Menneskelig uforstand
En analyse av hvorfor denne sothønen måtte bøte med livet kan se tilsynelatende enkel ut. Men det er mange momenter.

Uforstandig mating avv fugler i trafikkert veibane.
Uforsiktige bilister.
Dårlig planlegging av hvor man legger en vei.
Bildet inngår i albumet Menneskelig uforstand - Naturfotografer er kritisert for mest å ta "vakre", men intetsigende bilder. Jeg prøver med dette å ta opp problemstillinger som setter spørsmålstegn ved menneskelige disposisjoner i forhold til naturen rundt oss. Om det nytter eller har noen hensikt vet jeg ikke.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger810
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_371926} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Monika Frisvold V.
Tusen takk for du ga meg et smil, ikke pga skjebnen med sothønen men dine konklusjoner på hvorfor den ligger død akkurat der... Å alle momenter er logiske, men ønsker å tilføre et moment til...
Å det er ..En dum sothøne som oppholder seg på feil sted !
For meg ligner dette stede innkjøringen parkeringen til Østensjøvannet. Å der mates det vilt...for meg så det ut som folk kastet brød rett utenfor parkeringen... Å da er det menneskelig feil. Ikke alle mennesker tar hennsyn om det er fugler i veibanen.. (Vi er ikke alle fugle elskere) Helt klart feil å lage en veg over et vakkert vann som Østensjøvannet...
Nå håper jeg det er der da.... :D

mvh monika
Ketil K.
Hei Monika, du har absolutt rett! Dette er fra Østensjøvannet. Resepten på å gjøre en sothøne dum er også menneskeskapt:

1) Mat sothøner i lang tid så de ikke lenger er sky og redde for mennesker.

2) Kjør over den med bil = dum sothøne, skjønte ikke forskjellen på mating og bilkjøring.
Chr. G.
Ikke vil jeg kalle meg naturfotograf og jeg er heller ikke spesielt fugleinteressert, men det som slo meg første gangen jeg besøkte Østensjøvannet var: hvordan i alle dager står det til med politikerne som kan gi grønt lys for å legge en sannsynligvis sterkt traffikert vei gjennom dette området? Bildet illustrerer greit den antatte bakenforliggende årsaken til mine fantasier om vegmyndighetene.
Avsluttet .
Og 138 drepte mennesker i trafikken første halvår i fjor, dette er vel også noe for Trygg Trafikk.
Mvh. Wind 8~))
Avsluttet .
Nå vet jeg også at mange bilister ikke gidder og stoppe for noe i hele verden, selv om de ser dyr i veibanen, er det mange idioter der ute som skal kjøre ned og drepe, om det er hare rev eller fugl.
Østensjøvannet er veldig fint sted, det skulle ikke vært vei i nærheten der i det hele tatt.
Erik J.
Det er lett å dele din indignasjon over uforstand, bildet taler klart språk i så måte. Skarphetsplanet sitter perfekt. Men for meg virker bildet litt halvhjertet arrangert: bilene vi ser kan utelukkers som skyldige, jeg ville heller sett baklys.....
Ketil K.
Takker for kommentarene. Og Erik, du har absolutt rett! Baklys!
Aina s.
Liker ideen din ,tankene bak bildet, og synes det er godt gjennomført.
Mulig baklys hadde gjort seg, men også mulig det da ville virket mer kynisk og råere - en bil som bare kjører vekk. Enig med Marit ang holdningen til enkelte bilister, men dersom det er uforstanden hos bl.a "snille" fuglematende mennesker du vil understreke, synes jeg dette bildet gjør seg slik. Her kommer bilene imot, og virker forsåvidt vennligsinnede og uskyldige. Noe som kan bidra til å understreke uforstanden. Bilene er her vendt mot sothøna slik at man kan få inntrykk av at de ser den, og hva tenker de da? "Så synd at den sothøna vi matet ved veien her i går er overkjørt"?
Synes forøvrig bildet har en ro i seg, og at det går an å betrakte det og filosofere over det en stund uten å få en uggen magefølelse. Liker måten du fremstiller fuglen og døden på, med verdighet og ro fremfor å fokusere på blod og forvridde positurer.

Mvh Aina
Berit B.
Bildet kunne med fordel fått sjansen til å tale for seg, uten formaningene i bildeteksten.
Bjarne N.
uforsiktig sothøne var det første som slo meg etter å ha lest tittelen din;-). men for å være seriøs: bildet er ikke helt gjennomført. jeg ville sett bil(er) som kjørte VEKK, i bevegelse. da hadde du også kunne fått strammere komp. og enda strammere hadde den blitt om du hadde kutta vekk mye av skogen og gått nærmere sothøna. skogen tilfører ikke dette motivet noen ting.
Knut Børge S.
Meget fortellende bilde, forstå det den som kan hvordan vi forvalter naturen! Komposijonssmessig skulle jeg gjerne sett enten sothøna eller bilene i høyre billedkant.

mvh Knut Børge
Rune Edvin H.
Synes bildet funker bra til å underbygge budskapet ditt. Har heller ingen motforestillinger mot at det er framlys og ikke baklys som er her. Da er det ikke overdramatisert samtidig som poenget fortsatt er tydelig.

Rune
Odd Tore S.
Poenget med bildet er tydelig, både i bildet og i undertekst.
Nå er dette en vei som jeg kjører ofte i sommerhalvåret, og bildet bevisstgjør meg på en noe uventet måte: Hvor sjelden jeg egentlig har sett døde fugler i veibanen, gitt det yrende fuglelivet på og ved vannet. I alle tilfelle skal jeg følge godt med når jeg kjører der i fremtiden, både på døde og levende fugler.
Samtidig minner bildet meg om et bilde jeg har fra en av de mest trafikkerte veiene her i distriket, hvor den "dumme" og døde sothøna er byttet ut med en presumptivt intelligent, sprek og ung dame på rulleski midt i rushtrafikken. Og mange bremselys. Heldigvis var hun levende og fortsatte å være det. Hun ble ikke lokket med noe så livsviktig som mat, likevel tok hun en risiko på linje med den som drepte sothøna.
Jeg vet at parallellen er skjev, men likevel ...
Odd Tore
Ketil K.
Takker for flotte nye kommentarer! Glad for at bildet ga såpass mange reaksjoner. Parallellen til alle mennesker som drepes i trafikken er god - og det er mye planlegging som kan gjøres bedre av offentlige myndigheter. Firefelts Oslo - Tønsberg og Oslo - Halden reduserer antall trafikkdrepte i Norge med et betydelig antall menneskeliv årlig.

Har politikerne et direkteansvar? Noen mener tidligere samferdselsminister Kjell Opseth, som prioriterte lokal veibygging til der han bodde, fremfor utbygging av de farligste og mest trafikkerte veiene i Norge er drapsansvarlig!
(Opseth var ansvarlig for bl.a. to gedigne, vinterubrukelige og kostbare OMVEIER til Bergen (Aurland og Sogn) og prioriterte det fremfor slike utbygginger. Og kanskje de som var flertall for saueflokkbeslutningen burde fått tilsvarende straff?)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu