Isføtter
Nyttårsaften i Asdøljuvet:
Knallblå himmel, ingen sol og skikkelig hustrig.
Til å være vinter er det fortsatt ganske stor vannføring, men vannet tar seg likevel tid til noen små kunstneriske friheter der det haster nedover.
Bildet inngår i albumet Asdøljuvet - Asdøljuvet er en canyon som skjærer seg inn i Vestmarka fra vest til øst.
Opptil 125 m høye stupbratte sider gjør at selv midtsommertid er det lite sol i juvbunnen.
Gjennom juvet strømmer Asdøla i en rekke fosser og stryk. Stort sett er den rimelig vadbar, men i flomtider fyller den opp hele juvbunnen og gjør det umulig å ta seg fram der uten tau.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-01-02 20:01:05
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger752
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_295009} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (48)
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Odd Tore. Dette liker jeg, og fascineres jeg over. Jeg synes motivet er svært vakkert, og du framstiller det ganske bra. Den kalde blåtonen passer godt, og jeg liker nyansene i både isen og vannet. -Fin bevegelse/lukkertid der forresten. Det eneste jeg er litt usikker på, er utsnittet. Hadde det passet bedre med en panorama? Jeg føler at forgrunnen tar mye oppmerksomhet med den ''innstikkeren''. Alt i alt faller bildet veldig i smak.

vh ingebjørg
Erik J.
Jeg fikk isbitmaskin til jul, men jeg likte denne bedre! Fin og dekorativ dokumentasjon av finurlige naturmekanismer!
Ivar B.
Dette ble meget bra Odd Tore. Kurvene og svingen i isen gir dybde og liv i bildeflaten. Isføttene er lekre vinterlige detaljer. Asdøljuvet er en liten naturperle. Lenge siden jeg har vært der nå, på tide igjen snart kanskje. Godt! Mvh Ivar.
Monika Frisvold V.
Dette synes jeg ble meget flott...nydelig blåtoner og fine istapper...
meget god komp....
Lekkert!
mvh monika
Tore V.
Dette likte jeg også godt, fine formasjoner og kaldt lys
Avsluttet .
Et nydelig bilde! Jeg liker spesielt overgangen fra den lyse blåtonen til den dyp blå/ svarte. Isskulpturene fanger opp disse tonene og viser naturens fargespill på en utmerket måte.
Lars-Anders M.
Meget bra dette. Morro att du liker dette sted. Jeg pleier selv dra dit ett par ganger hvert år. Men ikke på vintern. Sist var jeg de 01 11 07.
Dette er du en mester på.
Tove H.
Flott komponert med nydelige blåtoner og ''isføtter''. Nydelig!
Hilsen Tove
Jan O Ø.
Hei.
Nydelig bilde.
Isføttene, som du kaller dem, danner en fin linje i bildet. Liker også den ''isblå'' fargen. Eneste jeg kanskje ikke liker så godt er nedre høyre del av bildet. Her tror jeg det med hell kunne vært tatt bort en del, helt frem til klokkene som stikker seg litt inn i bildet. Men for all del, et godt bilde.
Mvh Jan O.
Odd Tore S.
Blått kan være en forførerisk farge. Her er det et naturlig og meget kraftig blåstikk som ligger til grunn.
For å balansere litt og kanskje legge større vekt på linjer og komp, har jeg også lagt ut en s/h-versjon.
Odd Tore
Henriette E.
Nydelig bilde!
Likte forøvrig både det i svart hvitt og i blåtoner like godt.
Her hadde det blitt vanskelig å velge.
Utrolig fine former i is(kulene)piggene :-)

Og her er skarpheten på plass, ja :-)
Se og lær, Henriette, hehe:-)

-Henriette-
Marcus B.
Vacker bild, harmoni och fina färger. Verkligen bra!

Mvh
/Marcus
Svend Wiig L.
Hei Odd Tore!

Svært severdig dette med de spesielle istappene og den diagonale linjen det gir med riktig komp.
Blåstikk, ja men som er riktig i eksponeringsøyeblikket!
Likevel går jeg for svart/hvitt versjonen!

Asdøljuvet har jeg kjørt forbi mange ganger og tenkt ''tanken''!
En naturpærle av et sted!

Mvh Svend
Avsluttet .
Dette var stilig. Fint utsnitt, god skarphet og eksponering. Liker den i blått best. Flott!

TaS

Bente K.
Ved å lene seg litt tilbake dannes det en spennende 3D effekt i dette islandskapet. Bra!

Dette må være i blått.......

Hilsen Bente
Kjell Ivar Ø.
Flott komponert en kameravinkel som får frem føttene på
en god måte. Derav en god tittel på bilde. Mange isbilder i
desse dager men dette likte jeg veldig gått.
vh Kjell Ivar
Kjell Sigurd S.
Flott detalj. Liker blåtonene veldig godt. Umiddelbart tenkte jeg på knutene på bestemors kniplings(?)duk... :-) Ideelt sett skulle jeg gjerne sett de nærmeste kulene innenfor dof. Flott utsnitt med fine myke linjer. Joda, dette falt i smak her.

Kjell S
Stine J.
Nydelige blåtoner og skarpe, fine istapper. Fint hvis du flipper det vertikalt også. :)

mvh Stine
Avsluttet .
Super komposisjon med en diagonal av fantastisk flotte isfromasjoner! Klarer ikke å bestemme meg for blått eller s/h, begge fungerer på hver sin måte...
Underfundig hvordan denne naturen oppfører seg og hva den kan skape av bare litt vann og temperatursvingninger... Herlig! :)

Erik
Stig Børre E.
Lekkert. Isformasjoner som dette har jeg ikke sett før.
Komposisjon og toner er topp.

StigB
Anders M.
Mesterlig utsnitt av norske vinterperler.
Bra komp og blåfargen står godt til motivet, men synes ikke s/h versjonen trakk ned opplevelsen. Snarere tvert imot.
Godt foto.
Mvh_AM_
Odd Eirik S.
Får litt assosiasjoner til en rolig vals. Små isføtter som danser så rolig avsted. At det går over i lett breakdans nede til høyre kan jeg leve med. Flotte behagelige blåtoner og fint sløret vann. Har vel aldri sett dette fenomenet fanget så fortreffelig i et bilde som det du presenterer her.

mvh
Odd Eirik
Odd Eirik S.
Ble ikke klar over s/h versjonen før nå. Begynte på kommentaren din men så tok jeg meg en tur i lysløypa før jeg gjorde den ferdig. I mellomtiden har det kommet en s/h versjon. Vanskelig å velge, men tror nok jeg holder meg til fargevarianten siden jeg allerede har blitt fortrolig med den. Hadde det kun eksistert en s/h versjon, så tviler jeg på om det hadde endret mitt syn på noe. For is og vann er jo ganske så fargeløst om ikke det rette lyset er der.

mvh
Odd Eirik
Christer Hoel O.
Flott motiv og godt fanget. Har selv holdt på med vann- og ismotiver i det siste, men med mindre vellykket resultat enn dette.
Skulle jeg pirke på noe, må det være noe manglende dybdeskarphet på den nærmeste isdråpen, men det var kanskje ikke mulig i dette tilfellet.
Bra!

Mvh Christer
Odd Tore S.
Takk for mange hyggelige tilbakemeldinger og for anbefalinger fra Roger og Henriette!
For å ta innvendingen om litt uskarphet i nedre høyre hjørne først:
Brennvidde var 200 mm og blender f/16, lukkertid 1 sek. Da er vel grensen for begynnende diffraksjon allerede passert, uten at dette er synlig her. Hjørneuskarphet kunne også vært mulig med dette objektivet.
Forklaringen er nok likevel at dette er et utsnitt på ca 3/4 av et større bilde. Når man ser på hele originalopptaket ligger det skarpeste område i en avstand på ca 1/3 av det avstandsområdet som dekkes av bildeflaten. Skarpheten avtar jevnt i begge retninger fra dette, og både de nærmeste og fjerneste områdene er omtrent like uskarpe. Graden av uskarphet klarte jeg ikke å bedømme skikkelig på stedet, ellers kunne jeg blendet ned til f/22 og heller tatt med litt mer diffraksjon på kjøpet.
Det beste hadde naturligvis vært å se riktig utsnitt med en gang, og så fokusert deretter (og skiftet objektiv).
Så jeg er enig i innvendingen. '
Håper at den ikke forstyrrer for meget, for akkurat den lille svingen i nedre høyre hjørne ville jeg ha med. Jeg forsøkte også med andre kamerastandpunkt, men det ble enten for lang avstand eller for risikabelt med kamera og fotograf på blank elveis.
Jeg lurer på om LCDen på D300 er så bra at man kunne sett uskarpheten på den? På D200 gikk det ikke, hverken i søker eller på LCD, men det var ganske mørkt der nede! Akkurat det å bedømme skarphet sliter jeg litt med også med D200, særlig når det er mørkt.
Odd Tore
Christer Hoel O.
Enig i at den lille svingen nede er viktig å ha med. Regnet med at du hadde nådd grensen for forsvarlig nedblending. Det er ikke all verdens dybdeskarphet man oppnår med 200 mm i nærområdet.
Uansett, et flott bilde.

Mvh Christer
Steinulf L.
Meget vellaget. En type uskarphet jeg tviler på at selv D300 er istand til å vise på skjermen.
Torild H.
(Har her ingen meining om skarphet og kameraytelse, bruker sjølv kamera med skaprhetsplan: sånn ca. i midten, og skarpt, viss eg er heldig, eller uheldig, etter korleis ein ser det)

...men mesterlig utsnitt av denne ovehengande isen, anten tappane minner om føter, nuppereller eller... toner på ei fin rekke, som vatnet på ein eller annan måte har dansa til på det viset. Svingen der nede. som du og nevner, tykkjer eg absolutt må vera med, og viktig er og det lilte ''neset'' som stikk ut nede til høyre. Fråvær av den, så hadde vannpartiet til venstre kanskje vorte i overkant stort?
Er ikkje av type som lar meg bedåra av blått, men lar heller det svart/kvite få gå under skinnet, så takk for V2!

Torild
anders s.
dette ble bare et herlig bilde odd
likte godt begge versjonene,men holder en knapp på versjon2
meget bra
mvh anders
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarene til isføttene, isklokkene eller hva man nå skal kalle disse små underverkene som oppstår når det er kaldt nok, vannstanden for rennende vann avtar så det danner seg små istapper, og den så holder seg nesten konstant så tappene legger på seg i bredden.
Jeg har sjekket skarpheten i området som tilsvarer nedre høyre hjørne på de andre opptakene jeg har, deriblant ett som bare dekker det samme området som dette bildet (sånn omtrent), men er tatt mer ovenfra. Skarpheten på det er omtrent lik dette, dvs ikke synlig skarpere som jeg ventet meg.
Jeg lurer på om vi kanskje blir lurt av den matte isen som isføttene henger på der, fordi den er matt inni, men blank utenpå, og kan se ut som om den er mindre skarp enn den er. Lysspillet i isføttene under den er også mindre funklende enn for de andre føttene.
Ikke ment som noen bortforklaring, for dette er nok den minst skarpe delen av bildet, men det kan synes som om den er mindre uskarp enn man vil tro. Kanskje.
Odd Tore
Eli B.
En kommentar til, dette synes jeg virkelig var flott! Og jeg velger meg farge versjonen.

mvh Eli
Asbjørn M.
I all sin enkelhet syns jeg dette var bra greier.
Utsnitt og blåfargen fra det dype blå til det lyse er delikat.
Det vesle uskarpe isflaket nede til høyre irriterer litt.

Asbjørn
Nils G.
Versjon 1 for meg. Uten den kalde blå fargen forsvinner mye av fortellingen.
Slike føtter er slett ikke lette å ta bilde av for de synes ofte bare gjennom hull i isen med masse forstyrrende elementer. Dette har du fått til bra. Liker spesielt de mørke flekkene der føttene er festet til ''iskroppen''.

Nils
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette var veldig dekorativt,
eg liker utsnittet du har valgt, og bildet er veldig bra eksponert.
Liker det best i blåtoner.

Mvh Inger Anne
Vegard L.
Kjempeflott! Aldri sett lignende!. Høy kvalitet det du viser. Ingen forbedringsforslag. Liker bildet med farger.
Vegard
Ketil K.
Meget flott. Faktisk bedre enn den kjente og vel fredede forekomsten av bergkrystaller i Asdøljuvet... Og D300/D3 LCD-en med live view er meget velegnet til både å sjekke skarphet og live histogram (i stativ modus, Active D-Lighting avslått.)
Odd Tore S.
Takk for de siste kommentarene også, det varmer at dere liker den blåkalde isen. Og det kunne trenges også, for tær og fingre var ikke egnet til annet en grovarbeide etter denne turen.
Jeg har vært så opptatt av teknikk her etter kommentarene om uskarphet nederst til høyre at jeg helt har glemt å si at jeg synes at ''skrufestene'' til issføttene er en meget interessant detalj her. Bra at Nils G. nevnte den. Akkurat hvordan de ble til vet jeg ikke.
Odd Tore
Inger-Lise S.
Hei Odd Tore! Her traff du meg virkelig hjemme! For et bilde! Både motiv, komposisjon,fargetoner og teknisk kvalitet er topp her!
Gratulerer med et knallbilde!

Inger-Lise:)
Tor T.
Dette er rett og slett nydelig. Flott levert, Odd Tore! Jeg ser at mange ønsker seg skarphet i større deler av motivområdet. Men de fysiske lover må vi forholde oss til. Dette er nok maks av det du kunne fått til. Veldig bra.
Anne Ø.
Fantastisk!!!!!!!!!!!!!!!!
Anbefales.

Anne:)
Espen A. I.
Et fantastisk skue!! Ikke noe mer å si om den..

mvh Espen
Fred S.
En perfekt perlerad med isens klumpføtter; ser nesten ut som de er implantert i isen av en avansert kjevekirurg...
Ser ofte disse på diverse vandinger langs islagte elver, men å fotografere dem slik som du har gjort her krever ofte mageleie i fuktige omgivelser, noe jeg gjerne står over.
Pent, og ikke minst blått, en litt uventet farge fra deg, trodde du hadde en viss skepsis til slike blå skilderier. Dekorativt ble det i alle fall.

vh fred
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer og til Anne for anbefaling!
Når det gjelder blåfargen, er IKKE dette et tonet bilde.
Siden opptaket er gjort i dyp skygge og med knallblå himmel over, låste jeg hvitbalansen på dagslys for å få med de virkelige fargetonene i lyset der nede i juvbunnen. Jeg var på jakt etter ekte blåstikk.
Andre bilder hvor solen synes på toppen av juvsiden viser typisk gylden vintersol.
Odd Tore
Odd Tore S.
Takk også til Inger-Lise for anbefaling!
Jeg er visst ikke så flink til å oppdage og følge opp det som skjer her.
Odd Tore
Fred S.
Er absolutt ikke i tvil om at blåfargen er ekte, Odd Tore. Fikk selv en mengde blånyanser i bildene mine da jeg var ute med kameraet for 3-4 dager siden,

vh fred
Thorbjørn R.
Ja, dette er en fulltreffer som jeg holdt på å gå glipp av. Flott eksponert av et nydelig landskap i miniatyr. Jeg liker også at du har fått fram ''skjelettet'' i føttene.

Mvh Thorbjørn
Jon K. L.
Herlig - ser ut som et fantasidyr med ikke helt skarpe tenner. ville ikke gjort noe annerledes på dette bildet. Det fungerer meget bra.

Jon K.
Anette O.
Liker v2 best, herlig surrealistiske former. Minner meg om halvgroteske tenner..? Morsomt sett!

Anette
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu