Gjemt, men ikke glemt
Bittergrønn (Chimaphila umbellata) er neste ut i rødlistebildeserien. Dette er en eviggrønn, bitteliten halvbusk som tilhører vintergrønnfamilien og som trives i halvåpne barskoger, gjerne i mer blandingsaktige skogstyper hvor det også finnes noe lauvtrær. Planten vokser på barstrø (humus) ofte sammen med blåbær eller tyttebær, og det blankt mørkegrønne bladverket kan til forveksling likne en grovvokst tyttebærplante. Bladene er imidlertid klart tungeformete og har en serie med skarpe pigger i randen, så det er lett åse forskjell. Enda tydeligere blir ulikhetene når bittergrønn blomstrer . Blomsterstandene er endestilte klaser eller halvskjermer på en smal, oppadstigende stilk, og blomstene er halvveis gjennomskinnelige og voksaktikge, hvite på innsiden, men ofte med en rødlig skjær sett fra ''baksiden''. De virker porselensaktig skjøre og gir bittergrønn en aura of forfinet eleganse der den kryper nede på skogbunnen.

Bittergrønn ble fredet ved kgl. resolusjon i 2001, men er nok ikke av de aller mest truete artene på rødlista. Sjelden er den så det forslår, riktignok, med noen få spredte lavlandsforekomster omkring Oslofjorden fra Hvaler nordover mot Ringerike. Trusselen mot bittergrønn er først og fremst skogsdrift, som destruerer plantens biotop fullstendig. Mot denne typen miljøpåvirkning hjelper fredning mindre enn ingenting. Hva hjelper det at det er forbudt å plukke bittergrønn når en skogeier kan kjøre over den med skogsmaskiner?

Jeg fant bittergrønn første gang i 1962 og husker fortsatt den gode følelsen av å få se en så sjelden raritet. Da jeg startet mitt lille rødliste-fotoprosjekt for ettpar år siden, var bittergrønn en klar kandidat til å få bli med. Hovedproblemet var at jeg har lett forgjeves etter arten i mange år, uten å finne den igjen på de gamle stedene. Omsider fant jeg en notis i et botanisk tidskrift som virket lovende. Forfatteren var omhyggelig med å ''anonymisere'' lokaliteten, men det kom frem av artiklen at funnet var gjort i nærheten av hans bosted. Jeg fant adressen hans i telefonkatalogen, og med en kopi av artiklen som referanse, satte jeg i gang å lete i det aktuelle området. Det tok meg flere timer å spore opp lokaliten, som omfattet et titalls blomstrende individer. Her er iallefall resultatet fra den detektivjakten. Stedet vil jeg ikke spesifisere nærmere enn ''et sted på Østlandet''. Bittergrønn skal få stå i fred her.
Bildet inngår i albumet Red List - Naturfotografene har et felles ansvar for å dokumentere naturverdier, enten de er ''fotogene'' eller ei. Dette ansvaret kan vi ikke skyve fra oss, i jakten på de hardtslående og kreative bildene.

Mitt lille bidrag er å vise bilder av plantearter som står på vår nasjonale ''rødliste''. Dette er akutt truete arter som før vi får sukk for det er tapt for vår flora for alltid. Mange av artene lider av å være ukjente utenfor fagfolkenes rekker og er i tillegg ofte lite ''pene'' i klassisk, menneskelig sentrert tankegang. Det er ikke deres feil, de har uante kvaliteter om vi bare ser etter, og verdsettes ikke dette, er det til syvende og sist oss det går utover.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-01-30 13:59:58
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger551
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_75155} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Trond H.
Det er bra at du ikkje stopper helt ennå å legge ut fra rødlisten din, for dette synes eg er interessant. Dette er engasjerende lesning, også for ein som ikkje har hatt dette som noko spesielt interesseområde.

Bildet er jo av sedvanlig høy kvalitet, men siden du nå nevner at blomsten har forskjellige farger på innsiden og *baksiden* hadde det kanskje også vært interessant å sjå den *inni* også, evt i et eget bilde? (håper du skjønner, var litt kronglete å formulere det der...)

MVH TH
Birna R.
Inside view coming up.. jeg hadde bare for liten tid mellom mva.øktene.
Birna R.
Nå kan du kikke ''inne i'' også. Velbekomme.
Erik N.
En eksemplarisk artsdokumentasjon! Alle elementene i beskrivelsen finnes i bildet, og du har også fått til en fin komposisjon. Lyset ble litt flatt, men det er vel slik der planten vokser. Det jeg savner er litt info om størrelsen på planten (hva er ''bitteliten'' i mm/cm), og kanskje litt teknisk info om opptaket.
Birna R.
bittergrønn er typisk 1-2 dm høy. opptaket er gjort med en 200 mm micro-nikkor og D1.

det var temmelig mørkt nede i denne skogen ja, og alt lys kommer ovenfra. du kan se på v.1 hvordan bladenes vokslag (kutikula) speiler himmellyset.
Trond H.
Se der ja.
Utseendet inni blomsten kom nesten som en overraskelse på meg, hadde ikkje ventet at den så slik ut.

Takk.

MVH TH
Carsten A.
Særdeles fin artsdokumentasjon, forøvrig i fint lys.

Også et bilde som tiltaler meg langt utover selve artsdokumentasjonen, billedmessig såvel som teknisk!

MVH CA
Venche J.
Nydelig blomst med en skjelden god dokumentasjon. Her stemmer ALT. (Nå er det hakket før jeg kjøper en florabok.)

Bildet er fra en mester i faget.

Wenche.

Brita Helen E.
Flott og bra gjennomført serie du har her.. og dette bildet føyer seg fint inn i rekken! :) Virkelig bra! Ekstra pluss for en interessant og utfyllende tekst under bildet:)

Mvh Brita...
Inger-Lise S.
Nydelig blomst,lærerik tekst.Sannelig hadde du fortjent å finne den.Fin historie i tillegg.

Inger-Lise:)
Rolf J.
Bra igjen Bjørn, og takk for at legger ut slike.
Vi tåler mange flere slike ennå.
Rolf
Rune L.
Igjen et bilde med god komposisjon og rolige farger. Bra dokumentasjon av en sjelden plante.

Rune
Avsluttet .
Personlig likte jeg dette bildet best hittil fra rødlista.

Vel fortjent etter det detektivarbeidet. Må ha vært morro å finne den tilslutt.

Vh Svenn
Frode A.
Enda et flott blomsterbilde med masse lærdom på kjøpet.

Nå klarer jeg snart ikke å vente lenger på sommeren :)

Mvh: Frode
Lars-Anders M.
Så mange ord for så lite.
Ketil K.
Hei - denne har jeg bilde av fra hytta mi! Ligner i hvert fall! Og hytta ligger ikke ved Oslofjorden. Men blomsten jeg har bilde av divergerer ved at den har støtteblader på blomsterstilken... Sender deg bildet så får du noe å gruble på....
Birna R.
Ketil: har sjekket bildet du sendte og planten er bestemt til legevintergrønn (Pyrola rotundifolia). Riktig familie, men ikke riktig slekt.. )--

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu