Småkryp
En rød, liten sak jeg ikke aner hva heter som jeg fant i hagen.
Utstyr
  • Nikon D1
  • Micro-Nikkor 105 - 2,8
  • Brennvidde105mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/20s
  • ja
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger720
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_28041} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (40)
Hanne L.

Uh det var flot :-) Flot komposition og flotte farver. Et billede jeg ville ønske var mit.

Hilsen,
Hanne.
Eskil O.

Nydelig, flotte farger, flott presentert.

Eskil.
Carsten A.

Fint, delikate toner. Er dette gjort med blitz er den effekten sannelig godt maskert.

Har også støtt på denne lakkrød billen noen ganger, skulle gjerne hatt et navn ja.
MVH CA
Thore A.

CA: Joda - det er brukt blitz rett på, men dempet ned 1/3 blender og filtrert gjennom et blad som hang foran blitzen. På så kort hold (ca 20-25 cm) blir blitzen nesten som en gedigen softbox som ikke gir sjenerende skygger.
Rolf S.

Eikebladruller (Attelabus nitens) som hører til bladrullerfamilien (Attelabidae).

Brukbart artsbilde, kunne vært kuttet noe oppe og nede. Teksnisk mangler det nokså mye.
Thore A.

RS: Takk for artsbestemmelsen. Nå er ikke dette ment å være bare et artsbilde - men mer et stemningsbilde fra naturens detaljer...

Beskjæring kan alltid diskuteres. Kan du utdype hva som mangler teknisk? Tar imot alle gode tips for å få bedre bilder.

lars morgan k.

Nydelig isolert, ser at de gode makrobilden inneholder småkryp i rett miljø uten distraksjon. Svært pene farger, det som mangler teknisk må vel være skarpheten som ikke ligger i øynene på billen, hadde ikke klart det bedre selv, men det er dette jeg syntes mangler.

vennlig hilsen
Lars Morgan
Rolf S.

Nå presenteres dette bildet som et artsbilde, ikke et stemningsbilde fra naturen. Noe tittel og bildetekst også avslører: <B>Småkryp En rød, liten sak jeg ikke aner hva heter som jeg fant i hagen.</B> Skulle dette vært oppfattet som stemningsbilde fra naturen, måtte det vært noe mer enn et lite utsnitt fra ''naturen'', som du har valgt her.

Teknisk mangel: Her kunne det vært atskillig bedre skarphet på insektet, som vist her er hodet og deler av kroppen uskarp (ullent).

Jonas L.

Skikkelig fint!
Herlig grønnfarge og bra effekt med såpass liten dybdeskarphet.
mvh JL
Thore A.

RS: Joda - selvfølgelig er deler av insektet uskarpt. Skarpheten burde nok ha ligget nærmere øynene. Grunnen til at uskarpheten er som den er er todelt. For det første er det teknisk nærmest umulig å få hele insektet uskarpt når det tas i denne vinkelen under de rådende lysforhold.
Men viktigst - jeg synes bilder av denne typen gjør seg best med begrenset skarphet. Jeg synes at sylskarpe småkryp lett ser kunstige ut - som om insektet er dødt og plassert i bildet - men det er min personlige oppfatning. Jeg synes uskarpheten i deler av bildet gir litt dynamikk.
Avsluttet .

Herlig komposisjon. Synes det er ganske bra med litt begrenset dybdeskarphet, makro kan fort bli for ''hardt'' dersom det er for stor skarphet.

MVH Bjørn A.
Rolf S.

At det teksnisk skulle være umulig å få hele insektet uskarpt når det tas i denne vinkelen, er jeg ikke enig i. Det måtte, om ønskelig, være letteste sak i verden. I så måte har du iallefall ikke lykkes; bildet av insektet er til tross for noe mangel på det tekniske, ikke direkte uskarpt.
Thore A.

RS: Hvordan mener du jeg skal gjøre det for å få hele insektet skarpt dersom jeg ønsker det? Jeg er litt usikker på hvor god dybdeskarphet jeg har selv med objektivet fullt nedbledet (f.32)når jeg opererer på nærgrensen (30 cm). Problemet hvis jeg skal blende ned ytterligere er det relativt dårlige lyset. Vel bruker jeg blitz - men jeg vil gjerne benytte noe av det tilstedetværende lyset.
Rolf S.

Glem nedblending til f 32. Rygg i stedet noe vekk fra insektet, og vinn slik mer dybdeskarphet på samme blender. Insektet blir noe mindre gjengitt på filmen, men du beskjærer om nødvendig bildet i etterkant.

Det beste tipset ellers er at du øver på oppgaven, og med D1 som verktøy bør jo du stille svært godt. Resultatene av øvelsene får du jo straks.
Thore A.

RS: Skjønner - skal prøve det. Øker dybdeskarpheten på samme blender mye dersom man beveger seg bort fra området rundt nærgrensen? Finnes det noen formeler eller lignende for sånt?
Rune Edvin H.

Knallbra bilde. Likte komposisjon, skarphet og farger.
Er forresten av den oppfatning at forståelige artsbeskrivelser gjør seg best på tegninger og at fortografi skal stå mye friere..
Rune
Carsten A.

Jeg vil for min del legge til at de fleste objektiver arbeider optimalt eller nær optimalt med f/8 - f/11 (men da må en gjerne være godt utstyrt med hjelpelys), mens f/32 gir dårlig skarphet. Min egen erfaring er å posisjonere meg såvidt mulig ''vinkelrett'' på insektet, lettere å si enn å få til, selvsagt. Å gå lengre vekk syns jeg normalt ikke kan bli løsningen.

Ser mer og mer at dette er et meget fint naturutsnitt i ekte miljø - altså et fint bilde, men selvsagt ikke optimalt for å vise insektet i en katalog over biller.
MVH CA
Thore A.

CA: Takker for dine innspill. Angående vinkel så er jeg helt enig, men som jeg svarte under en diskusjon om en sommerfugl, så synes jeg at bilder tatt vinkelrett på - hvor hele insektet blir dønn skarpt - lett blir litt statisk. Men, men - smak og behag osv....
Rolf S.

Å posisjonere seg vinkelrett på et insekt er jo en slags løsning. Gjerne benyttet i ren artsfotografering. Om det er slikt man er ute etter, så er jo det greit. Andre er ute etter mer enn ren avbildning, og da gjelder det å se bort fra de ''gamle gode'' rådene. Synes du er på god vei, men som tidligere nevnt – noe svakt teknisk. I dette bildet kunne dette vært løst ved at du rygget noe fra insektet. Slike ting må vurderes individuelt.
Carsten A.

PS: Jeg mente selvsagt at om målet er å få hele eller mest mulig av insektet skarpt, så er posisjonen ''vinkelrett på'' én løsning, som iallfall er bedre enn å blende ned av alle krefter, da blir ingenting særlig skarpt. Og vil en lage artsbilder for insektkataloger, så får en handle deretter.

Her syns jeg du har gitt oss en litt annen og mer interessant opplevelse, samt et fint bilde - men det er nå bare min mening da.
MVH CA
Arild K.

Jeg likte bildet ditt godt !
Fin grønnfarge mot det rød innsektet, fløyelsmyk og fin bakgrunn.

Mvh AK
I L.

Ja, färgerna är fina men skärpan är väl ändå lite väl slumpmässigt placerad? I det här fallet skapar
''uskarpheten i deler av bildet'' möjligen ''litt dynamikk'' men inte av ngt behagligt slag. Blicken
sliter med att försöka få fram vad som är vad på skalbaggen. En beskärning som RS nämner är nog inte
heller någon dum idé.
mvh ilj
Avsluttet .

oi, elsker dette bildet! ;D
Avsluttet .

FØNKY!
-Kalle :o)
Thore A.

IL: Beskjæring av dette bildet vil jeg anse som relativt meningsløst. Hele poenget med bildet er å vise den røde billen i den grønne verdenen hvor den lever. Jeg har ikke forsøkt å ta et artsbilde, men mer å formidle en stemning. Jeg har også andre bilder av billa der hele billa er skarp og står rett opp og ned - det blir for kjedelig...men smak og behag.

RS: Jeg har forsøkt dine råd om å flytte meg lengre unna - og har funnet det rimelig meningsløst også. Dette er små insekter, og går jeg lengre unna forsvinner altfor mange detaljer rett og slett på grunn av begrensninger i objektivet eller databrikken.
En annen ulempe er at dersom man flytter seg for langt bort blir blitzlyset for kunstig. Er man nær nok - fungerer blitzen som en stor softbox, og man slipper stygge slagskygger.
Å beskjære en digital fil (selv en interpolert råfil) er heller ingen god løsning. Men, men - takk for et velmenende råd iallefall - jeg forsøker videre på min måte.
Merethe W.

Av en eller annen grunn er det relativt sjelden bilder av insekter fenger meg, men dette her var flott! Delikate nyanser i det grønne, og graden av skarphet i de ulike delene av bildet passer etter min mening bra. Livaktig og kreativt!
Ann F.

Jeg hører til dem som liker det som det er, får en følelse av å titte inn i et hemmelighetsfullt gjemmested.
Dessuten er fargene flotte mot hverandre.
Mvh Ann
Thore A.

Bare for ordens skyld - dette er en kardinalbille (Pyrochroa serraticornis) og ikke en eikebladruller.

Roy S.

Bra bilde med en fin stemning. Savner, som en del har vært inne på, litt mer detaljgjengivelse av selve insektet.
Vemund L.

Likte dette, jeg. Stemingen var fin, og kompen var litt slapp, men funka.

Men...la oss skille mellom smak i motiv og utførelse, kontra teknikk. At enkelte har prefferanser til ulik innfalsvinkel på slike motiver, det er vell og bra. Forøvrig er den TEKNISKE utførelsen på dette bildet IKKE det som skorter, om dette ikke faller i smak. Litt USM, og skarpheten vill her fremstå som upåklagelig. Dybdeskapheten er nå en gang så liten i nær området, og ønsker man et annet utrykk, med bedre dybdeskaphet, da kan man jo selvsagt gjøre det....Men det blir ikke et Macro bilde. Ikke nesten, engang.

Vemund
I L.

USM??! O vad exakt skulle den kunna tänkas göra?
mvh ilj
Vemund L.

USM vill øke opfattelsen av skarphet i den delen av bildet som er skarpt. Den vill selvsagt ikke øke dybgdeskarpheten, men det er jo heller ikke ønskelig, etter min mening.

Vemund
Rolf S.

Synes du det er meningsløst å flytte seg tilbake for å få ønsket dybdeskarphet? Javel, da har du ikke skjønt poenget mitt. Jeg snakker om en centimeter eller to, eller noe deromkring, avhenhig av størrelsen på hovedmotivet (her insektet). Og om ditt kamerautstyr ikke makter slikt, da ville jeg vurdert å skaffe noe som klarer det.
Thore A.

RS: En centimeter eller to? Og hvor mye dybdeskarphet vinner jeg på det? Jeg tok ca 50 eksponeringer av denne billa, og jeg skal love deg at jeg beveget meg både to og tre centimeter lengre unna - uten at jeg klarer å se betydelig forskjell i dybdeskarpheten.
Men det er klart - med et tilt/shift objektiv kunne jeg jo lagt skarpheten bakover i bildet - men der strander det på macro-egenskapene.Ellers tror jeg ikke Nikon lager objektibver som er særlig bedre egnet til macrofotografering enn Micro-Nikkor-serien.
Istedet for at vi diskuterer dette videre på det teoretiske plan kan du jo legge inn et tilsvarende bilde du selv har tatt, slik at jeg kanskje kan få se hvordan din teori virker i praksis, og kanskje kan dra lærdom av din erfaring på området?
Rune Edvin H.

Det funker ikke særlig bra med leica sine macro-objektiver heller. Dersom noen har tips til skarpere objektiver i småbildeformat kunne det være kult å høre det.
Rune
Carsten A.

Skarpere makroobjektiver enn dem som lages av/for Nikon/Canon/Minolta etc. får du neppe. F.eks. Sigma 105/2.8 Macro EX er skikkelig bra også, neppe dårligere i praktisk bruk. Dybdeskarphet er og blir en funksjon av brennvidde og blenderåpning, og er ganske uavhengig av om det dreier seg om et kvalitetsobjektiv eller noe som bare er litt bedre enn en Cola-bunn.
MVH CA
Hege Helen R.

kjempebra bild, skarphet, komp,farger og lys stemmer!!!
Hilsen Hege
John G.

FLOTT bilde!!! Bra som det er...
John
Tarjei Ekenes K.

flott bilde, fine farger, spennende.

litt eventyr
Thore A.

Nå har jeg funnet ut at dette er en liljebille (Lilioceris lilii). Lever på liljeblader faktisk....
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu