Lunde inn for landing
Bildet er fra Lundeura. Sliter veldig med å få gode/skarpe fluktbilder, men synes dette ble ganske bra. Noen som har noen tips for å få gode fluktbilder av lunde, bortsett fra å ta mange bilder?
Det er sikkert lettere med kameraer som er raskere og tar mer enn 3 bilder i sek., men det bør jo fint gå an med 3 bilder i sek. også.

Har veldig lyst til å dra på havørnfotografering. Og hvis det er noen av dere som leser dette som har prøvd både lunde og havørnfotografering (i flukt) lurer jeg på om det er vanskeligere med havørn? Hvis noen kan sammenligne havørn med andre fugler (f.eks. havhest) tar jeg også gjerne imot det, så jeg kan få vite ca hvor høyt vanskelighetsnivået er på havørna.
Ok+
Bildet inngår i albumet Runde-sjøfuglenes sørligste rike - Bilder tatt på Runde
Utstyr
  • Canon EOS 350D
  • Canon EF 300/4 IS
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/1000s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger472
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_286192} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Kjell Ivar Ø.

Her er du veldig nære et blinkskudd mangler litt på det tekniske.
Pluss for en veldig artig positur. Bevegelses uskarphet på vingene
gjør ingen ting her. Flott Aleksander.
vh Kjell Ivar
Marcus V.

Hei Aleksander!

Her synes jeg du har truffet greit. Fin positur og grei skarphet. Dog ringer i bakgrunnen og utbrenthet på den ene vingen.

Til havørn-spørsmålet ditt er jeg kanskje ikke helt rette person å spørre, men jeg begir meg ut likevel. Jeg tror havørnen er vesentlig vanskeligere enn lunden. Den flyr utrolig fort, og krever en utrolig rask autofokus. Samtidig må du som fotograf klare å følge ørna i luften, og det er ikke alltid like lett. Man vet ofte ikke hvor den skal fly, og hvordan den beveger seg i lufta - så, ja, jeg tror havørnen er vesentlig vanskeligere. Correct me if i'm wrong. :)
Audun Å.

Hei Aleksander.
Dette synes jeg var et artig og annerledes bilde av lunden. Denne har jeg ikke fotografert sia jeg sjøl var i lundeura på Runde i 1975.
Mvh Audun
Stian H.

Hei.

Svei av noen minnekort på denne typen i flukt på Runde jeg også, men det ble nok ikke mange som ble 100%.

Ser ut som du har truffet bra med fokus og lukker her, bra! Imidlertid har du nok fått lite detaljer i høylyset, og litt mørkt i skyggen ved halsen. Ikke enkelt i den sterke solen, kontrastene vil bli kraftige :-)
Spesiell positur, og pluss for artige reflekser i bakgrunnen. Tror du kunne vunnet litt på å undereksponere noe, unngått utbrenthet og fått litt kjappere lukker. Bakdelen vil være at du kan miste ytterligere detaljer i skyggen.
Jeg foretrekker å eksponere slik at histogrammet ligger helt mot høyre, dog slik at høylyset ikke brenner ut. Bruker histogrammet aktivt under fotograferingen.
Ved å gå på så lav iso som mulig, samtidig som du får kort nok lukkertid, kan du letne skygger og mellomtoner noe i etterbehandlingen.

Havørn kontra lunde... lunden er definitivt mye vanskeligere! Lunden har en utrolig høy fart, samtidig som den er veldig liten. Konsekvensen blir at du må ha lunden mye nærmere, og hastigheten øker samtidig som at fokusområdet blir svært lite. Du må virkelig henge på og treffe innertier for å få et bra av lunden i flukt. Fordelen er at det vrimler av fugl, og sjansene kommer på løpende bånd!

Havørna er stor, og flyr ikke så fort. Avstanden til den store fuglen blir lenger, og fokusområdet er større. Utfordringen ved havørnfoto er utlegging av fisk og plassering av måt på rett sted i forhold til lys, ving og korrekt avstand. Også her er det viktig å fylle så mye som mulig av søkeren for å unngå cropping, og samme avstand kan gi forskjellig resultat avhenging av innflygingsretning. Ei ørn fra siden kan bli liten nok på brikka der en motflyvende ørn mangler begge vingespissene. Denne typen foto lykkes best med noe vind, da innflyvingsretning blir lettere å forutsi. I vindstille vær vil som regel ørna komme inn skrått bakfra og slå fisken på tur vekk fra båten. Det blir det ikke mye spennende av... Sjansene blir langt fra så mange som i lundeura, så det gjelder å legge fisk i rett øyeblikk og være klar! Slett ikke alle ørner henter utlagt fisk, mens noen (spesielt de som er vant til dette) kan komme deisende helt intill båtripa. At spenningen er stor, og adrenalinet bruser, gjør det ikke enklere. Men for en naturopplevelse å høre det kraftige vingesuset idet kraftige klør slår inn i fisken. Anbefales!!!

Lykke til med jakten.

Terje S.

Hei !

Stian kom med nesten alle svarene så jeg går ikke dypere inn på den biten enn at Lunde er vanskeligere enn Havørn. Noe av det viktigeste når du driver med slik foto med høy vanskelighetsgrad er PREFOKUSERING. Med det mener jeg at du biter deg merke til ca avstand hvor fuglene vil komme. Du stiller da objektivet slik at det fokuserer fra f.eks 6 meter. Dette stiller du inn manuelt på tenkt avstand fuglen vil komme. Jeg kjenner ikke Canon sin 300 f.4 men tror du har du valg for fokusering. En fra 6 meter til uendelig og en full som går fra nærgrensen til uendelig. Du velger da 6 meter til uendelig for at autofokusen skal treffe hurtigere. Men husk å stille inn gitt avstand manuelt for å treffe hurtigst mulig.

Vanskelig lys og store kontraster som her stiller store krav til mann og kamera. Bruk aktivt histogram å undereksponer så mye at du ikke brenner ut i høylys.Men prøv å få alt så langt til høyre som mulig. Undereksponering og ingen detaljer i skyggeparti er like gærnt som utbrent.


Lykke til

Terje
Robin J.

Stian og Terje har gitt deg veldig gode råd som jeg støtter 100 %. Du er veldig nærme noe meget bra her. Detaljeringen kunne vært bedre så følg Stians råd. Nå skal det sies at denne type fotografering er meget vanskelig og krever mye trening. Har selv sittet en hel dag på Hornøya i Finnmark og på Røst i Lofoten. Det ble myyye bom. Gullbildet til E Haarberg i Villmarksliv er noe å strekke seg etter:)Mvh RJ
Tommy S.

God kveld

Selv om det mangler noe på det tekniske, synes jeg dette var et severdig bilde.
Flott positur på lunden.

Tommy S
Aleksander M.

Takk for kommentarene!
Ser ut til at jeg burde klare å ta bilder av havørna...

Aleksander
Kjartan T.

Gode svar her ja, og du har fått det du trenger å vite. Jeg synes du skal prøve å melde deg på en workshop i Flatanger med tida. Da får du både fotografere havørn og lære deg litt mer om den tekniske biten. Du har mye å gå på og hente ut under etterbehandling av bildene dine også.
Aleksander M.

Takk for kommentaren!
Du kan gjerne si ifra hvis du får høre om en workshop i Flatanger :)

Aleksander
Terje S.

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu