Enkelt utstyr til multifokusfotogrgafering
Et problem ved makro/mikro fotografering er dybdeskarphet. Ved å benytte seg av multifokusfotografering får du full kontroll med dybdeskarpheten, selv om du fotograferer med stor blender. Når du fotograferer må du stille blender, tid og avstand på manuell og kameraet beveges tilsvarende litt under dybdeskarpheten mellom hver eksponering. Ved å bruke liten dybdeskarhet (stor blender) må du ta flere bilder enn om du bruker stor dybdeskarpet (liten blender). Det spiller ingen rolle om du tar mange eller få bilder så lenge det et "overlapping" mellom de skarpe områdene mellom hvert bilde. (På det meste har jeg vært oppe i ca 200 bilder). Bildene lastes over på PCn og programvaren tar de skarpe områdene fra hvert bilde og lager et nytt bilde med stor dybdeskarphet.

Bildet viser et enkelt utstyr for multifokusfotografering. Kamera, makro-objektiv, stativ og den "dingsen" jeg bruker for å bevege kamerautstyret mellom hver eksponering. Min heter Velbon Super Mag Slider. Flere av blomsterbildene jeg har lagt på foto.no er tatt med dette utstyret.
Fotograf
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_992932} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Avsluttet .

Instruktivt..
Men multieksponering av vekster ute på denne måten betinger vel at det ikke er en eneste vindpust tilstede under eksponeringen som kan gi så lite som en 1/10mm bevegelse av motivet..eller hva..??
Olav Bjarte K.

Jeg har fulgt med på de bildene du har vist oss, - tatt med denne teknikken. Interessant, informativt og hyggelig kollegialt!

Vh.
OT. L.

Vind er helt klart det STORE problemet. I skogbunnen blandt trær kan det ofte være ganske stille. I utgangspunktet ønsker jeg ikke å plukke blomster for fotografering. Det må ALDRI gjøres hvis det er sjeldne blomster det er snakk om. Non-destructive photography. Vanlige blomster som hvitveis kan plukkes uten alt for dårlig samvittighet og selve blomsten med kun en kort stilk festes på et eller annet slik at det ikke blir så lang "arm" fra rot til blomst. Det vil hindre "vindsvaien". Insektportrettene jeg har lagt ut er tatt med et mye mer avansert utstyr enn dette.
OT. L.

Advarsel: IKKE begynn med multifokusfotografering!! Du kommer til å bli hekta!
Olav Bjarte K.

Vind: Krokodilleklemme loddet til f. eks. litt stiv kobbertråd som bøyes 90 grader i enden som klemma er festet. Krokodilleklemmma klemmes/festes forsiktig om stilken "på et for kameraet usynlig sted". Tråden stikkes i bakken. I noen tilfeller holder dette plantetoppen i ro.

Vh.

Svein O.

Flott presentert! Hvilken programvare bruker du når bildene skal settes sammen?
OT. L.

Jeg bruker ZereneStacker. Den koster noen få kronasjer. Det finnes også gratisprogrammer som CombineZM og andre.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu