Tåke i november VI
Dette er siste i miniserien med tema "Tåke i november" fra Gamlebyen i Fredrikstad. Solen er her såpass svekket av tåka og nærmer seg dessuten horisonten. Noen få siste stråler, så er eventyret over. Det har vært mye tåke i november og Gamlebyen er et takknemlig område for slike motiver.
Passe greit.
Bildet inngår i albumet Mitt Fredrikstad - En rusletur gjennom byen, sett gjennom mine objektiver.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2011-12-05 14:12:22
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2011-12-05 14:13:03
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D300s
  • Nikon AF-S Nikkor 16-85mm G ED VR
  • Brennvidde24mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/320s
  • Nei
  • AnnetISO 200 - Aperture priority - 5 eksponeringer tatt på stativ.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_563441} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Ruben M.

Flotte farger, tror jeg liker verson 2 best.
Kirsten H.

Den lave sola som speiler seg i vinduene til venstre gjør mye for stemningen i bildet. Du skriver at dette er sammensatt av 5 eksponeringer, jeg går ut fra at et da er 5 ulike eksponeringer. Det kunne vært interessant å få vite innstillingene på de ulike bildene.
Dette bildet føyer seg fint inn i rekken av flotte bilder fra Fredrikstad, en serie jeg har fulgt med glede.
mvh Kirsten
Asle F.

Eg likte best versjon #1. I #1 er venstre vegkant ein behagleg diagonal som fører blikket inn i bildet.

I dei andre versjonane fører denne vegen blikket ut av bildet som derfor mister ballansen.

I den fyrste versjonen er også toneforløpet det mest behaglege, og det som gjev meg mest låg sol i tåke-assosiasjon.
Johan S.

Vakkert dette her Walter! Og det illustrerer fint at man må oppsøke det fine lyset om man vil ha slike bilder. Nydelig motiv, pent lys og god teknikk gjør at det blir bra. Kanskje litt mye helo på det siste bildet.

mvh
Johan
Avsluttet .

Gjenkjennelig malerisk Walter-stil.
Her er ingenting overlatt til tilfeldigheten.
Systematisk planlagt og gjennomført.
Idyllisk og romantisk møte med natur og kultur.
Walter S.

Takker både Ruben,Kirsten, Asle, Johan og Ketil for hyggelige kommentarer til disse siste bildene i denne miniserien om tåke i november.

@ Kirsten: Jeg bruker konsekvent blenderprioritet og varierer med eksponeringstiden. Når jeg skriver 1/320" eksponering (over) så er det verdien til median-file i en serie av 5 - hvor median-file er den som lsymåleren kommer frem til - altså, normalen eller mellomste eksponering eller også kalt for 0 EV.

De resterende eksponeringer er henholdsvis + 0,7 EV og + 1,4 EV samt - 0,7 EV og - 1,4 EV

Dette gir meg et spenn på minus 1,4 EV opp til pluss 1,4 EV fordelt på 5 eksponeringer - noe som gir meg jevnere mellomtoner enn det som anses som vanlig i HDR, nemlig 3 eksponeringer på +- 1 (noen tar t.o.m. 2 hele blender i mellom!) hel blender. En av grundene for denne 3-eksponerings begrensningen er jo at de fleste kamera'ene ikke har flere enn 3 AEB (spesiellt Canon og Sony). Min D300s tilbyr valg mellom 3, 5 ,7 eller 9 AEBs.

Er lyset særlig krevende (stor kontrast) så øker jeg til 7 eksponeringer med 0,7EV i mellom, noe som gir et spenn på minus 2,1 EV opp til pluss 2,1 EV

Mvh,
Walter
Kirsten H.

Tusen takk, Walter! Jeg har prøvd med tre eksponeringer (Bracketing). Jeg skal finne ut om mitt Nikon D7000 gir meg mulighetene som du har. Ellers er det jo mulig å stille inn dette selv mellom hver eksponering, men det er så fort gjort å rugge litt på stativet hvis man begynner å stille inn underveis.
Walter S.

Ja, det er jo akkurat det med at man KAN få bevegelse i kamera / stativ, pluss også at skyer, mennesker, etc beveger ser for mye når det tar tid å stille manuellt. AEB er absolutt å foretrekke. På min D300s skyter jeg 5 eksponeringer i løpet av 1-3 sekund(er), litt lenger selvsagt når det er lange eksponeringstider.

Ifg. http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/page2.asp så har D7000 AE Bracketing på denne måten:

2 to 3 frames in 1/3, 1/2, 2/3 1 ,1,1/3, 1,2/3 or 2EV increments

Lykke til!
:o)
Gunnar F.

Likte godt disse miniseriene dine med tåke. I denne lander jeg på originalen. Som vanlig godt komponert med god HDR bruk. Mvh Gunnar
Dirk R.

jeg liker best version2, synes det er best eksponert.
hilsen dirk
kristin P.

versjon 1 eller 3 er mine favoritter, får ikke helt bestemt meg,men uansett flotte alle tre:-)

Carsten W.

Dette er et kjempefint bilde og kommentarer var enda bedre. Takk for opplysninger!)
Lisbeth S.

Nydelige og stemningsfulle alle 3, liker kameravinklingen og komposisjonene, En idyllisk plass med særpreg.
mvh Lisbeth
Olav Bjarte K.

Det å komme tilbake til samme sted for å fotografere kan for de fleste virke som en kjedelig oppgave. Ikke for Walter. Han møter opp med kamera og stativ, oftest da lyset har størst virkning på produktet, og legger så sin sjel i bildet.

Resultatet blir smakfullt komponerte bilder som sitter for de aller fleste betrakterene. Disse dokumentariske skildringene fra samme sted - i skiftende lys- og værforhold sommer som vinter dokumenterer et lite steds miljø på en mesterlig måte.

Jeg føler at jeg er tilstede i bildene hans, og kjenner meg igjen i den stemningen han formidler. Det er den beste karakteren jeg kan gi.

Jeg savner noen ganger innbyggerene i denne byen festet til sensoren. Vi husker syklisten som fikk pepper i noen kommentarer. Slike små detaljene vil etter min mening bare understreke småbymiljøet i Walters serie.

Vennlig hilsen.

Walter S.

Takk til Gunnar, Dirk, kristin, Carsten, Lisbeth og Olav Bjarte for hyggelige kommentarer.

En spesiell takk til Olav Bjarte som på en mesterlig måte "dissekrerer" (spøk!) bildene mine og legger ut mer enn bare 'fint bilde' som kommentar her. Det er flott at du kjenner deg igjen og at du synes godt om bildene, selv om stedet har blitt benyttet så mange ganger før. Jeg er nok mere en stemnings-mann enn en teknikker.

Når det er sagt, så ligner nok stedet til forveksling dette bilde du omtaler, det med syklisten - bilde nr. 622409 - men, er faktisk fra et annet sted. Syklistbildet er tatt i enden av den oransje-røde veien som du ser i originalen. Der ser man også omriss av denne så velkjente port-tårnet - som forøvrig heter Mellomporten, mens denn HER heter Fergestedsport.

Ps.: Angående mennesker i bilden mine. Jeg prøver å unngå mennesker som beveger seg på tvers, p.g.a. HDR'en som trenger flere eksponeringer av samme motiv og da blir det krøll.
:o)

Så var det info angående noe som Kirsten spurte om, nemlig instillinger jeg har brukt i denne HDR'en.
Blender 11 på alle sammen, og så eksponeringstider: 1/125" - 1/200" - 1/320" - 1/500" - 1/800"

Håper at det er klargjørende nok.

Mvh,
Walter
Avsluttet .

Liker originalen best. Stemningsfullt med den dunkle belysningen, solen som stiger sakte opp. De andre ble litt for lys. Har vært der og tatt en del bilder.
Walter S.

Takk for det, Frank!
Mvh,
Walter
torkil s.

ojj det var et lekkert bilde, fantastisk lys!
Walter S.

Takk for kommentaren, Torkil!
:o)

Mvh,
Walter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu