Smalmarihand-Orkide
Smalmarihand (Dactylorhiza traunsteineri) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)
Utseende
Smalmarihand hører til gruppen av Dactylorhiza-arter som har mørkerosa blomster, men den kan imidlertid variere ganske mye. I enkelte oppslagsverk deles den i to arter, nemlig smalmarihand Dactylorhiza traunsteineri og sumpmarihand Dactylorhiza sphagnicola.
Grunnen til artsnavnet er at denne arten har ganske mye smalere blader enn andre Dactylorhiza-arter. De blir til gjengjeld lengre, og mangler flekker. Dette er likevel usikre kjennetegn, for smalmarihand kan fort hybridisere og danne uklare mellomformer.
Forekomster i Norge
Siden smalmarihand er en dårlig kjent art, er utbredelsen også uklar. Den synes i første rekke å vokse på Østlandet og Sørlandet. Smalmarihand vokser både i næringsrik og næringsfattig myr, men det antas at den delen av arten som kalles sumpmarihand vokser mer næringsfattig enn den delen av arten som kalles smalmarihand. Smalmarihand under ett er rødlista som sårbar fordi arten er ganske sjelden.
Bildet inngår i albumet Norske Orkideer-Ville. - Orkidefamilien er en av jordens største plantefamilier, med mer enn 20 000 arter. De er kjent for sine eksotiske og vakere blomster. I Norge finnes det 41 arter og underarter (Steinar S. Myhre.)
I Øvre Eiker så finnes det 24 arter, altså det stedet i Norge der det er flest arter.
Jeg vil presentere noen av disse blomstene i denne serien, Norske Orkideer-Ville.
Kilder; www.eiker.org Wikipedia. og Orkideer i natur og hage (Steinar S. Myhre)
Utstyr
  • Canon 7D
  • -
  • Brennvidde100mmmm
  • Blenderf/14
  • Lukker1/10s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger56
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_605733} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Avsluttet .

Et nydelig bilde av en sjelden blomst.
Fint presentert i det grønne.
Du driver et interessant "folkeopplysningsprosjekt" når du rette søkelyset mot alle disse eksotiske plantene, som viser seg å være norske orkideer.
Spennende prosjekt.
Cato E.

Nok et flott Orkide bilde med fin informativ undertekst. Liker formatet du har valgt, flott lys og fremhevelse av fargene. Fin dus bakgrunn som er på grensen til å bli forstyrrende mot hovedmotivet, men fungerer. Kun min mening Håkon, og velment.

Mvh
Cato
Jan G.

Håkon, har du tenkt på å publisere dine bilder i Orkidebladet? Eller kanskje et hefte? Det hadde vært fint å ha i tillegg til Steinar S. Myhres bok.
Mvh Jan
Håkon Ø.

Takker for tanken Jan, men det er så mange andre flinke folk som fotograferer orkideer, jeg må nok innrømme at noen av mine bilder har litt varierende kvalitet. Men jeg lærer mer for hver gang jeg fotograferer. Men skulle de være interessert så skal det da ikke tå på meg. Takker også Ketil og Cato for hyggelig kommentarer.
Syntes det er veldig hyggelig at det har hvert så god respons på den serien her på foto.
Trygve B.

Bare bra igjen. Du gjør jo en stor jobb her til glede for oss mange her på foto.no. Mvh Trygve
Line Kristin J.

En vakker blomst og et nydelig bilde med flotte farger!
Lars Ivarson F.

vakkert med fine fargar og lys..velsnitta
Bjarte W.

Velsnittet og flott presentert igjen. Enkel og grei komp som funker fint. Spennende prosjekt - interessant å lese om.

- Bjarte
Odd E. k.

Et flott bilde av marihånden. Skarpt og i et flatt lys der fargene og detaljene i blomsten kommer så godt frem.M eget utfyllende undertekst.Flott komponert i et fint utsnitt!

Mvh

Odd E.
Bjørnar P.

Fint motiv. Skarpheten litt i underkant, noe du kan fikse med litt ekstra oppskarping. Ville vurdert å gjøre bakgrunnen litt mykere. Dersom du lager en tett maske på den og deretter bruker "blur" eller tilsvarende, får du orkideen enda bedre frem.
Håkon Ø.

Takker for hyggelige og konstruktive tilbakemeldinger det setter jeg stor pris på.
John A R.

Nydelige farger og utrolig bra info! Nydelig kontrast mot den fine grønne bakgrunn :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu