundig gjennomtenkt.

Ang. objektiv så er jeg enig med deg at normal-objektiv kunne fungert bra, men jeg eier desverre ikke dette enda. Pr. nå så har jeg kun kraftig vidvinkel og teleoptikk, men noe mer ''normalt'' står på ønskelista etterhvert.

Jeg har brukt gradert gråfilter her, så noe av graderinga og den mørke blåfargen kommer nok av dette. Stripene kommer av jpeg-komprimeringa og er verst i v2. Dette er fordi jeg har tatt utgangspunkt i jpeg-fila fra v1, behandlet denne og komprimert den på nytt igjen. Originalen har ikke disse stripene.

Jeg tar innspillene dine til etteretning og håper å lære av dette. Jeg tror noe av det største problemet mitt er at jeg er en ''hastverksfotograf'' og bruker mer tid på å sortere mye bilder i etterkant enn på å finne frem til en bra komposisjon før jeg tar bildet. Det håper jeg på å forbedre meg på i fremtiden.

Torbjørn

Kjell Sigurd S.
Severdig og skikkelig postkort dette Torbjørn. Fint komponert, fine farger og lekker speiling. Jeg ser også stripene i himmelen som sikkert kunne vært unngått ved en litt mer forsiktig bearbeiding. Vidvinkel skyver elementene fra hverandre og her har det en forflatende effekt på et landskap som sikkert oppleves mer dramatisk. Kan ellers anbefale Nikon sine Nikkor 50 f1.4 og f1.8 som begge er veldig gode objektiver til hyggelige priser :-) Håper du er fornøyd med nytt hus.

Kjell S
Eirik H.
Turkameratar og fotografering er sjeldan ein god kombinasjon :)
Avsluttet .
Med v2 er du i mål. Meget delikat i både farver, komposisjon og et flott lys i bildet.

mvh arild
Tor Eirik P.
Må bare føye meg inn i allt skrytet her, dette var veldig flott! Skarpt og flotte farger!
Virkelig bra kritikk skrevet av Eirik! Enig i det meste han skriver, men jeg er nok kanskje litt ''snillere'', og er godt fornøyd slik det fremstår nå!
Kjekt med slike lærerike tilbakemeldinger, det er slikt man husker neste gang man skal ta et slikt bilde!

Mvh Tor Eirik
Kurt S.
Lyset og kontrastene ble litt harde. V2 ble en forbedring.
Litt mindre blå himmel ville også vært å foretrekke.
Bildet ble likevel flott å se på og det vekker lysten til å ta en tur ut i naturen.
Eirik`s kommentar er interessant og lærerik. Jeg har lest lignende kommentarer før og man burde vel etterhvert begynne å lære litt-:)
Dette er likevel ikke lett. Det er noe man må jobbe bevisst med over tid.
Da tenker jeg først og fremst på dette å la være å ta med alt man ser når man kommer over vakre syn som dette. Klarer man å ro seg ned og virkelig tenke gjennom hva man vil med bildet er man kommet et stykke på vei.
''Forenklingens kunst'' er ikke enkel å få til iallefall.
Så var det dette med turkamerater da. Det beste er nok å dra på fototur alene. Da får man roen. Men, man kan jo ikke bli fullstendig eremitt heller-:)
Likevel: Bildet ble fint Torbjørn. Flotte farger, vakker natur og et flott syn.
Mvh Kurt

Inger-Lise S.
Vakkert landskap med fin speiling og gode farger.
Lyset ble best i v#2.

Inger-Lise
ingeborg w.
Jeg har sittet og sett lenge, lenge på bildet. Det er helt klart et vakkert motiv du har tatt bilde av. Jeg liker speilingene, den høye blå himmelen og høstfargene. Slike fjell er alltid pene å se på. Jeg tror det er lyset som gjør at det ikke er hundre prosent for meg. Den store skyggen til venstre blir ganske dominerende for meg. Jeg ser fint detaljer i den, så det er ikke det. Den trekker bare mye av min oppmerksomhet uten å tilføre så mye. Til gjengjeld blir det lyst på høyre side. Det er dog mye bedre i v2. Konklusjonen blir at lyset skulle vært et annet for å få full score fra meg. Jeg vet det ikke alltid er mulig. Jeg tar selv heller bilder av pene motiver i dårlig lys enn å ikke ta bilder. Det er ikke alltid mulig å komme tilbake i annet lys.
Odd Tore S.
Min første reaksjon da jeg åpnet dette fra min nokså henslengte og bakoverlente posisjon foran skjermen:
Strålende vakkert, v2 en vesentlig forbedring.
Som å se mine gamle Kodachrome fra høsten 1977, også Innerdalen, like praktfullt vær, natur og farger. Klart jeg må være begeistret for bildet, jeg var jo det over mine egne.
Samtidig, når jeg lener meg framover og går nærmere inn på bildet, må jeg innrømme at Eirik har gode poeng i sin kommentar.
Jeg har etterhvert gjort det til vane å sjekke mine bilder i s/h for å se hva som er igjen når fargeopplevelsen er borte. Det har jeg gjort her også. Prøv det du også, da får verdien av komp mye større tyngde.
For meg går nok dette bildet, og dessverre svært mange av egne produkter, da over frå å være en umiddelbar fulltreffer til å bli vel utført, men ikke særlig gjennomtenkt komp, med noe uventede graderinger i himmelen.
Så her er jeg todelt i mitt syn: Et vakkert landskapsbilde som nok appellerer spesielt til meg fordi det er i samme gate som jeg selv liker å være i, men nokså mye mer ordinært om jeg skal analysere det kritisk slik man bør her. Naturopplevelsen blir så positiv og sterk fordi resonnansbunnen allerede er på plass hos meg.
Teknisk: De horisontalen stripene i himmelen, godt synlige i s/h, skyldes de ikke-perfekt gradert gråfilter eller??? Jeg vil følge opp dine erfaringer med D200 inntil det blir klart om Canon satser på et motstykke til dette eller ikke.
Odd Tore
Torbjørn K.
Takker for flere gode og utdypende kommentarer.

KSS: Takk for din kommentar. Jeg har lurt på 50/1.8, men nå heller jeg mer mot tamron 28-75/2.8 som jeg har hatt tidligere på en canon 300D. Det er et billig men veldig bra objektiv. Er veldig fornøyd med det nye huset.

KS: Ja, resultatene blir nok best når man får tid til å jobbe litt over tid. Jeg er også tilhenger av enkle komposisjoner, men slet litt med å få dette til i Innerdalen. Fjellene er såpass mange og mektige, at det er vanskelig å isolere noe med vidvinkel. Enten blir det mye landskap slik som her, ellers ble det bare skog med teleobjektivet jeg hadde med.

IW: Ja lyset er nok hardt og skyggene litt dominerende. Jeg er helt enig i det du skriver. Jeg er nok mer tilhenger av å ta landskapsbilder om kvelden og morgenen, og det er ikke ofte jeg tar postkort slik som dette her. Av og til må man likevel prøve seg :-)

OTS: Takk for din gode kommentar, Odd! Ja, jeg er enig med deg, dette bildet består nok ikke sort-hvitt-testen og uten fargene blir det heller magert. Som jeg skrev i min forrige kommentar, så skyldes stripene ene og alene JPEG-komprimering. I originalen finnes ikke disse stripene. V2 er hakket verre, da denne er komprimert to ganger (tok utgangspunkt i v1 og ikke raw-fila da jeg la ut v2).

Når det gjelder D200, så er jeg veldig fornøyd med den kontra 30D. Det virker som det er et mye mer gjennomtenkt kamera. Bildekvaliteten er omtrent den samme, enkelte punkter bedre og enkelte punkter noe verre, men dette legger jeg ikke stor vekt på. Begge kamera er mer enn gode nok for meg. Jeg la først og fremst vekt på brukervennlighet, søker og ergonomi. Søkeren er helt klart bedre på D200, noe større, men mye klarere og mer nyttig info i søkeren (f.eks A, P, S eller M, fast ISO, mulighet for grid-linjer som er nyttig ved landskapsfoto). Jeg har også mye mer sans for hvordan knappene er mer logisk plassert. Alt i alt føles kameraet mer robust, avansert og gjennomtenkt. Vi fikk ''stresstestet'' en annen D200 på samme turen. Den ble mistet 2-3 meter ned i ei ur med grove steinblokker, og fikk 3-4 harde slag på veien. UV-filteret på objektivet ble knust, men ellers kom både kamera og objektiv fra fallet med 3-4 ubetydelige hakk i kamerahuset. Jeg vurderte det uansett slik at om Canon kommer med en 3D, som tilsvarer f.eks en 1DII i størrelsen til en 30D, så vil denne enten slå D200 på megapixler, opptakshastighet eller pris. Pris tviler jeg på, da denne da vil utkonkurrere 30D-serien. Megapixler og opptakshastighet har jeg allerede nok av med D200. Det eneste jeg savner på D200 er innebygget bildestabilisator i kameraet, og på det punktet tror jeg Canon/Nikon blir de siste som kommer med dette siden disse har såpass mange objektiver de da vil slite med å få solgt.

Torbjørn

Jan Frode A.
Jeg har sansen for vidvinkel, og jeg har sansen for landskap av dette slaget. Men for å ha sagt det med det samme, jeg satt også igjen med et inntrykk av litt 'halvferdig' første gang jeg så bildet. Tenker da på muligheter for komposisjon osv. i selve opptaksøyeblikket. Ut ifra bilder jeg ellers er vant med fra din side, virker denne som litt sånn 'stans og ta et bilde'.
Ellers blir jeg ikke helt fortrolig med kontraster og skyggepartier. Været var vel kanskje for fint den dagen, med hardt lys.
Ellers er jo bildet lærerikt på mange måter, da spesielt med kommentarer som får en til å stoppe opp å lytte på gode råd og erfaringer.
Men en ting er jeg sikker på; du hadde garantert en flott naturopplevelse.

mvh Jan Frode
Torbjørn K.
Takk til deg også Jan Frode.

Nå prøver jeg meg på nok en versjon, der jeg har behandlet råfila fra starten av. Har prøvd med mindre blåfarge og kontraster. Fungerer det bedre?

Torbjørn
Tormod I.
Fantastisk landskap. Ikke vært her selv enda, men det frister definitivt.
Bildet er også vakkert, men jeg slutter meg litt til de anmerkningene du allerede har fått. Jeg hadde kanskje sett at du også konvertere en versjon av bildet som hadde detaljer i de utbrente snøpartiene, og maskerte inn de i bildet (regner med det lar seg gjøre, i alle fall til en viss grad).
Tone A.
Hei Torbjørn
Nå har eg skumma gjennom alle kommentarane der det er mukje lærdom å ta til seg. Nettopp vidvinkelovjektivet er det ofte vanskeleg å bruka når ein skal framheva noko i storslagen natur. Elles så har du svært mange velkomponerte naturbilde som er vakre!
Men her saknar også eg meir forgrunn der det skulle vore meir av speglingane frå fjellet på venstresida.
Men elles flott dybde, fine haustfargar på trea og eit flott lys. Blåtonane på himmelen er fine og utan striper på versjon 3 på min skjerm. Skuggepartiet er også lettare i versjon 3 på fjellet der meir av trea viser, men bildet er litt meir blasst. Så eg faktisk likte best versjon 1, og det er eit vakkert naturbilde med storslagen natur du har formidla og kor lys- og skuggespelet kjem best fram i versjon 1.
:) Tone
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu