Vinternatt på Hvalstrand
Fra min aller første s/h-film, fremkalt og kopiert i eget mørkerom i går kveld. Ikke stor fotokunst, men å anse som en teknisk prøve. Alle tips og innspill vedr. s/h-teknikken mottas med takk.
Bildet inngår i albumet Glimt fra Asker - Mer eller mindre karakteristiske og/eller gjenkjennelige utsnitt av hjembygda
Utstyr
  • -
  • -
  • Brennviddeca. 50mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker120s
  • FilmtypeAgfapan APX 400
  • Nei
  • AnnetKopiert på papir grad 3, det andre bildet jeg har kopiert selv. Hverken papirbildet eller *jpg-versjonen er gjengrodd hos meg, så sjekk din egen skjerm etc. hvis det er det hos deg.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger304
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_8422} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Ann F.

Hei, Anders, jeg har nok litt mørkere skjerm enn mange, så kanskje jeg burde være forsiktig? Synes det ser helt OK ut, veldig fint i nederste venstre kvadrant spesielt, men kanskje litt for skarpt lys i lampene? Grenen oppe t.v. kunne vært litt mer fremhevet i forhold til himmelen bak, men så var det dette med skjermene, da.
Mvh Ann
Avsluttet .

Kjempeartig motiv valg! Dystre skyer...

Kanskje litt vell mye kontrast. Vet ikke helt om digitaliseringsmetodene dine har ''ødelagt'' orginalen. Ser litt kornete ut.

Prøv å lek deg litt med bildet i PhotoShop ev. PhotoDraw.

Lykke til!

8) T-man
Avsluttet .

Har du testa den restauranten, Anders?
Anders F. R.

Ann: Ser ut til at jeg også er offer for det andre har beskrevet: Bildet blir litt mørkere i nettleseren enn i PS LE. Det skulle ikke vært SÅ mørkt øverst.

T-SH: Hyggelig du likte motivet. Ikke bare ver det dystert, det var kaldt også.
Originalen er også kornete. Vet ikke om det er APX 400 som er sånn, eller om jeg ikke har fremkalt den optimalt.
Leke meg i PS? Å nei du! Jeg skal leke meg i mitt ANALOGE mørkerom!

MR: Nei, ikke maten. Bare ølet. Det er ikke annerledes enn andre steder. Skal prøve den når den åpner igjen til våren, hadde jeg tenkt.

Til alle: Takk for innspill!

Spørsmål: Er det noen som vet noe om hvor kornete APX 400 normalt er?
Carsten A.

Her er det nok mulig å få i allfall litt mer tegning i det aller mørkeste med bruk av kurveverktøyet - på denne filen. Med flabedscanner er slikt som dette ikke enkelt å digitalisere.
MVH CA
Anders F. R.

Nei, det har du sikkert rett i. Det er bare så kjedelig å begynne enkelt....

I første omgang skal jeg prøve meg frem med ''kurveverktøyet'' som finnes i Meopta Axomat 4 m/tilbehør. Det er store muligheter for forbedringer på det nivået også. Foreløpig har jeg lagd i alt 7 kopier av til sammen 4 negativer, alle på papir grad 3. Det var det jeg rakk i går kveld, som var første gang i mørkerom.

Hvis jeg har prestert en ''optimal'' kopi fra et godt negativ, dvs. maksimalt toneomfang uten utbrente eller gjengrodde felter, gode gråtoner osv., og scanner det så fremdeles ingenting brenner ut eller gror igjen (alt ligger mellom 1 og 254), trenger jeg å gjøre så mye i kurveverktøyet da? Da er det vel mer snakk om å justere skjermen slik at alt synes?

Jeg må jo også legge til at mitt forhold til PS o.l. (foreløpig) er det, at der skal jeg gjøre minst mulig ut over skalering og komprimering. Det er gammeldags mørkeromsteknikk jeg skal lære meg nå. Mulig jeg er sær, men likevel.

mvh afr.
Carsten A.

Ingen trenger å bruke kurveverktøyet i det hele tatt!

Men kurveverktøyet er der for å lage en optimal ''kopi'' (billedfil), helst noenlunde brukbart tilpasset de fleste skjermer. Med kurveverktøyet kan en f.eks. endre kontrasten lineært, noe en til en viss grad også kan gjøre med skjermkontrasten. Men bare i kurveverktøyet kan du gjøre ikke-lineære endringer, dvs. slike som påvirker de ulike tonelagene ulikt. Da jeg f.eks. så på dette bildet i PS, synes jeg ikke at det var spesielt vanskelig å løfte noen av de mørkeste mellomtonene endel, uten at dette fikk nevneverdig innvirkning på resten av bildet.

Dessuten, hvis du har laget en ''optimal'' kopi for vanlig betraktning, tror jeg det kan være tvil om den er optimal for scanning med en flatbedscanner. Der gror bl.a. de mørkere partiene fort igjen, og dersom det ikke er en flatbedscanner med godt ''verktøy'' (herunder kurveverktøy), kan det være vanskelig å få gjort et optimalt scan, selvom originalen selv er bra.
MVH CA
Anders F. R.

CA: Nå skjønner jeg hva du mener. Jeg prøvde meg for første gang litt frem med kurveverktøyet i PS-LE. Sikkert et kraftig verktøy, men jeg synes det er litt vanskelig å få kurven (og effekten) til å oppføre seg slik jeg vil. Sikkert en treningssak. Tross alt må det vel være enklere i s/h enn i farger, nå har jeg jo bare en kurve å forholde meg til, ikke R, G og B.

Scanneren jeg har brukt her på jobben (HP Scanjet 6200C) har programvare med to ganske nyttige funksjoner, ''highlight alarm'' og ''shadow alarm''. De viser hva som kommer til å brenne ut eller gro igjen, slik at jeg vet jeg får med meg alt. Kurveverktøy har jeg ikke funnet i dette programmet, men når jeg har fått med det som er, kan jeg vel like gjerne bruke et annet program til videre justeringer?

afr.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu