Septemberkveld i Smedhusallèen
Helt siden barokken har det vært fire allèer fra de fire himmelretningene som fører inn til Værne Kloster Gaard, både i tiden som storgods/herregård og nå som storgård. Da sier det seg sjøl at flesteparten av trærne har levd sitt livsløp, og er erstattet av nye. Noen av eiketrærne har ganske sikkert stått her fra første plantingen. Kommunale inngrep og moderne trafikk har slitt på trerekkene, men nå ser det ut til at det kommende landskapsvernet vil ta hånd om dette. - Håper jeg og mange flere. Bildet viser omtrent halve lengden av den østlige allèen (Den mot gården nærmeste), - Smedhusallèen. Her står "unge" eiketrær i fin vekst. Kveldssola kaster sine siste stråler mot trærne, og trekronene siler lyset.
Bildet inngår i albumet " Herregårdslandskapet i Rygge " - En bildevandring i Norges mest storslagne og gjennomførte herregårdslandskap. Den 13. sept. 2013 ble, - i middelalderen som nabogårder, seinere sammenslått som gods, - gårdene Værne Kloster (Johannitterkloster - som etterhvert utover i middelalderen helt eller delvis eide 186 gårder, så krongods og deretter herregård) og Huseby (Middelalders maktsentrum) fredet av Kongen i Statsråd. I dette store landbrukspregede rommet ligger det også fire naturreservater og et stort antall fornminner. Noen steinkast syd for Værne ligger Evje Herregaard med sitt noe mer beskjedne uttrykk. Denne gården inngår ikke i landskapsvernområdet med unntak av to reservater; bøkelunden Kajalunden og Vardåsen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-09-28 21:04:14
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS-1Ds Mk II
  • Carl Zeiss Distagon Contax T* 1.4/35 mm
  • Brennvidde35 mm
  • Blenderf/8
  • Lukker0,6 s
  • Nei
  • AnnetRAW, ISO 50, hyperfokal.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_608405} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Heidi N.

Slike aleèr er så nydelige, også denne. Veldig fint lys som slipper gjennom, og fint med solglimtet.
Heidi
Walter S.

Meeeget god kveldsstemmning her, Olav!

Friske grønnfarger iblandet litt av høstens pallett, med gylden og lav sol, gir lange skygger og varmt streiflys.

Nydelig med de lysflekkene i veikanten og eikenes skygger tvers over veien. Flott dybde nedover allèen. Dette halvt nedbrukne, lyse gjerde inntil veien gir ekstra fin resonnans i stemningsoppfatningen.

Mvh,
Walter
John B.

Nydelig kveldsstemning med lyset som er så viktig for at vi skal føle og se det lille ekstra! Flott bilde med gode fargetoner!
John B.
Asle B.

Meget pent av eikealleen det her! Herlig lys du har fanget, flotte farger, fin refleksjon i asfalten. Fin stemning!

Mvh
Asle
Lars Ivarson F.

vakkert frå alleen...fyldige fargar og fint lys gjev ei varm kveldsstemning..velsnitta..likte dette
Ane Therese R.

nydelig bilde med et flott lys :)
Olav Bjarte K.

Takk til alle sammen!

Vh.
Walter S.

Jeg kommer stadig vekk tilbake til dette bilde og ser og ser, fordi jeg like stemninge du har fanget her, Olav. Dybden og perspektivet på veien er så flott, samt strølyset i fra solen.

Jeg kunne godt ha tenkt meg å kutte ganske så kraftig i toppe, hvor det egentlig er bare masse grener og kvister.

Prøv en versjon hvor du kutter helt ned til der hvor "BALDAKINEN" (det tette løvtaket som dekker selve den borterste veidelen) rett over veien, der den forsvinner av synet, slik at baldakinen ikke har noe mere hvit (himmel) i seg.

Vanskelig å beskrive akkurat hva man mener når det ikke er spesifike objekter å henvise til, men jeg tror du forstår meg.

Mvh,
Walter
Walter S.

Oii - så flott det ble! det var akkurat slik jeg tenkte.

Ser du nå, hvordan blikket senker seg og prioritere veien fremfor trekronene? Det ble et mye mere dynamisk bilde. Man legger nå også mere merke til veiskulderen på høyre side av veien, med det flotte strølyset som gjør veikanten så levende.

Helt topp bilde i det nye formatet.
:o)

Mvh,
Walter
Olav Bjarte K.

Takk for hjelpen, Walter - dette ble gøy!

Vh.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu