Langøreflaggermus og stor smaragdmåler (M)
En fantastisk flaggermusnatt- to ganger fylles bufferminnet på D200-en med flaggermusbilder. 23 keepers i arkivet.

Dette bildet er sammensatt av to bilder tatt med noen minutters mellomrom. Samme brennvidde, samme belysning, samme forstørrelse, begge dyrene ligger i bilderuta der de opprinnelig var plassert. Kan brukes for å gi ett inntrykk av størrelsesforholdet mellom langøreflaggermusa og smaragsmåleren. Jeg vil ikke ha noen debatt rundt dette med manipulering under bildet- men legg gjerne bildet på minnet i den videre debatten som pågår inne i diskusjonsforumet.
Jeg er glad i bildet jeg.
Bildet inngår i albumet Gudbrandsdalsnatur -
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S 18-70mm
  • Brennvidde52mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/60s
  • FilmtypeRAW ISO 200
  • Nei
  • AnnetKamera på stativ, blitz, snorutløser.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger497
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_271514} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Monika Frisvold V.

Vannvittig bra....
Fryd for øyet å se ...
Anb..
monika
Monica J.

Imponert jeg også! Kjempe bra. Skal ikke begi meg ut på den laaaaange debatten om manipulering...
Mvh Monica
Ivar B.

For meg er det ufattelig at du får til dette, men du store min tid...dette er bra! Fin plassering av elementene, og liker at flaggermusen har blikket festet på smaragsmåleren. Dette skjønner jeg at du er glad i :-) Mvh Ivar.
Ketil K.

Imponerende utført!
Ronny A.

Hei Svein. Forstår ikke hvordan du har fått fram flaggermusen så klart! Flott gjort.
mvh Ronny
Carsten A.

Avgjort en fin billedmessig presentasjon - hvor du med denne artige teknikken gir oss en fin naturfortelling. Ikke bra om noe setter stopper for slik kreativitet.

At dette har budt på tekniske utfordringer (som er godt løst) er en sak for seg, men jeg ble faktisk mer opptatt av det billedmessige innholdet og den originale måten du har brukt for å få fortalt poenget!

''... legg gjerne bildet på minnet i den videre debatten ...'' - vær du trygg, dette ligger godt plassert i bakhodet allerede (og der skal jeg tygge videre på det, som man sier).

MVH CA

Knut H.

Hei Svein.
Ikke hver dag en får beundre en flaggermus belyst
på denne måten.De store vingene og oppbyggingen
med armer og bein kommer godt til sin rett i denne
belysningen.Hode med de store ørene kommer også
tydelig frem.Et lærerikt bilde for de er ikke hverdagskost
og se den så flott eksponert.Størrelsen i forhold måleren
kommer ogsåtil sin rett.Inntresant bilde der teknikk og
de tekniske er meget bra.Hadde sansen for dette.
Mvh Knut
Avsluttet .

Bøyer meg i støvet!
Strålende bilde(r).
Odd E. k.

Hei Svein!

Er mektig imponert over dine bilder av flaggermus. Ikke lett å få has på disse til brikken, da de sikkert er uforutsigbare. Det å lokke de til en bestemt plass er nok den enkleste løsningen. Å ta en titt på resultatet etter en slik sekvens må nok sikkert være det samme som julekvelden. Meget flott dette Svein, da jeg ikke skal utdype bildet noe nærmere, men bare nyte det over en smultring..

Ha en fin fotonatt og se hvor du går!

mvh

Odd E.
Vegard L.

Flott dette. At du oppnår slik skarphet på 1/60 sek. har jeg stusset over før. Er de så langsomme? Eller er det kjapp blits som gjør at det fungerer?
Mvh Vegard
Robin J.

Utrolig hvor flink du er med flaggermus og dette bildet er intet unntak. Lurer på det samme som Vegard ad lukkertid og skarphet? Mvh RJ
Kjell Ivar Ø.

Bare og gratulere Svein forstår godt du er glad i dette bilde.
Mvh Kjell Ivar
ingebjørg fyrileiv g.

Dette kan også jeg forstå at du er glad i. Bildet er utrolig imponerende, og resultatet gir en veldig god opplevelse. Du har fått en meget fin positur hos flaggermusa, og det er interessant å se de to krabatene sammen. Jeg liker også at smaragsmåleren (nattsvermer?) er i bevegelse, mens flaggermusen er skarp. Det ser nesten ut som den har blikket rettet mot smaragsmåleren, selv om det ikke er tilfellet her. Arig. Grønnfargen kommer veldig godt med.

vh ingebjørg
Espen B.

Utrolig tøft illustrasjonsfoto! Så detaljert! Dette kan du virkelig. Er langøre en sjelden flaggermusart i Norge?

mvh, Espen
Knut Børge S.

Hei Svein!

Ikke noe annet å si en at dette er naturfoto av ypperste klasse, rett og slett fantastisk, enestående og lekkert utført. Definitivt en anbefaling og bokmerking fra meg!

mvh KBS
Terje S.

Utrolig flott bilde av Flagger musa.Det er vel det raske blitz blinket som har frøset bevegelsen her. Tørr nesten ikke å si det men tok bilder av havørn i flukt med blitz i går pga dårlig lys. Funket kjempebra.


Terje
Avsluttet .

Utrolig bra tatt, imponerende. Ikke ofte å se bilder av denne fyren. Så flott fanga. Mvh Liselotte
Hans-Jørgen H.

Hallo Svein!
Meget stilig og spennende bilde!
Må være utrolig fasinerende ''sport'' dette!
Hans-Jørgen
Andreas S.

Heisann!

Dette er foto på høyt nivå! Hadde ærlig talt aldri trodd jeg skulle se et slikt bilde:) Fantastisk flott!

Mvh. Andreas D.
Pål E.

Hei,

Et sjeldent og flott bilde. Glad for at jeg fikk se dette. Stå på videre

mvh,
PE
Svein B.

Tusen takk for overveldende respons på dette bildet av lille ''batman''.

Til de som lurer på hvordan 1/60 sek holder til skarpe bilder så kan det forklares. Dette skjer jo i omtrent stummende mørke, dvs- en eksponering uten blitz ville nok vart i ett minutt eller to, og noen flaggermus ville ikke blitt synlig på bildet. Mørket blir her en form for ''blender'' i seg selv, og blitzblinket (forutsatt at du gir den arbeidsforhold som utnytter kraften i den best mulig- kort avstand og liten effekt) vil egentlig være selve lukkeren/eksponeringen. Om lukkertiden var 1/60sek eller 1/500sek ville nok ikke gjort stor forskjell på bildene i så måte. Blitzblinket her er på 1/10000 eller raskere, og fryser uansett motivet ganske bra. Men altså forutsatt at du ikke forventer stor rekkevidde på en slik vanlig blitz- her er det snakk om en blitz som gir fin effekt på ca 2m avstand på 200 ISO. Til sammenlikning så foregikk slik fotografering tidligere oftest ved at lukkeren stod åpen (mørket gjorde at lukkeren kunne stå åpen leeeenge før dette utgjorde noe synlig på filmen). Så brukte en gjerne fotoceller som utløste KUN blitzen(e), en slapp da også evt forsinkelser i lukkeren- og fikk et mye raskere system. Men da måtte en fram til kameraet, stenge lukkeren, trekke fram filmen, og så åpne lukkeren igjen- mellom hver blitzblink/''eksponering''. Min fremgangsmåte må sies å være en mellomting mellom ''gamle dagers'' flaggermusfoto, og nyere tids actionfoto med blitz.

Og nei Vegard- de er langt fra langsomme- alt skjer lynraskt, og jeg rekker bare å oppdage de, og så er de borte igjen- og i mellomtiden bør jeg ha rukket en eksponering eller to.

EB: Langøreflaggermusa hører ikke med til de skjeldne flaggermusene i Norge, men den kan vel kun sies å være riktig vanlig i noen deler av landet. Men mye av dette baserer seg nok også på ganske begrenset viten rundt utbredelsene til flaggernmusartene våre. Teoretisk bor jeg ett sted de ikke finnes både mht høyde over havet, og beliggenhet i landet- selv om jeg har hatt de rundt huset så lenge jeg kan hugse. Men nå kommer de på kartet her også. Flaggermusforskningen i Norge er vel forsåvidt ''fersk'', og det sier seg selv at det ikke er den letteste dyregruppen å drive kartlegging av.

TS: Ingenting i vegen for å bruke blitz til mye forskjellig- men mye av kunsten med blitz er jo å få det til å se noenlunde naturlig ut (hvis det er det en ønsker).

Ellers håper jeg bildet kan bidra til kreativ tenking for mange- vi vasser i motiver og muligheter, alt ligger ofte rett foran nesa vår- uten at vi tenker over det. Mye nytt er det å prøve seg på også for den som vil eksperimentere litt. Og for meg er slik eksperimentering som dette den morsomste delen av hele fotohobbyen- under prøving og feiling med motiver og teknikker som dette finner en også ut nye muligheter som kan overføres til andre motivområder, osv.

Og til de som måtte lure på det, smaragdmåleren endte sine dager som flaggermusmat denne natta, en gang får jeg kanskje bildet der flaggermusa snapper nattsvermeren så støvskya står, regner med dere får se det her i så fall ;)

Mvh
Svein B
Aleksander M.

Hei Svein!
Jeg hadde ikke stusset over at bildene var satt sammen om det ikke hadde stått noe, så du har utført manipulasjonen bra. Synes selve flaggermusbildet (uten insektet) er meget bra det også, men det hever seg jo betraktelig med begge to. Må innrømme at jeg ble litt skuffet da jeg så (M) en, men synes det er et utrolig imponerende bilde med den også :) Positur og skarphet er på topp på flaggermusen (bedre enn dine andre flaggermusbilder) og med smaragdmåleren i tillegg kan det nesten ikke bli bedre. Her hos meg så jeg en flaggermus forrige natt, men det blir nok ingen fotografering av den. Har verken utstyr eller kunnskapen som trengs. Lykke til videre med flaggermusfotograferingen!

Mvh Aleksander
Ann F.

Resultatet er imponerende, detaljrikdommen i flaggermusens fysiologiske bygning er morsom å se.
At du har brukt to eksponeringer som er satt sammen har jeg overhodet ingen problemer med.
Du viser noe som faktisk skjer, artsriktig for dem begge, men som det ikke var mulig å fange opp i samme bilderute.
Case closed.

Mvh Ann
Svein B.

Takk for nye kommentarer også.

AM: Denne fotograferingen krever ikke allverdens utstyr; Stativ, kamera, normalobjektiv, blitz og en snorutløser er egentlig alt. Her er det å finne ett sted der fotograferingen kan foregå, med rimelig god sjanse for å få noe foran kamera å ta bilde av som er den største utfordringen. Morsomt å prøve er det, men selvfølgelig blir det mye å putte i søppelbøtta.

AF: Takk takk, trivelig at du ser bildet på den måten.

Mvh
Svein B
Espen A. I.

Imponerende resultat av tilsynelatende umulig oppgave i utgangspunktet.

mvh Espen
Avsluttet .

Fantastisk!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu