Arkitektur III
Går man på handletur i Oslo og ser bare rett fram, går man glipp av mye spennende arkitektur. Ved å løfte blikket oppover på bygningene, kan man finne de reneste kunstverk. I den tiden arbeidskraft ikke kostet så mye som i dag, var det vanlig å smykke ut fasadene.
Denne fasaden fant jeg i Pløens gate, som vender inn mot Youngstorget i Oslo. I motsetning til mitt første bilde i serien er det ikke akkurat funksjonalisme vi snakker om her. Trolig er bygningen satt opp innenfor historismen, eller stilforvirringens epoke som den også kalles, fra ca 1860 og utover. Er det noen som kan mer om dette, så fortell gjerne!
Bildet inngår i albumet Arkitektur - Arkitektur er spennende! Jeg har opp gjennom årene vært mest opptatt av ''gammel'' arkitektur om det så er gamle kirker, sveitservillaer eller våningshus på gamle gårder. Mitt mål er å legge ut et mangfold innen arkitektur, der også det moderne får sin plass, om det så er i glass, betong eller stål.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-03-22 23:32:37
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2008-03-24 00:36:53
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon 350D
  • Sigma 17-70 mm
  • Brennvidde25mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/100s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger341
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_309280} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Tine F. B.

Hei,
Skarpt og flott bilde, fine linjer og farger. Tror jeg holder en knapp på v1 da jeg mener at også den nederste kanten er med på å skape helheten i motivet. Mange fine detaljer her:-) mvh Tine
Geir H.

Skarpt og flott med fine farger. Du har så sterk symmetri i komposisjonen din at vi faktisk kan sjå at du ikkje sto rett under når du tok bildet,...

Geir..
Liv F. D.

God Påskemorgen Ole Kristian!
Dette var et inngoldsrikt bilde med mange fine detaljer. Skarpt og fint i fargene og fin mix av avrundede skulpturer og buer mot rød teglstein. Flott sett Ole Kristian.
Dette var nok ikke noe hvermannsens hus i Kristiania da det ble bygget. Tenk på hva noe sånt ville koste å bygge dag!
En fortsatt god påske til deg!
mvh
Liv '')

Marit O.

Hei Ole-Kristian!
Her var det mange detaljer og studere,flotte linjer fine buer samt skulpturer.
Men på meg virker det som bilde heller bitte litt mott venstre,tror også dette gjør seg godt i SH!
Ha en fin dag :)
Marit
Turid L.

Hei Ole-Kristian


Skarpt og fint bilde og det ser nesten
ut som fasaden er vasket så
ren og pen den er.
Versjon 2 ble veldig bra.

Ja Oslo byr på mange flotte
bygninger bare man tar seg tid
å se.

Gaten ble i 1864 kalt opp etter legatstifteren og grosserer Marcus Pløen (født 1778, død 1836).
Marcus Pløen var aktiv på stortinget i 1821.
I 1898 hadde Herkules(Singer) sin virksomhet her, men siden de ble veldig store så måtte de flytte.
Men vet ikke om det er dette bygget du viser de var i. De holdt til i 2B.

mvh Turid


Avsluttet .

Hei Ole-Kristian.

Flotte ornamenter på denne bygningen, skarpt med fine farger.

Ligger på hjørnet Torgata/Pløensgt. Oslo.

Nyrestaurert fasade. Gården brant for noen år siden så det var bare den som sto igjen.

Totalt gjenoppbygget på innsiden.

Liker best enern, men du kunne godt justert litt på beskjæringen synes jeg,
(Rettet opp bildet) for å være litt pirkete. ;-)

Hilsen fra Eivind.

Ps. Kontakt meg neste gang du skal til Tigerstaden så skal jeg fortelle deg om en fin sveitservilla med litt story.



Avsluttet .

Huskelapp for Ole-Kristian: notere gatenr. neste gang. ;-)

Mvh. Eivind.
Ole-Kristian T.

Tusen takk for kommentarer, hyggelig at dere har sett på bildet mitt fra Tigerstaden. Til Geir og Marit: Jeg stod nok ikke akkurat rett under midten av bildet, derfor er det ikke helt rett og Eivind: Jeg må få lært meg dette med oppretting. Til Turid og Eivind: Tusen takk for supplerende opplysninger, og jeg skal prøve å være flinkere til å notere gatenr. nestegang. Denne gangen tok jeg bilder av så mange fasader at det var litt flaks at jeg i det hele tatt husket hvilken gate bygningen lå i :)
Anne Kari Berg K.

Utrolig flott bygård, og kjempefint utsnitt. Trodde først det var en av bygårdene til arkitekt von Hanno, som bl.a. står bak to flotte bygninger og en vakker bakgård i St. Olavs gate, sidegate til Ullevålsveien (anbefales sterkt!!! Kikk inn i gårdsrommene der).


Jeg synes ikke det er nødvendig med justering/oppretting. Men det er lett å lære, gå inn på filter/distortion/lens correction.


mvh Anne Kari

Avsluttet .

Nå mente jeg først og fremst nedre kant. Og slik jeg ser det.

Lens correction er jo et fint verktøy, men der får man ikke beskåret bildet.

Mvh. Eivind.
Jarle S.

Hei Ole-Kristian
Et meget fint arkitekturbilde med fine farger og godt utsnitt,men samtidig en utrolig kontrast mellom de forskjellige fargene,og en detaljrikdom som er helt fantastisk.
Spørs om jeg ikke skal se etter denne fasaden neste gang jeg skal til Oslo.Mvh Jarle
Solveig F. K.

Hei Ole-Kristian. Jeg liker veldig godt fasadebildet ditt og har sans for detaljene. Skarpt og fine farger. Morsomt med ansiktene som titter ned, syns forresten det midt på kan minne om en viss minister:) Utrolig hva en kan se hvis en løfter blikket.
mvh Solveig
Lene L.

Du er god på observasjon..Flott bygård du har dokumentert.Skarpt med mange detaljer,liker også utsnittet.

Lene
Gjermund H.

Hei Ole-Kristian

Vi er ikke flinke nok til å heve hodet og se på all den flotte arkitekturen som omgir oss. Her synes jeg du har truffet godt med utsnittet (v1 funker best for meg) Flotte linjer og buer, samt at den vakre blå himmelen gjengis i vinduene...

Gjermund
Avsluttet .

Pent observert og festet til brikken. Versj. 2 med den rundere formen i bunnen mot den rette formen på toppen liker jeg best. Blåfargen i vinduene står pent mot den røde mursteinen. Pen komp.
Ronny A.

Hei Ole-Kristian.
Flott arkitektur du viser oss her:-) Mange bare går forbi uten å se dette. Synes kanskje fargene i bilde var noe kraftig.
mvh Ronny
Ole-Kristian T.

Tusen takk for mange nye kommentarer, gøy at flere liker arkitekturen! Til Anne Kari: Takk for tipset om flere gårder i Oslo! Eivind: Jeg ser det med nedre kant, men jeg har ikke lært hvordan jeg endrer nedre kant uten å endre det øverst (går ut fra at det lar seg gjøre), oppe er det nemlig rett! Solveig: Er det Støre du tenker på? (syns det likna litt på han). Ronny: Fint du nevner det med fargene, jeg er nok litt fargeglad og trenger å begrense meg :)
Tone A.

Hei Ole-Kristian
Eit arkitekturbilde som ein kan studera lenge pga stor detaljrikdom og friske fargar.
Her likar eg best v1 som med si nederste linje med sitt mønster gjer at bildet får ei fin likevekt med linja øverst om det berre er kvadratiske former der. Avslutninga av bildet blir betre synes då eg med linja øverst som også går igjen nederst.
Dette kunne ein trudd var eit teater med sine skulpturar spesielt mennene øverst. Damene gjer mindre av seg men har med brysta sine og meir pynt under så dei dominerar om dei er i mindretal.
Elles er dette bølga partiet i midten nydeleg med sine ornamenter. Og her er faktisk 3 ulike søyler, og eg skulle ønska at du fekk med heile søyla i høgrekanten. Men då forsvinn noko av symmetrien, og eg les at du slit med oppretting av linjer og svara lærer også eg av.
Friske fargar og mursteinspartiet er ein stor kontrast til skulpturane og mønstera elles med sine lyse tonar.
Eit flott fanga bilde kor vindauga med dei lillatona vinduskarmane er dei største kontrastane.
Flott oppdaga motiv som er nøye komponert.
:) Tone
Tove H.

For en flott fasade - og så hyggelig at noen pusser opp og gjør så fint arbeide! Jeg liker de knalle fargene - praktfullt! Spennende med alle detaljenne - dette var virkelig severdig! Flott at du fant denne!
Hilsen Tove
Eli B.

Vakker fasade dette, nei, jeg har ikke lagt merke til den, men nå skal jeg se godt etter. Veldig bra utsnitt, hvor symmetrien spiller en stor rolle. Jeg liker dette bildet veldig godt.

mvh Eli
Odd E. k.

Hei Ole-Kristian!

En flott arkitektur du formidler her. Upåklagelig skarpt og i flotte klare farger. Nydelig fotovinkel der dybdeskarpheten er meget god. Komposisjonen er også meget bra, der du fint har en god balanse i bildet. Liker godt alle versjonene. Flott fanget i et fint utsnitt!

Ha en fin fotouke!

Mvh

Odd E.
Jon K. L.

Bevare meg vel. Utrolig at dette kan være i Oslo som man ellers får inntrykk av at er preget av forfall. Elegant fremførelse med nesten helt konsekvent symmetri.

Jon K.
Vegard L.

Meget bra presentert. Teknisk på topp.
Vegard
Ole-Kristian T.

Takk til alle for interessante og hyggelige kommentarer! Tone: Du er en mester i å få med deg detaljer i bilder, poenget med damene her var morsomt :)
Stig Børre E.

Fin symmetri og knalle kontraster - litt vel gilde farger etter min smak :-)

(Her har du gjort det eg etterlyser i landskapsbildene dine - konsentrert deg om detaljene og linjene).

StigB
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu