TRESKALLESAU
Fårikål, pinnekjøtt, ull og varme sokker - det er ting vi alle forbinder med sauenæringen her i landet. Sau som ligger langs veikanten, og saumøkk utenfor hyttedøra er andre ting.
''Sauer er ålrighte dyr'', er et kjent sitat fra valgkampen tidlig på 80-tallet.

Det finnes mange typer sau. Her i landet er Dølasau og Spelsau de mest kjente rasene. Fra Ottas skoger vil jeg i kveld presentere en annen rase, treskallesauen. Treskallesauen er en rase som tidlig på 1800 tallet ble forsøkt inntatt i noen fjøs her oppe i Gudbrandsdalen. Forsøket ble derimot mislykket, da denne sauerasen kastet svært lite av seg. Rasen er uten ull, og i fangenskap viste det seg også at sauen nektet å formere seg. Dermed ble det bare utgifter med dette saueholdet, og sauen ble satt ut i skogene igjen der den kom fra. På begynnelsen av 1900 tallet, kom sauen igjen i fokus da en utbredt jakt på dette dyret startet. det var dårlige tider i landet, og folk prøvde å livnære seg på jakt og fiske. Sauekjøtt er sundt og godt, og dermed ble treskallesauen svært utsatt. Rundt 1930, var det nesten ikke fler igjen, og rundt 1935, ble den til slutt regnet som utryddet. I en avsides liggende liten dal langt inne i de mørkeste skogene her oppe, lever det ennå heldigvis noen sauer igjen. Jeg ble tipset om dette i sommer av en gammlel tømmerhogger, som visste om min interesse for natur og foto. Det var på en eneste betingelse han fortalte meg dette. Det var at jeg aldri måtte fortelle hvor dette stedet ligger, og at jeg ved hjelp av kameraet kunne fortelle verden at arten ennå eksisterer. Det har jeg herved gjordt.
Bildet inngår i albumet Naturens merkelige skapninger og figurer. - Merkelige funn på mine turer.
Kanskje er slike skapninger opphav til mange sagn og eventyr.
Fasinert er jeg i allefall av disse, og det er blitt en mani etterhvert å finne minst en på alle mine turer.
Utstyr
  • Canon EOS 350D
  • 18-55
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriHumor
  • Lastet opp
  • Visninger192
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_286681} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Torgrim L.

Hei! Fantastisk historie og uvurderlig bakgrunnsstoff om denne merkelige og litt suspekte sauerasen, som heldigvis ser ut til å klare seg selv om bestanden er liten. Har generelt glede av bilder som viser litt underlige sider av naturen og jeg synes du har avbildet denne arten på en fin måte. Kanksje et teleobjektiv kunne ha gjort bakgrunnen mer uskarp og dermed gjort at treskallesauen hadde kommet enda mer til sin rett, men det er flisespikk i denne sammenhengen.
mvh Torgrim
Per L.

Jeg har hørt om treskaller, men da helst i negativ omtale av mennesker. Treskallesauen derimot er jo et positivt bidrag til vår fauna og som sådan håper jeg at den overlever. Jeg synes bildet ditt er flott og ser fram til at du presenterer flere til nå uoppdagede arter.
Jeg kan forresten bidra med et bilde av et eksemplar av en, så vidt jeg vet, til nå ukjent art - nemlig Rotfanten - se senere!
Mvh Per
Trond B.

Hei.
Bra dokumentert. Har en gang lest om denne rasen og det viser seg at intelligensen er det den har mest til felles med andre sauer.
Mvh Trond.
Egil S.

Bæææ bææææ Takk skal dere ha!
Odd E. k.

God kveld Egil!

Her er mannen fra Otta i sitt fulle ESS. En meget flott og fantasifull undertekst som gjør en målløs. Må nok bli bok av slikt Egil, noe som sikkert har interessert mange. Mulig en ny Asbjørnen&Mo på gang fra disse kanter, men fra en nyere tid. Bildet er som hentet fra eventyrene, flott og mystiskt!
Flott levert Egil!

Ha en flott lørdagskveld fortsatt!

Mvh

Odd E.
Ruth S.

Herlig, dette, Egil:-)


-ruth-
Egil S.

Bææ bææ til dere også!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu