Bat out of Hell
Dvergflaggermus, bitte liten og ikke særlig fotogen, men det kan den jo ikke noe for.

Iler til med å si at dette bildet er et samarbeidsprosjekt mellom tre fotografer, Magnus Reneflot, Odd A. Lande og Bjørn Rørslett. Vi tilbrakte en natt sammen på et hustak med 5 plastposer med AA-batterier til blitzene våre og til mitt F5 kamera med 16 mm fisheye. En holdt utkikk med lommelykt, en skiftet blitzbatterier, og en trykket på utløseren, og vi skiftet oppgave hele tiden for å holde oss varme.
Bildet inngår i albumet Endless Urban Wilderness - Bynatur. Slik jeg opplever den.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger1429
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_60653} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (49)
Tom E. F.
Når en ser slikt resultat, må det vel være verdt strevet!
Et (for meg i alle fall) ganske utrolig bilde!
Kan vel ikke være så mange hundredels sekunder en har til rådighet for å få til dette på, slike er ikke kjent for å stå stille i lufta akkurat.
Flaggermusa må ha vært svært nær?
mvh Tom
Lars-Anders M.
Spennende. Men synd att den ikke er skarpere. Men ok bilde er det.
Birna R.
TEF: flaggermusa var vel godt innenfor nærgrensen på fisheye-objektivet (en16 mm), så den er verken *stor* eller langt borte nei. kanskje etpar cm? også altfor hurtig bevegelse til at blitzen klarte å fryse helt på bakre synk.

LAM: hustaket er i Hønefoss, på dine hjemtrakter. Du får overta stafettpinnen ... ?
Rune T.
Bjørn, et heftig bilde. Hadde bildet vært skarpt hadde det vært et annet bilde!

Et spørsmål:

Hva er årsaken til at flaggermusa fløy så nær objektivet? Etter å ha lest flere av dine kommentarer er det sjeldent at noe overlates helt til tifeldighetene, inkludert dette!
Birna R.
kameraet var spikret fast ved innflygningsruta til hiet. jeg og de andre sto etpar meter unna med fjernutløser. det gjaldt bare å trykke av i tide.

blitzene sto med full power på hele tida, det samme med kameraet, for ikke å få startforsinkelse (shutter delay), derfor gikk det uhorvelig mye batterier den natta. for ikke snakke om dusinvis med filmruller stort sett med svarte bilder på, fordi vi trykket av for seint. etpar av de beste bildene presterte labben (navn nevnes ikke) å klippe tvers over.
Lars-Anders M.
Er det oppe ved sykehuset? Jeg ser parkeringsplassen. Det må hvere der. Har hørt om fladdermøss der. Spennende fotoppgave det der. Men uhyre vanskelig.
Birna R.
stemmer det LAM. du kan ta en telefon til Viggo Ree, så forteller han kanskje lokaliteten.

''Vanskelig'' er ikke en gang begynnelsen på beskrivelsen. tror aldri jeg har fotografert med så lite uttelling pr. filmrull som denne gangen.

i dag ville jeg ha rigget opp et DSLR-kamera med firewiretilkobling til en laptop som gikk på nettstrøm, gjerne innendørs slik at man hadde kaffe, snacks og annet lett tilgjengelig. pluss etpar IR-sensorer ved innflygningsruta for å trigge utløseren(jeg har utstyret nå, men ikke den gangen). litt lærer man av erfaringene i årenes løp.
Lars-Anders M.
Viggo Ree er en av mine favoritter her i Hønefoss. Har aldig tuffet ham men sett mye fint han teinet. Han er visst kompis med den store fotografen Thornefeldt. Det låver godt.

Jeg tror nok jeg får vente med dette tills jeg har fått meg ett digitalt kamerahus til mine canonobjektiv.
Jeg vil vente tills det kommer ett rimligere med full størrelse på bildebrikken.

På jobben har jeg en bildebrikke på 43 x 43 cm og 300 x 300 pixler. Det er min hverdag.

Stå på. jeg liker din stil.
Lars-Anders M.
Det skall hvere 3000 x 3000. Beklager mitt skrivefeil.
Tom E. F.
Da blir det vel lite skinn og mye ben, kan jeg tenke meg L-A M! :-)
mvh Tom
Jonas L.
Stilig og inspirerende bilde. Dette skal jeg sannelig forsøke selv en gang jeg har tid (og flaggermus).
Mener å ha sett dette tidligere et sted. Muligens i Samfoto-arkivet?
mvh JL
Avsluttet .
Forstår ikke helt hvordan skiftingen av arbeidsoppgaver kunne holde dere varme, jeg mener, det å trykke på utløseren er en temmelig lavkalori-aktivitet, det å skifte batterier er vel heller ikke akkurat anstrengende, og det å '' holde utkikk'' var definitivt ikke den store styrkeprøven sist jeg sjekket. Men for all del, det er noen år siden jeg holdt utkikk. Kanskje jeg har glemt alt strevet.

Uansett, dette holder ikke til utmarkstillegg, Bjørn!

Bildet er bra, det. Og var øyensynlig verdt alt strevet.

(Ikke rart du trenger medlemskort på SATS)

:-)

Ola.

Birna R.
jada, bildet ligger der. har også vært på trykk noen ganger. originalen var beskadiget på lab, men ikke av de som ble klipt tvers over, bare på siden. derfor er all repro gjort på et 4x5'' duplikatdias som vi fikk i erstatning fra (ikke navngitte) profflab.
Birna R.
skifting på aktivitet = forflytning på et glatt underlag (hustak) = oppmykning av støle og tvekrokete lemmer = en mikroskopisk følelse av velvære = en forbrent kalori eller to

det var ikke særlig varmt denne høstnatta, så det meste av utmarkstillegget gikk til lunken kaffe på termos og wienerbrød
Avsluttet .
:-)
Carsten A.
Skikkelig severdig bilde og interessant historie - takk for begge deler!
MVH CA
Avsluttet .
Jeg liker det.
jeg kan tenke meg at dette ikke var noen lett oppgave.
Kai-Wilhelm N.
Fanden.... Er det sånn den ser ut, hadde en sånn svevende på soverommet for noen netter siden.
For meg så den bare ut som et sort hull som fløy...
Hadde jeg visst, så hadde det ikke blitt mer søvn den natta...

Bra bilde, bra teamwork..

mvh -kai
Jostein M.
Godt at det er andre en meg som hører på Meat Loaf. Imponerende dette. Har kun sett et bilde av flaggermus i flukt før (det var også bra). Her tror jeg til og med at makrellterna må gi tapt.
Mvh
Jostein
Helene E.
Fy fanken, er den så stygg. Ikke det at Meat Loaf er så mye penere (selv om han tar det igjen på sin herlige musikk). Har aldri sett flaggermus, bare følt og hørt den rundt ørene noen ganger. Interessant å lese om bildets ''fødsel''.
Helene
Helene E.
Koblingen til Meat Loaf er selvfølgelig utifra den tittelen du har valgt !!!
Birna R.
Assosiasjonen er korrekt, Helene. Selv om nok Meat Loaf anammet et stående frase som tittel på sin sang (og LP/CD).
Avsluttet .
Meat Loaf er stygg og lager om mulig enda styggere musikk. Bortsett fra tittelen, sitter dette som fanden! :)
JOHN S.
Et helt utrolig bilde.
Jeg ser at LAM ikke har sagt det denne gangen, så jeg tar hans ord til mine: Stå på.
Når det gjelder Meat Loaf og LP'en Bat out of Hell så har den aldri vært stygg, det er en av popens klassikere.
Tom A. T.
Utrolig bilde, og interessant lesning.
mvh Tom T
Elisabeth W.
Bildet fanger oppmerksomheten, også uten tittel og forklaring. Uttrykket 'bat out of hell' er er nok mye eldre enn sangtittelen, eldre enn artisten også, for den saks skyld.
Aller best liker jeg bildet jeg ser for meg av situasjonen, med tre fotografer på et hustak midt på svarte natta, plastposene med batterier, kaffen og wienerbrødene.

-- Elisabeth
Øyvind A.
Fint og severdig bilde, og ikke minst artig med historien bak.
mvh Øyvind
Kjell G.
Hvilken herlig øvelse!

Kombinasjonen av en fulltreffer og masse interessant informasjon gjorde dagens besøk på fototdottno til en ekstra hyggelig opplevelse.

mvh kjellg
Rita J.
Bra samarbeid med flott resultat!
Inger-Lise S.
Fint å se,morsomt å lese!mvh Inger-Lise
martin t.
assa Bjørn! Du kan bedre enn dette. Dette bildet er veldig uskarpt og du kunne spart deg for å legge inn dette! Blitzen gjør det ikke akkurat bedre. Selv om du var trøtt kunne du klart dette bedre!

Sov ut Bjørn!
Birna R.
du er velkommen til å forsøke selv, martin.

og tanken på at bildekvalitet = bildeskarphet har aldri plaget meg nevneverdig. noen tror sikkert på den slags, men altså ikke jeg.
Avsluttet .
Henger meg på de andre. Dette var tøffe saker, og en virkelig prestasjon. Flott bilde!
Tom D.
Et heftig bilde, som har krevd sitt av sine menn, forstår jeg.
Nesten like artig som bildet, er dialogen mellom kritikerne og deg her på billedsiden.
Mvh Tom
Birna R.
vi lærer av hverandre, tom. dialog er forutsetningen for en meningsfylt kommunikasjon
Tom D.
Det er klart - monolog er vel egentlig ingen god kommunikasjonsform.
Forstår ellers at du er ganske tykkhudet, siden du står på som få - til tross for (eller er det på grunn av ?) ikke bare positive reaksjoner på dine kommentarer til andres bilder. Fortsett slik !!
Tom
Birna R.
jantenistenes innsikt i andre mennesker er vel knapt større enn deres kunnskaper på andre områder, så jeg anser faren for å bli overkjørt av deres surmagete kommentarer for å være minimal. men takk for (om)tanken iallefall.
Elisabeth H. N.
Første som slo meg da jeg så bildet ditt, var at det var ''klippet og limt''. Dette tolket jeg slik pga at flaggermusa var så opplyst ift resten av bildet.
Jeg må si jeg blir imponert over hva dere gjør for å få det bildet dere ønsker. Kjempespennede og sikkert morsomt.
Lykke til videre med andre prosjekter.
Elisabeth
Birna R.
Flaggermus flyr om natta. Uansett hvor mange blitzer som brukes er det umulig å lyse opp natthimmelen. Grunnen til at vi brukte mer enn 1 blitz, var behovet for å blende ned objektivet mest mulig, slik at det var håp om å få dyrene sånn noenlunde innenfor skarphetssonen. Vi brukte vel f/11 eller f/16 såvidt jeg minnes (tatt før DSLR-tiden dette, ikke like lett å rekonstruere data). Fokus ble satt på nærgrensen, ca 0.3 m, siden dyrene er bitte små og skulle de synes som annet enn små prikker så måtte de ''fanges'' tett på.

Nettopp for å skape en slags komposisjon, og en motvekt til de flygende dyrene (som blitzen ville fange inn), valgte vi å bygge opp bildeflaten med et bakenforliggende statisk motiv, parkeringsplassen, som med sin kulturspesifikke belysning samt biler mv. ville lage en ekstra indre kontrast mellom natur og ''kultur''. Selv med en fisheye 16 mm blir bakgrunnen ikke helt skarp på f/11-f/16 når fokus ligger så nær, men miljøsettingen vises jo tydelig nok.

Noen av de andre bildene viser flaggermus i overlappende posisjon i forhold til lysene bak, personlig synes jeg det viste bildet ble det mest uttrykksfulle trass i, eller på grunn av, den lille bevegelsesuskarpheten.

At det må innsats til for å fange et vanskelig motiv er en selvfølge. Like selvfølgelig, men ikke like innlysende for mange, er at sluttresultatet (=bildet) skal kunne eksistere i kraft av seg selv, ikke bedømmes utifra evt. vanskelighetsgrad i opptaket. Altså: et bilde blir verken bedre eller dårligere av at det er besværlig å ta. Naturfotolekse #1.
Kai-Wilhelm N.
BR skriver:
''Altså: et bilde blir verken bedre eller dårligere av at det er besværlig å ta. Naturfotolekse #1.''

Enig!

Det at man har det morsomt, strever, fryser, skratt-ler, bryter nye personlige grenser; det er, for meg, bonus og gjør livet litt mer spennende å leve. Men akkurat det er ikke så lett å få formidlet med bildet.

-kai
Øyvind L.
Her gikk det hett for seg!

Synes mye av kritikken her er overdreven. Foto.no er et sted for å teste og feile. Her har du kanskje feila, men så har du jo fått mye kommentarer, akkuart som du fortjener. Det er jo slik du lærer. Et vanskelig motiv i vanskelig lys. Synes det er bra at du i det hele tatt klarte å fange den. Mye som kunne vært bedre. Stå på!

Øyvind
Avsluttet .
Såvidt jeg har kunne bringe på det rene, i løpet av et par dagers etymologiske undersøkelser, (på fritiden naturligvis), så stammer uttrykket ''bat out of hell'' fra allierte piloter som beskrev angrep fra tyske jagerpiloter, som angrep fra solen, under andre verdenskrig. Uttrykket dukker bl. a. opp i den engelske oversettelsen av memoarene til den franske jagerpiloten Pierre Clostermann. (på norsk het memoarene Luftens Ørner).
I'm happy to say that Meat Loaf doesn't enter the equation.

Når det gjelder bildet, så er det vel helst et meget godt utkast. Det er rett og slett FOR uskarpt til å være skikkelig interessant. Det bør bli flere kvelder på taket!

Mvh Ola.
Birna R.
Min befatning med flaggermus er avsluttet - så om bildet er uskarpt eller ei interesserer meg ikke nevneverdig. (det har kommet på trykk adskillige ganger uten at noen har interessert for dette heller, forteller dette noe om fotodotno? food for thought for å følge opp anglisismene).

ellers takk til OEH for hans etymologiske innsats.
Avsluttet .
Godt mulig at vi (jeg) er altfor kritisk, og jeg lever såpass langt borte fra den kommersielle virksomheten med å kjøpe og selge bilder at jeg ikke har peiling på hva som er gangbar mynt, men jeg oppfatter bildet som uskarpt. National Geographic har skjemt meg bort med knivskarpe bilder fra faunaen.
Så kan man naturligvis diskutere om absolutt alle bilder skal være skarpe. Naturligvis skal de ikke det, men jeg hadde blitt enda mer imponert om dette bildet hadde vært skarpt.

Mvh Ola
Birna R.
sjarmen ligger i det som er, ikke i det som kunne ha vært

bildet er nok *litt* skarpere enn som så, men jeg hadde bare liggende et dårlig skann fra et 4x5'' duplikatdias.

neste gang jeg er på dine kanter kan vi ta diskusjonen til nye høyder med (skarpskodd) argumentasjon
Thore A.
Nå er jeg av den typen at jeg også synes vanskelighetsgraden bør få betydning for hvordan man bedømmer et bilde. I så henseende står det stor respekt av arbeidet bak dette bildet, og resultatet ble slett ikke verst. Når det er sagt, dersom jeg kun skal bedømme sluttresultatet - så synes jeg at dette blir for uskarpt. Ser et sted lengre oppe at det hevdes å være bevegelsesuskarphet. Hvor fort flyr egentlig denne rakkeren? Har da sett flerfoldige skrpe bilder av flaggermus hvor blitzlyset har frosset bevegelsene...
For meg ser det mer ut til å være en uskarphet etter feil fokus, da jeg ikke finner ett skarpt punkt i hele bildet...
Birna R.
dyret er godt innenfor nærgrensen til objektivet, TA. det har jeg da skrevet tydelig nok, men får gjenta dette.
Caroline M. S.
Jeg har visst glemt å kommentere dette bildet (selv om jeg har sett på det et par ganger og lest de andre kommentarene). Historien om opptaket og bildet får meg til å tenke på den beste TV-serien som noen gang har gått på TV2 - Fishing with John. John Lurie (som ''leker'' at han ikke kan noe som helst om fiske og fisking) tar Jim Jarmusch med på haifiske, Willem Dafoe på isfiske, Matt Dillon inn i jungelen, Tom Waits til Jamaica og Dennis Hopper til Thailand. Veldig ''alternative'' gutte-/fisketurer. :-)
Tom Just O.
Jeg har prøvd meg på et tilsvarende prosjekt med mitt gamle Canon FD-system og diverse kraftige blitzer. Ikke ett bilde ble skarpt. Sene sommerkvelder flyr det flaggermus over terrassen til stadighet. Ingen av bildene ble ordentlig skarpe. - Så det er ikke lett.

Gikk derimot glipp av en kjempesjangse til å ta gode flaggermusbilder for noen år siden. Tenk deg, kona og jeg på hytta. Har gått å lagt oss og skrudd av lyset. Så hører vi høye pipelyder og et svare leven i peisen. Skrur på lyset og konstaterer at en helt svart (!) flaggermus, ganske stor, hadde forvillet seg ned pipa. Den fløy, som en liten Lyn-Gordon med svær åpen rosa kjeft, rett over hodene på oss. Frem og tilbake. kona fikk et slags hysterisk anfall. Flaggermusa også. Den stupte flere ganger 'rett' i synet på meg. Jeg følte meg ikke høy i hatten selv heller, faktisk. Til slutt gav den opp og hang seg fast på kjøkkenbenken. Jeg 'skrapte' den opp i en bøtte og slapp en utpest liten Batman ut i nattemørket. Ingen tanke på fotografering. Vi ville først og fremst skape ro og orden, liksom. Vi hadde spist fårikål til middag. Med øl og dram. Drømte forferdelige drømmer om blodsugende flygende og hårete uhyrer etterpå. Huff!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu