Flukt eller møte?
Ender som flyr MOT deg, er de redde eller stoler de på sine overlegne fluktegenskaper? Hadde jeg vært gevær- og ikke fotojeger hadde de lurt seg selv.
Bildet inngår i albumet Norske fuglearter - En serie med artsbilder av fugler som finnes i Norge, men hvor bildene ikke nødvendigvis er tatt i Norge. Får jeg miljøet rundt fuglen med i bildet tas det nok med, selv om det da ofte ikke blir rolig bakgrunn eller forgrunn for den saks skyld.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger1795
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_374264} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (34)
Thorbjørn R.
Herlig perspektiv og flotte positurer på disse. Jeg synes likevel de blir litt sjenerende uskarpe. Det ser ut som om fokusplanet ligger på kvistene oppe til høyre.

Mvh Thorbjørn
Ketil K.
Tak for kommentar. Jeg har gått til originalgbildet og sett på det i 100%. Begge fugler er der sylskarpt i fokus i lite bevegelige kroppsdeler. Men det kan virke som du blander sammen forståelsen av bevegelsesuskarphet i vingene og fokusplan. At fokusplanet sammenfaller med bjerkekvistene er flaks. Jeg forstår ikke helt at du ser det ut fra bildet? Føler derfor at kommentaren er vel raskt avlevert. Vil helst ha mer gjennomtenkte kommentarer.
Monika Frisvold V.
Hei

Stokkender på flukt i mot er ikke ofte en får mulighet til.
Posituren liker jeg godt på bildet.. Fin skarphet, men tror bildet hadde blitt bedre med høyere bledertall og fått mer dybdeskarphet..
mvh monika
Jan Inge K.
Ikke ofte man ser fluktbilder fra denne vinkelen.. spennende.. jeg kan ikke berike deg med velbegrunnede tekniske råd og vink, men vil nå likevel berømme deg for presentasjonen av et velkomponert og spennende bilde...:-)
Thorbjørn R.
Jeg er fullstendig oppmerksom på forskjellen mellom bevegelsesuskarpheten på vingene (som jeg synes gir fin følelse av fart her) og det jeg opplever som manglende skarphet på hodet (særlig på fuglen til venstre - på fuglen til høyre opplever jeg problemet mer at hodet blir blasst). Om jeg, som følge av en ikke-optimal skjerm - eller av andre grunner - har tatt feil, så beklager jeg dette.

Mvh Thorbjørn
Avsluttet .
Artig av gakkene dette Ketil, spennende med rett på, ikke helt fokus på disse da, liker det uansett, personlig ville jeg kuttet litt under greina og på siden venstre, det første for å ta bort sammenligningsgrunnlaget, det andre for å renskjære i et nogenlunde normalt format, du har også litt mer å gå på i sharpen, synes bildet beholder sin verdi etter det.
Mvh. Wind 8~))
Ketil K.
???

Du har nå sett hele bildet. Hadde jeg fulgt dine forslag hadde du ment det var for trangt og at det skulle med mer rom. Akk ja, foto.no. Som man roper får man svar. Lurer på om jeg gidder dette mer.
Avsluttet .
Neida, koster ikke noe å prøve, ovenifra til 1mm under greina, fra venstre 1mm etter snøen, du får nok luft etter min mening, sitter med før og etter i PS her nå, forutsetter at du har nok info på bilde opprinnelig, husk dette er ikke noe slakt, bare alternativ.
Ha en god helg.
Wind
Tove H.
Velkomponert og anderledes. Artig med endene som kommer deg i møte. Ville ikke endret på noe - stemningen sitter.
Hilsen Tove
Ketil K.
Takker for nye kommentarer. Eivind: Tenk deg om en gang til. Det er en innramming som finnes innbakt i bildet, som du tydeligvis ikke har fått med deg. Fjerner du den ødelegges komposisjonen etter min vurdering og forskjellige prøvinger i hvert fall. Jeg tror jeg trekker meg fra foto.no etter hvert ja. Det er viktig at de som kritiserer oppfatter hva bildet går ut på. Og i dette tilfellet er det som Tove skriver STEMNINGEN. Hvor skarpe endene er i sluttbildet er helt uinteressant og viser skjematisk, ulidelig kjedelig og lite oppfinnsom kritikk, som bommer stygt i forhold til formålet med bildet.
Avsluttet .
Det jeg skrev var min vurdering, men bildet er ditt, gjør hva du vil.
Wind
anders s.
himmel og hav å hårsår du var i dag da ketil:-):-)
håper for all del at du ikke slutter å legge inn bilder ,jeg vil gjerne se flere bilder fra deg
angående bildet,så synes jeg at stemninga sitter bra her
liker veldig godt kulissene i bakgrunnen med fossen
synes at utsnittet også fungerer bra
men det tekniske er ikke helt på topp,og det må en vel tåle og høre i f64?
ha en flotters helg
mvh anders

Ketil K.
Dette har ikke med hårsårhet å gjøre Anders Men jeg er lei av at de som kritiserer er så opptatt av andre ting enn det jeg synes er interessant. Foto.no var et mye bedre sted å være før.
anders s.
hei igjen ketil
ja det er godt mulig at det stemmer
har ikke vert her mer en ca 14 måneder,så jeg kan vel ikke akkurat kalle meg for noen veteran her inne:-)
er helt enig med deg at det visuelle skal stå mye sterkere enn småkvister og utilstrekkelig skarphet
men alikevel så utgjør jo disse tekniske parameterene en liten del av den visuelle helheten i bildet
mvh anders
Helge S.
Du har nok helt rett i at foto.no var litt bedre før.
Trodde du var glad for å få krittikker og andres mening. Dersom du ikke ønsker å få krittiker kan du jo legge bildet i bildegalleriet og ikke i bildekritikken f/64.
Du bør kansje lage en innledning og fortelle hva som er interesant for deg så folket får vite hva de kan kommentere.

Mvh. Helge
Monika Frisvold V.
Hei

Viser til konstruktiv kommentar på mitt siste bilde.
Det handler ikke om å bli hårsår fordi en uttrykker en frustajone etter min mening, Flott Ketil at du slår i tastaturet... Vi er ikke alle like..Vi ser ikke det samme.. Med å legge ut evn som du gjør her.. Du får andre tilbakemeldinger en hva du såg i bilde... Dette viser du med å si fra... FLOTT! Det er jo dette vi lærer av..se bilder med ulikt syn..men da må vi kommentere det vi ser og ikke kopiere andres mening...

Hadde ikke dette blitt kommentert fra deg..hadde ikke jeg lært heller..

Du skriver at du ikke gidder å være medlem i foto.no..håper da ikke min kommentar får deg til å flykte...:)

Håper du ser verdien å bli....Vi trenger noen som sier fra.

mvh monika
Ivan H.
Hei,

Flukt eller møte, ja si det.
Rett på følelse ("bombe") som fungerer veldig bra i mine øyne. Du har med mye miljø rundt motivet, noe som er et bevisst valg. har ikke noe i mot det, men ville prøvd å gjort bagrunnen litt mørkere. Tror da fuglene hadde kommet mer "ut av bildet". Men ville ikke gjort noe med forgrunnen, for å ha en forankring i bunn.
Når det gjelder greiene veier den opp bildet siden fuglene er plassert under og mot venstre.

Har ikke så mye å si på skarpheten. Kunne sikkert justert det selektivt på fuglene, men tror ikke det ville gjort noe for helhetsinntrykket. En annen ting så er de ikke sammen i fokusplanet, der den øverste til venstre er lenger bak i bildet.

Eivind skriver følgende:
>personlig ville jeg kuttet litt under
>greina og på siden venstre, det første
>for å ta bort sammenligningsgrunnlaget,
>det andre for å renskjære i et
>nogenlunde normalt format

For å være helt ærlig her så forstår jeg fint lite av dette, Eivind. Så hadde satt pris på om du kunne forklart denne setningen nærmere.
Tenker da spesielt på "ta bort sammenligningsgrunnlaget" og "renskjære i et
>nogenlunde normalt format".
Normalt format? Hva mener du med det? I tillegg at du skriver "nogenlunde" får meg til å forstå enda mindre av det du prøver å si.
(Om alle andre forstår hva du mener, så er det nok jeg som er dum. Da kan du gi en forklaring i en melding til meg :)

Ketil, du får ta kommentaren/kritikken min som den er. Det er som alltid en subjektiv mening.
Det er fint når vi klarer å få en konstruktiv diskusjon om et bilde. Det er da man lærer.

En ting til; kunne du opplyst meg om instillingene du har brukt? Om ikke her, så kanskje i en melding?

Mvh
Ivan
Chr. G.
Flukt eller møte, tja, kanskje angrep. Får noen assosiasjoner til sakte film og de første scenene i Ghost Dog.
Hovedanliggende sik jeg oppfater det er fuglenes frammarsj gjennom omgivelsene. Renskjæring, rydding og finklipping av omgivelser ville gitt bildet et mer statisk preg, og det er vel ikke agendaen her. Her framstår omgivelsene som nettop det de framstår under fart, villkårlige. Selv stokkender fulle av loff kan fungere i alternative avbildninger slik som her.
Thorbjørn R.
Hei igjen Ketil.

Du skrev:

"Hvor skarpe endene er i sluttbildet er helt uinteressant og viser skjematisk, ulidelig kjedelig og lite oppfinnsom kritikk, som bommer stygt i forhold til formålet med bildet."

Jeg oppfatter dette som en evualuering av min kritikk av bildet. Jeg synes det er nyttig å få tilbakemelding på mine kritikker - og jeg synes din ærlige og direkte stil her er befriende.

I forlengelsen av det, så ønsker jeg å utdype at mitt ugangspunkt her ikke var at bilder på død og liv må være skarpe. Både manglende fokus og bevegelsesuskarphet kan løfte bildene de ekstra hakkene, noe du selv har gitt eksempler på, se bilde nr. 292569 og bilde nr. 183998.

Men i dette tilfellet så opplever jeg at blikket raskt trekkes mot fuglene i midten (naturlig nok) og at den manglende skarpheten (som jeg fortsatt mener å se - særlig på fuglen til venstre) kun virker forstyrrende. Problemet er kanskje at fuglen er nesten skarp - og at øyet da prøver å fokusere på denne, men sliter med uskarpheten. At kvistene oppe til høyre framstår som skarpe kan gi et inntrykk av at du har bommet med fokusplanet (om det i virkeligheten er gjort aldri så bevisst betyr ingenting så lenge det framstår slik). Nå ble det mye fokus på - nettopp fokus, og det skyldes i hovedsak din respons på min kommentar knyttet til dette. Bildet består av mye annet også - og jeg har allerede nevnt at positur og perspektiv her er helt prima. Jeg kan legge til at innrammingen fungerer bra - og at miljøet rundt er fortellende og fint.

Til sist vil jeg si at jeg synes det vil være oppriktig trist dersom min kommentar har bidtratt til at du vurderer å trappe ned aktiviteten her. Bildene dine er lærerike og ikke minst inspirerende - og kritikkene dine opplever jeg som både ærlige og konstruktive. Selv om du opplevde kritikken min som lite gjennomtenkt - så var den ikke det. Jeg brukte en god stund på å studere bildet og reflektere hva jeg syntes om det. At du selv har en annen oppfatning og sikkert et bedre utviklet bildesyn er en annen sak, men jeg håper at kritikker fra fotografer som ikke befinner seg på samme nivå også kan være nyttig - såfremst de er ærlige.

Mvh Thorbjørn
Avsluttet .

Kanskje "crop" er lettere å forstå Ivan Holmedal,
dra linjen til rett under greina med tverrliggeren oppe, samme fra venstre til rett etter snødotten, normalt format mener jeg tilnærmet det som kommer fra kameraet, nogenlunde er også tilnærmet i min forstand og også en egen vurdering, sammenligningsgrunnlaget er at greina er skarpere enkelte steder enn endene, så får man blikket bort fra denne, en annen mulighet som jeg ikke nevnte før er å fjerne bare greina, kreves litt mer tolmodighet og beherskelse av verktøy, tredje mulighet er å la bildet være som det er hvis en kunstnerisk kreativ presentasjon er ønskelig, da er det mange andre muligheter som jeg mener ikke var intensjonen her, vurderte bildet i utgangspunkt "en serie med artsbilder", fjerde er å "blure" greina en tanke, femte osv. osv......

Er det noe mer du lurte på Ivan?, egentlig liker jeg ikke å skrive over hodet på andre, utfallet var ditt, som du ser er dette bare forslag fra min side, selvfølgelig finnes det andre muligheter som er mange.

Mvh. Wind 8~))

Per Harald O.
Liker dette. Brukbar skarphet, noe blasst på min skjerm. Litt urolig bakgrunn, tar mye oppmerksomhet fra fuglene.Beskjæres litt på alle sidene.(Min mening)

Ingen grunn til å slutte! Det er bare å gjøre foto.no bedre enn før!
Hilsen Per;)
Ivan H.
Eivind, jeg forstår både kutt og "crop".
Jeg mener at bildet kommer i ubalanse med kutt under greinen og til venstre. I tillegg mister man en del av omgivelsene, som Ketil ønsker å ha med. Jeg synes ikke greinen er sjenerende, heller ikke skarpere enn anden.

Til slutt så vil jeg berømme deg for å lage en av de lengste setningene jeg har lest. Ikke lett å få med seg alt. Bruk mer punktum :)

Mvh
Ivan
Helge .
Noen av kritikkene som er gitt til bildet har tatt oppmerksomheten vekk i fra den naturopplevelsen som Knudsen har formidlet til oss, derfor vil jeg anmerke noe få ting først: Per Harald Olsen, brukbar skarphet? Skjønner du i det hele til en slik opptaks-situasjon? Jeg er åndeløst begeistret over opptaket når det gjelder det tekniske (som jeg egentlig ikke tenkte å si noe om).
Jeg tror vi ser utav flere av kritikkene at mange ikke har ferdes nok ut i naturen og derfor ikke har forutsetning til å bedømme naturskildringen her.
Veldig sjelden å se slike opptak i slikt miljø. Fotografen har valgt å vise oss bildet mer som en skildring en et fuglebilde i miljø.
Jeg kjenner nermest lukta av mildt vintevær i voksende elv. At noen ønsker å beskjære bildet skjønner jeg ikke, alle element må etter min oppfatning være med utifra forutsetningen som fotografen har nevnt.
Jeg tror jeg avlutter kort å greit med at Knudsen har levert et bilde av sjelden kvalitet der han selv har truffet med det han var ute etter.

Mvh
HRB
Avsluttet .
Mener du og mener jeg Ivan, er ikke mitt bilde som nevnt, har lagt igjen min vurdering, "period", min måte å skrive på har ingen ting med bildet å gjøre, skal selvfølglig huske det når du dukker opp.
Mvh. Wind 8~))
Avsluttet .
Knallbra bilde. Jeg synes greina oppe til høyre er småirriterende, også er det en brunlig skygge til venstre som også er småirriterende. Jeg ville kanskje croppa mindre hvis det er mulig. Endene er skikkelig kule.
Carsten A.
Dette med fugler som flyr mot betrakteren er ofte vanskelig. Akkurat når det gjelder stokkender er vel situasjonen anderledes, de er jo ofte ganske halvtamme. Og befinner fuglene seg i et miljø hvor mennesker er vanlig og det samtidig ikke drives jakt lærer de etterhvert. Så spørsmålet besvarer jeg altså med at denne arten - på mange steder - er relativt fryktløse overfor mennesker.

Ellers et greit opptak av et stokkandpar i flukt.

MVH CA

Pål E.
Ketil,

Bildene dine har vært min viktigste inspirasjon for å fordype meg i digital fuglefotografering.
TH er en sjeldent våken og spennende kritikerstemme.
Bildet du her leverer oppfatter jeg omtrent som CA.
Foto.no holder fra tid til annen irriterende lav standard, men det er det beste alternativet vi har?

Pål
Inger-Lise S.
Hei Ketil!
Interessant spørsmål rundt flukt eller møte.
Jeg liker stemningen i bildet og slik jeg ser det, har du valgt en spennende komposisjon slik du har "bakt inn" fuglene i bildet. Jeg liker det.
Nå er jo ikke jeg noen fuglefotograf, men våger meg likevel fram med min mening om bildet...
Du er en meget dyktig fotograf og jeg tror ikke du ville levert en dårlig teknisk løsning. Jeg vil tro du vet hva du gjør!
Nå er jeg ikke mer så aktiv på foto.no, men nok til at jeg ville føle det som et tap om du sluttet å dele bildene dine med oss andre her.
Håper du ikke gjør det!
Jeg tror som Pål E at foto.no er det beste alternativet...(Personlig ser jeg det som det eneste sted jeg i det minste kan håpe på konstruktiv kritikk...)

Hilsen Inger-Lise
Per Harald O.
Helge Runne Brandal,på bildekritikk gruppe: f/64 bør det være lov å ha sin egen mening om bildet.(Jeg liker det fortsatt!)
Selv om jeg ikke har ferdes nok ut i naturen, synes jeg det er inspirerende og lærerikt å høste erfaring fra deg og andre. Det er jo det vi lærer av.

Ketil, stå på! Du har mange, inspirerende bilder!
Hilsen Per
Helge .
Beklager Per Harald, jeg ble en smule revet med og kunne nok formulert meg på en bedre måte.

Mvh
HRB
ingebjørg fyrileiv g.
Det første jeg legger merke til her er gode vingeslag som gjør mye for opplevelsen av bildet. Bevegelsen i vingene er også god. Det blir noe eventyraktig over det, noe som jeg personlig har sans for, kanskje denne følelsen også forsterkes over at de flyr bortetter elva. Greina trekker ikke ned, og det kunne godt ha vært mer kvist i bildet. Dråpene gjør seg også, og jeg liker følelsen jeg får av bildet uten at det er noe oi. Men det skal det aldeles ikke alltid være.

Mvh
Ingebjørg
Tage Åsali J.
Nei man skal vel ikke kritisere så veldig over dette eller? Kjempe opptaksteknikk selv om jeg vet litt lite om slike situasjoner selv:) Som CA har påpekt er disse kanskje i et miljø der de oppfører seg "tamme" og at situasjonen blir "lettere" for din del, men det skal jeg heller ikke kverulere i:) Bilde ble flott, men det mangler en del etterbehandling for å få maks ut av det. Jeg prøvde litt i PS, og fikk en kjempeversjon, og gakkgakkene er skarpe;)

Fortsett med disse bildene, det inspirerer meg ut av sofaen:)
Ketil K.
Takker for mengder av kommentarer. Og gode råd!
Noen mener jeg er umoden?? Men det er faktisk mer som det er sagt, en skuffelse over kommentarkvaliteten en del har, uten å gå i detalj. Jeg mener mange har bommet, og glemt stemningsdelen og det estetiske, i forhold til det tekniske.

Do you want to be right, or do you want to learn more?

Et stadig relevant spørsmål min 19-årige datter får som fiolinstudent.


Like relevant for oss som tar imot kritikk på foto.no. Likevel må vi alle klare være med på å diskutere våre egne bilders innhold. Det er etter min mening ikke umodent ågo tilbakemeldinger på kritikk. men modig i den grad det er relelvant!

Umodent? Det blir da veldig lettvint og usaklig å kalle innvendingene av kritikken det? Når det gjelder det Toralf Sandåker skriver i hans innlegg på diskusjonssidene, synes jeg det han skriver mer karakteriserer ham som debattant enn dybden i kommentaren i så måte.Jeg har dessuten til gode å oppleve at han dokumenterer egne innlegg med egne gode bilder! De jeg har sett fra hans hånd hittil er nesten utelukkende svært dårlige, platte tekniske opptak. Hvordan kan en mann med hans selvhevdende "kapasitet" ta så dårlige bilder? Det gir liten autoritet ellers. for hans vedkommende.
Helge .
Jeg mener det er viktig at du tar opp diskusjonen om innholdet i bildekritikk, spesielt her på f/64
bør det stilles krav til innholdet i kritikk som blir gitt uten at jeg dermed sier at kritikkene her nøvendigvis er dårlige.
Diskusjoner under bilder savner jeg og er klar over at det forkom mer av tidligere. Blir slike diskusjoner tatt opp på forumet glir det altid ut og dessuten i altfor generelle vendinger.
Sier metg altså enig med Ketil Knudsen.

Mvh
HRB
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu