Restaureringsobjekt i dobbel forstand..
Trenger litt råd og vink til ''båtpussen''
Har gjort et forsøk på å ''pusse'' litt på denne båten i PS, der den ligger er restaureringen andres oppgave...
Leverte inn et dias uten blåstikk til scanning, og fikk igjen et litt uventet resultat...Dette ligger som versjon 2, helt ubehandlet. Viser ellers til diskusjon ''Blåstikk på scannet dias'' den 4.3
Håper på litt tilbake melding og råd hvordan dette sikkert kan gjøres bedre.
Bildet inngår i albumet Mandal - den hvite byen ved havet - Mandal - mer enn hvite hus og Sjøsanden, men det også.....
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-03-06 17:01:19
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2003-03-07 14:58:15
    Versjon #3
Utstyr
  • Cannon EOS 500
  • Tamron AF 28-200mm
  • Blender-
  • FilmtypeSensia 200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger300
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_44898} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Carsten A.

Ser en på histogrammet for V2, har dette bildet en ganske normal fordeling av toner i RGB, det har ikke helt fått ikke med seg svart og heller ikke hvitt, noe som er årsaken til at bildet kan virke litt slapt i toneforløpet. Enkelt å rette på ved å strekke histogrammet (levels i PS).

Tonefordelingen i RGB svarer sånn noenlunde til det histogrammet viser for hver av kanalene R, G og B. Ut fra dette er det ikke lett å konstatere noe blåstikk (generelt overskudd på blått i alle nivåer) i dette bildet. Dette inntrykket forsterkes ved å måle R-, G- og B-verdiene (med ''Info'' i PS) på antatt relativt nøytrale områder i motivets mellomtoner og høylysområder (en taukveil på taket av hytta, diverse tauverk i riggen), et helt lyst (IKKE utbrent!) snø-område på dekket mellom hytta og masten målte f.eks. til R224,G224,B224, og stort mer nøytralt kan det faktisk ikke bli.

Opptaket er tydeligvis gjort på en solklar dag med blå himmel. Under slike forhold blir skyggepartier selvsagt blå og områder i direkte sollys omtrent nøytrale hva fargebalanse angår.

Sagt anderledes, det er intet ''blåstikk'' her, men motivet inneholder mye blått. Om scannet er en akseptabelt nøytral gjengivelse av originaldiaset (som altså etter V2 å dømme har store blå flater) kan bare besvares etter å ha sett dette. Det er imidlertid en mulighet at scannet er utført noe i hardeste laget med noe økt fargemetning tilfølge. Dette blir imidlertid gjetning så lenge en ikke kan sammenligne med originalen, som temmelig opplagt selv må ha vært ganske har både hva angår motivkonstrast og belysning. Uansett, en eventuelt fargemetning er ikke noe fargestikk, og et opptak en solskinnsdag med blå himmel gir overskudd av blått i alle skyggepartier. Ligger det snø i disse partiene, demonstreres selvsagt denne helt naturlige effekten meget tydelig.
MVH CA
Steinulf L.

Forøvrig er det et fint utsnitt av en båt i vinteropplag.
Liv Anette T.

Takker for en rask og god forklaring. Det kan være at min skjerm ikke er av de beste og at fargene ikke blir gjengitt korekt. Kan jo prøve å levere inn det samme diaset til scanning et annet sted for å se om det er stor forskjell på resultatet.
-----
Har en del bilder jeg ønsker scannet og vil da ha et best mulig resultat. Er det noen i Kr.sands - Mandals distriktet som har noen erfaringer her?
Anette
Jarle J.

er en nybegynner i PS, og bruker det ikke noe særlig på mine bilder, annet enn ''sharpen'', lage ramme, og endre størrelsen. likte godt hvordan du hadde utført ''båtpussen''.
mvh jarle
Liv Anette T.

Takk for kommentarene.
Har aldri ''pusset'' opp en båt før, men har jo prøvd på noen av de andre bildene. Da med litt variabelt resultat.
Det jeg har gjort her er å tilføre bildet mer gult - dempet da blåfargen noe.Økte litt på metningen av rødt for å få tilbake gløden i treværket. Økte også kontrastene og fargemetningen generelt. Til sist brukte jeg ''sharpen'' med litt forsiktighet. Kunne kanskje brukt andre verdier her, men var redd det skulle bli vel mye.
Anette
Bernt Petter B.

Støtter CA i hans argumentasjon her. Bildet ser ikke ut til å bære preg av noe blåstikk, annet enn det som kan regnes som normalt under slike lysforhold (blålig lys i skyggepartier er regelen, spesielt vinterstid). Det eneste som det kan utsettes noe på er som han sier toneforløpet som får bildet til å se litt blast ut.

Hvis du mener fotografen som scanner dine dias, generelt lever bilder med blåstikk, så er ikke dette bildet brukbart for å ''bevise'' det. Kommunikasjon mellom kunde og tjenesteyter er alfa og omega. Si hva du ønsker med dine bilder, så er det fotografens jobb å utføre oppgaven etter dine spesifikasjoner.

Når det gjelder din ''reparerte'' versjon av bildet synes jeg det ser ut som om du har ''tatt litt for hardt i'' når det gjelder kontrastene. I alle fall etter min smak.

Carsten A.

Har ikke sett så mye på den korrigerte versjonen (V1), men ser nå at V1 har fått en rekke utbrente partier (i snøen på dekket) der V2 IKKE er utbrent. Ser ut som endringene er overdrevet eller feilaktig utført.

Som alt sagt, V2 trenger en viss strekking av histogrammet. Er dette gjort med levels eller kurveverktøyet, skal det være en forholdsvis enkel sak å unngå overkorrigering (som er skjedd her). Øking av kontrast, om dette er skjedd med ''Contrast'' (Brigthness/Contrast), fører omtrent alltid galt avsted. Bruk levels og/eller kurveverktøyet - Brigthness/Contrast bør være bannlyst. Hvorfor? Se resultatet her, så se på histogrammet (med Levels), som nå ''klatrer'' såvel på høyre som vestre vegg. Toner er altså grodd kraftig igjen i skyggepartiene samtidig som høylys er tydelig utbrent. Ser absolutt ut som ''Contrast'' har vært på ferde her ja.
MVH CA
Morten F.

Greit bilde. Er det Randi?
Liv Anette T.

Takker for uførlige forklaringer fra både BPB og CA.
Forstår at jeg bruker PS litt feil. Er helt på amatør stadiget når det gjelder bruken av PS som verktøy, og er glad for den hjelpen jeg kan få av med drevne personer på området.
Få prøve meg på en ny ''oppussings'' runde i PS og se om det kan bli et bedre resultat.
--
Til MF: Husker jeg ikke feil så er det Randi.

Anette
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu