Flatangerørna
Panorering med 1/25s lukkertid.
Takk til Ole Martin for topp guiding.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2009-08-28 22:56:20
    Versjon #2
Utstyr
  • 1D II
  • 300/2.8L
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/25s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger791
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_416078} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Avsluttet .
Et typsik ørnebilde, ville nok gått for litt raskere lukkertid slik at ørna ikke blir utrennt,
også for å få skarpt.
Kim L.
Fantastisk ørnebilde. Flott at det ikke er tatt med rask lukkertid. Her har du fått frem helt andre effekter i bildet enn med "standard etter boka" innstillinger. Du må forresten ha vert flink til å følge fuglen for å ha fått øyet såpass skarpt.

Et flott og unikt ørnebilde.
KIMs
Marius N.
Hei, en vellykket panorering etter mine øyne. Eksponeringen sitter bra, ser ingen utbrete partier. Hodet på ørna er skarpt og det holder i massevis. Morsomt med fiskehalen som henger bak.
Kunne tenke med noe mer luft over og foran ørna, hele vingen burde også ha blitt med.
mvh Marius
Øyvind A.
Jeg synes dette er fint. Skarpt hode og mye bevegelse i vingene gir fin fartsfølelse. Ok beskjæring også, selv om den nærmeste vingen blir vel dominerende.

Utbrentheten som Hævaker ser, må skyldes feilkalibrert skjerm. Det er riktignok antydning til utbrenthet i rødkanalen (på hodet), men ikke slik at det er påfallende.

mvh Ø.

frank ove v.
likte dette bilde.Enig med de tre siste kommentarene her.
Kjell Sigurd S.
Absolutt severdig. Du har fått frem en fin effekt i fjærdrakten med et pluss for vannspruten. Den tette beskjæringen (eller kanskje heller opptaket...) er også ok, selv om jeg nok kunne tenke meg hele høyre vinge med. Det jeg ikke er så komfortabel med er det litt for glatte uttrykket i bildet. Det fremstår som noe "overbearbeidet", selv om det er fint utført. En slik rå situasjon kler et litt råere uttrykk, kanskje noe mer struktur i bildet. Da vil også overgangen fra det skarpe øyet (og delvis hodet) til resten av fuglen kanskje få et litt mer naturlig preg.

Mvh
Kjell S
Marcus V.
Hei og takk for kritkker.

JEH: Hele poenget med bildet er den lange lukkertiden. Jeg har omtrent 4000 skarpe bilder av havørn i alle mulige positurer, så hvis jeg hadde ønsket å publisere et slikt bilde hadde jeg gjort det.

KSS: Angående manglende struktur i bildet er ikke dette kommet av bilderedigering, heller tvert imot. Sannheten er at hele bildet er oppskarpet i større eller mindre grad. I USM er det brukt A:30 R:1,5 T:0 på hele bildet unntatt akkurat øyet, mens det på øyet er brukt A:60 R:1,5 T:0, så det glatte uttrykket du nevner er en naturlig konsekvens av den lange lukkertiden (1/25s) som er brukt. Dette er også den eneste selektive justeringen som er gjort.
Kjell Sigurd S.
Det var ikke skarpheten/oppskarpingen, og hvordan denne er utført, jeg tenkte på. Mangelen på struktur handler mer om stoffligheten i bildet. Panorering medfører en helt naturlig utflyting av detaljer, som også kan oppleves som mangel på struktur/stofflighet. At jeg oppfatter det som en slags "overredigering" stemmer tydeligvis ikke med din faktiske bearbeiding. For meg så det ut som noe i retning av en litt overdreven støyfjerningseffekt. Om du ønsker å teste ut ulike varianter er jo opp til deg.

Mvh
Kjell S
Marcus V.
KSS: Takk for kommentar, jeg setter stor pris på det. Jeg skjønner poenget ditt om mangelen på struktur, og at dette er helt naturlig ved panoreringer på slike lukkertider som dette. Jeg er også enig i at bildet hadde tjent på et røffere uttrykk i blant annet fjærdrakten.

Det er forresten ikke gjort noen støyfjerning (eller støyreduksjon om du vil) på bildet, så mangelen på struktur stammer direkte fra opptaket.
Ketil K.
Jeg synes bildet er meget gjennomført og spennende. Det er ekstremt vanskelig å få hodet og nebb på ørnen såpass skarpt på 1/25 sek og det gjør bildet ganske enestående og dermed originalt.

Mine forslag til forbedringer er ikke mange, synes dette ble bortimot et topp bilde, med god bruk av bildeflaten, der det ikke blir for trangt for motivet, selv om det er helt på grensen.

Skulle jeg gjort endringer ville det nok vært å forsøkt LITT raskere lukkertid. Begrunnelsen for det er at hodetegningen ville tjent på det, mens vingebevegelsene er så raske at man ville fått tilnærmet samme virkning som nå, selv altså med noe hurtigere lukkertid. Standard for denne type bilder er 1/100 sek, men si du hadde benyttet 1/40 - 1/60 sek, så skulle fortsatt muligheten være til stede for skarpt hode og god bevegelse i resten, uten at bildet mister noe på uttrykket. Mens mer skarphet i hodet ville gjøre bildet enda mer gjennomført.

For meg ser ikke bildet spesielt etterarbeidet ut, siden den lange lukkertiden nettopp gir slike effekter som her. Jeg ville jobbet litt med lyse og mørke områder. Spesielt hodet på ørnen og det lyseste på vingene ville jeg dempet noe, bakgrunnen likeså. Mellomtonene burde senkes litt ut fra min skjerm.
Bjørnar P.
En lukkertid som nødvendigvis må føre til mange uskarpe opptak, men et blinkskudd er gjerne å foretrekke fremfor 100 bra bilder. Her har tålmodigheten gitt resultater. God skarphet der den behøves, og effektfull fartsfølelse på vingene.
Fint lys, og komposisjonen virker velvalgt.
Litt mer skeptisk til etterbehandlinga. Jeg synes noen høylys er i overkant lyse, bildet hadde tjent på selektiv støyreduksjon på bakgrunnen, og skarpheten er ikke optimalt justert.
De verdiene for USM eller tilsvarende du oppgir tyder på at du skarpet opp bildet før nedskaleringa, og ikke etter.
Jeg anbefaler oppskarping, ev. etterjustering, etter nedskaleringa for å kompensere for det skarphetstapet som naturlig følger av å skalere ned bildet. Prøv en etterjustering av dette bildet med A: 100 og R: 0,5.
Ville også vurdert å fjerne de hvite fartsstripene nede til venstre, da jeg ikke synes de bidrar med noe i bildet.
Marcus V.
Hei og takk til dere siste to også. Jeg setter stor pris på den ærlige og konstruktive kritikken dere gir meg.

KK: Jeg skjønner poenget ditt med raskere lukkertid, og jeg har flere serier av havørnstup i alt fra 1/100s til 1/25s. Her valgte jeg 1/25s for å viske ut mest mulig av bevegelsene i havørnas vinge. Enig i at jeg skulle ønsket noe bedre skarphet på hele hodet, og ikke bare øyet (som er "dead-on skarp" i råfilen).

Skal se på lyse og mørke områder, enig i at bakgrunnen kunne vært dempet noe ja. Enig i det med mellomtonene, ser det nå.

BP: Det blir en del totalt uskarpe bilder når man skyter havørnstup med slike lukkertider, men treffraten ble faktisk overraskende høy, i forhold til hva jeg hadde sett for meg. På 1/50s blir det som oftest ett eller to relativt skarpe på hvert stup, mens jeg på 1/80s fort kan få 5-6 sylskarpe i serie. På 1/25s er blinkskuddene sjeldne, men de kommer de også.

Bildet er selvfølgelig oppskarpet etter nedskalering også, men kun for å kompensere for skarphetstapet ved nedskalering, som du sier. Selve grunnoppskarpingen er gjort før nedskalering, og det var de verdiene jeg oppgav. Oppskarping etter nedskalering tror jeg er satt til A:300 og R:0,2.

Jeg skal etterbehandle bildet helt fra starten av en gang til og gjøre justeringer etter tips fra dere. En V2 blir lagt ut.
Bjarne N.
ett av de beste ørnebildene jeg har sett. men på min skjerm gjør det seg litt mørkere.
Ivar B.
Jeg synes dette er et av de bedre bildene av denne fuglen på lang tid. Lukkertiden skaper en fantastisk bevegelse og hodet er skarpt og oser av rovfugl. Jeg er enig angående innvendingen av at det gir et veldig "glatt" uttrykk. Kunne kanskje en veldig svak dose med "filmgrain" på ørnekroppen vært en ide som hadde gitt litt mer stoffelighet og røffhet i bildet? Et fantastisk bilde er det. Mvh Ivar.
ketil o.
Hei!
Her er vel det meste sagt. Du treffer fint med fokusen på hodet/øyet. Utsnittet er virkelig smakfult.Bildet oser av energi og råskap.Naturlige farger. Fiskesporen og vannspruten bak er en fin detalj.Det finnes nok av "fryste" ørnebilder på foto.no,så dette bilder setter jeg i en annen divisjon,både hva angår vanskelighetsgrad og sluttresultat.Kunne det vært bedre? Selvsagt! Men det gjelder alle bilder.
Mvh:
ketil
Espen S.
Et av de beste Havørnbildene jeg har sett på lenge! Liker fargespillet på ørna og den diffuse bakgrunnen. Bevegelsesuskarpheten er mesterlig, og skarpheten på hodet sitter! Fisken den har fanget kroner verket :)

Kunne kanskje tenkt meg hele vingen, men det er vel smak og behag.

Nice!

Espen
Marcus V.
Takker så mye for tilbakemeldinger!

V2 er nå publisert.
Ole Martin D.
Gratulerer som rundens vinner i www.wild-wonders.com
Herlig bilde og Du kommer så langt du vil med din fotografering!!
Tor Eirik P.
Gratulerer så mye! Vel fortjent! :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu