Aurora over fjellet
På tur til Lofoten fredag den 5.des braket det løs på himmelen. Stoppet kl:18:00 på ettermiddagen på Gratangsfjellet, heldigvis hadde jeg kameraet med meg. Var kaldt og klart ute og man så stjernene veldig godt. I bildet ser vi Gratangen, Herjangsfjorden og Bjerkvik.
Liker hvordan Nordlyset strekker seg fra øvre hjørnet og ned over fjord og mot bylysene. Fin dybde og sug i bildet, med fine kontraster. Lys-støyen man ser nede til venstre bak fjellet er fra Narvik/alpinanlegget. Synes jeg har fått "liv" i Nordlyset tross lang eksponeringstid.
Utstyr
  • Canon EOS 40D
  • Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
  • Brennvidde10mm
  • Blenderf/3.5
  • Lukker21s
  • Nei
  • AnnetISO 1600
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_360644} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Avsluttet .
Likte dybden i bildet og blåfargen på himmelen. Speilinga i fjorden var spesiell, og lysene fra alpinanlegget i Narvik gjorde stemninga enda bedre. Du e flink!
Dagfinn L. M.
Meget flott nordlysbilde! Velkomponert med fine linjer som gjentar seg i landskapet. Himmelen er litt preget av støy i de mørke partiene, og jeg stusser litt over hvorfor du har brukt iso 1600.

-DLM
Thorbjørn R.
Flott nordlys som danner en fin linje i bildet. God dybde med fjellene bak. Jeg liker også at du har fått med bebyggelsen.

Mvh Thorbjørn
Jan Inge K.
Flott komponert nordlysbilde med fine linjer...:-)
Ole Christian S.
Tusen takk for tilbakemeldinger alle sammen.

Dagfinn; dette med støy og skarphet er en evig diskusjon innen foto.
Hvordan man ønsker å presentere bildene sine er en smaksak. For meg blir det situasjonsbetinget, og selv om man kanskje jobber for å optimalisere mhp på begge, foretrekker jeg som regel skarphet framfor støyfritt dersom "det ene" i ett gitt bilde tar fra "det andre".. Er viktig å prøve ikke overdrive på verken det ene eller det andre og prøve å holde en balanse. Det er svært subjektivt hvordan Nordlysfotografer presenterer bildene sine, det ser man også her inne på dotten.

Nordlysfotografering er "ekstremsport" innen foto, og det er vel neppe noen annen form
for fotografering som er mer utfordrende mhp støy/skarphet/struktur/bevegelse. Først og
fremst fordi det er dårlige lysforhold mår man fotograferer Nordlyset, men også fordi oppskarping av det man prøver å fotografere, selve Nordlyset, er utfordrende fordi det ikke
har klare luminansoverganger til bakgrunnen, men gradvise.

Jeg bruker konsekvent høy ISO når jeg tar Nordlysbilder for å kunne bruke minst mulig lukkertid og bedre klare å "fryse" struktur og bevegelsene i Nordlyset. Her har jeg imidlertid brukt en relativt lang eksponeringstid, så kanskje hadde jeg her klart meg med en lavere ISO. Nordlyset skiftet imidlertid ikke form så hurtig her, så eksponeringstiden tok ikke vekk så mye bevegelse uansett. Jeg tror heller ikke det hadde vært nevneverdig mindre støy med bruk av feks. ISO 800 eller 1000 her. Iallefall ikke i det formatet/størrelsen som man presenterer bildene i her.

Dette bildet inneholder imidlertid etter mitt syn ikke mye sjenerende støy. Har 3 skjermer som jeg bruker, en høykvalitets wide-gamut skjerm. Disse kalibrerer jeg hardwaremessig jevnlig. Man kan kanskje se at det er luminans-korn i overgangene, dog på de lyse partiene og ikke de mørke, men dette mener jeg må være for å holde "liv" i Nordlyset. Har sett bildet på en annen ukalibrert skjerm, og kanskje så jeg mer luminans variasjoner der (støy), men ikke mye.

På dette bildet har jeg nesten ikke brukt støyfilter, kun 5 av 100, altså 5%, forskjellen var så liten at jeg like godt kunne lagt ut bildet uten støyfjerning. Jeg kunne fått dette bildet kjemisk fritt for støy, men som sagt, etter min smak kommer struktur foran 100% støyfritt i dette bildet.

Forøvrig takk for hyggelig tilbakemelding mhp komposisjon og linjene i bildet til alle sammen.

Thorbjørn, selv om jeg var rimelig stressa da jeg stupte ut av bilen i dongeribuksa i -12 grader var jeg obs på at jeg her hadde muligheten til å også få med meg bebyggelse og "menneskelys" i bildet, hyggelig at det ble lagt merke til. Jeg synes det skapte mer liv i bildet.

Det at lysene går mot/over en by bak i bildet skaper dybde og perspektiv ja.

OCS
Tom R.
Pent bilde med Nordlyset som følger fjellene på en fin måte. Lys fra bebyggelsen kan være vanskelig å få frem på en god måte, noe du har klart godt her.

Tom:) http://northernlights-photo.com/
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu