Sun pilar over Beinstigranden
Det kan se slik ut, og DNMI bekrefter at det var det også.
Om det var sola som skjen på undersiden av skyene gjennom en åpning i skybanken under horisonten mot vest, ville det vært en perspektivvirkning med noe vifteform på strålen.
bilde nr. 127821 viser en ''sun pilar'' som er godtatt som ekte av DNMI.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-10-24 18:06:04
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger340
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_283348} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (22)
Kjell Sigurd S.
Lurte på hva lysstripen var med en gang, før jeg leste teksten og ble litt klokere. En kan mistenke kraftig bruk av PS verktøy for å få frem slike farger, men kjenner jeg deg rett er dette slik du opplevde det. Meget severdig er det, selv om spenningen vel går over etter en stund.

Kjell S
Nina S.
Lærer stadig noe nytt på dotten, solpilarer var ukjent for meg. Et vakkert syn er det ihvertfall, og fargene her var jo intet mindre enn heftige. Dekorativt dette, og elegant med den sorte randen.
mvh Nina
Erik J.
Igjen et kurs i himmelske fenomen! Dette er i tillegg svært dekorativt! Jeg venter spent på neste leksjon.
Rune S.
Dette var et nytt begrep for meg også. Fint med åsryggen i svart siluett imot den varme, meget vakre himmelen med lysfenomenet. Tipper det ikke varte så mange sekundene. Et godt motiv kommer som en snegle og forsvinner som et lyn, sies det. Flott sett og fanget.

Mvh
Rune S
Lars-Anders M.
Meget pent. Savner noe staffasje.
Odd Tore S.
Takk for hyggelige kommentarer!
Kort om bakgrunnen for dette bildet:
På tilbaketuren fra Hallingskarvet til Haugastøl gikk vårt veivalg på slutten i ca 1/2 time bak fjellrygger som helt sperrer utsikten mot vest. Det vi så da, tilsvarer toppen av bildet. Ingen sol eller glød på Skarvet bak oss.
Så, da vi kom opp og ut av det siste skaret, fikk vi dette fargespraket rett i ansiktet. Full springmarsj til høvelig standplass, og så gjøre det beste ut av det. Det holdt til seks opptak før det hele praktisk talt plutselig ble grått idet skybanken under horisonten stengte helt for sola.
Fargene var helt ekstreme og så ut som en overdrivelse i virkeligheten også. Jeg har bare et bilde fra ca. 1970 med tilnærmet slike farger og skyer fra før, men der er det bare et lite spor av solsøylen. Og det er en stor feil i filmemulsjonen.
Odd Tore
Ann T.
Et vakkert bilde og interessant informasjon du gir oss her Odd Tore. Bra fanget og bra levert!
Mvh. Ann
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette var litt av et fargespel og et unikt fenomen,
flott at du var der og fanget det på minnebrikken,
mvh Inger Anne
Fredrik E.
Meget intenst og fasinerende.
Fargene er vannvittig mektig, fett:)
Blåfarget ble litt blass i dette selskapet, og ja den skaper voldsomme kontraster, men hadde ville sett litt nærmere på akkurat den for å pynte på helheten. MEN IKKE NØDVENDIG :)
Fredrik
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Odd Tore. Jeg liker strukturen i skyene veldig godt her. Jeg har aldri sett (eller lagt merke til) situasjonen før, så det var også artig, ikke minst fascinerende, å se. Så bildet er en fin dokumentasjon av et naturfenomen (?), men etter det er det bare ok+. Skyene er vel mer enn som så, men det var helheten da.. En annen forgrunn hadde piffet opp litt.

vh ingebjørg
Inger-Lise S.
Hei odd Tore!
Et pent bilde.
Jeg vil benytte anledningen til å nevne: Jeg mener vi burde hatt en egen kategori kalt ''Himmel''. Nå er vel ikke adressen den riktige, heller ikke bildet, da du har mer enn himmel her. LAM nevner manglende staffasje.
Min mening er at nettopp fordi det finnes så uttallige vakre og ulike himler,burde de hatt en egen kategori. Riktignok ingen stor fotografisk utfordring,men det gjelder jo også andre kategorier ;-)

Inger-Lise
Stig Børre E.
Pent og lærerikt.
Syns du klarer deg greit unna med tanke på klisjefaktoren.
Den skarpe linjen i bunn er viktig. God skarphet og knalle farger. De blodrøde skyene har en veldig tiltalende tekstur. Sitter og funderer på en forenkling ved hjelp av kutt i topp, syns ikke himmelen over skyene er spesielt frisk.

StigB
Odd Tore S.
Takk for flere tilbakemeldinger!
Som skrevet før:
Det var ingen tid til å tenke på bedre forgrunn her, det ville i så fall betydd løp i betydelig oppoverbakke til jeg evt fant noen steiner som kunne stå mot skyene. Men motivet er ikke vakker solnedgang med siluetter, men det meteorologiske fenomenet her.
Himmelen er ikke vakker eller spennende, og er allerede kuttet i topp, men det som er igjen har to funksjoner
- viser hvor mørkt det var og hvor avgrenset rødfargen er her
- viser at solsøylen ikke fortsetter der hvor det ikke er skyer, slik som en ekte sun pilar ville gjort, siden den er forårsaket av refleksjoner i iskrystaller svært høyt oppe i atmosfæren.
Odd Tore
Jan R O.
Tror det kunne blitt bedre om du hadde senket kamera, dvs fått litt mer av det svarte fjellet og litt mindre av himmelen. Blikket dras for mye opp mot det lyse området helt øverst
Odd Tore S.
Takk for innspill, Jan.
De første opptakene jeg gjorde var med omtrent tre ganger så mye fjell og tilsvarende mindre himmel, dvs. kuttet rett over skyene.
Fjellet hadde tydelige felter med nysnø. Det, kombinert med litt mindre intense farger og ønsket om å vise at dette ikke er en ekte solsøyle gjorde at jeg valgte det opptaket som jeg la ut. Men det er verdt å prøve ditt forslag også, dog neppe i kveld.
Odd Tore
Roger K.
Hei Odd Tore!
Fargerik sak du kommer med fra din aftenoppservasjon. Et bilde er så mye mere en bare et bilde. Det som går igjen fra din hand er historier og forklaringer rundt bilde som jeg setter stor pris på. Alltid en fornøyelse å få med seg både kunskaper og historier fra din hand. Alt får en dypere mening og forståelse av bildematerialt. Teknisk upåklagelig.

Mvh RK
Fred S.
Du er heldig som har kunnskaper i en retning som gjør at du kan finne på en forklarende vitenskapelig tekst til dine solnedganger. Skal ikke gi meg ut på å drøfte den klisjefaktoren som nevnes lenger opp, jeg bare snuser litt forsiktig på den. Men den grå delen av himmelen ville jeg ha tatt bort... ( men da blir det kanskje for alvor en klisje...)

vh fred
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Jeg har lagt inn en versjon med mer fjell. Mengden fjell kan diskuteres, men det tiltaler meg ikke å kutte for mye midt i snøflekker.
Klisjé? Uten solstripa, mnja? Jeg hadde nok ikke lagt ut denne solnedgangen da uten en annen forgrunn, da måtte jeg vært et annet sted, og det var jeg ikke.
Med solstripa? Nei, slike fenomener synes jeg står på egne ben. Kanskje flere vil se etter slikt etterpå? Det ble mer enn én sun pilar etter bildet fra 2004.
Odd Tore
Stine J.
Hei Odd Tore

Flotte farger og interessant det du forteller om solpilar. Har ikke hørt om det før, så da lærte jeg noe nytt. :)

Siluetten av fjellet skaper balanse her og strukturen i skyene er bra.

mvh Stine
ingeborg w.
For noen intense farger og en merkelig stråle oppover du har fanget. Hadde det vært en annen enn deg hadde jeg hatt problemer med å tro på fargene. V1 er grei nok, trenger ikke mer fjell.
Odd Tore S.
Fargene var uvanlige sterke.
Selv om sola var bak horisonten, var hele lia jeg sto i dekket av mørkerødt, helt diffust lys. Den vendte mot skyene, mens motstående li var mørk som bildet viser. Og mellom liene lå Tjørngravtjern i dystert speilende mørke.
Trist det gikk over etter så kort tid.
Odd Tore


Odd Tore S.
Meteorologiske har avsagt sin dom:
Der er en ''sun pilar'', men de flakformete iskrystallene ligger mye lavere enn på bildet fra 2004, og den fikk derfor en mye bråere slutt.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu