Tjelden en flott fugl
Tjelden er en stor og kompakt vader med en lengde på 39 til 45 cm, hvorav nebbet er 6 til 9 cm, og den har et vingespenn på 72-83 cm. Den er i hovedsak hvit under og svart på oversiden. Den har et langt, rødt nebb, rosafargede ben og røde øyne. Kjønnene er like, foruten at hunnens nebb i gjennomsnitt er noe lengre.

Ungfugler har mer gråaktig rosafargede ben og en mer brunaktig mantel, og nebbspissen er mørk. De har hvite flekker på strupen og på halsens sider. Den første sommeren har tjelden en hvit halskrage og nebbspissen er mørk. De voksne fuglene har også denne hvite halskragen, men savner den mørke nebbspissen.

Kjennetegnet for en tjeld når den flyr er foruten den hvite underryggen, de brede hvite vingebåndene på oversiden av vingene og den brede svarte kanten på stjerten.

Tjelder er lydhøre fugler. Tjeldens sammenholdslåt er et skarpt og høyrøstet "kubik, kubik, kubik". Advarselssangen er et skarpt repeterende "plitt plitt pli-pli-pli". I hekketida høres til og med ei høy drillende låt. Når de forsvarer sitt revir, går de mot den fremmende fuglen med nedstående hode og litt åpent nebb, samtidig som de utstøter ei høy låt.For å se mer bilder av Tjelden og andre fugler bli en følger på min Blogg http://tjuvfiskaren69.blogspot.no/
fornøyd
Utstyr
  • canon 5dmkIII
  • sigma 300mm f2,8+1,4conv.
  • Brennvidde420mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/1000s
  • Nei
  • AnnetStativ
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger70
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_999659} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Solvår B.

Flott serie av han Kjell og hu Kjellaug. :))
V1 er min favoritt.
: ) Solvår
John B.

Flott serie, skarpt og fint! Liker originalen best her!
JohnB.
Bjørn Åge O.

Nydelige tjeld bilder flotte alle tre BÅO
Dag Tore ..

Hei! Meget vakker fotoserie! Dyktig gjennomført av tjelden i vakkert kystmiljø! Her velger jeg orginalen! Godt jobbet! / DAG
Ole Arne S.

Fin serie av Tjelden, der de også viser godt typisk biotop omr. for denne vaderen..

Ser du har problem med sterkt lys (høylys) i orginalen, der det er en del utbrente partier..
Vanskelig når fuglen er sort og hvit og i tillegg skarp sol i opptaksøyeblikket... Da blir det som regel mye undereksponering for og unngå utbrente partier og jobbing i etterbehandlingen med RAW fila med mørke og de lyse partiene for og hente frem detaljer..

mvh Ole Arne
Avsluttet .

Flott og variert serie av tjelden.

Espen
Jostein S.

Hei
En fin serie du presenterer her
At den er lydhør, ja!
Ja du verden! Litt av en kjeftesmelle
Virker nærmest agresiv i hekkesesongen
Jostein
Jostein G.

Koselige bilder av tjeldene ! :-) Noe for hardt lys å ta bilder av tjelden dette...uten at det betyr allverden her syntes jeg...men du vet hvordan det er med svart/ hvit fugler sånn midt på dagen he he... og det vises jo i det hvite på orginalen. Veldig stilig positur i orginalen. Likte alle tre !




Mvh jostein
Svein R J.

Takk takk alle sammen joda hardt lys men ett kjekt Tjeldepar som slapp meg rimelig innpå seg så jeg har nok bilder som ikke er noe utbrent på også i samlingen på 300bilder av dette paret he he :)

Mvh Svein
Sissel Elisabeth H.

Vakker med sitt røde nebb. Fin serie der v1 er det jeg liker best. God skarphet og artig positur her.

Mvh,

Sissel Elisabeth
Tor Inge O.

3 flotte biler, hver på sin måte. Likte dem alle.
Kjetil S.

Flott serie, flott fugl. Liker denne fuglen spesielt godt!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu