McNaught over Ramsåsen
Kometen McNaught idet den går ned over Ramsåsen. Den er synlig en kort stund rett etter sonedgang i vest.
Den vil bare være synlig noen få dager, og bør være et egnet prosjekt for de som har større kanon enn den jeg har. Så herved er den servert.
Bildet inngår i albumet Fra verandaen vår - Fra verandaen har vi utsikt over Vestre Bærum og åsene fra Vardåsen i syd til Gyrihaugen i nord med den bratte Rasmåsen midt imot. Vi ser også noen av de beste gjenværende jordbruksområdene i Bærum.
En brukbar standplass for vær- og lysmotiver.
Dessuten har vi faktisk en slags have, nærmest som en forlengelse av naturvernområdet Kolsås.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF 75-300 mm IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/8
  • Lukker2.5s
  • FilmtypeISO100
  • Nei
  • Annet- 2/3 EV
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger792
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_232481} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Odd E. k.
Hei Odd Tore!

Et flott bilde av kometen, der den lyser godt opp på himmelen rett før soloppgang.

Et flott bilde av C/2006 P1 på vei mot solen. Den vil nok ikke kollidere med solen, men vil passere solen med en avstand av 0.17 AU unna. Det er nærmereMsolen enn merkur sin bane som har en AU på 0.38. Når den passerer forbi solen, er det mulig å følge den på internett via koronagrafbildet fra SOHO satelitten.
Flott levert Odd Tore!!

Mvh

Odd E.


Bente K.
Oisann.
Først ble jeg imponert over hvor tydelig vi kan se kometen mot kveldshimmelen.
Så ble jeg enda mer imponert over Odd sitt svar, men jeg er redd jeg trenger en oversettelse.
Dette var et godt innslag her inne, både fotografisk og nyhetsmessig. Kan du angi litt mer presis tidspunkt Odd Tore, dette må jeg prøve å få med meg.
mvh Bente
Bengt Erik E.
Utrolig flott å se bilde av denne kometen. Ikke mye håp om å få sett den på himmelen med de værutsiktene som foreligger. Har du brukt lang lukkertid på bildet? Vet at den skulle være synlig med blotte øyet men dette var kraftige saker og en flott komethale.
mvh Bengt Erik
Odd Tore S.
Jeg hørte om den i NRK P1 på vei hjem fra jobben mens det fortsatt var regn og skyer. Så klarnet det opp, ut på verandaen, og etter å ha ventet litt, dukket den opp.
Dette bildet ble tatt kl 17:17. Den ble synlig kl 17:08 og forsvant bak åsen kl 17:20. Uheldigvis er himmelen fortsatt ganske lys her på den tiden.
Odd Tore
Stig Børre E.
Fasinerende sak! Bor ned i et lite søkk omgitt av trær, så mulighetene
for å se denne er ørsmå. Tror det er kampanjetilbud på 1200 millimeter`n til Canon nå - løp og kjøp... ;-)

StigB
Vegard L.
Flott og fasinerende. Bra fangst. Her har vi knapt sett en stjerne (eller hva det heter...) på flere måneder. :-(
Mvh Vegard
Kjell Sigurd S.
Flott Fanget Fenomen!

Kjell S
Steinulf L.
Du var på rett sted til rett tid. Merker meg forøvrig at selvom avstand og hastighet er ganske forskjellig fra nyttårsraketter, så er opptaksteknikken svært lik.
Espen A. I.
Spesielt fenomen dette, ligner litt et stjerneskudd, men i bunn og grunn så er det vel også det, om man ser på virkningene på et stjerneskudd og en komet.

mvh Espen
Camilla S.
Hei

Så kult!
Har selv lyst å fange denne kometen, men det ser dårlig ut her for meg som bor i Bergen, der skydekket er tungt og lavt.
Enkelt og pent motiv du har fått deg, synes det gjorde seg med bunnen som er dekket med skog i siluett.
Fint å ha dette i samlingen sin vil jeg tro;)

-Camilla
Lars-Anders M.
På rett plass til rett tid.
Mvh L-A M.
Avsluttet .
Sjelden vi har klarvær her på Jæren til å få sett på kometer. Men jeg husker for 3-4 år siden da jeg fikk sett en komet som jeg ikke husker navnet på nå.

Det er vel ikke så mye mer å si at det kan være et kjekt bilde å ha.

mvh arild
Bergliot E.
Jøss...det var ikke verst at du har fanget dette øyeblikk. Veldi bra. Tror aldri jeg har sett et så sterkt lys av komet.

Bergliot:)
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
McNaught har utviklet seg til den 4. lyssterkest komet siden 1936, og er i alle fall tydeligere enn de andre jeg kan huske å ha sett. Den er bare synlig et par dager til.
Jeg prøvde meg på den i går også med mer spennende forgrunn, men da den og jeg var på rett sted, ble den dekket av en sky.
Det forundrer meg at ingen av de med skikkelig utstyr prøver seg på denne muligheten. For meg er fotografering av slikt helt i teknisk grenseland, pga manglende speillås, støyproblemer, lyssvak tele med fokusproblemer og ikke topp skarphet/kontrast, og skjelvbent stativ. Skulle gjerne sett hva ''proffene'' kunne drive det til her.
Odd Tore
Øyvind A.
Det hjelper ikke med teleskop når skydekket ødelegger hele moroa. Her har det ikke vært mulig å se noe som helst, dessverre. Jeg prøver igjen i ettermiddag, foreløpig ser det i hvert fall lovende ut.

Jeg synes bildet ditt er ganske bra, selv om det teknisk sett er langt fra perfekt. Det er fint at du har tatt med trærne, bare kometen mot blank himmel kan lett bli litt kjedelig.

Ø.
Rune S.
Flott fanget kometbilde. Jeg så efter den igår, da det var stjerneklart, men da var jeg for sent ute. Fint hvordan du har fått med den fine halen.

Mvh
Rune S
Tone A.
Hei
Etter at du la ut bildet måtte eg sjekka både tekst.tv på ulike kanalarutan at det stod noko der. Men på VG si nettavis var det opplysningar. Men likevel har Odd E. imponerande astronomiske opplysningar som gjer at bildet ditt blir spanande.
Silhuettane av trea under gjer at bilet får fien kontrastar og litt dybde. Kometen med sin svake orangetona diagonal, gjer at bildet får eit uttrykk av fart. Flott utsnitt med den orangetona kometen som kontrast mot den gråtona himmelen.
Her har det ikkje vore mogelg å sjå noko verken om morgonen og kvelden siste dagane pga skyer eller skodde.
Objektivet ditt ser nå ut til å duga. Eg hadde same objektivet men 70-300 IS, men syntes at det var tungt å drassa på. Og bytta det inn i Canon 17-55mm f/ 2,8 pga dine opplysningar under eit anna bilde. Det har eg ikkje angra på.
Kjempebra fanga motiv.
:) Tone
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Lite komet å se i dag, skyer. Og i morgen skal det komme snø, så det var det. Jeg er fortsatt spent på om andre har skutt den, kanskje er den ikke utfordrende nok for fuglespesialistene med skikkelig tele.
Tone,
Jeg tror nok at 70-300 IS er noen hakk hvassere enn min 75-300 IS, i alle fall håper jeg det. Om jeg fortsetter med Canon skal nok det skftes ut med 70-300 IS eller 70-200 f/4 IS med 1.4x konverter. Time (and money) will show.
Odd Tore
Jan Frode A.
Jeg blir fasinert av den gløden i lyset, sammen med formen og det avtakende lyset på halen. Som en lang lys finger med en glødende negl.
Bildet bidrar til å pirre nysgjerrigheten ang. dette fenomenet. Etter å ha lest en artikkel i Adresseavisa igår, levde jeg i håpet om å selv få et glimt av denne. Men i overskya vær var det eneste 'levende lyset' jeg så, fly på vei inn til Værnes.
Etter din beskrivelse av klokkeslett for opptak kontra når den forsvant, så har fanget den i det rette øyeblikket.

mvh Jan Frode
Tom A. T.
Ikke så verst dette Odd Tore og i alle fall mange hakk bedre enn det bildet jeg IKKE har fått tatt av den. I dag tidlig var det klarvær, men jeg så ikke snurten av kometen på det tidspunktet jeg var ute, og i ettermiddag da jeg hadde bedre tid var det overskyet igjen :o(.. Og som du selv skriver, i morgen er det vel ikke noe håp da heller.
mvh Tom T
Brita Helen E.
Hei!
Virkelig bra fanget dette! Spennende fenomen det der,såg den selv her oppi nord idag,men vanskelig å fange dette øyeblikket når man raser avgårde i bilen. Flott at du viser bilde av den her til oss på litt nærmere hold:) Ville kanskje ha kuttet litt til venstre i bildet for en bedre komposisjon,men ellers flott levert!!! :)

Mvh Brita...
Odd Tore S.
Takk til dere siste for kommentarer også.
Man kan nok kutte litt i venstre side, selv ble jeg litt for opphengt i det at jeg mot min vilje allerede hadde kuttet vekk en karakteristisk treklynge.
Jeg regner med at vi tok farvel med McNaught ved soloppgangen i dag, da var den bare noen få soldiametre høyere på himmelen enn sola, og ble derfor synlig omtrent samtidig med den. Synet varte derfor bare noen få minutter før den forsvant i sollyset.
Den hadde nå mistet mye av halen, mens den sterkt lysende delen var blitt noe lenger. Ganske rimelig fordi den nå er nærmere sola, og at det er mye lysere der den er på himmelen. I virkeligheten er vel halen mye lenger nå, men ikke synlig gjennom atmosfæren.
Nå skyer det over til regn, så i ettermiddag blir det liten mulighet til å se mer.
Odd Tore
Ole E.
Jeg synes dette er et flott bilde av kometen. Jeg hadde håpet på å få sett den jeg også, men pga. det umedgjørlige været har dette desverre vært umulig i denne delen av landet. Fint at det er noen som er ansvarlige nok til å gi oss som har gått glipp av den, en mulighet til å betrakte den via et godt bilde. Takk.
ingeborg w.
Helt greit gjennomført bilde av et sjeldent fenomen.
Rolv B.
Fikk trua tilbake på linsa mi! Takk og takk! Skarpe trær også!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu