Skyer på Golsfjellet
Jeg er ikke helt sikker på dette bildet....Men legger det ut okke som!
Utstyr
  • Nikon F90X
  • -
  • Brennvidde20mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger694
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_77761} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
Jostein M.

Herlig natur opptak dette Siri. Bilde fremstår mykt og særdeles tiltalende. Skyfornasjonen er med og skaper en flott dybde. Fargemetningen er upåklagelig.

PS: Du som er så flink med hester Siri: Hadde det ikke gjort susen med en hvit hest som kom i full galopp???;-)
Mvh
Jostein
Ole Martin T.

Det kunne kanskje vært litt skarpere, men motivet er det ingen ting å lure på. Ikke fargene heller. Vakkert vakkert.

mvh - Ole Martin
Inger-Lise S.

Et meget vakkert bilde.Dramatiske flotte skyer,herlig forgrunn.

Inger-Lise:)
Jon Fredrik S.

Vakkert naturbilde, med fine skyformasjoner. Liker det litt myke preget og toneskalaen.

Mvh JFS
Bjørn H.

Meeeeeget vakkert Siri ...

Fantastiske skyformasjoner og deilige høstfarger...

Liker det en heeel masse :)

Skal jeg pirke litt, så må det være at landskapet i forgrunnen kunne vært en tanke skarpere -

Ellers ser jeg noe antydning til lasso bruk på fjelltoppene, tror jeg .. ??

Men et særdeles pent høstbilde med smell og skikkelig sug i ...

God kveld :)

Bjørn ;¤
Inger Anne Maritsdotter V.

Ser at dette bildet kunne godt ha fungert fint som et smalt panoramaformat også.
Eg likte godt bildet.
Syns jo naturligvis at himmelen var unik og høstfargene i forgrunnen her skapte en fin kontrast mot himmelen.
-IAV-
Morten J.

Dette er fint. Har du brukt POL filter?
monica p.

Ikke sikker på dette bildet, jøssenavn, da vil jeg gjerne se på dem du ER sikker på.
I mine øyne var dette er utrolig flott bilde med en dybde og farge som omtrent får meg til å bli grønn av misunnelse.
Sinnsykt bra spør du meg.
Det er herved bokmerket.
Mvh Monica:o)
Svein A. N.

Flott landskapsbilde med klare og fine farger. Virklig flotte skyformasjoner. Meget pent!

Mvh Svein ;o)
Siri Elisabeth J.

Hei og takk for kommentarer.

Monica: He, he... :-)Aldri sikker på noen bilder jeg, men dette er jeg faktisk ikke helt sikker på.

Morten: Ikke noe filter nei, bare fine skyer på himmelen og en vidvinkel.

Bjørn: Enig i pirket.

Inger Anne: Kunne sikker fungert som panorama, men da ville jeg vel måtte kuttet i skyene og da ville nok bildet bli et helt annet. Hva vet jeg, kanskje bedre..

Jostein: Er du ikke lei de hestene da! Det begynner jeg å bli nemlig...

Siri
Rolf S.

Hei.

Alt jeg har å si om bildet er allerede sagt så det blir ikke mye nytt.

Flott himmel med fantastiske skyformasjoner, men jeg hadde ønsket bedre skarphet på trærne.

Når man har en sånn naturopplevelse må man bare ta bilde og det er bare prisverdig at du vil dele den med oss.

Rolf
Steinulf L.

Svært vakkert. Dramatisk himmel og vakre farger. For en gansgs skyld så synes jeg at det tekniske kunne vært bedre -manglende skarphet på bakken/i forgrunnen.
Caroline M. S.

Vel - siden du sier du ikke er sikker på dette bildet og stort sett har fått bare godord her, så kliner jeg til med noe negativ kritikk: Jeg synes hele bildet virker uskarpt - ikke bare forgrunnen, men også skyene. Uskarpt uten å være soft. Fargene i forgrunnen er fine, men fargene på himmelen og i skyene ser veldig unaturlige ut for meg. For knallblått i v'en midt på bildet og for mørkeblått (særlig helt til venstre). Komposisjonen liker jeg og formen på skyene er kjempefin.
Siri Elisabeth J.

Til Steinulf og Caroline:

Helt enig i kritikken dere gir meg. Ikke for å unskylde noe som helst, men bildet er skarpere på min skjerm. Fargene er dempet noe, men det er alt.

Siri
Caroline M. S.

Jøss, nå ble jeg overrasket. Du skriver fargene er dempet på bildet og jeg som trodde du hadde flist til med altfor mye fargemetning. :-)

Jeg har OK skjerm, men jeg har sett noen av billedkritkkene dine og på de skjønner jeg at din skjerm er vesentlig bedre enn min. Jeg tror nok mange får urettmessig kritikk av oss som ikke har helt optimale skjermer. Min er muligens noe for mørk også. :-( Fint at du forteller hvordan det ser ut på din skjerm - hvis du og andre ikke gjorde det ville jo ikke jeg skjønne at det jeg ser ikke er helt slik det er. :-)
Carsten A.

Nja, greit bilde, men har vel omtrent samme reaksjon som Caroline M.S. her. ''Uskarpt uten å være soft'' stemmer ikke minst med det jeg ser etter å ha tatt bildet inn i PS og sett det derfra med en skikkelig skjerm. Fargemetningen er også etter min mening svært høy, så at ''Fargene er dempet noe, men det er alt'' skjønner jeg ikke helt. Og alt kan det vel heller ikke være, det er noen litt vel tydelige ''etterbelysningseffekter'' (for å bruke mørkeromsspråk) i overgangen mellom landskap og himmel.

MVH CA
Siri Elisabeth J.

Til Carsten: Takk for kommentar, men lyver ikke skjønner du...

Siri
Marit E.

Hei Siri!

Flott, dramatisk himmel! Og for noen høstfarger da.
Ser at andre har nevnt det tekniske her. Det er heller ikke fullskarpt på min skjerm....

mvh
Marit
Kristoffer R.

Så flott at du klarer å ta med deg dramatikken fra hestebildene over i dette fantastiske landskapet. Dybden er utrolig fin, selv om jeg er enig med enkelte i at forgrunnen kunne vært skarpere.

Skjønner ikke at du kunne tvile på om dette var verdig en utstilling her på dotten - jeg synes det er råflott.
Tore U.

Vakre skyer. På min skjerm ser det nå bare ut som det er forgrunnen som er uskarp og det er synd.Komposisjonen synes jeg er bra.

mvh
Tore
Nils L.

Synes dette i utgangspunktet ser bra ut jeg.
Ser for meg ut som du har ''softet'' bildet eller kanskje hatt det inn i et program som Neatimage eller lignenede. Masse detaljer i skogen/trærne er utvisket og overgangen mellom skogen/fjella og himmelen ser ikke akkurat naturlig ut lenger.
At fargemetningen kan være redusert her jeg ingen problemer med å tro. Det er flere meget fargemettede lysbildefilmer som alt etter om de er mye eller lite eksponert gir ekstrem fargemetning. At fargene kan oppfattes som meget mettede for personer som stort sett forholder seg til bildefiler fra digitalkamera, som ofte kan være både bleike og blasse, skjønner jeg godt. Det er derimot ikke det samme som at det er ''feil'' eller ''for mye farge''. Hvor ''riktig'' blir det da med sv/hv? - Sum:
Et flott naturbilde som viser et av vidvinkellinsens store fortrinn, skape dramatisk himmel, men som det kan se ut som du har bearbeidet i absolutt meste laget før utleggelse.
Likte bildet egentlig meget godt.
Har selv prøvd, for meg selv, Neatimage, for å fjærne ''korn og støy'' ( skulle tro en bakte brød i bråkete omgivelser ) for å unnga at folk henger seg opp i uvesentligheter som ikke har så mye med bildet som helhet å gjøre, men forkastet det fort da jeg så hvor mye dataljer som forsvannt. Etter mitt skjønn egner det seg heller ikke på store filer pga. hastigheten ( 30 +++ MB ) - som ikke var imponerende.
( jeg har en ganske rå pc )

Mvh Nils :-)
Avsluttet .

Heisann

Jeg liker fargemettningen og strukturen i skyene veldig godt.

Når det gjelder landskapet heller jeg litt mer mot at det kunne vært noe bedre komposisjon på det. Det ville vært fint med litt mer forgrunn. Samt at fjella i bakgrunnen kunne kommet høyere opp i horisonten. Det ville bey at du skiftet ståsted for opptaket til et høyere standpunkt, men det vet jeg ikke om du hadde anledning til.

Vh Svenn
Carsten A.

Min vurdering er fortsatt at fargemetningen her er klart i høyeste laget - den kan minne om lett undereksponert Velvia 50 (f.eks. minus 1/3EV, med eller uten polafilter) eller Ektachrome VS - jeg syns begge blir glorete på den måten. Her er også deler av himmelen i mørkeste laget - blekk.

At mange faktisk foretrekker slik forholdsbis ekstrem metning som dette bildet viser har jeg alltid undret meg over. Min favorittfilm er derfor Provia 100F, som har en langt mer naturlig å nøytral gjengivelse (men noe problem å jekke opp metningen der er det jo ikke, uansett om en benytter digitale eller analoge metoder).

Tja, at opptak fra digitale kamera er ''bleike og blasse'', slik Nils L. påstår syns jeg var merkelig. Det blir omtrent som å vurdere et opptak på negativ film utelukkende ved å betrakte negativet og samtidig ha litt for svak erfaring mht. til å ''lese'' et negativ i forhold til hva det kan gi i forhold til kopiering på en aktuell papirgradasjon eller ved scanning. Opptak på negativ film eller med digitalt kamera er akkurat så hardt eller bløtt, og akkurat så fargemettet eller umettet som det blir når bildebehandlingen er ferdig.

Når det gjelder kommentaren av 22.02.04 fra SEJR, så har jeg vel ikke sagt noe som kan tolkes som en påstand om løgn, tror jeg. Men overgangen landskap/himmel har noen klart ikke helt naturlige trekk. Med et opptak som er lett undereksponert (slik dette trolig er), vil en eventuell ''nachbareffekt'' (konturdannelse som pga. restprodukter under førstefremkallingen) fort kunne bli tydeliggjort. En litt vel heftig bildebehandling vil på samme måte kunne forsterke en slik effekt. Men hva årsaken er i dette konkrete tilfellet blir stående uforklart.

Neat Image - www.neatimage.com - ødelegger detaljer/softer bildet om programmet blir brukt i strid med sin egen bruksanvisning. Men dersom programmet blir brukt korrekt kan moderat støy (fra digitalt kamera med moderat høy ISO eller støy fra filmscanner, herunder grain aliasing) fjernes uten nevneverdig innvirkning på fine detaljer. Da må imidlertid profileringen være utført på korrekt vis og meget tidlig under bildebehandlingen, gjerne som første grep etter filmscanning/konvertering fra RAW. Settes Neat Image inn på et sent tidspunkt i bildebehandlingen, f.eks. etter at litt heftig bildebehandling, USM eller annet har bragt fram ulike typer grums, er Neat Image hjelpeløs. Da kan en like god softe bildet direkte med Gaussian blur. Selv førsteklasses verktøy må brukes med forstand. At Neat Image er prosessorintintensiv er det imidlertid ingen tvil om.

MVH CA
Siri Elisabeth J.

Til Carsten:

Takk for litt innføring i teknikkens verden:-) Her må det øves!

Mvh Siri
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu