Det medisinske prøvesprengningsmuseet, Semey, Kasakhstan
På et eget museum i prøvesprengningsbyen Semipalatinsk, i dag kalt Semey, Kasakhstan, står en rad av misfostre på digre spritglass. De skal angivelig vise resultater av Sovjets omfattende atmosfæriske tester av atomvåpen på 1950- og 60-tallet. Noen vil vel si at dette er temmelig drøy kost, og ja grotesk er det. Men noen ganger må man vise sånt for å få sannheten frem. Bildet passerte faktisk desken og kom på trykk i en reisereportasje i Aftenposten.
Tja. Dette er scannet fra negativ film, og ja, her er det dessverre noen skjemmende striper.
Utstyr
  • Nikon FM2
  • Nikkor 24 mm 2,8
  • Brennvidde24mm
  • Blender-
  • FilmtypeFujifilm 400 asa
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_272126} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Morten M.

som dokumentasjon, helt ok. når nok ikke fram som noe annet
Unni F.

Sterk dokumentasjon av menneskelig uforstand og dermed ødeleggelse av vårt biologiske grunnlag. Klart vi tåler dette, det er jo virkeligheten, og den bør vi tåle. Bildet er en dokumentasjon av dette, og det var vel det du mente? Stripene forstyrrer meg ikke, fodi uttrykket er så overveldende at noen striper blir bagateller.
Hilsen Unni
Eva Marie P.

Det er et sterkt bilde, jeg har sett på det flere ganger. Vil ikke se, men må. Godt dokumentasjonsfoto. Enig med Unni, ser ikke stripene bare bidet.
Det er skremmende. Fint at du formidler dette videre.
-epl
Anne-Lise S.

En god dokumentasjon på menneskenes dårskap som kan få uante ettervirkninger...

Anne-Lise
Jan Gunnar F.

Hmm. Må si jeg ble litt provosert av den tilbakemeldingen fra Morten Mella.

Ok, som dokumentasjon, skriver han.

Og slår fast: ''Når nok ikke fram som noe annet''.

Vel, dette er ikke fotokunst akkurat, men jeg vil påstå at det er et dokumentarfoto med en viss journalistisk verdi - fra et av klodens mest deprimerende steder.

Har ikke det en egenart og verdi på foto.no å vise frem slike bilder?

Ser på mange av bildene som legges ut her. Det er flotte komposisjoner, mye bra naturfoto, akt og pressebilder. De beste profiterer godt på at de han sitt håndverk i Photo Station.

Men hva folk vil med bildene sine lurer jeg av og til på.

Her har dere fått et bilde som vekker avsky og som kanskje til og med vil provosere enkelte.

Og, ja, her er det striper og til og med en refleks av fotografen i glassmonteret.

Ønsket egentlig å få litt debatt, og takker for den positive feedbacken fra de som har meldt seg med kommentarer etter Mellas noe lettvinte enlinjer.



Avsluttet .

Hei

Det er en sannhet som bare må fram. Utrolig sterk kost, men sannheten må dokumenteres på denne måten, og det har du klart meget godt. Stripene forstyrret ikke meg.

Mvh Eva
Vidar H.

Jeg syns stripene og ikke minst korna i bildet passer bra faktisk,
gir det preg av å være et gammelt bildet gjerne fra 60-tallet..
Øistein W.

Et bilde en ikke glemmer med det første, da har vel fotografen lykkest.
Fredrik O.

Jg synes det er meget bra at også slike bilder får en plass her på ''dotten''.. foto kan være kunst, flott og abstrakt, men foto kan også være fortellende, dokumenterende og med en journalistisk verdi.. et pressebilde skal ikke være kunst på samme måten som mye annet innen foto, det skal fortelle en historie, og det gjør det bildet i aller høyeste grad. makabert, men allikevel bra, på sin måte!
Steinulf L.

Jeg synes dette er et journalistisk godt fotografi som vekker avsky og får meg til å tenke. Dety hører så absolutt hjemme her på dotten. Teknisk er det greit nok, i tråd med din noe slentrende stil. Den kan man liker elle mislike, men den er vel med på å gi bildene dine et personlig preg.
Nils K.

Flott dokumentarbilde, stripene og refleksjonene i bakgrunnen gir bilde et miljø synes jeg.

Samtidig synes jeg man på generell basis skal være litt forsiktig med hva man legger ut, med tanke på at det er brukere i alle aldre på dette nettstedet. En naken kropp er en ting, siden det er i grunnen helt fredfult og naturlig, men dette kan være støene for mange, noe som kan være bra, men ikke for alles øyne. Når det kommer ut i en avis selekterer det motakerne av budskapet, men på et nettsted som foto.no har alle, i alle aldre tilgang til å se bildet.

Mvh Nils
Odd E. k.

Hei Jan Gunnar!

En dokumentasjon som viser hva menneskeheten er i stand til, næmelig å ødelegge vårt mangfold i naturen på en rask og effektiv måte. Dette gir nok også en pekepinn på hva enkelte mennesker med sin primitive tenkemåte er i stand til å bruke for å få mere makt her på jorden. En sterk kost dette, som viser en galskap som lett kan tas i bruk av enkelte supermakter når ord ikke strekker til, men der sandkassementaliteten blir tatt i bruk.

Godt dokumentert dette Jan Gunnar!

Mvh

Odd E.
Jan Gunnar F.

Joda, Nils. Jeg tenkte på dette da jeg la ut bildet, men kom til at det i et forum som dette må være rom for noe slikt. Var i humør for en liten provokasjon.

Igjen: Jeg er imponert over nivået på det beste som legges ut på foto.no, men forbauset over hvor mange likegyldige gjespe-bilder som finnes her.

Jeg kjøper overhodet ikke poenget ditt med selektering i avis kontra foto.no.

Tenk på forskjellen i gjennomslagskraft, da! Aftenposten leses av 770.000 personer - hvorav mange er barn.

Her har bildet blitt sett av snaut 232 personer hittil.

Og du finner langt grusommere ting enn dette på nettet.

magne f.

Hei Jan Gunnar!

Det er lenge siden jeg så et foto som gjorde så sterke, følelsesmessige inntrykk. Det fototekniske er selvsagt underordnet budskapet. Bildet står i grell kontrast til de mange skarpe og estetisk vakre bildene her, og det viser hvor sterkt foto kan være som formidlingsform. Bildets store kvalitet er at det rører ved det innerste i oss. Godt dokument på teknologiens utilsiktede og irreversible konsekvenser.

Magne.
Yngve Sem P.

I det øyeblikket man bestemmer seg for å publisere materiale, uansett hvor, må man vel regne med at noen utenfor den tenkte målgruppen kan komme i kontakt med det. Det kunne kanskje vært en tanke for foto.no å legge ut en ekstra link (og en sladd) på et bilde, advare mot sterkt innhold før man eventuelt velger å klikke en gang til. Slike tiltak brukes på andre steder på nettet, som f.eks. på Reiseklinikkens hjemmesider.
Skjønt, en slik sladd kan jo misbrukes av innsender. Står det ''ikke klikk her'', så klikker nå jeg i hvert fall...

Bildet ditt, Jan Gunnar, er en heslig god dokumentasjon, en påminnelse om bequerellens grusomme effekt, og en konsekvens av maktsyk råskap. Dette trenger vi ! (bildet, altså...)
De fotografiske skavankene kler bildet på sett og vis, jeg får litt ''skjult kamera''-assosiasjoner (mikro-film...), og det er vel ikke tilsiktet ?

Oddrun B.

Et sterkt og godt dokumentasjonsbilde.

mvh Oddrun
Jan Gunnar F.

Takk for alle hyggelige og konstruktive tilbakemeldinger. Det er godt å se at det er opptil flere som opplever bildet på samme måte som meg, tekniske skavanker til tross. Gode bilder skal jo gjerne vekke følelser, skake, være et spark midt i mellomgulvet.

Til Ynge Sem Pedersen: Skrape/mikrofilm/skjult-kamera-assosiasjonene er nok bare kommet til her ''by accident'', trolig på grunn av litt sløve rutiner av labben som fremkalte filmen. Men du har helt rett.

Jeg har også croppet bildet en del, blant annet slik at den groteske armen i høyrekanten av bildet, nærmest skriker: ''Hei! Det er mere til av samme sort, bortover her!''.

Makabre greier, ikke sant.
Avsluttet .

I mine øyne er dette et meget godt pressebilde. Det viser en del av virkeligheten, som av mange oppfattes som for makaber. Virkeligheten er dog ikke alltid like rosenrød, og det viser du tydelig med dette bildet. De tekniske skavankene har for meg minimal betydning. Du får uansett frem det sterke budskapet.

Da bildet har gått gjennom sensuren i Aftenposten, ser jeg ingen grunn til at det ikke skal kunne publiseres her.

En sterk og god dokumentasjon jeg vil huske.



Roy
Avsluttet .

Sterk kost dette, et meget godt dokumentasjonsbilde. Mvh Liselotte
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu