Haugastølen
Sydvendt steinstøl ved Sløtfjorden, Haugastøl.
Oppdelt og inneklemt da Rallarveien og Bergensbanen kom, men nytt våningshus og driftsbygning i tre ble bygget høyere opp i bakken.
I drift til ut på 60-tallet, startet seterdrift med kyr igjen for 2-3 år siden.
Et av de siste minner fra gamle Haugastøl.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger294
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_284597} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Brit M.
Utrolig vakkert motiv. Nydelig hvordan du har fått frem detaljer i muren og pipa, duggdråper henger på gresstråene og gjerdet, som perler på en snor.
Når det er sagt, så er bakgrunnen utrolig irriterende, den trekker inn flere detaljer, øynene finner ikke noe samlingspunkt, men ikke søren om jeg har noe godt kutteforslag.
Men utrolig flotte, skarpe detaljer i stølen, som sagt.

Brit
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette var et severdig og flott motivvalg,
et som det oser nostalgi av lang vei,
eg deler langt på vei Brit sine synspunkter her,
men det er også vanskelig å se hvordan du kunne vinklet det annerledes,
fint med høstfargene og duggdråpene.
Teknisk meget bra.

Mvh Inger Anne
Fred S.
Du kutter brutalt, men det fungerer veldig bra med et slikt utsnitt. Du sender en råkald høstmorgen rett i ansiktet på oss, godt illustrert av både dråper på streng og vått gras. Repetisjonen av den mørke muren i selve pipa, adskilt av det diagonale grastaket er en pen kompmessig detalj.

vh fred
Rune S.
Nydelig komposisjon i flotte farger, strukturer og teksturer. Ekstra krydder med de flotte dråpene. Meget severdig.

Mvh
Rune S
Øyvind A.
Ok gjennomført mht beskjæring osv. Men ikke veldig pirrende. Det blir litt for ''rett på'' for meg. Selv områpene på gjerdet hever bildet.
Ø.
Kjell Sigurd S.
Fin historie men klarer ikke å fornemme den i bildet. Stenstrukturene ser litt for ''ryddige'' ut tror jeg. Utsnittet er lovlig trangt og kunne for min del godt vært utvidet noe. Spesielt det brå kuttet av busken oppe til venstre... Dråpene, både på gjerdet og ikke minst i gresset, er fine. Pluss også for høstlige farger.

Kjell S
Tone A.
Hei
Bakgrunnen er nevnt før sjølv om den ligg litt dus bak skodda, trekk den blikket litt til seg pga vegen som fortset frå toppen av pipa og mot venstrekanten. Men med denne utsikta bak er det vanskeleg å ha gjort dette annleis. Godt at skodda ligg der og forsterkar den blaute og den kjølige stemninga,som dominerar forgrunnen med sine mange detaljar.
Her er det dei rustbrune felta som gir ein fin effekt mot den lødde steintaket og pipa.
Dei hausttona vekstene i forgrunnen er mange i høgrekanten og gir ein fin balanse mot den haustfarga bjørka i venstrekanten. Det regntunge graset har nokre hausttona vekster som kontrast og jamvel pipa har eit bruntona parti.
Flott med gjerdet med alle vanndråpane som heng bortover med steinane bak som er prega av elde pga lavaen og mosen som veks.
Fint komponert med skarpe detaljar på steinane i forgrunnen og pipa bak som gir litt dybde til bildet. Graset på taket mjukar opp bildet som er så dominert av stein.
:) Tone


Tove H.
Her det den dråpene i gresset og på gjerdet, de fine høstlige fargene og detaljene i muren jeg falt for. Har ikke sansen for den avkuttede busken og bakgrunnen. Men bildet er nostalgisk og sjarmerende.
Mvh Tove
Stig Børre E.
Sliter med at utsnittet blir for tett - det hele virker for massivt.
Teknisk godt med fint lys. Dugg og dråper krydrer bildet.

StigB
Odd Tore S.
Takk for interessen og begrunnede kommentarer!
Litt sprik her i meningene, virker bevisstgjørende på fotografen også.
Jeg har mange opptak av gamlestølen, stort sett mer konvensjonelle. Også med nystølen i bakgrunnen, og mye annet som ikke vil vekke bifall. Naboen smedstua finnes også.
Her ville jeg kutte ut alt annet enn det som er typisk for dette huset: Kraftig mur, kjempepipe, høstgras og bjørker på taket. Og gjerdet med dråper.
Etter kommentarene deres nå ser jeg at jeg ville gjort enkelte saker annerledes, bl.a. forskjøvet kamerastandpunkt noe mot høyre. Pipa står i motsatt vegg, og dybden har blitt borte nå.
Sløtfjorden og RV7 er det lite å gjøre med, kan ikke regulere høyden slik at disse blir borte uten at huset blir merkelig. Jeg satset på en dag med snø og tåke, men det var gått over til regn her og dekket ikke bakgrunnen.
Jeg skal sjekke ut andre versjoner som står bedre til teksten, og så kommer det vel en våt høst med tåke til neste år også. Trærne på taket er forresten mer enn mannshøye.
Odd Tore
Steinulf L.
Et råkalt høstgufs med konsentrasjon omkring det vesentligste, inkl. dråper. Bildet blir på mange måter en opplistng av elementer som hører dette miljøet til, enn en skildring av setermiljø. Men svært severdig.
Lars-Anders M.
Liker å se bilder som er realistiske. Dette er ett slikt. Hösten er her snön kommer. du er flink til å fortelle. Og uten ramme. bra.
Stine J.
Hei

Nå er jeg vanligvis en tilhenger av tette utsnitt, men dette ble litt for trangt i toppen. Kald og høstlig følelse er der, men som sagt litt for trangt for min smak denne gang.

mvh Stine
ingeborg w.
Jeg ser det ikke bare er jeg som liker gamle tak... Morgenstemningen skinner mot oss i dråpene, de våte stråene og friske fargene. Dog skulle jeg gjerne sett mer busk eller ikke noe av den i det hele tatt.
Odd Tore S.
Takk igjen for meninger!
Jeg innser at bildet ikke passer helt til teksten, og at et bilde som passer til teksten burde kommet før dette, slik at hele bygget var på plass i miljøet.
Slike bilder finnes det nok av også, men uheldigvis hadde Opedal & søner satt ut sine flotte røde brøytestikker med refleks dagen før, så de bildene har fått hvile inntil jeg føler klonetrang.
Men denne gangen skal jeg forsøke å lære at det som er velkjent og selvfølgelig for meg, som har holdt til på Haugastøl siden 1954, ikke er det for andre. Det er ikke første gangen rekkefølgen på det jeg legger ut er lite gjennomtenkt.
Odd Tore
Inger-Lise S.
Et fint motiv i meget god komposisjon! Flotte strukturer i stein ,fine gråtoner og lekre høstfarger. Et bilde jeg liker godt!

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu