Langøreflaggermus
Ett bilde fra fjorårets nattlige flaggermusøkter.
Bildet inngår i albumet Gudbrandsdalsnatur -
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger555
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_270641} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Robin J.
Fantastisk bra utførelse. Uten at jeg selv har prøvd kan jeg forestille meg at vanskelighetsgraden her er skyhøy? Så skarpt............ utrolig. Mvh RJ
Terje S.
Utrolig prestasjon å fange disse i flukt Svein. Meget bra jobbet. Var det dette du fikk Gull på i Villmarksliv ? Flott vist du kunne redegjøre for teknikk som blitztype,objektiv,fremre eller bakre lukkergardin og evt trådutløser eller selv utløsermekaniske ?

P.s Kom akkurat inn dørene etter Bjørneøkt i Sverige. 39 varmegrader i skjulet passer ikke for en forblåst Romsdaling.


Terje
ronny s.
Fantastisk flott.
Dette har eg sovitt prøvd men då kom naboen og trudde det var brann eller noke slikt pga alle blits blinkinga;O)
Henger meg på Terje om Detaljer og hemiligheter
Mvh Ronny
Kjetil S.
Helt fantastisk dette. Mulig oppskarping er litt hard. Detaljeringen i ører ser litt 'digital' ut, men jeg sitter dog ved en svært dårlig skjerm.

Kjetil
Kjartan T.
Utrolig bra dette! Det er noen merkelige og veldig fasinerende dyr. Kjetil bemerker noe som jeg også kan se anntydninger til, men jeg regner med at utsnittet kanskje er kraftig her? Det er vel umulig å fange disse i en slik komposisjon orginalt i ruta, da skal du ha mer flaks en fetter Anton! Har flaggermussesongen startet igjen, slik at dette er et nytt bilde?
Svein B.
Hei, og takk for kommentarer. Dette bildet har ikke vært med i fotojakta, det var bilde nr. 254153 som fikk gull der. Fremgansmåtene jeg har brukt varierer litt, men en ganske detaljert beskrivelse av flere fremgangsmåter jeg bruker kommer i ett temahefte fra NZF sin flaggermusgruppe etterhvert. Dette er fotografering som er mye avhengig av å bruke tid, og mye tid på forberedelser spesielt. Det viktigste er nok å finne steder der du har sjanser for å få flaggermusene nær foran kameraet relativt ofte- det er nok den biten en kan påvirke mest selv i form av egen innsats. Det tok meg to somre med mye prøving og feiling før jeg fant ut en måte å begrense mye av aktiviteten til disse langøreflaggermusene til ett sted, og å legge opp fotograferingen deretter. Fotograferingen foregår ved to vinduer, med lys kun i disse to vinduene (for å tiltrekke seg nattsvermere og dermed flaggermus der). Kamera rigget på stativ tett mot veggen ved vinduet (langs med vegg/vindu), med en normalzoom forhåndsfokusert ca midt på vinduet (ca 2-3m avstand), og blitz manuelt innstilt på en avstand litt under fokusavstand for å unngå overbelysning i det hvite. Kort avstand gir god effekt av blitzen- rask blitzblink og rask opplading. Snorutløser eller fjernutløser, fluktstol, kaffe og tålmodighet. Og å være våken når ting skjer- det går gjerne unna. Spennende å kikke gjennom bildene når det har vært aktivt foran kameraet!

Hittil har denne metoden fungert kun med langøreflaggermus, andre arter jakter gjerne på andre måter- og krever andre metoder. For de som vil sove i disse timene hvor dette skjer er det mulig å bruke den metoden de fleste flaggermusfotografer benytter seg av, med triggeranlegg som løser ut kameraet/blitzen automatisk når noe er foran kameraet- men det har jeg ingen erfaring med selv.

Mvh
Svein B
Svein B.
Og ja, dette er ett kraftig utsnitt og fokus var nok ikke heeelt 100%, så litt ekstra oppskarping har satt sine spor som Kjetil og Kjartan (eh.....ikke de da... ;) ) bemerker.

Mvh
Svein B
Torbjørn K.
Her er vanskelighetsgraden høy, og det meste sitter. Det eneste jeg har å utsette er at jeg får litt vondt i nakken av å se på det. Jeg tror det fungerer bedre dersom du vrir det 90 grader.

Torbjørn
Egil E.
Ser det ligger godt med arbeid for å få resultater, og resultat som er severdig og vel så det leverer du her!
Virkelig et godt stykke arbeid er det også i presentasjonen, spesielt i snittet, skarpingen er nevnt, men på papir må denne høyst antagelig komme til sin rett og fremstå som en 100%`er.
Fortjener ros dette her, ja.
Terje S.
Tusen takk Svein for utfyllende og konstruktiv forklaring som du er så flink til.
Men lurer forsatt om du bruker bakre eller fremre lukkergardin ? Drevet lignende stunt med Grønnfink og min erfaring tilsa at bakre gardin ga mest vellykket resultat. Ved fremre gardin kom det ett lysslør foran objektet som ikke passet inn.

Terje
Stine J.
Hei

Flott bilde av flaggermusen. De er sannelig ikke enkle å ta bilder av i flukt. Har prøvd selv uten hell. Kjekt å lese hvordan du gjør det. Litt mye oppskarping som nevnt tidligere, men slett ikke verst dette.

Jeg har tatt en del bilder av flaggermus sittende stille. Skal legge ut et av dem. :)

mvh Stine
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Svein. Jeg har sagt det før, men gjentar gjerne; dette er virkelig imponerende. Metoden din røper du, og det er fint for oss spekulerende. Resultatet er meget bra av det mindre pene dyret. Jeg synes at utsnitt/vinkel/positur kommer godt over ens, og vingene utfyller flaten på en fin måte. Jeg kan ikke klage noe her.

vh ingebjørg
Odd E. k.
Hei Svein!
Forstår det skal mye til for å ta slike bilder. Flaggermusa er nok ikke den enkleste å få til brikken. Et fasinerende bilde dette, der den kommer i et svalestup inn fot fotoapparatet. Skarpheten er også upåklagelig sammen med de flotte vingene som jobber med å komme i posisjon. Meget flott dette Svein, da du trenger en anbefaling for strevet.

Mvh

Odd E.
Aleksander M.
Hei Svein!
Jeg synes nok bilde nr. 254153 var hakket bedre, men dette er ikke langt etter. Meget flott utført og når du forteller fremgangsmåten forstår jeg godt hvor mye arbeid det ligger bak. Etter alt arbeidet du må ha hatt synes jeg det var velfortjent med gull i villmarksliv. Synes komposisjonen her er ganske fin. Det tekniske er kanskje ikke helt 100%, men med denne vanskelighetsgraden kan man jo kanskje ikke forvente mer. Utrolig bra!

Mvh Aleksander
Odd Tore S.
Siden vi har slike flagrefanter på insektjakt ved verandaen vårt, har jeg både sett en god del til dem og forsøkt å få dem i søkeren. Jeg ble bare enda mer imponert over de som får det til uten å bruke bevegelsessensor for å utløse kameraet!
Meget dynamisk fluktbilde, her går det unna i svingene!
Det er noen blanke punkter i pelsen. Var det en regnfylt seanse, eller er det en annen forklaring?
Meget vellykket, og, som sagt, imponerende!
Odd Tore
Svein B.
Hei, og takk for nye kommentarer og anbefalinger.

TK: Jeg har fått flere bilder der flaggermusa er mer ''horisontal'' i bildet- og jeg liker dette bildet som en variasjon til disse- men jeg ser poenget ditt mht en vridning av bildet.

TS: Jeg bruker ''vanlig'' blitzinnstilling- dvs blitz på fremre lukkergardin. Med korte nok blitzblink unngår jeg uansett bevegelse i bildene. Men klarer en ikke å fryse motivet med blitzen så er nok blitz på bakre lukkergardin å foretrekke.

IFG: Flaggermusene er nok oppfattet som lite pene av mange, og jeg må innrømme at til å begynne med gikk det et lite grøss gjennom meg når disse her subbet hodet mitt på veg forbi meg. Nå synes jeg de er mest facinerende, og en evt frykt for disse dyrene er totalt grunnløs- mer harmløse dyr skal en lete lenge etter.

OTS: Dette bildene ble tatt en varm natt med litt duskregn, noe som gjerne er fine forhold med mye aktivitet. Det er dråper som glinser i blitzlyset du ser i pelsen på fanten her. De er i gang igjen her ute nå, og noen nye bilder har det også blitt.

Ellers takk så mye til dere andre også- det er trivelig at innsatsen med disse dyrene har gitt resultater dere liker.

Mvh
Svein B

Kjell Sigurd S.
Flott utført og et spesielt og spennende bilde. Krabaten er lite pen men svært severdig, spesielt i flukt. Flott naturfoto.

Kjell S
Nina E.
Tja, lite pen er den kanskje ikke akkurat, -den har mye ved seg som gjør den veldig interessant. Imponerende å få til et skudd som dette. Det andre bildet ditt du viser til er nok enda bedre. Imidlertid har du fanget den i en fin positur, mangler litt skarphet, men hva kan man vente? Artig med historien om hvordan du rigger deg til og planlegger. Bra jobba! Mvh Nina :o)
Knut Børge S.
Hei Svein!

Fantastisk flott naturfoto av flaggermusen i fart. Vanskelighetsgraden er skyhøy her, et bilde du nok er en av meget, meget får innehavera av.
Supert!
mvh KBS
Svein B.
Tusen takk for nye kommentarer, hyggelig at bildet faller i smak.

Mvh
Svein B
Ketil K.
Har prøvd å ta flaggermusbilder i flukt og kan skrive under på at det er vanskelig. Synes resultatet her er svært bra. Bruk av triggeranlegg/fotoceller vil nok gi sikrere resultater fra gang til gang.
Svein B.
Takk for kommentar Ketil. Det du skriver om triggeranlegg er nok gjengs oppfatning blant mange som driver med dette. Uten at jeg har egen erfaring med slike triggeranlegg, så har jeg vært i kontakt med flere som driver med dette- og i kontakt med leverandører av slik utstyr. Slike triggeranlegg krever nok enda mer forberedelser og ''sikre'' passasjer for at de i det hele tatt skal ha noen funksjon. Og så mister en alle de sjansene der flaggermusa bommet ørlite på triggerstrålen(e). Med fjernutløseren i hånda får jeg mange flere bilder å bla i, mange flere i søppelbøtta- men overraskende mange i arkivet også etterhvert. Denne natta fikk jeg tre-fire bilder av denne eller bedre kvalitet. I år har jeg hatt ei natt ute for å prøve på litt andre type bilder- med litt ''flaggermusmiljø'' i bildene, også da fikk jeg tre-fire bilder til i arkivet. Og det er langt over hva disse ''trigger-fotografene'' normalt får i sine fotofeller. Men til gjengjeld så er nok kvaliteten normalt svært god for hvert ''skudd'' i disse fotofellene, såfremt den som setter de opp har gjort sin jobb. Og nøkkelen for å lykkes uansett metode er nok forberedelsene og å finne det gode stedet å fotografere der flaggermusene har en viss aktivitet.

Mvh
Svein B
Arild H.
Hei

Jeg må bare henge meg på jeg å. Skarpt interessant og av høy kvalitet. All honør til fotografen som tydeligvis har funnet sin metode som fungerer og tålmodighet nok til at resultatet blir som dette.

Kjempe artig å se alle flaggermus-bildene dine!

mvh
Arild Hansen
Kjell Ivar Ø.
Imponerende arbeid og tolmod Svein . Svert sjelden og se sånne
bilder. Mvh Kjell ivar
Trine B.
Jeg må bare si meg enig med alle over her. Fantastisk skarpt og flott bilde av høy kvalitet. Noe av det beste jeg har sett!!
Kjell G.
Jeg lar meg imponere! Det er bra at grundig og profesjonell håndtering av kamerautstyr krones med så flotte resultater!

mvh kjellg
Svein B.
Tusen takk for nye kommentarer. Kjempehyggelig at så mange liker bildene av disse noe spesielle dyrene.

Mvh
Svein B
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu