Gaupe i det fri
Jeg er klar over at dette nok ikke holder for de som dyrker de bildemessig gode naturbildene, men jeg er veldig godt fornøyd med å ha fått bilde av ei vill gaupe. Svært få naturfotografer har klart det! Og ja, naturfoto er også jakt på arter.

Bakgrunn: Søndag kveld ringte Jon Håvard Vold meg fra Overhalla. Et rådyr lå revet i veikanten og en gaupefamilie var nede å spiste i mørket. Jeg kjørte opp og fikk være med å oppleve gaupa på nært hold. Dette bildet ble tatt i lyset fra en liten lyskaster og med kameraet stilt inn på 3200 iso. Fikk også en del bilder på mandag morgen.

Takk til Jon Håvard og takk til den herlige naturen i Namdalen som byr på slike opplevelser. Håper folk setter pris på å se gaupa slik, legg merke til kroppen som er ekstremt slank og spenstig i forhold til de gaupene som vasser rundt i innhegninger.
Bildet inngår i albumet - Norske dyr - - Bilder av dyr som finnes i mitt nærområde i Namdalen.

De fleste av dyrebildene er da også tatt i naturen rundt meg her jeg bor.
Utstyr
  • Nikon D300
  • Nikon 300 mm, f2.8
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_298890} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Vegard L.
Gratulere med gaupe-bilde. Dette er det nok ikke mange som har fått til. Det bildemessige er ikke så dårlig heller. :-)
Vegard
Tom Just O.
Skikkelig bra! Bra å kunne beholde roen og fatningen i en slik situasjon.
Terje S.
Gratulere så meget Kjartan. Misunner deg virkelig opplevelsen.


Terje
Monika Frisvold V.
Så flott opplevelse..... Jeg har selv opplevd gaupe ...
flott dyr..selv om den ødelegger Rådyrbestanden....
Synes bildet ditt er meget bra..med tanke på iso og lys...
mvh monika
anders s.
for en flott opplevelse dette her må ha vert.
er ikke mange som har fått bilde av denne sky krabaten
kjenner noen få jegere som har bilder av gaupa,men kvaliten er mildt sagt ræva:-)
her derimot har du fått et skarpt bilde på relativt kort hold antar jeg.?
får inntrykk av at denne gaupa var brukbart tillitsfull,eller tar jeg feil?
bildekvaliten her holder i bøtter og lass for meg.
mvh anders
Morten W.
Og nå begynner jakta på dyrene! Helt for jævlig!
Rolf S.
Sjeldent bilde av vill gaupe, og jeg syns kvaliteten er bra utfra rådende forhold.
Du her heldig som har opplevd dette og i tilegg fått bilder av den, gratulasjon og anbefaling fra meg.
Mvh Rolf
ketil o.
Hei!
Opplevelsen av å se en vill gaupe presenterer du på en utmerket måte her:)
Hva det tekniske angår er dette slettes ikke verst om en tar forholdene i betraktning. Er en glede å få se bilder av ville rovdyr:)
Mvh:
ketil
Knut Børge S.
Hei Kjartan!

Helt fantastisk opplevelse, gratulerer så mye, kjempekjekt! Bildet er av meget brukbar kvalitet, supert!

mvh KBS
Aleksander M.
Hei Kjartan!
Jeg har sett et veldig godt bilde av en vill gaupe. Dette er faktisk blandt de beste. Ofte ser man bare litt av gaupa bak trær, busker o.l. eller så er bildene tatt i mørket (som her). Jeg synes imidlertid du løser dette på en utmerket måte og har fått et meget bra bilde ut fra rådende forhold. Dette er etter min mening et kjempebilde, til tross for at selve bildet ikke holder super kvalitet. Jeg har sett gaupespor i nærheten av her jeg bor to ganger, men aldri gaupa (kanskje ikke så rart). Jeg er egentlig litt uenig i at gaupa ødelegger rådyrbestanden, men vil ikke starte en debatt rundt dette nå. En stor gratulasjon vanker fra meg!!

Mvh Aleksander
Anita H. E.
Gratulerer med Gaupebilde. Misunner deg virkelig opplevelsen. Fotograf messig er jeg selv amatør, men jeg synes dette bildet er bra. Liker å se dyr i deres naturlige omgivelser og i naturlige farger.
Jeg har heller ikke tenkt å starte noen debatt, men er sterkt for et biologisk mangfold = ja til rovdyr.
ingebjørg fyrileiv g.
Ja, denne var du heldig med, Kjartan. Det må ha vært en meget god opplevelse, og jeg synes at resultatet ble bra. Jeg ville ha vurdert et kutt i bunnen, men det har du sikkert tenkt gjennom selv også.. Herlig blikk og gode farger.

vh ingbebjørg
Jon K. L.
Virkelig storslagent - her har du vært heldig. Gaupa er jo ekstremt sky. At du attpå til har fått den til å se på deg med et blikk som ikke ser helt snilt ut, gir bildet en nerve og til noe svært severdig. Gratulerer :)

Jon K.
Robin J.
Gratulerer Kjartan med gaupa. Fantastisk bra dette. Anbefales.Mvh RJ
Kjartan T.
Takk for tilbakemeldinger på bildet. Morsomt at fotografer her gleder seg med meg i denne opplevelsen. Håper dere alle får en sjanse til å oppleve dette rovdyret en gang i fremtiden. Jeg er glad for at vi har bestemt oss for å ha levedyktige bestander av alle de rovdyrene som hører til i vår natur, men samtidig ser jeg problemene som dette fører med seg rundt om i bygdene.

Vi må vel alle være så ærlige at vi kan si at problematikken rundt beitedyr og rovdyr ikke har noen enkel løsning. Å utrydde de store rovdyrene er det bare ekstremistene som ønsker, å fjerne sau, husdyr og all beiterett hører også til i den båsen. Det er sørgelig at vi mennesker har så lett for å se alt i svart/hvitt når livet egentlig har så mange millioner gråtoner og fargenyanser:)
Odd E. k.
Hei i natten Kjartan!

Vi er nok dagdyr vi mennesker, derfor ingen gaupebilder å se her inne på dotten. Nydelig bilde av det skye og vare kattedyret.Ser nok at hun har oppdaget deg lenge før du fikk henne i søkeren. Må være litt av en opplevelse og spenning å kunne se om den er festet til brikken. Nydelig gaupe i godt hold, der jeg får håpe at jakten på den usikre gaupebestanden opphører. Et bilde å være stolt av Kjartan.

Mvh

Odd E.
Per Harald O.
En mektig opplevelse!
Venter på neste: Gaupe tar ørn i solnegang!
Ole Birger S.
Et flott bilde, dette likte jeg meget godt. mvh obs
Ole Martin D.
Den rekker MEGET GODT!! Bastard!! Dessverre er det 2 timer til Jon Håvard( elgmannen) og som de fleste vet så er ingen av Kjartans bilder blitt til pga han er heldig. kontaktnett, er ute,drar når noen ringer og er kanonflink!!! Du må vise det andre også!!! Monica: Rådyr er det nok av og da er det greit at Gaupa holder bestanden nede, gaupa er ikke så dum at den utrydder det den lever av, bare vi gjør det!!
Morten: Skal jeg ordne innpass for deg i et jaktlag? 7.62 med kikkertsikte.
Gratulerer Kjartan!!
Stig B.
Gratulerer med både opplevelse og resultat. Å samle arter er et prosjekt i seg selv, og når slike ekslusive arter opptrer så er det viktig å få festet dem på noe mindre flyktig enn netthinna. Her har du utnyttet mulighetene meget godt og fått et godt resultat. Som Ole Martin sier så er dette et resultat av ditt fine nettverk og din håndverksmessige dyktighet.

Mvh Stig
Jan Inge K.
Gratulerer! Resultatet er da bra ut fra de beskrevne forhold?! Å treffe en av de fire store ute i norsk natur er alltid en stor opplevelse, og det er da litt artig innimellom å se et rovdyrbilde som IKKE er tatt ved det tjernet borti Finland som vi har sett så mange ganger...
Svein B.
Dette er godsaker Kjartan!! Virkelig artig å se ett såpass godt bilde av vårt utrolige kattedyr. Jeg har selv tre nære opplevelser med vill gaupe i norsk natur, det var under de (i mine øyne) gode årene midt på 90-tallet- men det var før kameraet var blitt mitt jaktredskap. Og de opplevelsene- spesielt den siste med ei gaupe som kom ruslende på 12-15m avstand mot meg på høylys dag- det er opplevelser som sitter godt i minnet. Hvor mange ganger har ikke disse opplevelsene kvernet i bakhodet mens jeg har vært ute på post med teleobjektivet.

Bildet er godt, nattestemninga med det relativt svake lyset fra lyskasteren gir ett litt direkte- men likevel jevnt og ikke for hardt lys. Ikke heeelt ulikt min første gaupeopplevelse som var en klar fullmånenatt i februar. Ingenting å si på det tekniske, og komposisjonsmessig har du gjort mye ut av en slik situasjon synes jeg. Godt å se ett slik bilde!!

Som ett lite hjertesukk kan jeg bare konstatere at myndighetene har bestemt att et dalføre som Gudbrandsdalen IKKE skal inneholde ynglende dyr / familier- og uten de blir det også bare enkelte streifende hanner. Og minimale sjanser for å oppleve dette dyret igjen i nærområdene. Så når etterjulsvinteren i år viste flere gaupespor enn på lenge her var det med en visshet om at jaktlagene mobiliseres for knallhard jakt på dette fantastiske dyret- igjen. Gratulerer så mye med en flott naturopplevelse og ett godt bilde- flott å oppleve slik Kjartan!!

Mvh
Svein B
Linda G.
Hei Kjartan! Ønskedrøm å oppleve Gaupa i det ville ja... Dette bildet viser jo akkurat hvordan det var å få se den i det lyset...Supert!!! Hilsen Linda
Nils B.
Dette var lørdagsgodteri på en torsdag.
Unner deg virkelig denne opplevelsen og jeg er glad for at du deler den med oss andre.
At det tekniske er slik det fremgår her plager ikke meg og heller ikke andre registrerer jeg. Klart det hadde vær gøy om bildet var .........., men opplevelsen og dokumentasjonen er helt topp.

mvh Nils
Kjartan T.
Takk til alle dere som kommenterer bildet. Virkelig hyggelig å lese.

Jeg skal prøve å få ut et par av de andre bildene av gaupa om noen dager Ole Martin, men ser frem til å komme meg til Flatanger til uka. Kanskje blir det som Per Harald Olsen skriver, gaupe tar ørn i solnedgang. Alt er mulig når man er ute:)

Takker også spesielt for en lang kommentar med mye gaupeinfo fra Svein Bekkum. Det er ikke dårlig å ha sett dette dyret tre ganger. Du har mange gode bilder lagret. Det er som oftes der de er best!
Avsluttet .
Oi, nå ble nok mange misunnelige.
Flott bilde av et elegant dyr.
Mvh
Eva
Fredrik S.
Syntes dette vart kjempeflott, forholda tatt i betraktning.
Dette er tross alt ei vill gaupe.

Gratulerer! Eit spennande bilde, og ein flott art å få festa til brikka!
Synd vi skal ha så få gauper i Norge..den årlige kvotejakta er ei skam med ein så liten bestand..

Mvh Fredrik S
Jan-Eilert P.
Ja, det må jeg si! Skikkelig artig å se bilde av gaupa.

Gratulere!

Jan-Eilert

Bergliot E.
Hei,
Utrolig hvor nært du klarer å komme de sky dyra med kamera ditt. Godt jobbet.
Flott bilde av det store kattedyret. Lyset i bildet passet godt inn til det lure blikket på dyret. Noen påstår at vi har gauper her på øya dær jeg bor, men jeg har aldri sett hverken dyr eller spor. Tror det må være en stor huskatt de har sett istedet.
Veldig bra bilde.

Bergliot:)
Kjartan T.
Takk for nye kommentarer på dette bildet av gaupa. Hyggelig å få slike tilbakemeldinger på bildet.

Bergliot: Gaupesporene burde være enkel å skille ut når snøen legger seg. De er veldig mye større enn huskattens:)
Kjetil S.
Helt rå naturopplevelse og dokumentasjon. En opplevelse jeg misunner deg dette.

mvh Kjetil
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu