Dedisert til diskusjonen "Hva vil vi egentlig med naturfoto?"
http://www.foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=...34#t382279

Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger423
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_362010} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Myriam B.
Hmm... allright som et bidrag til diskusjonen. men isolert sett, som bilde, så synes jeg det er for... rotete;-)

Tanken er forøvrig god, å ikke bare vise skjønnheten i naturen, men også alt vi mennesker gjør med den. Men utfordringen ligger vel da i å vise både dette, OG samtidig skape et godt ( ikke nødvendigvis i betydning "pent") fotografi?
Odd Tore S.
Etter min mening et typisk inntrykk av og uttrykk for flatehugst. Pent er det ikke, og pent er heller ikke bildet ditt, selv om det, igjen etter min mening, er et solid stykke fotodokumentar med budskap.
Ødeleggelsen av et skogslandskap, lett synlig, men kortvarig forurensning i form av etterlatte plantekartonger(!), mer langvaring, og ofte selvforsterkende spor etter skogsmaskiner, fører til endret drenenering, vekstvilkår, erosjon, nye bekkeleiet.
Håpet om nytt liv, eller heller økonomisk avkastning, i form av den lille granplanta som har fått en fremtredende plass i hjørnet. Et håp som etter mine observasjoner leder til flere stadier av av monokultur, kratt, dominerende løvtrevekst, vill tynningshogst, mer domeinerende løvtrevekst for å ende i terminal granskog, tett og med livløs bunn dekket av barnåler.
Du her med nok til å bevisstgjøre, kanskje helst de som allerede er bevisstgjort. Om bildet har samme bunn for den mindre interesserte vet jeg ikke.
Da de snauhogget deler av Kolsås, som omfatter både vernede og fredete områder, tok jeg en serie bilder av herjingene og sporene etter skogsmaskinene. Da jeg viste dem til interesserte, var kommentaren: "Du verden hvor flott solnedgangen speiler seg i vanndammene."
Skivebom.
Naturfoto kan vel og bør vel være uttrykk for fotografens opplevelse av naturen, både skjønnhet, råhet og ødeleggelse. Jeg tror ikke mer på monokultur her enn når det gjelder tette plantefelt med granskog.
Odd Tore

Avsluttet .
Hei

Hvis vi for et øyeblikk glemmer selve diskusjonen, så synes jeg ikke dette bildet har noe spesifikt budskap. Kanskje det mangler elementer av hvordan det har vært, eller kunne ha vært. Noe som viser hvor du vil med bildet. Muligens hadde det vært bedre uten avisen og pappesken, med den ensomme lille furua som står igjen etter mannefallet...eller noe i den retningen. Ærlig forsøk! Og himmelen er fin.

;)

Hjerteligst
Frode Langset
Berit B.
Jeg synes bildet forteller mye, og det utgir seg ikke for å være tradisjonelt vakkert. Likte pappesken godt (pga teksten "Svenske skogplantor"), men litt synd at det ensomme treet i bakgrunnen ikke kommer bedre frem.
Kjell Sigurd S.
Bildemessig ikke den helt store opplevelsen. Som illustrasjon på menneskehetens uhorvelighet mot planeten fungerer det derimot godt. Savner noe "råskap" som kan bringe budskapet frem, kanskje er det komkposisjonen som er for tradisjonell.

Kjell S
Øyvind A.
Takk for alle kommentarer. Spesielt takk til Odd Tore for en innholdsrik og grundig tilbakemelding.

Rotete? Ja, det var i grunnen litt av poenget også.

Frode: "Avisen" er en flatklemt pappeske. Og "furua" (som er ei gran, hehe) er plantet, og den kommer fra en av eskene. Esken med "svenska skogsplantor" blir derfor en viktig del av poenget for meg.

Ellers er jeg enig at dette ikke gir noen spesielt stor bildemessig opplevelse. Grunnen for å legge det ut, var først og fremst å se om det innholdsmessige kommuniseres godt nok.

mvh Ø.
Avsluttet .
Hei

Vil bare nevne at jeg så sammenhengen mellom eksen og den lille granspiren (ser det nå) i fall du skulle være i tvil om det. Men jeg er usikker på hva bildet egentlig forsøker å få frem, om det er sammenhengen hugst/igjenplanting, om det er at de som høster av naturen også forsøppler den, om det er hogstfelt som er stygge...

Dette er bildet isolert sett. Satt inn i en sammenheng, f. eks. med en tekst til, vil budskapete kanskje fortone seg klart.

;)

Hjerteligst
Frode Langset
Øyvind A.
Frode, her setter du fingeren på det jeg synes er vanskelig med slike bilder: At de ikke står godt alene, men krever en forklarende tekst.
Ø.
Avsluttet .
Jeg er veldig enig i at dette er vanskelig. Samtidig, når jeg ser resten av bildene dine her inne, så innser jeg at jeg ikke har noe troverdig å stille opp med av råd. bilde nr. 309552 er dessuten et godt eksempel på et bilde i denne "genren" som står seg godt helt alene.


;)

Hjerteligst
Frode Langset
Marianne M.
Hei Øyvind....
Jeg har ikke vært innom foto.no på veldig,veldig lenge,så den diskusjonen har jeg ikke fått fulgt med på...
den dramatiske himmelen står i kontrast til motivet ellers. det er vel ikke et bilde jeg ville ha stoppet opp ved ellers,men jeg ser på det som en dokumentasjon på hvordan vi ødelegger naturen. Forsøpler og hugger ned....Ikke akkurat vakkert. Godt nytt fotoår!
Øyvind A.
Hei. Takk for kommentar. Godt nytt fotoår til deg også!
mvh Ø.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu