På vakt
Landet er stort, og de sørafrikanske veiene kan være lange og ensformige.
Men de er fulle av overraskelser.

Et av verdens vakreste dyr betrakter sine jaktmarker i det nydelige kveldslyset.
Og veien er ikke lenger lang. Den har sluttet å være ensformig!
Bildet inngår i albumet Dyrene i Afrika -
Har du først opplevd naturen i Afrika, vil du alltid lengte tilbake!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-02-05 00:01:07
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2008-02-05 15:10:19
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2008-02-07 01:37:19
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2008-02-07 01:54:12
    Versjon #5
Utstyr
  • 1 Ds Mk III
  • 70-200
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetFrihånd fra bil
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_300986} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (53)
anders s.
dette ble rett og slett et nydelig bilde
artig å se hvor god kamuflasje den har.
flott med den lille solstreifen som akkurat treffer øyet.
synes det meste stemte her
meget bra
mvh anders
Per Harald O.
Finfint lys i leopardbildet! Litt urolig bakgrunn. Forventer flere bilder snart!
Hilsen Per
Brita Helen E.
Hei!
Dette var flott!! Veldig stilig at lyset kun traff på så liten del av hodet. Likte den litt rotete bakgrunnen her... den er en del av miljøet rundt leoparden og bør være akkurat slik. Et flott eksponert bilde! Gleder meg til å se flere slike:)

Mvh Brita...
Robin J.
Vakkert,vakkert Kjell. Her har du behersket lyset på en fortreffelig måte etter mitt skjønn. Mvh RJ
PS: Gleder meg til vi møtes snart.
Ketil K.
Nydelig bilde av sky og vanskelig art. Jeg har noen leopardbilder, men der er det mest løvverk og da FORAN dyret...

Flott linjegjentagelse mellom nakke og hode i forhold til grenen. Og riktig fint innfallslys. Bildet blir noe mørkt på min skjerm, men til gjengjeld beholdes både detaljering og stemningen og følelsen av det siste kveldslyset.
Jan Inge K.
Synes du har taklet lysforholdene mesterlig og fått til et flott bilde av denne staskaren...
Avsluttet .
Herlig med lyset som treffer snuten og øyet. Så rett i øyet på den før jeg oppdaget resten av dyret. Liker at du ikke har falt for fristelsen å lysne hele bildet men har latt skygge være skygge. Superfint med greina som rammer inn dyret.

mvh
Stian K E
Helge .
Fantastisk bilde.
Lyset og fargene er perfekte med tanke på at opptaksforholdene ser ut til å være krevende. Det må være en opplevelse som slår det meste å få en slik mulighet.

Mvh
HelgeB
Rolf S.
Praktfullt i både form, linjer, farger og lys.
Kanskje kunne det vært en smule lysere - om dette ikke går ut over den fine stemningen som er i bildet.
Rolf
Rolv B.
Perfekt. Lyset når rett inn i øynene. Skal ikke klage på noe som helst, annet enn at du ikke er å treffe i frimerkebutikken til enhver tid, men du får være tilgitt for dette!
Mvh Rolv B
Per T.
Et fantastisk bilde! Jeg synes effekten av lyset er fasinerende. Ansiktet kommer frem fra mørket og understreker at dette er en jeger som fra sitt skul i høyden følger nøye med på sine omgivelser. Dette var helt topp! Mvh Per
Kjell Sigurd S.
Vellaget i krevende lys. Liker at hovedmotivet krever litt tid for å vinne gjennom. Meget fin komposisjon. Teknisk høyt nivå også.

Kjell S
Vegard L.
Fantastisk flott. God kamuflert denne karen. Lyset på hodet er prikken over i`en.
Vegard
Geir Arne M.

Fint og intenst bilde , men på min skjerm er det mange lyse felter i buskene til venstre som stjeler oppmerksomheten. Kunne godt ha vært lysere og strammere beskjæring.

Men rovdyr er vakre uansett.

mvh geir
Tor Olav O.
Liker dette. Godt innrammet, fint lys som treffer der det skal. mvh Tor Olav
Kjell G.
Takk alle sammen for hyggelige og interessante kommentarer!

Det jeg synes er mest spennende med bildet er det vakre kveldslyset som lurte seg gjennom løvverket og traff hodet så bra. Såvidt jeg husker, var det omtrent slik det så ut. Jeg valgte å holde bildet såpass mørkt for å få gjengitt denne effekten best mulig.

Beskjæringen er nøye valgt for å benytte trestammen og grenene som innramming.

mvh kjellg



Bjørn H.
Hei Kjell.

Et nydelig bilde på alle måter... Enig med de som syns det er en smule mørkt. Hadde prøvd å justere litt, og alikevel prøvd å beholde noe av den mystiske stemningen og det flott strølyset som treffer hodet. ( hvis det er mulig :)

Bjørn.

Stig B.
Et bilde som utnytter et streif av lys meget godt. Belysningen av øyepartiet gjør at dette viser godt den skjulte jeger som ligger godt kamuflert og speider etter muligheter til dagens middag. Gir dermed en historie for meg, og går ut over ren avbildning av en art.

Gjør ikke lysten på en framtidig safari mindre.

Mvh Stig
Monika Frisvold V.
Nydelig lys og mektig dyr...
Her ligger den gjemt og blikket følger jaktmarkene... på
bare noen sek..er den atter på jakt... vakkert...
Kan godt tenkte meg at dette er en stor opplevelse...
mvh monika
Stig Børre E.
Et unikt bilde av et flott dyr.
Det som gjør bildet ekstra spesielt er formen på grenen som gjentar formen på leoparden. Fint spisslys på snuten. Topp.

StigB
ingebjørg fyrileiv g.
Fabelaktige lysforhold som du har utnyttet på det beste. Hadde lyset gått mer over hodet, hadde ikke bildet uttrykt den samme spenningen som nå. Man kan nesten kalle det pirrende. Jeg liker også den avslappede posituren. Noen ganger kan det være greit med bil.. Når det gjelder utsnittet, var jeg først litt usikker på den uskarpe greine over hodet tok for mye oppmerksomhet. Nå er jeg usikker på grunn av at det er en fin ramme. Uansett meget bra.

vh ingebjørg
Kjell G.
Jeg la akkurat inn en v2. En god del lysere. Bakgrunnen er softet ned i tillegg. En evaluering av v1 versus v2 mottaes gjerne!

mvh kjellg
anders s.
versjon2 er nok den mest rette,men jeg liker stemninga bedre i versjon1.
mvh anders
Carsten A.
Dyret er flott, og illustrerer fint at denne katten oppholder seg mye i trær.

Ren billedmessig syns jeg nok dessverre at den relativt sett lyse trestammen og særlig bakgrunnen (lysflekker gjennom løvverk) blir kraftige oppmerksomhetstyver. Sagt mao., det positive rom (leoparden som bildets hovedelement) kjemper om oppmerksomhet med det negative rom (hovedelementets omgivelser). Dette er likevel noe mer hensiktsmessig løst i V2, hvor nivået er bedre tilpasset enn i V1. For meg ville bildet vunnet på endel beskjæring ovenfra og inn fra høyre.

Bildets karakter er slik at det uansett bør betraktes med helt mørke omgivelser.

MVH CA
Tove H.
Det jeg falt for ved dette bildet, er at leoparden ser ut som en forlengelse av greinen - flott komponert! Den har også de samme fargenyansene - en perfekt kamuflasjedrakt. Liker også lysglimtet på ansiktet. Synd det er så urolig bak den, men synes egentlig ikke det er en stor sak. Liker best v1 - etter min mening et fantastisk bilde!
Hilsen Tove
Stig B.
Jeg likte faktisk fortsatt best #1, det ga for meg en bedre historie, med denne vakre katten som bare så vidt viser på grunn av lysstreifet. Historien i #2 blir noe helt annet, der skal en art presenteres og da må oppmerksomhetstyvene ''straffes''.

Mvh Stig
Ole Birger S.
Spennende bilde av pusen. Versjon 2 tar seg best ut på min skjerm, selv om miljøet stjeler mere oppmerksomhet på denne versjon sammenlignet ved versjon 1. Men, hadde ikke din 400mm DO vært et egnet verktøy på denne kjøreturen?? mvh obs
Odd Tore S.
Et bilde hvor thumbnailen nærmest har avvisningseffekt: Bare mørkt grums å se.
v2 gjør at jeg får taket på dette, og da kanskje er moden for v1.
Hovedsaken for meg blir hvor godt dette dyret blir kamuflert i lyset gjennom bladverket, og da blir omgivelser og miljø minst like viktige som et best mulig bilde av selve dyret. Lyset på hodet holder lenge for meg.
Hvis jeg later som om jeg er fargeblind, og de fleste dyr er vel det, og ser på bildet i gråtoner, blir kamuflasjeeffekten enda tydeligere.
Odd Tore
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

Etter forslag fra Carsten har jeg beskåret bildet mer og lagt ut versjon 3. Noen omkringliggende elementer er softet litt mer og mørknet.

Løvverket er det lite å få gjort med. Bedre å ha det bak motivet enn foran, Som Ketil er inne på.

Odd Tore har et veldig godt poeng:
>>> ''Et bilde hvor thumbnailen nærmest har avvisningseffekt: Bare mørkt grums å se.''

Ønsket er jo at flest mulig skal se på bildet. Det er veldig lett å undervurdere thumbnailens tiltrekningskraft når et bilde skal legges ut.

Jeg har laget 3 varianter av bildet. Men jeg har absolutt mest sans for ett av dem.


mvh kjellg

anders s.
holder fortsatt en knapp på versjon1:-)
mvh anders
Stig B.
#3 er et godt portrett, med fine farger og ''rolig'' bakgrunn (nokså likt oppsett av blader og lys), og med flott visning av katten.

Jeg liker imidlertid fortsatt best #1, for den er i mine øyne den eneste som forteller meg en historie.

Mvh Stig
Kjartan T.
Har kikket inn på dette bildet flere ganger, men hver gang har jeg kommet til at det egentlig ikke er et bilde som jeg faller for. CA er inne på noe av årsaken, men mitt største ankepunkt er at jeg egentlig går glipp av det øyet som jeg har så lyst til å få se inne i alle disse blader, greiner og lyspunkter.

Det finnes jo så mange bilder av dette dyret (den er helt sikkert mer fotografert enn havørna:), og de leopardfoto som jeg har som referanser i hodet er nok fylt med et slikt lys som treffer øyet bedre enn dette, med bedre blikkontakt. For meg er bildet av leoparden bare nesten, men versjon 2 viser i hvertfall dyret bedre inne i treverk og greiner - så jeg liker den best.
Per Einar G.
Verjon 1 er min favoritt.

Er enige med de som nevner komp og kamuflasje effekten med treet som følger dyrets anatomi om jeg kan si det på den måten. Hever bildet mange hakk!

Per E.
Rolf S.
Så fikk jeg det litt lysere, men kanskje ble ditt litt i meste laget ? En mellomting mellom v1 og v2 tror jeg hadde vært det riktige. ( På min skjerm )
Komposisjonen synes jeg er best uten beskjæringen i v3.
Rolf
Espen A. I.
Nydelig kattepus, godt fanget, v2 er helt klart en stor forbedring, men under vanskelige vilkår dog synes jeg du har gjort en god jobb.

mvh Espen
Tor Eirik P.
Hei!

Aldeles nydelig bilde! Likte godt måten pus stirrer utover jaktmarkene sine på, så for meg gjør det ikke noe om det mangler litt blikkontakt!

Jeg synes absolutt at v1 fortsatt er den klart beste. Skulle jeg forbedret den ville jeg croppet noenlunde slik du har gjort i v3, men ellers latt resten være!

Tor Eirik
Kjell G.
Det har vært interessant å lese kommentarene til disse bildene. Ikke minst fordi det er så mange oppegående fotografer som har uttalt seg!

Jeg forsøkte litt av hvert av beskjæringer/justeringer før jeg la bildet ut. Valget falt på v1. Det er klart jeg gjerne hadde hatt en spennende, nøytral bakgrunn, men trær er sjelden sånn.

Det har gledet meg å se at så mange falt for v1, som jeg også ville ha valgt på grunn av den helt spesielle stemningen.


mvh kjellg
Gro K.
Helt nydelig, Kjell.
Det er sagt så mye for og i mot, og de fleste har gode poeng. Selv er jeg tilhenger av v.1, kanskje med en ANELSE lysning (som Rolf sier, en mellomting mellom v.1 og v.2 ), og en størst mulig diffusering av bakgrunnen.

Synes at bildet blir mindre interessant uten den innrammende grenen. MEN, derimot tror jeg det vil vinne på en liten beskjæring inn fra høyre. Den solbelyste greinen som går skrått oppover, og fortsettelsen av denne nedover tar mere oppmerksomhet enn du tror. Leoparden blir fortsatt ikke midtstilt, så det gjør ingen skade i så måte å fjerne denne delen av bildet.

Men min mening er bare en av mange. Til syvende og sist er det ditt eget billedsyn og valg som bør telle for deg, selv om andres meninger ofte kan være en øyeåpner.

Vennlig hilsen Gro.
Kjetil S.
Hei

Herlig stemningsbilde dette. Definitivt V1 for meg som gir mest naturlig belysning.

mvh Kjetil
Kjell G.
Inspirert av de siste kommentarene (takk til Gro og Kjetil), måtte jeg lage et par forsøk til: Endelig versjon I og Endelig versjon II.

Det klødde sånn i fingrene. Jeg skal førsøke å la være å legge ut endelig versjon III og IV.

:-)

mvh kjellg
Tor Eirik P.
Nå har jeg sett på bildet på to forskjellige skjermer, og det er nok fremdeles v1 som er min favoritt! (med v5 som en god nr 2) Synes lys og farger fungerer best i v1, samt at jeg likte dybdeskarpheten som gir et fint ''leopardmiljø''
Men v5 er også veldig flott, og den diffuse bakgrunnen fremhever den flotte katten på en fin måte. Savner litt av den fine varmen i fargene som er i v1 her.

Tor E
Tom E.
Hei!
Først og fremst så er leoparden et flott dyr,foreviget her i en avslappet stilling,samtidig som den er på vakt.Tøft å være rovdyr i Afrika.Liker i grunn best versjon 1,den betraktes dog best i mørke omgivelser.Pluss for både nye versjoner og tittel :-)
mvh Tom
Kjell G.
Takk for nye kommentarer!

Det er mulig bildets totale inntrykk ble i mørkeste laget, men jeg kom til at dét måtte til for å bære bildets stemning.

Riktig lærerik og interessant var denne øvelsen, med alle de vettuge kommentarene som fulgte!

mvh kjellg
Inger-Lise S.
Hei Kjell! Her har du en flott fangst! For et motiv! Meget bra komposisjon.
Jeg liker best v#2 , der syns jeg ikke den hvite flekken i øyet sjenerer, men her er flere gode versjoner. Fin stemning. Skarpt og fint med godt lys.
Jeg har lest masse om Afrika, men aldri vært der. Så jeg er glad du deler dine opplevelser med oss! Flott!
Dyktig jobbet.

Inger-Lise
Per Harald O.
Den endelige versjonen ble bedre;)
Odd E. k.
Hei Kjell!

Et meget flott bilde av leoparden som ligger i skyggen. Upåklagelig skarpt og i flotte farger, der det fine sollyset fremmer godt dyrets vaktsomme oppsyn. Flott positur der den ligger godt plassert i treet og med et vaktsomt blikk. Den ligger fint i skyggen der de vage tegningene kommer fint frem og går i ett med omgivelsene. Miljøet rundt er frodigt og passer fint inn sammen med de flotte fargene som kattedyret innehar. Meget flott fanget og formidlet Kjell.

Anbefales!

Mvh

Odd E.
Kjell G.
Tusen takk for nye kommentarer og takk for ny anbefaling. :-)

Det var moro å prøve ut så mye forskjellig av varianter og samtidig få så mange konstruktive tilbakespill!

mvh kjellg
Jan-Eilert P.
Hei Kjell.

Skikkelig flott bilde av leopard. Jeg har sett på det tidligere, men har latt det modnet litt. Av versjonene som ligger ute nå er en mellomting av v1 og v2 det jeg hadde gått for. Jeg hadde nok ikke duset bakgrunnen. Syns i grunn leoparden kommer godt med uansett. Lysinfallet på ansiktet er svært flott. Jeg hadde valgt å lysnet skyggedetaljene noe- opp mot v2 og da sitter du med et svært flott bilde.

Komposisjonsmessig ser jeg av alternativene at du har vært inne på noen ulike utsnitt og jeg hadde uten tvil godt for v1- utsnittet.

Rent personlig har jeg ikke noe forhold til slike eksotiske dyr annet enn jeg har vært gjennom mine drømmer om Afrika og Serengetti- nasjonalpark. Jeg har ikke noe kunnskap å bidra med.

Uansett er det som vanlig flott representert.

Jeg har ikke tatt meg bryet med å lese gjennom tidligere kritikker denne gangen.

Jan-Eilert
Bergliot E.
Hei Kjell,
Dette var bare helt herlig å se på. Lyssettingen som får fram ansiktet til dyret er veldig bra. Miljøet rundt, fargene, skarpheten og det at et sånt dyr er en sjeldenhet å se gjør at bildet falt ekstra godt i smak. Jeg ble ikke enig med meg selv hvilke versjon jeg likte best, så jeg forholdt meg til v1 som jeg syns var bra.

Godt presentert!

Bergliot:)
Rune L.
Abolutt et drømmemotiv. Et stort kattedyr som ligger rolig i oppe i et tre. Siden du tydeligvis stod på et lavere nivå, hadde det vært utrolig spennende med en variant der dens blikket hadde vært rettet rett mot kameraet.

Synes alternativt at trestammen og muligen toppen av bildet kan være med, men at kuttingen i venstre kant som på v3 må til.

Mvh
Rune
Kjell Ivar Ø.
Mange versjoner Kjell havner til slutt på V1. Meget flott av den sky
Leoparden.
Vh Kjell Ivar
Kjell G.
Takk for nye kommentarer.
Det gleder meg å høre at mange faller for v1!

mvh kjellg
Sverre H.
Hei Kjell,

Jeg har sett på dette bildet mange ganger. Og V1 er helt klart min favoritt. Jeg har værken sett, eller har noen greie på Leopard. Men i min fantasi er det slik jeg har sett det for meg. Gjemt i skyggen ligger den og speider og følger med, rolig og uforstyrret.

Jeg synes det er bra at du ikke har blikk kontakt med dyret. Dette gir bildet inntrykk av at betrakteren kommer innpå uten at dyret forstyrres. Det hviler en ro i bildet som jeg liker. Og det lille lyset som er på hode er akkurat nok, og øye kommer jo tydelig frem. Jeg synes du har gjort en strålende jobb! Liker også hvordan treet krummer seg rundt dyret og beskytter for sol og innsyn.

V1 uten flekken i ø.v. hjørne hadde vært flott. Ser at du rettet dette i V5, men liker bedre romfølelsen i V1.

Takk for opplevelsen!

Sverre.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu