Nyksund i Vesterålen
.. gang den nest største fiskehavnen i Vesterålen. Nyksund ble forlatt i 1972, fordi havnen var for liten til å imøtekomme behovene til en voksende fiskeflåte. De gjenværende innbyggerne ble sammen med innbyggerne i mange små lokalsamfunn i området, flyttet til det nyopprettede senteret Myre, med sine store havn, god veiforbindelse og moderne produksjonsanlegg.
En stor brann ødela porten på Nyksund Island i 1934. Dette huset ble bygget på samme tid som de andre mursteinshusene langs havnen. Den dampskip ekspedisjonen pleide å være et kombinert kontor-og stabbur og handlet fiskeprodukter til flere europeiske land.
Som med de andre bygningene i Nyksund, led huset en forferdelig forfall etter at den ble forlatt. Folk var betalt av regjeringen til å flytte, på betingelse av at de ikke kom tilbake i 30 år.
En tysk sosialarbeider oppdaget Nyksund på en ferietur. 80-tallet kom med nye aktiviteter til "spøkelsesbyen", og internasjonale ungdomsprosjekter ble sponset av EU. Huset vårt fikk et nytt tak, og fra midten av tiåret, var det som et pensjonat for unge-prosjektet. Ikke mye er igjen av prosjektet, men Nyksund hadde blitt "gjenoppdaget". Prosjektet ble avsluttet i begynnelsen av 90-tallet, men noen få personer begynte en forsiktig restaurering prosess i enkelte bygninger kort tid etterpå.
Fra 1994, var et hus brukt som et enkelt gjestehus for turister, uten vann eller avløp. I dag er flere bygninger i Nyksund restaurert. Forsøk er gjort på å spare selv den siste av dem fra forfall. Etter 60 år uten byggeaktivitet, var de første nye husene bygd i Nyksund i 2003.
Utstyr
  • Nikon D700
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_522855} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Kyrre S.
Flott bilde med fint utsnitt og flotte,skarpe farger.Men jeg synes himmelen helt øverst i bilde ble bitte litt for blå. Smak og behag:)
Har ikke vært der siden 97,så nå må jeg vel ta meg en tur dit.Ser at det har skjedd en del oppgraderinger siden 97.
Trygve S. A.
Jeg liker bilder med historer rundt. Nyksund har jeg besøkt ført på 90-tallet. Da var det lite som var gjordt. Heldigvis har stedet fått litt renessanse.

Dette er et godt dokumentasjonsfoto.
Pluss for gode farger, selv om himmelen øverst er for fargemettet. Litt minus for litt lite skarphet.
Bjørn J.
Enig med de to forrige talerne, Flott utsnitt og fint motiv. Himmelen i forgrunnen blir llitt for maleriaktig etter min smak.
Geir K.
Nydelig bilde du har her. Skarpt og med flotte farger på husene. Skyene og himmelen er bare nydelig,settbort fra at himmelen øverst i skydekket er alt for blått. Tror også jeg ville gjort et kutt på et par cm i nerkant. Men det er jo bare pirk.

Mvh Geir
Torbjørn D.
Flott bilde, det er mange fine motiv i vår nordlige landsdel. Fargane står i sterk kontrast til det grå og karrige. Litt for blått på deler av himmelen kanskje men allikavell gjer det noko positivt med bilde.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu