Gamle Gråmannsbu
Gamle Gråmannsbu (940 moh) beliggende i hjertet av det sagnomsuste Njardarheim i Setesdal Vesthei har igjennom en lang tid huset rein- og rypejegere som høster av naturen. Her brukt under reinsjakta september 2007.

Ønsker gjerne kommentarer på hva som kan gjøre landskapsbilder bedre generelt.


Morten
Bildet inngår i albumet Landskap -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-09-09 13:52:29
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 400d
  • 18-55mm
  • Blenderf/11
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger358
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_276079} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Brit M.
Hei Morten. Du ønsker kommentarer på hva som gjør landskapsbilder bedre. Et tips fra meg er å søke etter kategorien natur, for å se på hvilke bilder du liker og hvorfor du liker de.
Det kan det være mange grunner til. Jeg selv kan f.eks falle for et helt enkelt naturbilde, uten mye farge som dette bilde nr. 308557 eller dette bilde nr. 307619 som krever noe av meg som betrakter, eller dette bilde nr. 309407, malerisk og flott.
Ta også en titt på Ingeborg Wilhelmsen, Torild Høyland og Cornelia Togea. (Jeg merker nå at dette blir helt feil, det blir så urettferdig, for det er jo så mange)

Han, hvis bilder jeg elsker mest, er Lars Raun bilde nr. 328584.
Men det er nok ikke din stil, siden du er jeger og friluftsmann.
Jeg skriver dette for at du skal forstå at bilder blir vurdert utfra mange ting, hva man selv ønsker, dagsform og stemning (faktisk!), bildets innhold, farger osv)
Dette er meg, andre kan selvfølgelig tenke helt annerledes.

Du kan også titte på bildene til Willy Brocks, Ivar Smith-Nilsen, Tom Svensson, Aavitsmark og Laurberg Giversen, det er også mange, mange fler som har levert glitrende landskapsbilder, uten å være landskapsfotografer. Når det gjelder fuglebilder, ta en titt på Terje Sylte, Robin Jenssen, Carsten Arnholm f.eks, og andre.
Les (og lær av) kommentarene, se på hva du selv liker i bildene, og prøv å forstå hvordan de er blitt slik, både mht skarphet, innhold og hvordan de virker på deg.

Og så (endelig, tenker du :-) til ditt bilde.
Upretensiøst, som det er, så liker jeg det. Det er enkelt og med et vakkert motiv. Også gode, dempede farger, noe som faller inn i tåkestemningen.
Du kunne selvfølgelig gjort ting annerledes: funnet en annen vinkel, ventet til lyset, som er på vei mot fjellet, fikk mer tak. Muligens kunne du også økt kontrasten litt. Hvis det er mulig for deg, kan du jo forske mer på dette motivet, f.eks med de tingene jeg nevnte, annet lys, annen vinkel osv.
Håper du fant noe av dette nyttig, og lykke til videre på din vei som jeger og fotograf.

Brit
Brit M.
Jeg ser nå at min kommentar kan oppfattes som at jeg lister opp mine personlige favoritter. Jeg beklager dette, det var ikke ment slik. Jeg prøvde å vise de forskjellige oppfatninger og uttrykk de enkelte fotografer ønsker å formidle (og er gode på).
Håper dette innlegget også blir forstått slik.

:-) Brit
morten m.
Hei Brit. For det første takk for gode tips om fotografer og landskapsbilder som kan hjelpe meg videre.

Kritikken du gir meg på bildet mitt er jeg også takknemlig for. Kontrastøkning skal jeg forsøke. En inspirerende kommentar fra deg. Takk!


Morten
morten m.
Ingen grunn til å beklage; jeg skjønnte godt hva du mente.
Har forøvrig lagt ut en ny versjon nå.

Morten
Brit M.
Bedre mht sprut i fargene, på den annen side mistet bildet noe av det tåkeaktige. Vanskelig å velge versjon her, det er jo også i siste instans opp til deg selv hva du vil uttrykke med bildet. :-)

Brit
Ole Maurits N.
Hei Morten...
Jeg tror desverre at du ikke vil få så mange konstruktive kommentarer på bildet og ønsket ditt. !! Det kan virke litt ''trått'' å få meninger ut av folk her, uten at jeg skal påstå at det gjelde for alle.... mitt råd er at du skal velge motiver og komposisjoner nøye, og følge din egen følelse for hva som blir et godt bilde. Slik kan du finne din egen stil.... Dette bildet lider vel av en aldri så liten ''feil'' m.h.t. denne bua som ikke akkurat er bildevennlig. ?
Steinulf L.
Jeg synes Brit M har skrevet fine kommentarer over, som også viser spennvidden i naturfotografiet. Selv kunne jeg føye til Ketil Knudsen og Bjørn Rørslett på listen over fotografer sopm viser inspirerende bilder som tilfører naturfotoet en personlig dimensjon. Ellers tror jeg den beste måten å forbedre egne bilder på er å vurdere andres bilder, gjerne komme med kommentarer og forslag.

Det bildet du viser her fungerer besty i v#2 på min lyse skjerm. Komposisjonen er balansert med fin linjeføring som drar blikket innover i bildet. Gråsteinen i bunnen får kanskje litt mye oppmerksomhet og kunne muligens beskjæres noe.
morten m.
Ole Maurits Nybakken: Jeg skjønner ikke helt hva du mener med at bua ikke er bildevennlig. Den er vel kanskje ikke den vakreste, men det er slettes ikke meningen heller. Det viser kun en av flere lignende enkle hytter som står i fjellet til leie for naturglade mennesker.
At det er ''trått'' å få meninger ut av enkelte er jeg forsovidt noe enig i. Positive kommentarer er vel og greit, men det er kritikken som vi lærer av.

Steinulf Listerud: Takk for kommentar. Jeg skal prøve meg frem litt m.h.t beskjæring.




Morten
Brit M.
Ang. kommentar fra OMN, når jeg skrev at bildet var upretensiøst, mente jeg at det ikke ga seg ut for å være noe annet enn det det er, et bilde av et ensomt fjell som balanserer med ei ensom hytte, som innehar noen (påpekte) kvaliteter og mangler andre (påpekte).
Hvis du videre mener at dette bildet ikke har fått konstruktive kommentarer og tips om hvordan å gjøre bilder bedre, bør du kanskje åpne øynene dine, her har to stk lagt inn slike kommentarer :-)
Hvis du med bildevennlig mener at den ikke er fotogen, pittoresk, interessant eller på andre måter mer, større, bedre enn dette, så var det jo denne hytta Morten valgte å ta bilde av.
Morten: I all sin enkelhet er hytta faktisk ganske majestetisk der den står alene, og trassig rød, under fjellene.

Brit
morten m.
Brit Malkenes: Jeg mente for all del ikke at kommentarene ikke var konstruktive, men påpekte kun at kritikk er viktig på et generellt grunnlag.

Og alle kommentarene på dette bildet mener jeg var konstruktive.


Morten
Brit M.
Jeg henvendte meg til Ole Marius :-)
Kjell F.
Gode kommentarer av Brit. Noe å hente for mange av oss.
Til ditt bilde. Tror jeg ville ha hatt hytta litt lengre ned i bildet, den blir litt midtstilt vertikalt. Hadde du kuttet like under buskaset i forgrunnet hadde du oppnådd noe av det jeg mener. Jeg ville også gått litt mer til høyre da hadde jeg også fått litt med av langveggen og med hjelp av linjeføringen her fått litt dybde i bildet
Mvh Kjell
morten m.
Ser hva du mener Kjell, og kan godt være enig i det. Gode tips som jeg skal ta med meg videre! Stor takk

Morten
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu