Fotografikk 1966 - 67
På midten av 1960-tallet var jeg ansatt i Pax Forlag og arbeidet i to år med reklame for forlaget og design til bøker og tidsskifter. Inspirert av fotokunstneren og den banebrytende filmskaperen Arild Kristo tok jeg opp fotografikk som uttrykksmiddel. I dag er dette enkelt i Photoshop, men den gang var det litt mer krevende og ikke minst tidkrevende rent teknisk. Men uansett teknikk er det resultatet som teller. Jeg ønsker å vise noen av mine arbeider fra den gangen for å sette dagens virkemidler i perspektiv. Man vil bl.a. se at manipulasjon ikke var ukjent på 1960-tallet.

Andre designere som arbeidet med fotografikk på den tiden var Bruno Oldani og Leif Anisdahl. Det fotografiske materialet er dels mitt eget, dels «lånt».

På 1960-tallet var dette stoffet politisk. Det er det ikke i dag.

Dersom dere synes dette er en avsporing på foto.no, regner jeg med å høre det.
Det første settet i en serie på fire.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2013-07-31 06:47:06
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2013-07-31 06:47:48
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2013-07-31 06:48:50
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2013-07-31 07:09:28
    Versjon #5
Fotograf
Utstyr
  • Rolleiflex
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetFilm og kopier fremkalt på hybelkjøkkenet på St. Olavs Plass, Oslo
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger137
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_641932} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Harald N.

Dette vekker minner frå dei glade(?) 60åra. Intressant gjensyn dette Jan. Du har hatt ein god balast med deg seinare i livet, det visest i bileta dine.

Mvh Harald
Jan G.

Takk for kommentar, Harald. Jo, på det personlige plan var 60-årene en glad tid. Men internasjonalt var det mørkt: Atomvåpenprøver, Cuba-krisen med trussel om atomkrig, Vietnam-krigen, Sovjets inngrep i Tsjekkoslovakia, drapene på John F Kennedy, Robert F Kennedy og Martin Luther King.
Jeg mener selv at mye av mitt grunnleggende billedsyn ble formet på 1960-tallet.
Mvh Jan
Jostein S.

Hei Jan
Noen avsporing er det definitivt ikke
Dette er jo medet spennende synes jeg
Interessant å høre det du skriver
Sånne bilder vekker ofte minner
Det trenger vi av og til
Jostein
tom mamen b.

ja Jan :-) det var tider med mange brytninger både sosialt og politisk, jeg vet ikke om jeg den gang helt forsto hvor banebrytende denne tiden var! Jeg var nok mer opptatt av Beatles, Stones, Kinks, Who, Small Faces og mange andre - etter hvert også protestsangere fra både USA og UK. Men at vi opplevde en tid med mye endring er det ingen tvil om. For meg må du gjerne legge ut bilder fra denne tiden - det vekker minner på både godt og vondt. Gleder meg til å se de resterende bildene dine.

mvh

Tom Mamen Braastad
Carsten W.

Jeg opplever serien som fotohistorisk leksjon og gikk gjennom flere ganger i løped av dagen med bestandig økende interesse.
Som jeg (født 64) ser på det, er det begynnelsen av bilderedigeringen og -forandring med andre formål enn å manipulere sannheten i bildet.
Så det er begynnelsen av photoshopping, ikke sant?
Meget spennende. Tusen takk for det.
Hilsen
Carsten
Trygve B.

Dette likte jeg veldig godt, skikkelig interessant. Jeg husker godt forlaget og tiden på 60 tallet. Liker så godt å se hvordan tankegangen var den gangen. Det kommer frem her i din presentasjon. Kom gjerne med mer. Dette er fra " vår" tid. Mvh Trygve
Eirik B.

Overhodet ingen avsporing. Snarere en original og absolutt relevant vri for oss fotoelskere.
Dette var interessant å lese om og se på.

Mvh
Eirik
Solvår B.

Spennende og interessant.
: ) Solvår
Walter S.

En interessant serie, Jan - som tar meg tilbake til mine første år i Norge (kom hit i 69).

Er virkelig 60-åra såååå lenge siden? På tampen av 60-årene møtte jeg min kone (1969). Du verden, tiden går og vi blir eldre.

Ja-ja, alternativet er verre.

Mvh,
Walter

P.S. Man kan som regel se hvilke bilder som er att med den "to-øyde" Rolleiflex'en (et drømmekamera den gang!) fordi alle bildene har en lav fotovinkel, det kan man også se på dine 2 s/h bildene. Det er jo også p.g.a. Rolleiflex'en (og lignende konstruksjoner) at senere speilreflekser ble kalt for SLR = 'SINGLE Lens Reflex' for å skille de fra de med doble objektiver.
Mvh.
Roger H.

Hei Jan! Et gledelig gjensyn fra 60 årene du viser oss her. Jeg ble med en gang satt tilbake når jeg så serien din. Det var vel på den tiden det fotografiske bildet ble akseptert på linje med grafikk og fikk status på et par gallerier.
Tidskriftget Kontrast husker jeg, men jeg kjøpte jo bare Pax dengang. Måtte jo prioritere hva jeg skulle bruke to kroner til. Veldig bra å lese hvordan du jobbet i mørkerommet på hybelkjøkkenet. Originalen og v5 samt forsiden på Kontrast viser jo til at du er en dyktig fotograf og designer.
Bruno Oldani husker jeg og, designet ikke han et frimerke? mener å huske det.
Bilde ovenfor og V5 har jeg veldig sansen for.
Du lurer på om dette er en avsporing på foto.no, det er det ikke synes jeg. Dette er jo heller en liten forteling om fotografering i 60 årene.
Avsluttet .

Dette er jo historie! Jo, Bruno Oldani designet bl.a OL frimerkene som kom ut i 1993...meget interessant å betrakte både bilder og de grafiske omslag fra den tiden. Jobbet selv hos J.L. Nerlien dengang, og det var da jeg ble interessert i fotografering.

mvh Ulv
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu