Elefantsel som plages av sotbergkall
En elefantselhann blir kraftig mobbet av en av verdens sjeldneste fuglearter, en mørk bergkall. Vet ikke helt navnet på norsk men det engelske er Blackish Cinclodes. Den finnes bare på enkelte av Falklandsøyene samt helt sydlig i Chile. Her forsyner fuglen seg med kjøtt og blod fra sårene elefantselen har pådratt seg i slåsskamp med andre elefantselhanner.
Bildet inngår i albumet Antarktis, Syd-Georgia og Falklandsøyene -
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger636
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_291425} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Lars Kristian A.
Fint fanget naturmotiv, er litt usikker på om beskjæringen fungerer. Det ble litt for tett etter min smak, men dess mer jeg ser på det dess bedre liker jeg det-
Jonas L.
Sotbergkall er det offisielle norske navnet på arten.

Et skikkelig artig bilde. Skulle ønsket fuglen i fokus også, men det fungerer ganske ok slik som dette også.

Jonas
anders s.
artigt å få tatt bilde av en av verdens mest sjeldne fugler på denne måten.synes bildet ble meget bra med et flott utsnitt.mulig jeg ville ha valgt bittelitt mer dof for å få fuglen litt mer synlig.
elefantselen ser litt sliten ut,og det spørs vel om den klarer seg en vinter til?
mvh anders
Kjell Sigurd S.
Artig situasjon og en svært komisk utseende elefantsel. Liker utsnittet men skulle gjerne sett mer av fuglen.

Kjell S
Roar K.
Artig bilde, men dessverre så ødelegger manglende dybdeskarphet her. Når jeg set på nesa til fysakken så ser det for meg ut som du har forsøkt å kompensere dette med USM. Jeg tror ikke jeg ville hatt akkurat dette bildet fullt så trangt.

Roar
Øyvind A.
Haha. Skikkelig morsomt og tøft. Jeg liker det akkurat slik det er, med den tette beskjæringen og uskarp fugl. Det lyse feltet nede til venstre virket først litt irriterende, men det bidrar faktisk positivt til balansen.
Ø.
Ivar B.
Dette er et utrolig godt bilde. Tøfft tryne og og struktur. Liker kuttet oppe over øynene. Såret og fuglen er en flott detalj som bidrar sterkt til historien. Dette er meget bra i mine øyne! Mvh Ivar
John S.
Veldig spennende utsnitt. Bildet hadde velikke blitt det samme uten Sotbergkallen. Bra sett og veldig bra presentert. Flott.

Bare et lite sidesprang som ikke har noe med bildet å gjøre. Hvorfor har vi Norske navn på fugler som ikke befinner seg i Norge?

Et annet lite sidesprang. Ble det noen nye fugler (som du ikke har fotografert før) på denne turen?

John
Skjærefotograf
Jan Inge K.
Litt usikker på hvor godt jeg liker det tette utsnittet. I hvertfall synes jeg fuglen og historien rundt er med på å heve bildet.
Til John: Det finnes en egen navnekomité som setter norske navn på all verdens fugler. De fortjener ros for sin fantasi som er fullt på høyde med den norske oversetteren av Ringenes Herre...:-)
Eyvind R.
Flott bilde! Jeg liker godt det tette utsnittet. Enig i at bilde trolig hadde tjent på økt skarphetsdybde som hadde omfattet fuglen. Dette hadde dog trolig ikke vært teknisk mulig å få til pga. brennvidde/lysforhold..

Mvh Eyvind
Ketil K.
Takker for kommentarene. Personlig mener jeg at det at fuglen er uskarp gjør at den ikke konkurrerer med uttrykket som elefantselen har, samtidig som sotbergkallen (takk Jonas!) som del av det samlede motivet vel ikke glir dårligere inn enn om den hadde vært skarp? Og navnekomiteen har gjort en kjempejobb, som fugleinteresserte, forfattere og oversettere bl.a. kan nyte godt av.

John: Det ble 25 nye fuglearter, hvorav samtlige ble fotografert. Jeg kommer vel til å legge ut bilder av noen av dem etter hvert. Vi så bl.a. 6 forskjellige pingvinarter og 5 forskjellige albatrossarter.
Kjell G.
Elefantselen kniper øynene igjen og venter på neste stikk i såret. Du kan se at den gruer seg. Fuglen er skarp nok til at skurven som fortæres er passe synlig.

Jeg synes bildet er topp slik det er beskåret og ''dybdeskarpet'', og jeg er ikke enig i trekk for tekniske detaljer nevnt ovenfor.

Det er selvfølgelig uttrykket hos dette enorme fleskeberget som gjør hele bildet. Og alle med humoristisk sans og sans for interessante detaljer trekker på smilebåndet.

mvh kjellg

Avsluttet .
Hei Ketil,

Flott bilde igjen. Tøft utsnitt der den ikke ser frem til neste stikk. Teknisk har ikke jeg noe å sette fingern på. Topp utført.

mvh
Tommy
Anders M.
Godt komponert og et tøft snitt...
_AM_
Tor Olav O.
Veldig godt bilde, men siden fuglen er en del av historien synes jeg det ville vært en styrke om den var skarp her. Ser flere andre mener noe annet og det er jo lov ! Bra uansett ! mvh Tor Olav
Svend Wiig L.
Hei Ketil!

Dette er ikke bare et flott portrett av elefantselen!
Stram og riktig komposisjon samt sotbergkallen som forteller mer av bildet og historien.
Det at fuglen er en sjelden art og at den ikke er i fokus, bare forsterker portrettet av elefantselen.
Selen dekker over halve bildet og etter mitt syn riktig dybdeskarphet og beskjæring.

Med flere sår på kroppen samt et ''utrykk'' for en kamp for tilværelsen med øynene igjen viser atter en gang flere sider!

Anbefaling vanker fra Drammen!

Mvh Svend
Pål E.
Hei Ketil,

Flotte detaljer i et spennende motiv - som jeg kanskje synes er litt merkelig beskåret/komponert. Bildet virker ikke helt ferdigstøpt, slik dine forrige to bidrag var det. Mulig det er størrelsesforholdene mellom fugl og sel som vanskeliggjør en god komposisjon her. Synes ikke desto mindre at ditt valg er spennende, og at du får frem hva du ønsker å vise oss. Som du skjønner setter jeg stor pris både på å få se- og kommentere bildene dine.

alt godt,
Pål
Tom E.
Hei!
Uttrykket på elefantselen er helt topp.Ikke vet jeg hvor stort dette fleskeberge er ,men den ser enorm stor ut.Flott situasjon.
mvh Tom
Atle Q.
Hei Ketil
Synes utsnittet er litt for tett, ville selv tatt med alle værhårene til venstre og den øverste pølsa på nesa, men ideen er god. Ville også hatt fuglen skarp selv om den ville konurrert om oppmerksomheten. Den konkurrere ikke mindre om oppmerksomheten når den er litt uskarp..
Ellers teknisk bra.
mvh Atle
Ketil K.
Takker for nye kommentarer. Det er klart at bildet utfra mer tradisjonelle sjablonregler både er for trangt og med for lav DOF. Men det som er viktigst, uttrykket i bildet føler jeg blir best aksentuert med den tette og direkte fremstillingen. Det har i hvert fall vært min intensjon her. Jeg tenker også her utfra bildeuttrykket totalt, og ikke ut fra enkeltdetaljene i bildet.
Tove H.
Litt tett utsnitt, men du verden så flott motiv! Kolossen og den lille fuglen....synes bildet er kjempeartig! Bra uttrykk på selen!
Hilsen Tove
Odd Tore S.
Dette må være prototypen på gretne gamle gubber, mye inspirasjon i det trynet der. Portrettet er en fulltreffer.
Når det gjelder fuglen, blir den mer en parantes her. Med din forklaring blir den en del av historien, ellers hadde den vel vært på grensen til å være et forstyrrende element, også som uskarp. Dvs. bildet trenger underteksten.
Etter det jeg har forstått, gjør andre sårhakkere nytte for seg ved å spise mark og annet som kommer i sår. Har denne også samme funksjon, eller er den en rendyrket plageånd?
Odd Tore
Ketil K.
Takker for de seneste kommentarene. Godt spørsmål Odd Tore. Denne fuglen er nok en ren plageånd, som hakker rett i såret, spiser skurvene og drikker blod. Litt utrolig at sotbergkallen er utryddet fra de største og mest bebodde øyene på Falkland, des fordi vegetasjonen er vekk, men mest fordi det finnes rotter og katter på de store øyene. En katt klarer altså bergkallen seg ikke i mot, mens en elefantsel er piece of cake.
Fredrik E.
Heisann Ketil.
artig bilde av denne elefantselen, må ha vært en stor opplevelse på så nært hold.! Ser selvfølgelig tekniske mangler i bildet , derav meget skarpet nese, som du lett kan fikse på. Denne mobberen, bergkallen liker jeg som uskarp liten tass, siden hovedfiguren ruver over så og si hele linsa,, med
prakt.!Formidlingen av historien er av høy nytteverdi, men sånn presentasjons messig teknisk havner du litt under pari, tatt i betraktning din kompetanse som fotograf.
Hilsen Fredrik.
Caroline M. S.
Sånn rent umiddelbart ville jeg sagt at dette var et bilde av en elefantsel, men siden det er ditt bilde så må det vel være bergkallen som har hovedrollen (er hovedmotivet). :-)

Jeg synes først og fremst at bildet er morsomt med den store elefantselen som fyller nesten hele billedflaten, ser ut som nesen nesten er klistrert til objektivet ditt - artig munn- og neseparti og jeg liker godt at du har kappet så nær over øynene. Men så oppdager jeg bergkallen og ser såret til elefantselen - da er ikke bildet like morsomt lenger, men viser i stedet en helt annen historie.

Jeg vet du er opptatt av å lage og vise mer enn leksikonfine artsbilder av fugler, og det har du i høyeste grad klart her. Og derfor gjør det heller ingenting at bergkallen ikke er sylskarp og detaljert.
Avsluttet .
Du verden for en detaljgjengivelse!! Det er imponerende:)! Flott eksponert og godt observert og dokumentert! Teknisk ser dette kjempebra ut i mine øyne. Flott at du deler slike øyeblikk med oss!! med vennlig hilsen Mari
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu