Svartglente = Milvus migrans govinda
Bildet er tatt for frihånd fra glassfiberbåt med påhengsmotor i sakte fart på en smal kanal med skog på begge sider der glentene ikke sitter stille lenge når vi nærmer oss så vanskelighetsgraden burde vel ligge noe høyere enn når man sitter i et fotoskjul med kamera fastspent på stativ og venter på fuglene skal komme på åte.

Egen Vurdering: Fornøyd.

Utstyr
  • Canon 400D
  • Canon EF28-300mm f/3,5-5,6L IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/1000s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_318315} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Øyvind A.
Brukbar avbildning, men jeg synes det blir temmelig kjedelig og statisk, og lyset er vel hardt.

For meg som betrakter, handler det kun om bildet slik det er presentert. Jeg mener det er et blindspor å trekke inn vanskelighetsgraden. Mye av grunnlaget for å skape gode artsbilder ligger nettopp i det å sørge for å skaffe seg gode opptaksforhold.

mvh
Ø.
Roar K.
Hvis det bare er om å gjøre å skaffe seg gode opptaksforhold for å få et godt bilde så hvorfor dra på safari når du kan gå i zoo med stativ og elektronisk fjernutløser. Med dagens elektronikk kan man jo bare legge inn det riktige miljø i etterkant. Jeg foretrekker å få med meg naturopplevelsen så får heller bildene bli som de blir. Slike minner teller mer enn også å sitte i et fotoskjul i timevis og vente og håpe at i dag får jeg det fuglebildet jeg vil ha. Dessuten tror jeg ikke tålmodigheten min strekker til. Men meninger og instillinger er forskjellig så det får vi bare leve med.

Roar
Avsluttet .
Hallo Roar.
Etter min mening et meget godt bilde av glenten i sitt riktige miljø.
Der noen sliter med utbrente lyspartier har du taklet dette meget bra.
Skarpt, god komp. og utsnitt. Naturlige farger. Et av dine beste!!!
Skikkelig safari. Et spennende bilde.
Ha en fortsatt god pinse med en anbefaling.
Med hilsen fra Eivind 8~))
Øyvind A.
Jeg skjønner godt poenget ditt, Roar. Som fotograf kan man selvfølgelig ha stor glede av opplevelsene rundt det å ta bildet. Det er ikke noe galt i det. Snarere tvert om, det er ofte en svært viktig del av greia.

Men den opplevelsen tar ikke betrakteren del i. Derfor er det vanskelig eller umulig å vurdere noe annet enn bildet. Dette er tross alt et bildeforum.

mvh
Ø.
Chr. G.
Tror jeg ville frisket opp dette for å få litt mindre triste toner. Økt metning av gult gjør susen for bladverket og lyset generelt. Forøvrig enig med ØA; bildet blir ikke bedre for en utenforstående betrakter av at fotografen har slitt litt for å få det til.
Per Harald G.
Syns det er OK at fuglen er i sitt rette miljø med greinene rundt. Motivet er fint plassert, litt nede og litt til høgre.

Kanskje ørlite meir kontrast og fargemetning hadde gjort seg, men er ikkje sikker.
Thorbjørn R.
Som dokumentasjon av en flott fugl i miljø synes jeg dette er bra. Fuglen blir dóg litt mørk rundt øyet på min skjerm. Skarpheten er også bra, men bekjæring (?) har redusert detaljeringsnivået noe.

Det er klart at både du og jeg og flere med oss har en utfordring i å gjøre fuglebilder interessante for betraktere som ikke er spesielt interessert i fugler. Sett fra et slikt perspektiv er du nok ikke helt i mål her.

Mvh Thorbjørn
Roar K.
Eivind M. Jakobsen:
Takker så mye for kommentar og anbefaling, Eivind.

Øyvind Antonsen:
Helt enig med deg i at dette er et bildeforum. Men et bildeforum der det ikke er tvil om at elektronikkfreakerne har et fortrinn. Jeg koser meg med foto som hobby, men er ikke helt med på at jeg skal være nødt for å bruke en masse tid på å lære om elektronikk både i kamera og i fotoprogrammer for å kunne legge ut bilder. Når det gjelder dette bildet så har jeg gjort noen forsøk på andre versjoner uten at jeg synes det ble bedre enn dette. Hardt lys, ja - og det til tross for polfilter og et knepp ned på lysmettinga.

Chr. Glorstad:
Mitt poeng er ikke at dette bildet blir bedre, men at kommentatorene ofte hiver seg på med superlativer for bilder f.eks. tatt i zoo av dyr og fugler som er bura inn og dette med kamera på stativ i fred og ro uten at objektet har noe valg mens bilder som p.g.a. forholdene ikke kan få samme kvalitet kanskje forbigås i stillhet. Kanskje tråkker jeg på noen ømme tær med slike argumenter. Men det får så være. Jeg har deltatt på et par norske fotosider i 17 måneder nå og tillatar meg å stille spørsmålet om det som presenteres virkelig er natur og biofoto?
Hva er det naturlige? Det som det menneskelige øyet ser eller det som man gjerne vil se av det ferdig redigerte bildet etter at det er fiffet opp på alle tenkelige måter med elektroniske verktøy? Misforstå meg ikke. Jeg gjør det sjøl etter beste fattige evne. Men mangler altså kunnskaper og ferdigheter til å komme opp mot toppene som presenterer sine bilder på f.eks. denne side.
Jeg koser meg med det jeg driver med på mitt nivå og er så absolutt takknemlig for alle kommentarer og råd som kommer inn selv om jeg tar litt om gangen samtidig som jeg også gir tips til de som ligger et hakk etter meg i læringsprosessen.

De triste tonene som du nevner tror jeg faktisk hører hjemme der etter det kjennskap jeg har til lys og miljø i dette området hvor jeg tilbringer 5 måneder i året og har gjort de siste 10 år. Jeg savner nok de lysforhold vi har her hjemme når jeg er ute med kamera der borte. Men får bare trøste meg med at bildene blir litt bedre for hver gang.
Takker så mye for kommentar.

Per Harald Gjerde:
Jo, her kunne kanskje vært gjort mer. Men er ikke helt sikker på om det blir riktig. Gjorde et par forsøk første gang jeg presenterte dette på en annen side - med motsatt resultat.
Takker for kommentar.

Thorbjørn Haagensen:
Hva miljøet rundt angår her så var det et salig virvar av greiner som gjorde bildet rotete og tok oppmerksomheten fra fuglen. Når det gjelder å gjøre fuglebilder interessante så gjør jeg så godt jeg kan, men har mine begrensninger. Ofte er min instilling at jeg synes det er moro å vise bilder av fugler som sjelden og aldri besøker våre breddegrader og som mange derfor aldri fikk anledning til å se. Kvalitetsmessig ligger jeg langt fra toppene her inne, noe jeg lever godt med for jeg har jo sett både i fuglebøker og på ornitologiske sider på nett at mye av det som blir presentert som illustrasjoner ville selv ikke jeg ha lagt ut.

Som du sier så er jeg sikkert ikke i mål, men jeg er ikke så sikker på om de forbedringsråd jeg har fått her er de rette heller. Selv liker jeg lys og skyggespillet slik det fremkommer her. Hva det mørke området rundt øyet angår så er det et område som alltid framstår mørkt på disse fuglene. Noen ganger lyser jeg opp hele området, andre ganger som her velger jeg å lyse opp bare øyet.
Takker så mye for at du igjen stiller opp med kommentar.

Roar






Tove H.
På tross av litt hardt lys, synes jeg du har tatt et bra bilde av fuglen i sitt miljø.
Hilsen Tove
Carsten A.
Enig i det Øyvind Antonsen skriver (i sin første kommentar). Dette blir en litt kjedelig avbildning i en nokså rotete bildeflate - bildet bærer også preg av mindre tilfredsstillende opptaksforhold. Egnete opptaksforhold er fotografens oppgave.

For bedømmelse av bilder er jeg enig i at opptakets vanskelighetsgrad et blindspor (ikke er det spesielt lett å se at dette skulle være av noen større vanskelighetsgrad heller), og kommentarer relatert til opptak av fugler i fangenskap setter jeg i samme stilling.

Å lage bilder dreier seg ellers - blant svært mye annet - om å finne frem til egnete opptaksforhold mht. til lys, tidspunkt på døgnet (ikke minst i forhold til fugler og dyr) og en hel del annet.

MVH CA
Roar K.
Carsten Arnholm:
Nå trodde jeg at jeg var ferdig med denne diskusjonen for 3 uker siden. men ok. La oss holde oss til dette bildet. For å komme til dette stedet hvor det vrimler av fugl av mange arter er jeg avhengig av andre. Hadde det vært opp til meg så burde jeg vært der tidlig på morran. Men for å komme dit er jeg avhengig av folk som har lisens for å dra dit og da blir klokka bortimot 11 for de jobber i turistindustrien om natta. Å få kjøpt seg sin egen båt i India med all den korupsjon som finnes der er ikke enkelt selv om det nok kunne vært en fordel for meg som omtrent er oppvokst i båt på Øyern i barndom og ungdom.. Nå er det vel muligens mulig å komme seg ut til området til fots ved å gå lange veier noe jeg med polio, astma og kols har mine begrensninger mot. Det er da også mine sjukdommer i første rekke polioen som gjør at jeg etter råd fra leger tilbringer vinterhalvåret der borte. Det beste er altså å hyre en plass i en vinglete glassfiberbåt å håpe på det beste. Stativ er verdiløst. Har prøvd med en monopod, men fant ut at det var enklere å holde kamera stødigere for hånd. I og med at forholdene stadig skifter fra sterk tropesol til dyp skygge innunder land og det er umulig å å justere kamera under veis for da får man ikke gjort annet så får man ta en sjangs og stille inn på forhånd slik man tror vil passe sånn noenlunde. Nå er foto noe jeg driver med for moro skyld. Kvalteten kommer i annen rekke. Men jeg har jo merket meg at ofte er det de som lager de beste bildene og har de beste mulighetene som også oppfører seg som snobber og glemmer lett respekt og folkeskikk i sine kommentarer. Er det noe jeg savner såvel på norske som interskandinaviske og internationale fotosider så er det at de som lager gode bilder og setter krav til andres bilder setter like stort krav til seg selv når det gjelder sine kommentarer angående vanlig folkeskikk og respekt for andre som ikke er i samme situasjon og har samme forutsetninger hvilket dessverre har tatt motet fra mange som har gitt opp fordi det ligger for høyt for dem. Jeg f.eks. driver foto på helt andre premisser en f.eks. deg. Men jeg er takknemlig for råd, bevares -og jeg tåler en støyt fordi jeg er vant til å argumentere tilbake. Har jo ikke vokst opp med polio for ikke noe.

Når det er sagt så har jeg gode belegg for min påstand når det gjelder foto av dyr i bur. For det går igjen på de fleste sider at de som har hatt muligheten i zoo med stativ og snor- eller elektronisk utløser mot dyr som likevel bare må stå der som kommer best ut av det. De høster alltid de beste karakterene og anbefalingene. Slik er det bare. Derfor forteller jeg rett som det er hvilke forhold jeg har tatt mine bilder under for å vise at det er en forskjell. Men påstanden og innstillingen om at et bilde er et bilde står fast. Men på folkemunne begynner respekten for det å rakne noe hvis det jeg hører rundt om stemmer med virkeligheten. Men jeg har altså ikke tenkt å gi meg. Jeg vet utmerket godt på hvilket nivå jeg hører hjemme og godtar det. Bedringene får komme sakte slik de har gjort til nå uten at jeg behøver å lese til elektronisk eksamen for å fortsette en hobby jeg trives med nede på mitt nivå. Faglitteratur har aldri vært min sterkeste side. Jeg tar med glede imot råd og er takknemlig for dem, men får nok holde mitt eget tempo ellers går jeg lei. Det jeg driver kan kanskje mer sammenliknes med sport enn som seriøs fotografering som sådan. Hovedsaken for meg er at jeg driver med noe jeg trives med. Nå hender det jo også at selv jeg har flaks og ender opp med et resultat som fler enn meg er fornøyd med.

Tok meg tid til å skrive så mye fordi jeg vet du rett som det er titter innom igjen.

Roar
Carsten A.
??? ''oppfører seg som snobber og glemmer lett respekt og folkeskikk''

Her er det åpenbart bare å holde seg langt vekk for fremtiden.

MVH CA
Avsluttet .
Et av dine beste bilder her Roar, men du har masse å gå på.
Mvh. Eivind 8~))
Roar K.
Eivind M. Jacobsen:
Dette bildet er noenlunde slik jeg vil ha det etter hvordan jeg kjenner forholdene, men jeg ser andre som ikke kjenner forholdene forteller meg ting som er umulig under lokale rådende omstendigheter for i India er det mange hensyn å ta hvis man ikke til stadighet vil bruke en del penger på å smøre polis som er ute etter akkurat det.

Roar
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu