Offer for mobbing
Bildet inngår i albumet Endless Urban Wilderness - Bynatur. Slik jeg opplever den.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetFå har vært gjenstand for like langvarig mobbing. Det startet lenge før Linné på 1700-tallet døpte denne skapningen for Rattus norvegicus, og dermed ga det norske folk et skyggestempel vi i annerledeslandet har strevd med å befri oss fra. Noen mener det ennå ikke har lykkes og hvem vet om det har rett.

    Forfølgelsene og trakasseringene har fortsatt og nådde nylig sitt høydepunkt da Oslo kommune gikk ut med svære hetsplakater mot stakkarene.

    Nok er nok og det er på tide at vi sier fra, ikke mer mobbing takk -- av ålreite dyr.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger923
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_27361} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Carsten A.
UhuÆÆÆ, forferdelig å bli mobbet, nesten så man kjenner det på kroppen selv.
MVH CA
Geir S.
Hvordan kan noen ville noe så vakkert noe vondt? Jeg bare spør!
Mvh
GSk
Vemund L.
Ekle greier, Bjørn. Syns synn på dette stakkars offeret.

Vemund
Haiman A.
Prison in a free world.

::Haiman::
Arild S.
Rått

ASL
Tom A. T.
Kan nok absolutt forstå budskapet i bildet, men etter at jeg kjøpte et gårdsbruk for en del år siden, og hvor det ''bodde'' så mange av disse at jeg hadde ca 30.000,- i direkte kostnader pr. år så er jeg vel en av dem som har vært med på mobbingen. Har ikke sett noen av dem på en stund ;o)..
Bildet er jo som vanlig utført og presentert uten lyter.
mvh Tom T
Avsluttet .
He he, bildet savner vel litt ''dybde'', kan virke en aning flatt :-D
De fine fargene her er litt ''overkjørt'' av det makabre motivet. Håper ikke bildet refererer til dagsformen Bjørn. Hehe.
Bildemessig er det jo selvfølgelig perfekt.
Ivar
Avsluttet .
Om bildet er perfekt vet jeg ikke. De data-aktige (uttrykket er valgt pga manglende teknisk kunnskap) grønne, rød, blå og gule sjateringene i ''rattusen'' gir meg en følelse av at det er tatt med et slags varmesøkende kamera som viser virus, levende organismer, eller lignende.
Bildet er iallefall utradisjonelt gjengitt, og klarer å sette igang tankene (nå på morrakvisten en noe seig organisme), noe som for meg er vesentlig ved et bilde.
MVH
Jon-Petter
Rune Edvin H.
Passet fint med den våte vegbanen.
Rune
Birna R.
En mobbet rotte, som til slutt bokstavelig talt blir trampet ihjel, er dét noe å ta bilde av da? Og ikke er det vel særlig ''pent'' heller, å se på (eller handlingen: kommer an på hvem som ser på hva). Uansett var jeg for langt unna i gjerningsøyeblikket til at jeg kunne ha påvirket handlingen i den ene eller annen retning.

Bildet eksemplifiserer godt mitt fotobegrep ''Bynatur'' og jeg vil ikke nøle med å fortsette å ta, og å legge ut, slike bilder. Hvorfor: fordi virkeligheten har mange fasetter og ingen kan sette seg til doms over hva som skjer og si at noe betyr noe, eller betyr mer, enn noe annet. Hvordan mennesket omskaper miljøet for egne formål og dermed skaper nye biotoper for andre, tilpasningsdyktige, organismer er et fascinerende tema og vel verdt å dokumentere fotografisk. Så får det heller være at dette kan være noe vi helst lukker øynene for i vår tertefine luftslott, for det angår liksom ikke oss.

En digresjon her: i studietiden jobbet jeg som hjelper på legevaktambulansene i Oslo, på nattskift, og jeg har sett mennesker som er blitt offer for sivilisasjonens sider (og skyggesider) og har vært et adskillig verre skue enn dette. Men vi vil liksom ikke vite noen ting av det som ligger bak avisoverskriftene, for det angår jo ikke oss. Verken mobbing eller andre store og små tragedier, før det er vi som rammes selv. Digresjon slutt.

JPT har en fornøyelig tolkning av fargemønsteret på dyret, og har faktisk fått litt lenger i tankene enn det jeg gjorde selv. Et godt eksempel på at bildekommentarer kan øke innsikt i et bilde, også for den som har tatt bildet.
Hege Helen R.
Klarer ikke se lenge nok på bildet til å komme med konstruktiv kritikk, så jeg kan bare si: Æsj...
Avsluttet .
For meg som har jobbet en del med mobbeproblematikk i ulike sammenheng, klarer jeg ikke se annet enn at fotografen kjenner lite til temaet han ønsker belyse.

Det er tvilsomt mobbeoffre kjenner seg igjen i dette bildet.

Dette minner meg mer om at trafikken dreper over 300 personer i året, men jeg tviler på at de pårørende vil sette særlig pris på at trafikkoffre illustreres av en død rotte.

Terje



Hege Helen R.
:-D
Birna R.
Du verden TV, her er det full innsikt skjønner jeg.

Dette dyret ble regelrett mobbet etter alle definisjoner, med slag og spark, inntil en av gjerningsmennene trampet dyret i hjel.

Mer direkte kan jeg ikke få sagt at du snakker mot bedre vitende. Jfr. senere tids diskusjoner.
Avsluttet .
En helt grei avfotografering av et dødt dyr, hverken mer eller mindre: )


Mvh


Jan P
Avsluttet .
Senere tids diskusjoner er jeg ferdig med for lenge siden, og det fallt meg ikke en gang inn at noen ønsket den debatten videre. Aller minst deg Bjørn.

Nei..fra min side var dette et forsøk på konstruktiv bildekritikk, og jeg forteller hva JEG ser i bildet på¨bakgrunn av de erfaringer jeg har om temaet og møter med pårørende til mobboffere

Ellers er jo historien kanskje ment å være lik Victor Hugo's flotte historie om Padden? I så fall, var det jo et hederlig forsøk, men misslykket etter min oppfattning.

Jeg tviler du får solgt dette bildet til en kampanje mot mobbing, eller at det går over i historien slik som ovennevnte franske dikter klarte med sitt kunstverk


Terje

Birna R.
Vi får se.
Avsluttet .
Dramatisk, drastisk og grelt.
Jeg må innrømme at jeg tviler på at en button med dette bildet med påskriften ''Ikke mobb kameraten min'' blir noen stor slager. Du har nok rett i at vi ikke vil møte realitetene ansikt til ansikt, og i så måte risikerer slike bilder å bli redusert til en ytre effekt uten at det vekker særlig respons i vårt indre liv. Litt ''Benetton-reklame'' om du forstår hvor jeg vil. OG jeg sier ikke at det nødvendigvis er unyttig! Bildet vekker utvilsomt gjenklang hos noen.
Ellers en fascinerende ''Liquid Technicolor''-effekt på selve bildet.
Carsten A.
Her svirrer det igjen med kommentarer om fotografen, hva han vet (eller ikke vet) som person osv., hva andre personer angivelig har lært seg her i livet og annet som hverken har noe med bildet å gjøre eller har noe på bildekritikken å gjøre, for den saks skyld ikke på FOTOdotNO i det hele tatt.
MVH CA
Birna R.
Jada CA, vi tar det helt med ro. Men digresjoner kan jo krydre hverdagen?

Og artig å få vite at jeg har anvendt ''Liquid Technicolor''-effekt, aldri hørt om noe sånt og aner heller ingen ting om dette. Hva jeg derimot har gjort med bildet (tatt det, så presentert dette) er derimot klart.
Hanne L.
Jeg syntes det er et meget stærkt billede. Viser tydeligt, at dyr er opdelt i rangordener (ønske ordener) hos mennesket, og at mennesket ikke lader naturen selv bestemme.

Hilsen,
Hanne
Avsluttet .
He-he. Lurte deg godt, der, Bjørn. Liquid Technicolor er bare ''slang'' for oppkast. På dette bildet er det endel grelle neonfarger som minnet meg om dette. I mangel av IPTC-info på dette bildet vet jeg ikke hvordan neonfargene har oppstått, og jeg ville derfor kommentere de i håp om at du ville avsløre hvordan.
Birna R.
Jasså du OEH. Vel, siden du er en grei kar ellers og vi skal møtes snart, så får du vite det. Men da, ikke nå. Yrkestriks.
Carsten S.
'...Men da, ikke nå. Yrkestriks.'' Så syn, men kanskje forstålig.
Birna R.
Jepp. Ikke alt kan gis bort fritt, selv om dagens internettbaserte mentalitet tar slikt for gitt.

På den annen side så vil det ikke skade å spekulere for egen hånd hvordan et slikt resultat kan oppnås. Vanskelig er det bestemt ikke. Snarere tvert imot.
Tarjei Ekenes K.
flotte farger! brutalt!
Aleksander J.
Rottent overtramp. En fryd for øyet...
Erlend K.
Hei Bjørn !

Jeg har vel savnet et slikt bilde fra deg.

Naturen har alle sider, også de mindre vakre (i den grad man kan definere vakker i negativ grad). Bildet skaper reaksjoner, kanskje ikke så kraftige når det er en rotte, men det er likevel et dyr.

Se min versjon: bilde nr. 7018

Noen få fotografer har prøvd denne sjangeren, men oppmerksomheten mot denne typen bilder en lav. Forståelig på én måte, men likevel en viktig skildring av det vi har rundt oss.

Erlend
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu