Jordugle i fluktspill
Dette er en montasje av fire bilder som viser en av jorduglas merkverdige vaner. Under sin grasiøse og flagrende flukt kan den plutselig klappe vingene nesten sammen mot kroppen og la seg falle i ett vertikalt stup. I stupet vrikker og rister den på hele seg, før den slår vingene ut og avslutter stupet. Et fluktspill jeg ikke har sett beskrevet i fuglelitteraturen- men selv opplevd noen ganger. Artig å høre om flere har opplevd liknende fluktspill.
Bildet inngår i albumet Fugler i Gudbrandsdalen -
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikon AF-S 80-200/2,8 IF ED
  • Brennvidde280mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/750s
  • Nei
  • Annet1,4x TC
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger559
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_262205} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Ruth S.

Hei, Svein:-)

Jeg fikk se jordugle i dag, mellom Otta og Sel ( baksida). De er lynraske, men artige:-)

Tøft bilde, dette. Fri fart og flyt .-)

-ruth-
Lasse K.

Hei,

Bra fangst med bilder og artig montasje :-)

Kjartan T.

Morsomt å se. Jeg har også opplevd dette ved Mælen i Overhalla for en del år siden. Spesielt at du har fått bilder av det. Ellers er det jo en masse av uglenes adferd og lyder som ikke er spesielt godt beskrevet i litteraturen. Har både sett og hørt haukugla gjøre ting som jeg aldri har lest om. Noen burde tatt seg god tid og studert disse fuglene bedre, men det handler vel om at de opptrer sporadisk og at det derfor er vanskelig å planlegge studier av disse fuglene.
ingebjørg fyrileiv g.

Det er fascinerende å se og lese om slike ting. Jeg er nok ikke rette person til å legge ut om slike grasiøse bevegelser i luftrommet, men skulle gjerne ha gjort det om jeg satt med en utdypende informasjon :) Jeg har (desverre)ikke annet enn hørt uglene fra skogen. Montasjone er fin, og det var interessant å lese om din opplevelse.

vh ingebjørg
Tom F.

Dette ligner jorduglas parringsrituale; et helt vanlig syn i vårfjellet der hvor jordugla planlegger hekking. I stupet klaprer den også med vingene i en slik grad at det høres relativt godt. Ikke sjelden har jeg også hørt jorduglas noe monotone ''bjeffing'' i disse fluktlekene. Som sagt vanlig å se (og sikkert også beskrevet i litteraturen). Men ettersom det foregår på en tid av våren da det ofte er uframkommelig i vierregionen - hvor vi finner denne ''fjellets ugle'' - er det sikkert ikke så mange som får oppleve det.
Etter etablering av reir kan den også ha en adferd som ligner litt. Da er formålet å lokke/jage vekk inntrengere. Det er da den ansvarsbevisste naturfotografen stille og rolig trekker seg ut av området...
Tom
Svein B.

Hei, og takk for kommentarer.

KT: Artig å se at du har opplevd dette.

TF: Jeg har mange ganger sett det ''tradisjonelle'' fluktspillet/parringsritualet til jordugla- men det er ikke som dette her. Vanligvis holder jordugla ''horisontalen'' og klapper med vingene mens den daler, omtrent som du og fuglelitteraturen beskriver- men her er det bare ett loddrett stup hvor den ''rister løs''. Om du antyder at det var meg ugla ble provosert av og at jeg utløste adferden så tar du feil. Jeg så ugla utføre dette over myrområder på mange hundre meters avstand først, og jeg så etter i kikkerten om det kunne være noe i myra den reagerte på (rev e.l.). Jeg satt inne i et bjørkekratt i kanten av myra da den streifet bortom myra hvor jeg satt også- og den gjorde samme ritualet to-tre ganger et stykke inne på myra, og forholdsvis langt unna meg (100-150m). Heller ikke der var det noe å se som skulle tilsi at den ville jage noe/noen.

Mvh
Svein B
Tom F.

Selv om jordugla sikkert kan ha oppdaget deg på flere hundre meter, kan jeg selvsagt ikke påstå at du (eller andre/annet) var årsaken til adferden i dette tilfellet. Vil likevel presisere at fluktlekene absolutt varierer med ulike flygemanøvrer. Og selv stupet du beskriver er, slik jeg har opplevd det, en del av dette. Personlig syns jeg også jordugla hører med blant mine favoritter i fjellet. Enten jeg ser den i ''vårleik'' i de øverste himmellag, jaktene på smågnagere i lav flukt over gråvier og myrer, eller at jeg nesten snubler borti et trykkende individ i småkrattet seint på høsten - er jordugla alltid et hyggelig møte.
Tom
Svein B.

Hei igjen Tom, og takk for utfyllende kommentar. Jeg synes jo selv også at dette så ut som en del av kurtise/revirmarkering, og ikke heeelt ulikt det mer tradisjonelle fluktspillet. Og jeg deler din oppfatning av jordugla og dens tilstedeværelse i fjellet- det er ett facinerende og svært trivelig innslag i fjellet.

Mvh
Svein B
Aleksander M.

Hei
En spennende serie/montasje du har satt sammen her. Det må være meget gøy å oppleve. Så selv en jordugle forrige helg i Fokstumyra naturreservat og det var en veldig spennende opplevelse, selv om den var utenfor fotohold. Håper jeg får oppleve den flere ganger, gjerne innenfor fotohold :)
En ting lurer jeg på. Du har tatt veldig mange gode jorduglebilder og jeg lurte på hvordan du tar dem. Tilfeldige møter, har du sneket deg innpå dem (i så fall lurer jeg på om de er sky) eller har du lagd en kamuflasje og ventet masse for å få dem dit?

Mvh Aleksander
Svein B.

Hei Aleksander, og takk for kommentar.

Jeg har jo ikke tatt så mange gode jorduglebilder- det er hovedsaklig en serie jeg har som jeg vil kalle gode, alle de fra ett og samme møte med jordugla. Men jeg har mange møter med jordugla etterhvert, og det meste må kalles tilfeldige møter- selv om jeg bruker mye tid i fjellet og vet litt om hvor jeg har størst sjanse for å få nærkontakt med noen av de artene jeg liker å møte der. Å snike seg inn på slike fugler i fjellet gjør jeg ikke, jeg sitter noenlunde kamuflert der jeg har gjort meg opp en mening om at sjansene er gode- dvs der jeg har sett uglene jakte. Og så er det bare å vente. Så mye mer enn det kan jeg egentlig ikke gjøre. Ett tips i forhold til jordugla er å lokke den nærmere ved å etterlikne musepip- lærer du deg hvordan du gjør det så kan du få muligheten til å trekke den innom fotohold når den sveiper rundt i matsøk ute på myra.

Men i fjellet er det mye fugl, så mens du venter på jordugla dukker det gjerne opp mange bonusmuligheter på andre ting når du sitter i ro slik. Det er noe av sjarmen med fjellet for meg.

Mvh
Svein B
Anette L.

Hei:)
Veldig flott illustrasjon av denne uglas stuping! Måtte ha vært et flott syn:)

Mvh Anette:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu