Winter Solstice
Endelig går det mot lysere tider. Deter synlig selv med IR
Bildet inngår i albumet By Invisible Light - UV/IR bilder:
Fotografering uten å se noe som helst. (i søkeren), men med alle muligheter for å ta bilder på tradisjonelt vis likevel
Utstyr
  • kamera
  • objektiv med nattsvart filter
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger822
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_78580} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Amund Blix A.
Wow, utrolig tøft !
Pokker , nå må jeg få meg et IR filter og prøve dette selv!
Er det IR-lyset fra solen som gir illusjonen av den vanvittige størrelsen på solen?
Randulf V.
Utrolig tøft!
Lurer også på det med størrelsen på sola. Er det mulig å spørre om brennvidde?

Randulf
Marina R.
Dette likte jeg.
Sterkt bilde, blir varm av å se på det;o)

Marina
Eskil O.
Ditt beste bilde til nå, syns jeg, fotsetter du sånn kan også jeg begynne å like dine bilder. Her har du nådd meg, ikke at det betyr så mye, men i allefall, dette likte jeg.

Eskil.
Tom A. T.
Dette gikk rett hjem hos meg. Skikkelig veggprydemne.
mvh Tom T
Birna R.
RV: tatt med 28 mm.

EO: jeg har ingen planer om å ta bilder som blir likt ''av alle'
Eskil O.
Jeg er da ikke alle?? snakker for meg selv!!

Eskil.
Birna R.
mitt poeng
Arild S.
Her får du et par poeng av meg også!!

Finfin kombinasjon av varmt og kaldt.. sammen med god dybde fra de forskjellige elementene. Ekstra + for fargene i sola.

Rett og slett et likandes bilde.

Det er noe greier i sentrum av sola (der den møter skogen) som ikke ser ut som om det burde være der..

:) Arild
Ketil M.
Synes bildet ikke ser ut! men det er vel slik det blir med IR?
Nils B.
Faller i smak her også. Å se naturen på den måten gir grobunn for både fantasi og lyst til å lære mer.
Bjørn, hvordan synes du at disse fargene trykkes etter at de er konvertert til CMYK?, konverterer du selv, eller stoler du på de som tror de har full kontroll ved hjelp av profilene. Når jeg ser på bildet ditt så tok det meg tilbake til den gangen jeg sto på trommelscanneren. Ser for meg trykkerens frustrasjon idet magentaen tar overhånd i firefargetrykket.
mvh Nils
Rune N.
Sterke farger! Enig med Tom, dette er veggpryd! Hmm, kanskje jeg skulle skaffe meg et kamera for ombygging til IR jeg også?

mvh
Rune
Ivar H.
Et bildeuttrykk som i høy grad appellerte til meg. Andre kommentarer overlates til den enkelte. Jeg håper en dag å få oppleve noen av Bjørns bilder i en egen bok som kan tas frem ofte. Lykke til videre, Bjørn!
Kjetil N.
Jeg synes himmelfargen ødelegger for et ellers bra bilde. Overgangen mellom trær og himmel blir også litt for slurvete for meg. Komposisjonsmessig er det meget bra.
Steinulf L.
Dette likte jeg.
Tom B.
Wow. En skikkelig lykkepille for øyet Bjørn. Litt ''poster fra 60 talet kvalitet'', men skikkelig tøfft uansett. Når jeg ser mer på det, så ser jeg jo at det egentlig er ganske stygt, men tøfft så det holder...
TomB.
Bjørn J.
Synd ''Wow'' er brukt, hva med ''Yess!!''
Et av de bedre bildene dine - her stemmer alt.
Fargebruk, ide, komposisjon, dybde.
Avsluttet .
Skikkelig grell fargebruk. Tøft utsnitt. Dette er vel det nærmeste en kommer et styggfint bilde; i positiv forstand.
Likte det veldig. Mulig jeg spør dumt, men: håndholdt eller stativ?

Birna R.
håndholdt, med Wratten 89B filter / 200 ''ISO'
Avsluttet .
Akkurat ja. Lurer på å prøve meg litt selv etterhvert. Synes det virker spennende. Har selvsagt ikke noen forhåpninger om å få til slike ting som deg ennå, men jeg tillater meg allikevel å spørre deg litt til råds: Dersom jeg skal ta IR-bilder med et helt vanlig enkelt analog-kamera (F75) - er det noe mere enn filter + IR-film en trenger? Får en IR-effekt med filter og ''vanlig'' film (farge eller sort/hvitt)?
Birna R.
med et analogkamera må du bruke IR-film (enten EIR fargefilm, fremkalles i E6), eller sv/hv IR film (Kodak HIE,Konica 750)
Avsluttet .
Akkurat ja. Takker så mye for opplysningene!
Avsluttet .
Bare et lite spørsmål til - vil det si at en ved bruk av IR film ikke skal bruke filter?
Birna R.
kommer an på. med EIR fargefilm *kan* du droppe filter, men siden alle fargesjiktene i denne filmen er følsom for blått og UV i tillegg til de enkelte båndene grønn, rødt og IR, så vil du få et temmelig voldsomt faregeslør over hele bildet i toner av purpur eller magenta med cyanpreg, ikke alltid noe spesielt vakkert. Et middels tett gulfilter evt. et oransjefilter gjør underverker med EIR.

En sv/hv IR film er enda mer følsom for UV og blått enn IR og bruk av et svart IR-filter er helt nødvendig om du skal få et IR-bilde. Minimum bør et Wratten 89B eller ekvivalent (Hoya R72, B+W O-92) anvendes, enda bedre med de mørkere (og dyrere) Wratten 87 eller 87C (B+W O-93).

Som ''filterførstehjelp'' kan du anvende et stykke ueksponert, men fremkalt E-6 film, f.eks. filmtungen foran første eksponering. Den kan legges foran objektivet og blir nokså likt et 89B filter, men stjeler mye skarphet. For utprøving er det greit nok og for et DSLR kan det bli mange morsomme bilder med såpass enkelt utstyr.

Husk at lysmålingen blir fullstendig gal om du ikke stenger for okularet ved målingen. Strølyset bakfra vil lure kameraets innebygde lysmåler.

Du kan gjerne lese gjennom artiklen jeg har på nettsidene mine http://www.naturfotograf.com/UV_IR_rev00.html for mer detlajer og tips. Selv om artiklen er primært rettet mot digitalkameraer så gjelder det meste også film.
Avsluttet .
Tusen takk for fyldig informasjon.

Jeg skal lese artikkelen din, så kommer jeg nok til å i første omgang prøve ut med HIE eller EIR og din ''filterførstehjelp''. Smart med en slik rimeligløsning i utprøvningsfasen.
Caroline M. S.
Ser det plager deg at mange liker dette bildet. Må nok dessverre meddele deg at også jeg liker det. ;-) Fine farger og stilig med den rette granskogen som nesten ser ut som den er klippet ut med med sikk-sakk-saks og greinene i forgrunnen som stikker opp forbi granskogen.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu