2xSkjærpiplerka 2x heipiplerka
Dette må muligens være den fineste lerken jeg har tatt bilde av med den flotte gule fargen.127 på foto.no

Skjærpiplerke (vitenskapelig navn Anthus petrosus) er en fugl i erlefamilien som er 15,5–17 centimeter lang.

Den er lett å forveksle med myrpiplerke og vannpiplerke som sammen med skjærpiplerka inntil nylig ble regna som varianter av samme arten.

Skjærpiplerka er en kystfugl som hekker i Europa nær hav fra Bretagne og de britiske øyer i sør, nordover kysten og rundt Fennoskandia. Den er standfugl lengst sør, men migrerer sørover fra Fennoskandia i september-oktober og kommer tilbake i mars-april.

Som de fleste andre piplerker er skjærpiplerka lite synlig på bakken, den er mest mørkebrun på oversida og er kraftig spraglete mattgul på undersida. Den har mørke ben,lysere på ungfugl grå ytre stjertfjær og ganske langt mørkt nebb. Den mørke fjærdrakta er ei tilpassing til omgivelser i kystområder for hekking og overvintring.

Lengst nord får skjærpiplerka ofte rosafarga underside og bleikere hode i sommerdrakt enn lengre sør, noe som gir disse fuglene enda mer utseendemessig likhet med vannpiplerka.

Skjærpiplerka lever av insekter. Sangen ligner heipiplerkas sang, ei lang rekke av korte kvasse, toner som skifter motiv, blir utført først i stigende så i synkende flukt på stive venger.

Reiret er enkelt og ligger på marka, gjemt blant steiner og grastuver. Hoa legger oftest fem egg, rugetida er ca. 14 døgn. Etter klekking mater begge foreldre ungene i to uker.

Fornøyd
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2013-08-21 08:09:50
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2013-08-21 08:11:22
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2013-08-21 08:12:28
    Versjon #4
Utstyr
  • canon 5dmkIII
  • sigma 150-500mm
  • Brennvidde500mmmm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/1000s
  • Nei
  • AnnetHåndholdt
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger102
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_643941} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
John B.

Nydelig bilde med ekstra høy kvalitet!! Orginalen har det lille ekstra synes jeg!
John B.
Berit A.

Enig med John, originalen ble aldeles nydelig med flott lys og så fine gul/brun-farger gjennom hele bildet. Og så skarpt og flott. Fin hele serien, men originalen vinner nok her. :))
Roar K.

Også denne gang svært gode detaljer i fjærdrakta.
I V2 blir trekanten nede til venstre svært forstyrrende - eller rettere, den stjeler mye oppmerksomhet fra lerka som i denne versjonen mister litt fordi bakgrunnen går i samme fargeleie som fuglen.
Nå er det slett ikke meg som skal bestemme hva du skal presentere så jeg nevner bare at her ville jeg nøyd meg med originalen og V4. Men hvem vet for jeg har jo også hatt en tendens til å ta med flere versjoner enn nødvendig.

Roar
Svein R J.

Takk for fine kommentarer,Roar tok med v2 fordi solen forsvant ett øyeblikk så viser bildet di mørke bena til skjærpipen og så er det jo litt meg å ta med mange bilder ;-)

Mvh Svein
Morten H.

Flott bilde av lerka med super skarp og fine farger og bakgrunn Mvh Morten
Brage B.

Fine bilder av Lerkene, men ser at du har satt feil artsnavn på ungfuglene... Orginalen og V3 er Heipiplerker ;) Bildene er bra, syntes V2 er under standaren du har satt med de andre bildene, ettersom de andre bildene er knivskarpe med god dybdeskarphet og med god støy redusering i bakgrunnen, mens V2 mangler dette :) Men alle bildene ble vaellykket, likte best Heipiplerka fra V3 :)

MVH
Brage
Svein R J.

Takk for info Brage men alle bildene er av samme lerka,er skarp sol som gjør seg gjeldene på org og v3 som er tatt i samme sekvens v2 og 4 flyttet den litt på seg og solen forsvant litegrann bak en sky

Mvh Svein
Odd S.

Flotte bilder av Skjærpipelerke jeg liger spesielt fargene og lyset i orginal vesonen
Mvh, Odd
Svein R J.

Takk for det Odd

Mvh Svein
Bjørn Åge O.

Ja du ,Svein du er en harding til og finne dine fugler, med gode eksponeringer at på til, og skarpe som bare det, som er så FLOTT OG SE
Brage B.

Vel, jeg må nok si meg uenig Svein... Vet ikke om det er så vanlig at noen som helst fugl plutselig får ustreket hode, streket bukparti, mørkere bein og FÆRRE MELLOMDEKKERE bare pga. skiftende Lysforhold ;) Ikke ment som kritikk, men det er viktig å ha riktig artsbestemmelse, slik, at ting ikke blir lagt ut feil :)

MVH
Brage
Svein R J.

Vel skal være mann nok til å innrømme att det er stor forskjell på fuglene kan jo ha vært 2 fugler rundt camoteltet uten att jeg har lagdt merke til det,virket som da den ene(v1) lettet landet den på en stein like ved.Mener fremedeles att dette er skjærpiplerke

Mvh Svein
Frode L.

Hei.

Har ikke peiling på hva slags lerker dette er, men det er stor forskjell på fuglene.

Som vanlig teknisk veldig gode bilder.

Frode.
Venke K.

Et nydelig bilde av den flotte fuglen. Originalen er favoritt.

:-) Venke
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu