Sort hull
Sorte hull sluker alt. Også solnedgangen.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetHer på dotten har bildet mye voldsommere farger, særlig rødt, og er mørkere enn det var ut av PS. Fargerom sRGB hele veien. Se også min kommentar til bildet.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger347
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_356954} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Nils G.
Hei. Kanskje det har kommet flyvende fra Cern, i så fall må vi passe oss.
Bildet er jo veldig enkelt men allikvel fascinerende. Har en formening om at fargen og sirklene er viktig her.
Hønefoss?

Nils
Inger-Lise S.
Enkelt, men fascinerende,-jeg er enig med Nils her:)

Inger-Lise
Thorbjørn R.
Bildet får meg til å stoppe opp og lure på hva dette egentlig er for noe. Når det i tillegg er behagelig å se på, så blir vel konklusjonen at du har lyktes bra. Jeg ville vurdert en beskjæring i øverkant.

Mvh Thorbjørn
Ann T.
Hei Odd Tore - her har du brukt spennende farge på et spennende motiv. Fikk meg til å stoppe opp og å titte i hvertfall.
Mvh. Ann
Stig Børre E.
Hvem har dratt ut proppen?
Morsomt bilde. Ville vurdert å midtstille "sluket" sideveis. Syns bildet bærer preg av å være litt pixlete, som følge av kraftig utsnitt eller drøy komprimering. Fargene er saftige og fine.

StigB
anders s.
god kveld odd tore
synes dette ble et spennende bilde
godt sett motiv dette
kanskje litt voldsomme farger,men jeg liker det godt alikevel
artig tekst
mvh anders
Odd Tore S.
Hei, og takk for kommentarene.
Dette er et ekte sort hull som sluker det som kommer for nær. Det er innsugshvirvelen til senkningstunnel Nygårdsvann-Sløtfjorden. Den går omtrent rett under hytta vår, og slurpet i seg hovedvannåren til brønnen vår også.
Hvirvelen flytter seg hele tiden på vannflaten, og er ikke symmetrisk.
Bildet ble pixlete etter komprimering fra 1,1 mpix til 0,35 mpix. Etter downscaling, men før komprimering var det glatt og fint. Men slik er spillereglene her.
Det som er verre er at det har andre farger (mer mettet, mye mer rødt) og er mørkere enn det var ut av PS. Nå har jeg ny skjerm og den er også nykalibrert med Spyder 3, så utgangspunktet skulle være bra. I Windows Photo Gallery er fargene som i PS. I Microsoft Office Picture Manager er de som på dotten. Det samme gjelder også bilder rett ut fra kameraet. Fargerom sRGB i kamera og i PS.
Dette er ikke særlig greit, i alle fall ikke for de som ser samme farger som jeg gjør her. De er rett og slett for voldsomme. Riktignok var dette en ganske voldsom solnedgang, men nettopp derfor har jeg bare fiklet meget forsiktig med den i PS.
Noen som har gode tips?
Odd Tore
Tove H.
Du har rett i at fargene er i overkant voldsomme. Kanskje originalen er bra nok uten fiksing? Idèen er kjempegod. Et sort hull har hull i begge ender - det er nok tilfellet her også - ekte saker og greier! Glupsk sak!
Hilsen Tove
Odd Tore S.
Tove,
Takk for innspill!
Originalen rett ut av kameraet er også for voldsom (for fargemettet, særlig rødt) når jeg ser den i Microsoft Office Picture Manager på kalibrert skjerm. I PS er den bra.
Fiklingen med dette bildet har begrenset seg til en lett omgang med USM i områdene vekk fra hullet for å fremheve bølgemønstret litt, og Levels i selve hullet for å bli kvitt rare reflekser og blåstikk nede i hullet.
Akkurat nå vet jeg ikke hv jeg skal gjøre. Å desaturere opptak virker litt sprøtt, siden jeg ikke gjør noe med bildene i kameraet (rett ut .jpg uten øket kontrast, oppskarping, osv.)
Odd Tore
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg blir litt blendet av den fargesterge oransjen her jeg, men samtidig så kommer jo hullet ekstra godt fram. Bildet virker litt skjeivt, og uten alt det digitale krimskramseriene så er det nok mye bedre. Naturen er tøff.

vh ingebjørg
Kjell Sigurd S.
Artig fenomen i et utrolig (nesten uvirkelig) fargebad. Den øverste delen av bildet inneholder tilnærmet diagonalt bølgemønster som medfører et inntrykk av skjevhet. Ville vurdert å fjerne de områdene for å rendyrke komposisjonen. Fargene kan virke voldsomme, slik naturen ofte er.

Kjell S
Lars-Anders M.
Er det noen som har dratt ur proppen. Spennende bilde.
Mvh
LAM
Espen A. I.
Denne likte jeg. Har selv sett lignende situasjon og det ser absurd ut. Fint med lyset som gir det lille ekstra. Bildet er teknisk svakt og pixlete, slik det fremstår nå.

mvh Espen
Svend Wiig L.
Hei Odd Tore!

Et merkelig fenomen!
Midtstilling av motiv er skjelden jeg liker men i dette tilfellet kunnet det ha hjulpet.
"Det sorte hull" der alt blir slukt, til og med lyset villet middstillingen fungert.

Enkelt men interressant!

Pixler og farger er nevnt fyldig her ser jeg.
Har ingen god oppskrift på det du spør om, desverre.

Mvh Svend
Odd Tore S.
Takk for flere innspil1!
Når (hvis?) jeg får orden på ny datamaskin og skjerm skal jeg se om jeg får til en versjon med midtstilling.
Dvs. den første versjonen jeg laget på gammel datamaskin var midtstilt horisontalt, men ikke vertikalt, men den hadde også voldsomme farger i Microsoft Office Picture Manager. Kanskje at det er verdt å gjenopplive det på gammelmaskinen og kjøre en runde med Neat Image for å fjerne pixelstrukturen.
Det er ikke særlig givende å krangle med datamaskin og skjerm i stedet for å fotografere og lage bilder!
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu