Heddal stavkyrkje
Heddal stavkyrkje i Telemark. Norsk arkitektur frå 1200-talet. Når no det nye operabygget i Oslo ligg som ein haug kvite isoporbitar - som slengt ut av emballasjen du fekk den nye vaskemaskinen frå elkjøp i, er det interessant å jamføre med kulturarven. Tenk at vi hadde om lag tusen slike stavkyrkjer i landet ein gong. Tre er eit herleg estetisk materiale.
Bra til meg å vere.
Utstyr
  • Nikon D80
  • Sigma 10-20 mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger458
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_265598} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Morten J.

Likte bildet meget godt. Lysettingen gir en ''trollsk'' atmosfære som nesten bringer oss tilbake til 1200 tallet og vekk fra mye av den moderne arkitektur som du henviser til det nye Operabygget.

Stavkirkene er etter min mening en langt mer teknisk komplisert byggeskikk siden vi må ta utgangspunkt i datidens verktøy og hjelpemidler.

Bildet er som sagt i mine øyne meget godt både som bilde og representant for en eldgammel avansert byggeskikk.
Per Einar G.

Hei, ett flott bilde fra ett praktfullt byggverk vi nordmenn kan være stolte av. Du har en god fremføring her, med god stemning. Kunne tenkt meg en ørliten heving av lyset i skyggepartiene for å få frem detaljene ytteligere. Men for all del, det fungerer greit som det er også.

Per E.
Trond S.

hei

FLOTT bilde av kirka, jeg har vært å sett på denne. å du fanger en veldig fin stemning på dette bildet, nydlig arbeid!
Ann T.

Først tenkte jeg - dette er for mørk. Men så etterpå fikk jeg forståelse for hvorfor du har kanskje lagt det ut slik. Det gir i hvertfall en dramatisk og middelaldrende stemning. Liker dette veldig godt. De eneste små pirk er på høyre side, mellom taket og treet hvor etterbehandlingen er litt for synlig. Ellers meget bra.
Mvh. Ann
Bjørn André H.

Hei !
Et fantastisk bilde med preg av skummelhet. Helt enig at vi burde ta enda bedre vare på en slik fantastisk kulturarv.
Er været så mørkt eller har du manipulert dette bildet ?
Flott bilde som virkelig kunne ha vært på et post kort
Bjørn André
Wictor T.

Fint presentert ! drar tankene mine tilbake i tid... har alltid lurt på om det var så mørkt på 1200 tallet som det er beskrevet i mange filmer og skrifter? Det forundrer meg også at vi i dette landet hadde penger til og bygge slike, ja jeg vil kalle det mesterverk, som stavkirker med tanke på dengangs økonomi i landet. I dag som vi har oljepenger er det ikke engang penger til vedlikehold. jeg undres.
Ivar S.

Bjørn: Det var mørk himmel, denne gjorde eg ytterlegare mørkare for å forsterke stemninga og atmosfæren dette bygget bærer i seg, eg ville heller ikkje ha ''supermarkedsfarger'' og reduserte metninga i fargene i vegetasjonen. Ann Thomstad: Du har rett, etterbehandlinga er rufsete i høgre hjørne. No må eg snart ta meg saman.
Fred S.

'Bra til meg å være'' skriver du beskjedent: Synes hvem som helst burde være fornøyd med et bilde som dette. For det første ER det teknisk bra, bildet viser virkelig at du har dekning for påstanden om at tre er et estetisk materiale. Ikke bare det, forresten, hele kirka er også et bevis på at tre er et holdbart materiale, en klarte seg bra uten Demidekk og Drygolin i middealderen.
Hele bildet ditt har forresten et estetisk preg, og du får den dominerende og dystre kirka til å uttrykke både tung autoritet og magisk mystisisme. Svært bra synes nå jeg....

vh fred
ingebjørg fyrileiv g.

Dystert og småmystisk, men utrolig flott fotografi av denne nydelige kirka. Du har fått frem teksturen i treverket på en veldig god måte, og utsnittet er fint. -Kanskje litt trangt i toppen. Himmelen er nedtonet på en måte som passer uttrykket godt, og kirka kommer ekstra godt frem på denne måten. Mine oldeforeldre ligger begravd her, og oldefar har restaurert dragehodene og altertavla. Så vet du det ;)

vh ingebjørg
Ivar S.

Takk for det Ingebjørg - fantastisk å ha slik tilknyting til dette unike kulturminnet som du har.
Lars-Anders M.

Jeg syns lyset er alt for dystert. Ett annet lys ville gitt mer glade følelser for denne fine kirke.
Laurberg G.

Et utroligt rigt land Norge, der har sådanne kulturminder. I forhold til dette tæller alle de forskellige domkirker ikke meget. Det være sig Peterskirken i Rom eller domkirken i Roskilde eller Upsala.
I forbindelse med billedet er der brugt udtryk af min forgængere som dyster og skummel. Og rigtig er det at der er noget næsten okult, middelalderligt over dette flotte stykke grafik. Billedmæssigt forekomer dette at være et afbalnceret hele og jeg har ikke noget større ønske billedmæssigt end det nuværende.
På den anden side kan gøres gældende, at da det er et billede af et fantastisk stykke norsk arkitektur og - egenart, ville det være godt at detaljer fremtrådte lidt tydeligere. Jeg har til den ende forsøgt at lysne op på selve kirken og har ladet skyerne stå uberørte. Behandlingen jeg valgte var Tonecontroller/master/midttone and hightone lidt op i lys. Da billedet kun dækker halvdelen af gråtoneforløbet har jeg valg at bruge stretch contrast i histogram funktions. Hermed sænkes halvtoneforløbet ganske vidst (mindre contrast) men til gengæld udvides gråtoneområdet. Jeg fremsender resultater pr mail, men understreger at nok giver det flere detaljer, men jeg kan personlig bedst lide billedet som det er. mvh. lau
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu