Soloppgang
Dette bildet var egentlig det store målet for turen min, og ble planlagt lenge før jeg dro til Dovre. Jeg skulle ta et landsskapsbilde av Snøhetta med morgensola i ryggen. Jeg hadde egentlig sett for meg noen røde skyer i bildet også, men alt kan ikke gå som planlagt...
Bildet inngår i albumet Tur til Snøhetta - Kanskje litt inspirert av å ha nylig sett Lars Monsen DVD-en, pakket jeg telt og kamera og dro på tur til Dovre og Snøhetta helt alene. Denne serien formidler noen av de storslagne naturopplevelsene denne helga i starten av oktober.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-10-12 20:25:13
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-10-28 20:23:00
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon 10D
  • Canon 17-40mm f/4L
  • Brennvidde17mm
  • Blenderf/13
  • Lukker1/10s
  • FilmtypeISO100 RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger693
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_159597} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Espen A. I.
Delikat, vakkert og veldig bra fremstilt. Komposisjonsmessig perfekt. Det som gjør dette bildet så spesielt som det er må nok være det flotte lyset i fjellet. Dobbel dose også, i speilingen som gjør seg godt. Må også nevne at himmelen er ekstrem flott! Vakkert.

Espen AI
John H.
Fyttigrisen, kua og sauen! Dette bildet er jo helt rått. Gratulerer.
Cristina B.
Ja, lyset er strålende, og fantastisk med speilingen av både lys og fjell i vannet.
Synes også det er flott med den kaldere fargen på himmelen mot det varme rød lyset.
Det er to bitte små hvite prikker (til venstre like over steinen) , som kanskje er reflekser, men det er en bagatell som er lett å fikse.
Meget vakkert og storartet landskapsbilde.
mvh Cristina
Avsluttet .
For et lys og for en speiling!!!
Dette bildet er meget bra Torbjørn. Her har du fått lønn før strevet og de kalde støvlene :-). Det blir ikke mye kritikk ut av dette.

MvhJRH
Jan Frode A.
Jajamensann! Som jeg vel skrev under det første bildet ditt fra denne turen; full utteling. Dette er rett og slett helt utrolig. Her klaffer jo alt, så pytt pytt de skyene du ønska deg.
Flott lys, herlige farger. Fint utsnitt og komposisjon. Teknisk på topp. Joda, du har gjort mye planleggingsarbeid på forhånd leser jeg, men dog; en har aldri noen garanti for det endelige resultatet. Så igjen: full uttelling.

mvh Jan Frode
Steinulf L.
Dette var vakkert. Jeg så ikke de refleksene før jeg klikket på v#2. Dette er nok verdt kalde føtter,ja.
Odd Tore S.
Vakkert.
Her har naturen gjort sitt beste, og fotografen har vist at han kan mye mer enn å knipse ved det valget av kamerastandpunkt han har gjort.
Fjerning av to små prikker fjerner irritasjonsmomenter, fjerning av refleksjonen i vannet litt bakenfor lukker forbindelsen mellom vannene. Det synes jeg ikke at er positivt.
Utsnittet her funker bra, men er ikke det eneste alternativet.
Det ser ut som om det er mer vann å ta av i forgrunnen, kunne det vært utnyttet til erstatning for ganske rikelig med himmel, som egentlig ikke er så voldsomt spennende?
Eller kunne 3/4 av himmelen vært kuttet til fordel for panoramaformat? Jeg har testet dette ved scrolling, det funker, ikke nødvendigvis bedre enn ditt valg, men annerledes. Bivirkning er håpløs thumbnail.
Uten tvil, dette var vel verdt en kald natt.
Odd Tore
Eirik H.
Morgonsol er vakker den, og det er ein varm glød over biletet. Likevel manglar dette biletet den mystikken eitt av dei andre bileta dine hadde. I tillegg synest eg komposisjonen er for udefinert. Himmelflata er stor, hovudmotivet ligg midt i biletet og berre delar av forgrunnen er interessant.

35mm-formatet opplever eg som problematisk. Det er relativt langt i breidda, men utan å gi inntrykk av panorama. Dette gjer det ganske vanskeleg å fylle bileteflata. I så måte er dimensjonane på 6x7 og 6x6 mellomformat og 4x5 storformat enklare å handtere for landskapsfotografen. Dette er sjølvsagt berre mi meining, men eg synest dette biletet illustrerer problemet ganske godt.
Fred S.
..og takk og lov for at du ikke fikk med noen røde skyer på bildet ! Himmelen kler motivet som hånd i hanske, og jeg synes du har fått full uttelling i forhold til intensjonene med turen. Strålende vakkert !
(men Snøhetta i seg selv ser ut som en litt kjedelig topp å bestige.)

vh fred
Torbjørn K.
Hei og takk for all positiv tilbakemelding og anbefaling av bildet, det setter jeg stor pris på!

Odd Tore: Takk for at du også kommer med konstruktiv kritikk og forslag til forbedringer. Det er slikt jeg lærer av. Det gikk litt fort i kloningsprosessen, og jeg kan være enig med deg i at jeg ikke burde tatt bort forbindelsen mellom vannene. Joda jeg har nok ca 2cm mer å gå på nederst i bildet, men jeg synes ikke denne delen av bildet inneholdt noen spennende elementer. Kuttinga her gjorde også at plasseringa av steinen ble hensiktsmessig. Jeg skal prøve meg på noen flere utsnitt i morgen kveld, både i panorama og mer kvadratiske format slik som Eirik sier. Grunnen til at jeg tok med såpass mye himmel var hovedsaklig for å få med graderinga. Jeg liker god overgangen fra nesten fargeløs og rødaktig himmel nær fjellet til mer mørkeblå helt øverst. Dersom jeg kutter himmelen mister jeg mye av dette. Du har også rett i at mer vann og forgrunn hadde gjort seg. Dette vurderte jeg, men stativet ble for kort (brakk den ene leggen tidligere i høst og venter deler fra Manfrotto) så jeg fikk ikke den vinklinga jeg ville ha.

Fred: Joda motbakkene er nok litt kjedelige opp mot toppen, men det er verd strevet. Startet turen mot toppen ti minutter etter dette bildet ble tatt, så det kommer bilder derfra også etter hvert.

Torbjørn
Stine J.
Hei Torbjørn,

Her har du fått lønn for strevet ja. Virkelig vakkert bilde som er fint komponert. Lyset er jo helt fantastisk og fargene likeså. Gratulerer med et meget severdig naturbilde. :-)

mvh Stine
Liv Anette T.
Dette var utrolig vakkert, både fargene, lyset og speilingen. Her hadde det blitt full skår fra meg om jeg kunne gitt deg poeng.
Av og til nå en lide litt om en skal oppå noe ;.)
Mvh Anette
Gunnar M.
Meget pent bilde. Jeg forstår at fotgrafen kjente stedet på forhånd og hadde planlagt opptaket. Været kunne selvfølgelig ikke planlegges og ble perfekt.
Med panoramaformat ville du, som du nevner miste den dyp blåe fargen. Jeg tror ikke det ville gi noe mer til dette bildet. Et kvadratisk format hvor venstresiden er fjernet til venstre for steinen i forgrunnen kunne være interressant. Fjellet til venstre er lavere men dominerer pga de korte avstanden. Uansett bildet er meget bra slik det framstår.
Hilsen Gunnar
Kurt S.
Gratulerer med et strålende flott bilde.
Her fikk du virkelig lønn for strevet og planlegginga.
Her er helt klart rom for flere forskjellige utsnitt. Det vil jo på en måte bli litt andre bilder.
Synes iallefall at det ble helt supert som det er nå.
Et utrolig flott morgenlys, kjempefine farger og en fantastisk rolig og fin stemning.
Her var vel ikke mye lyder å høre mens du sto og tok bildet? Du var kanskje så konsentrert at du ikke ville hørt noe uansett-:)
Himmelen med graderingene må være slik.
Veldig vakkert!
Mvh Kurt
Avsluttet .
Trenger ikke røde skyer for min del, bildet inneholder nok av varme elementer i så måte. Utrolig bra tatt. Hele bildeserien som du har lagt ut fra turen må jeg si imponerer!

Mvh

PMN:-)
Marius F.
Lekkert dette, ellers ikke så mye å tilføye. Kunne vært interessant å sett det etter en liten chop til venstre, f.eks. inn til steinen i vannet. Pene farger.

Mvh MF
Frank S.
Vakkert er bare forbokstaven. Fantastisk !
Avsluttet .
dette bildet var helt fantastisk! jeg likte virkelig den varme fargen på fjellet og den klare fargen på himmelen.

mvh
ingunn:)
Nils G.
Storslått bilde dette. Jeg liker spesielt renheten i billedflaten. Det varme morgenlyset er supert. Jeg liker også at du har gjort himmelen såpass ''høy''.

Nils
Nils G.
Storslått bilde dette. Jeg liker spesielt renheten i billedflaten. Det varme morgenlyset er supert. Jeg liker også at du har gjort himmelen såpass ''høy''.

Nils
Nils G.
Storslått bilde dette. Jeg liker spesielt renheten i billedflaten. Det varme morgenlyset er supert. Jeg liker også at du har gjort himmelen såpass ''høy''.

Nils
Nils G.
Storslått bilde dette. Jeg liker spesielt renheten i billedflaten. Det varme morgenlyset er supert. Jeg liker også at du har gjort himmelen såpass ''høy''.

Nils
Torbjørn K.
Hei

Da har jeg prøvd meg på en v3. Prøver meg litt frem med den nye Rawshooter Premium som nettop er sluppet, og synes jeg fikk bedre kontroll på fargebalansen her enn i Photoshop. En annen ting jeg merket, var at jeg kunne ''tyne'' mer ut av himmelen uten å få ''banding,'' dvs. markerte hakk og linjer i det som ellers skulle være en jevnt gradert toning i himmelen. Ser at kanskje forgrunnen ble litt mørk v3, men nå ble himmelen og fjellet mer som jeg hadde tenkt meg da jeg tok bildet.

Torbjørn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu